NOS Op 3
AFP

Twaalf doden, onder wie zeven journalisten en de hoofdredacteur van Charlie Hebdo. De kern van de redactie van het satirische blad is gisteren in koelen bloede vermoord. "Maar dat betekent niet het einde van het blad", beloven de overgebleven werknemers. 

In een interview op de radio belooft Caroline Fourest, een oud-collega van de vermoorde cartoonisten, dat het blad volgende week gewoon in de Parijse kiosken ligt: "We hebben samen besloten, de overgebleven redactie en oud-collega's, dat we vandaag samenkomen om de volgende editie te maken," zegt ze tegen het Australische ABC: "Ze kunnen tien van ons vermoorden, het blad komt uit." Charlie Hebdo verschijnt altijd op woensdag. Er lag gisteren net een nieuwe editie in de schappen.

Mensen vermoorden met een geweer is makkelijk. Voor cartoons heb je talent nodig.

Caroline Fourest

Zelfcensuur is volgens Fourest precies wat de daders willen. Zelf werkte ze in 2011 voor het blad, toen er een brandbom bij de redactie naar binnen werd gegooid. Sindsdien werden meerdere redacteuren van het blad bewaakt door de politie. "Hun leven veranderde compleet na de cartoonrellen. Ze leerden daarmee om te gaan. Je hebt als journalist geen keuze", zegt Fourest: "Je weigert monddood gemaakt te worden, omdat gewelddadige debielen dat misschien willen."

Caroline Fourest: 'daders talentloze debielen'

'Niets is onmogelijk'

De Nederlandse tekenaar Willem Holtrop is nog niet zeker dat Charlie Hebdo volgende week weer in de schappen ligt. Holtrop tekent voor Charlie Hebdo en was onderweg naar de redactie toen de schietpartij begon: "Er is een slachterij geweest. Ze hebben mijn vrienden vermoord", zegt Holtrop: "Het blad is onthoofd. Alle creatieve hoofden zijn weg. Die vervang je niet zomaar."

Volgens correspondent Saskia Dekkers zijn er plannen van de publieke omroep en de Franse krant LeMonde om Charlie Hebdo zo nodig te steunen de komende tijd. De massale steun voor het blad ontving Holtrop nuchter: "Waren ze allemaal maar kopers van het blad geweest. Het is een beetje idioot dat iedereen waar we tegen waren, ons nu opeens steunt", zegt Holtrop. Of het lukt volgende week een blad te maken? "Niets is onmogelijk. Ik weet het niet. Ik heb nog geen cartoon klaar."

STER reclame