Sollicitatie

Vijftien seconden shinen voor een baan

Geen uren puffen achter een Word-documentje, maar 15 seconden shinen voor je smartphone. Grote bedrijven als H&M en reisorganisatie GoGo experimenteren met een app waarin je met een zelfgemaakt filmpje moet solliciteren.

De app is een idee van startup StartMonday. In de app plaatsen bedrijven vacatures waar je met een kort filmpje op kan reageren. Volgens StartMonday kun je met zo'n snel videootje veel meer laten zien dan met een papieren motivatiebrief.

Haar goed? Geen spinazie tussen je tanden? Filmen maar!

Dat je je een beetje opdoft voor zo'n één-op-één met je smartphone is logisch. Maar gaan bedrijven niet te veel letten op het uiterlijk van kandidaten? Uit ​onderzoek bleek het oude cliché dat aantrekkelijke mensen sneller uitgenodigd worden voor een gesprek onlangs nog volkomen waar te zijn.

Maar zelfvertrouwen hebben is ook belangrijk, staat in datzelfde onderzoek. En juist de wijze waarop je je presenteert maakt het verschil, zegt Ray Gibson van StartMonday.

Je persoonlijkheid en kwaliteiten komen naar voren in je verschijning. Het gaat om zelfvertrouwen, enthousiasme en betrouwbaarheid.

Ray Gibson

Uitzendorganisatie StudentenWerk maakt ook gebruik van videosollicitaties. Het is een handige tool om inzicht te krijgen in iemands motivatie, vindt eigenaar Rogier Thewessen. Volgens hem komt die motivatie op papier niet altijd goed over. Sollicitatiecoach Aaltje Vincent is ook een groot voorstander van sollicitatiefilmpjes.

Solliciteren met een korte video werkt niet voor alle beroepsgroepen. Het wordt nu vooral gebruikt bij het zoeken naar callcentermedewerkers, verkopers of reisleiders. Reisbureau GoGo denkt dat jongeren hun creativiteit kwijt kunnen in die filmpjes. "Jongeren die reisleider willen worden zijn vaak extravert en weten dat ze het leuk moeten vinden om in de spotlights te staan", zegt Gerdien Elkink. Daarnaast is een video volgens haar efficiënter en bespaart het beide partijen veel tijd.

Verplicht is de sollicitatievideo bij het reisbureau niet. Hoewel video's populairder worden, belanden de papieren sollicitaties en cv's nog niet definitief in de prullenbak. "Vakinhoudelijk kun je in zo'n filmpje weinig kwijt. Mensen willen nog gewoon cv's hebben. Veel werkgevers zijn er nog niet aan toe", geeft Vincent aan.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Je valt meteen met de deur in huis. Beeld kan heel uitnodigend zijn.

Aaltje Vincent, sollicitatiecoach

Tips

Maar mocht je nu toch een videosollicitatie willen doen, waar moet je dan op letten? Wat trek je bijvoorbeeld aan en wat zeg je? Wij hebben de belangrijkste tips voor je op een rijtje gezet.

Sollicitatietips

Deel artikel: