De tijd tikt door

2015 duurt één seconde langer

2015 duurt één seconde langer. Dat heeft de IERS, de organisatie verantwoordelijk voor de atoomklok, bekendgemaakt. Dat komt omdat de aarde steeds langzamer draait. En dus moet er op 30 juni om middernacht een schrikkelseconde komen. Die zijn behoorlijk gevaarlijk voor het internet.

De laatste schrikkelseconde was in 2012. Toen gingen over de hele wereld websites plat, omdat de servers vastliepen vanwege de extra seconde. Vliegtuigmaatschappijen Qantas en Virgin konden geen reserveringen meer verwerken. Bij Qantas werden zelfs vluchten vertraagd. De sites van LinkedIn, Reddit en Yelp gingen op zwart.

De servers liepen vast omdat ze plotseling de ongewone tijdcode 23:59:60 moesten verwerken. Alle communicatie die om die tijd werd verstuurd was volgens de servers ongeldig.

Toch is de schrikkelseconde niet heel zeldzaam. Sinds de invoering in 1972 zijn er zo'n 25 schrikkelsecondes aan de atoomklok toegevoegd. De meeste websites houden rekening met het fenomeen, door het doorvoeren van de schrikkelseconde uit te smeren over een aantal maanden. Eigenlijk maken zij dus gebruik van schrikkelmillisecondes.

De organisatie heeft op tijd gewaarschuwd: de ​schrikkelseconde is op 30 juni om 23:59:60 uur precies.

Deel artikel: