Fuckup Nights

FuckUp Night: deel je carrièreblunders

Koffie gemorst op de stropdas van je baas? Een haatmail verstuurd naar de verkeerde ontvanger? Per ongeluk een driedubbele bestelling geplaatst bij de leverancier?

Om dat soort werkblunders kun je maar beter lachen. Dat vinden ze althans bij FuckUp Nights, een organisatie die netwerkbijeenkomsten organiseert waar mensen carrièreflaters met elkaar delen. De avonden zijn vooral populair in Mexico, maar sinds kort kun je ook in Nederland een sessie bijwonen. Zoals gisteravond in Amsterdam.

Volgens organisator Bas Pastoors loont het om je grootste missers hardop uit te spreken. Delen neemt de schaamte weg en als het goed is kun je ook nog iets van andermans fouten leren.

Je bent niet de enige die blundert. Het is zonde als je die lessen niet deelt met anderen.

Bas Pastoors

Tijdens de bijeenkomst gelden wel wat regels: de 'fuck ups' mogen alleen gaan over blunders tijdens je carrière en je bent alleen welkom als je ook een blunder te delen hebt. Puur lachen om andermans flaters is er dus niet bij.

Yannick Kwik is coördinator bij de organisatie achter FuckUp Nights. Het is volgens hem puur toevallig dat het in Mexico zo populair is. "Het is niet zo dat daar meer gefaald wordt", lacht hij. "In het bedrijfsleven wordt er gefaald. Dat is in alle landen zo."

Wat zijn grootste blunder is?

"Ik was verantwoordelijk voor de social media bij een bepaald bedrijf. Ik was op vakantie en via mijn broers telefoon plaatste ik een nieuwe statusupdate op de Facebookpagina van het bedrijf. Het account stond nog steeds ingelogd toen ik de telefoon teruggaf aan mijn broer. Later plaatste hij per ongeluk een statusupdate waarin hij een bepaald politiek standpunt innam. Dat was niet zo handig. Gelukkig heeft het geen grote gevolgen gehad."

Milja Falentijn is loopbaancoach en begrijpt wel waarom dit soort avonden kunnen aanslaan. "Het is fijn om te horen dat je fouten mag maken. Bovendien is het een andere manier van netwerken: in plaats van dat je jezelf probeert te verkopen - zoals tijdens normale netwerkavonden - deel je nu je blunders. Je legt op een andere manier contact."

In Nederland lijken er vooral zzp'ers op de FuckUp Nights af te komen. "Logisch", zegt Bas. "Zij werken alleen en kunnen het niet echt met anderen hebben over wat er goed of juist fout gaat."

Deel artikel: