NOS Op 3
Flickr / Josh McGinn

Kerst in Nederland is gourmetten galore, dat weten we. Maar wat zet de rest van Europa op tafel tijdens de feestdagen? Dat verschilt nogal per land, zo blijkt. Ooit gehoord van sotsjivo, flæskesteg, vanillekipferl of knäck? 

Nee, wij ook niet. Maar deze gerechten kwamen wel bovendrijven toen we aan Google vroegen uit te zoeken welke kerstgerechten trending zijn in Europa. Dan kom je erachter dat Duitsers veel vlees eten (goh!) en karper en zalm absoluut pieken met Kerst. Oh ja, en Europa kickt op poedersuiker als het om toetjes gaat. 

Maar dat zie je natuurlijk allemaal veel beter op dit mooie kaartje (groot):

Wat eet Europa met Kerst? NOS

Tijdens Kerst wordt er natuurlijk meer geserveerd dan alleen een hoofdgerecht. Omdat we toch bezig waren, keken we ook even hoe in Europa de maaltijd wordt afgesloten. Dat zie je op de toetjeskaart (groot):

De toetjeskaart van Europa Klik voor een grotere versie

Leuk die zoekresultaten, maar om het voedselbeeld van Europa te bevestigen vroegen we een paar correspondenten wat zij eigenlijk eten met Kerst.

Duitsland

Correspondent Wouter Meijer is fan van de Duitse Weihnachten: "Op Kerstavond houden de Duitsers het simpel, maar Eerste Kerstdag pakken ze uit: meestal met gans maar soms ook met karper of fondue. Ik vind het leuk dat Duitsers de traditie zo serieus nemen. Als je dan toch kerstmis viert, doe het dan goed. Dus ik heb een enorme gans aangeschaft. Köstlich."

Rusland

De Russen vieren Kerst pas in januari (iets met religie). "Kerstavond is het einde van de vastenperiode en dan staat er geen vlees op tafel", vertelt David Jan Godfroid. "Traditioneel eet je dan sotsjivo; een vegetarisch gerecht van geweekte tarwe, maanzaad, noten en honing. Op kerst zelf mag vlees wel. Heel populair is dan gans gevuld met appels en rozijnen. Wat ik zelf eet, hangt af van waar ik ben met Kerst."

Frankrijk

"De Franse keuken is niet te versmaden", vindt Ron Linker. "Zeker als er verse producten worden gebruikt. De Fransen eten bijvoorbeeld oesters, foie gras of zalm. Met uitzondering van foie gras vind ik alles lekker. Kalkoen had ik al leren eten in de Verenigde Staten toen ik daar correspondent was. Dat staat sindsdien steevast op het kerstmenu in huize Linker."

Spanje

Jessica van Spengen is correspondent in Spanje, waar ze volgens haar vaak cocido eten. Da's een soort stoofpot met groenten en stukken vlees. En als dessert komt vaak turron op tafel - een soort noga, maar dan harder. "Die zoetigheden vind ik heerlijk", zegt Jessica.

Italië

Correspondent Rop Zoutberg zit in Italië, waar je "een behoorlijke lijst aan kerstgerechten kunt maken". Hij ziet vooral panettone (zoet kerstboord), cappone al forno (rode poon uit de oven) en tortellini (of cappelletti) in brodo (bouillon met gevulde pasta) voorbijkomen. "En natuurlijk ga ik mee met de Italianen, al eet ik dit jaar bij m'n ouders in Nederland."

En Nederland dan? Ja. Wij zijn dus niet zo spannend.  De afgelopen jaren verschoof er maar weinig in onze kerstvoorkeuren. Check hier de top 5 van december 2014:

En dat met de kanttekening dat veel Nederlanders gourmetten. Vreemde eend in de bijt is quinoa. De graansoort kwam in 2012 opeens de top 5 binnengevlogen. 

STER reclame