Lonely Christmas

'Gisteren was nu al de drukste online datingdag van aankomend jaar'

Nu de kerstbomen uit de huiskamers verdwijnen en de laatste oliebollen over datum raken, stroomt de warmte van de feestdagen de huiskamers uit. Eenzaamheid ligt op de loer, en dat is terug te zien bij datingsites.

Volgens Match.com, een van ’s werelds grootste datingsites, is de zondag na Nieuwjaar traditiegetrouw de drukste dag op hun site. Vooral als de avond valt gaan mensen op zoek naar een snelle date of een wat langduriger relatie.

Ook in Nederland zat gisteren een piek in het aantal mensen dat op zoek ging naar online liefde. Volgens Stefan van den Berg van datingsite Lexa registreerden gisteren 3 keer zo veel mensen zich als op een gemiddelde dag. “Daarnaast neemt ook de activiteit van onze bestaande leden na de Kerst toe. Gisteren was het hoogtepunt, toen was er 3 maal meer verkeer dan anders.”

De zondag na Nieuwjaar is altijd het absolute piekmoment, zegt Van den Berg. "Traditioneel gezien is dit nu al de drukste dag van het hele jaar."

Ook bij Relatieplanet zagen ze gisteren het aantal aanmeldingen bijna verdrievoudigen. Waarom springt juist deze specifieke dag er zo uit?

Tijdens de feestdagen zien singles veel andere koppels, wat het verlangen naar een relatie versterkt. Ook brengen ze vaak goede voornemens in de praktijk, door direct op zoek te gaan naar een partner.

Erik van der Veen, directeur Relatieplanet

Bij datingsite Pepper was het gisteren vier keer drukker dan voor de Kerst, zegt Joost de Jager. “Juist ná de kerstdagen merken wij dat het echt begint te kriebelen bij mensen. December is voor mensen vaak een drukke maand, zeker voor singles met kinderen. Die moeten hun werk afronden, cadeaus kopen en naar kerstborrels. Pas na die hectiek komen ze toe aan online daten.”

Mannen sturen meer berichtjes

Het aantal jongeren dat door profielen klikte en swipete (tussen 18 en 34) lag gisteren hoger dan vorig jaar op de zondag naar Nieuwjaar. “Het taboe onder die groep is er inmiddels echt wel vanaf, en zij pakken al snel hun smartphone erbij om even te kijken”, zegt Van den Berg. Om diezelfde reden waren er gisteren meer vrouwen dan mannen online.

Vrouwen zijn meestal mobieler. Maar mannen sturen gemiddeld meer berichtjes.

Stefan van den Berg, directeur Lexa.nl

Enthousiast speuren is natuurlijk stap één, maar krijgen zoekers ook wat ze willen? Die kans is in januari in ieder geval groter dan anders, zegt Van den Berg. “Singles zijn dan altijd veel actiever op zoek en hebben dus automatisch meer kans. Dat komt onder andere omdat mensen meer binnen achter hun computer zitten vanwege de kou.”

Deel artikel: