NOSop3

Koala's: we want your wantjes

AMWRRO

De bosbranden in Australië hebben al veel schade aangericht. Maar de schade beperkt zich niet tot het bos: koala's hebben het ook zwaar. Door de vlammen hebben veel van de knuffelige diertjes nu verbrande pootjes. De IFAW schoot meteen te hulp door mensen te vragen speciale koala-handschoentjes te maken. 

De organisatie plaatste er zelfs een patroon bij, zodat je de stoffen wantjes thuis kon gaan maken.

Maar die wantjes, die zijn helemaal niet nodig, zegt AMWRRO, een organisatie die ook bezig is met het opvangen van de koala's. Zij beweren dat de wantjes zelfs... onhandig kunnen zijn voor de beestjes. Ze zouden het eten en klimmen bemoeilijken. 

Wat is het doel?

Dierenarts en wildlife-expert Peter Klaver is het daar mee eens. "Ik vraag me af wat het doel ervan is. Volgens mij glijdt een koala makkelijker uit met zulke wanten. Als hij onder narcose is lijkt het me prima, maar volgens mij glipt een koala er binnen dertig seconden weer uit zodra hij bij kennis is."

Klaver, die zelf ook wel eens een dagje heeft meegelopen bij een Australische koalaopvang, ziet meer in de no-nonsense wijze waarop AMWRRO koala's verpleegt. "Je moet de pootjes eerst goed koelen en daarna met steriel gaas, watten en zelfklevend verband verplegen. Dat is ook nog een beetje flexibel." 

Maar zijn die wantjes nou zo slecht? Volgens Arien van der Heijden, directeur van IFAW Nederland, helpen ze de diertjes wel degelijk. "Door de wantjes helen de handen snel en raken ze minder snel beschadigd bij het klimmen. Ze kunnen er wel mee uit de voeten hoor, we hebben vandaag ook beelden gezien van een koala die met wantjes aan klimt."

Klimmende koala's

Daarbij hoeven mensen ook niet bang te zijn dat de koala's met wantjes de natuur in worden gestuurd:

We gebruiken de wantjes alleen binnen het opvangcentrum. We kunnen ze hier niet de natuur mee insturen, want ze hebben echt hun klauwtjes nodig om eucalyptus van de bomen te plukken en in hun mond te steken.

Arien van der Heijden - Directeur IFAW Nederland

Ontwerpers/dierenliefhebbers van over de hele wereld wisten overigens wel van wanten. Australië heeft zo'n 60.000 paar handschoentjes opgestuurd gekregen. De creaties komen overal vandaan, van Groot-Brittannië tot China en Kazachstan.

Het Adelaide Koala Hospital ontving duizenden wanten Adelaide Koala Hospital

Maar wie zich toch even flink wil uitsloven op de naaimachine, niet getreurd: de hulporganisaties hebben comfortabele buidelzakjes nodig voor buidelratten en kangoeroes.