Kim Jong-un op het Masik Pass skiresort

In opkomst: skireizen naar Noord-Korea

Noord-Koreanen mogen het land niet uit, maar als het aan de regering ligt komen er wel meer toeristen het land in. Elk jaar wordt het communistische land door enkele duizenden mensen bezocht. Lang niet genoeg, vindt de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij wil dat meer mensen vakantie komen vieren in het Aziatische land.

Mocht je besluiten die kant op te gaan, ga dan wel uit van een ander soort vakantie dan je gewend bent. Lekker in je eentje het land verkennen kun je wel vergeten. De staat koppelt jou aan een gids, die altijd in de buurt is. Die gids vertelt je wat je wel en niet mag doen tijdens je reis.

Wat voor regels gelden er dan?

Je mag niet zomaar overal foto’s van maken, daar heb je eerst toestemming voor nodig. Je mag geen reisgidsen meenemen en provocerende kleding, bijvoorbeeld een T-shirt met I love South Korea, is ook verboden.

Noord-Koreaanse promoclip

Ook in Nederland duiken er reisorganisaties op die reizen naar Noord-Korea aanbieden. Als je een rondreis al te 'gewoontjes' vindt, kun je er ook voor kiezen om op skivakantie te gaan naar het Masik Pass-skiresort. Wel even iets anders dan de Alpen of de Pyreneeën. Het kost 2500 euro, maar dan heb je wel een all-inclusive wintersportvakantie.

"Op de piste hangen speakers met Noord-Koreaanse muziek en je slaapt in één van de meest luxe hotels van het land waar je zowaar wifi hebt. Je kunt dus twitteren en Facebooken", zegt Eelko van Drongelen. Zijn bedrijf WeFlyCheap biedt de skitrips aan.

  • EPA
    Kim Jong-un in het Masik Pass skiresort
  • Flickr / Uri Tours
    Masik Pass Ski Resort in Noord-Korea

Er zijn ook barretjes waar je kan après-skiën. Het is niet zoals in Tirol, maar toch… het is er wel.

Eelko van Drongelen
Avontuurlijke reizen naar Noord-Korea

Niet goed op de lange latten, maar wel fan van sportieve vakanties? Dan kun je via Beyond West Travel ook naar Noord-Korea voor een speciale marathonreis. "Er wordt een route uitgestippeld langs de highlights van Pyongyang en je eindigt in het Kim Il-sung Stadium", vertelt Ewoud van Vliet van de reisorganisatie. "Dat is een stadion met 50.000 mensen, waar dan alle Noord-Koreanen op de tribune staan te springen als je daar binnenkomt."

Een gids is daarbij niet nodig, maar dat wil niet zeggen dat je als westerling volledig vrij meeloopt. Ewoud: "Langs de zijlijn staan er wel mensen die je in de gaten houden."

Deel artikel: