De Grote Markt in Haarlem tijdens Serious Request

'We zijn vanuit Petten hierheen gefietst. Op een tandem'

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

  • Suse van Kleef

    Verslaggever NOS op 3

Wie komt er naar de Grote Markt in Haarlem om naar het Glazen Huis te kijken tijdens Serious Request 2014? Een wandeling over het plein.

Daan

"Ik denk dat geld brengen geen zin heeft", zegt demonstrant Daan ("achternaam is niet zo relevant") op de Grote Markt in Haarlem. "Waar het mij om gaat is dat Serious Request eigenlijk een enorme publiciteits- en marketingcampagne is."

Daan (demonstrant links)

"De gemeente Haarlem spint er garen mee, de lokale middenstand verwacht recordomzetten te draaien en BN'ers en 3FM krijgen veel publiciteit. Het is een week lang hier een carnavaleske feestsfeer. Het is het met een tientje afkopen van je schuldgevoel. Ik heb niet het idee dat dat helpt."

Judith

Judith (derde van rechts), collega's en fans

Bijna 3500 euro komt Judith -samen met haar collega's van twee kinderdagverblijven uit Petten- brengen. "We zijn met tandems hierheen gefietst en onderweg hebben we allerlei klusjes gedaan om geld op te halen."

De vrouwen legden 55 kilometer af. "We zijn vanmorgen om half negen vertrokken. Onderweg hebben we onder meer een kerstboom in een hotel versierd, bij een manege stallen schoongemaakt en vissoep verkocht bij een vishandel in IJmuiden."

Martijn

Martijn (uiterst links) en vrienden

Martijn komt niet alleen maar om bier te drinken: we hebben te maken met een liefhebber. "Ik ben bij bijna alle Serious Requests geweest, ik vind het altijd leuk om te zien." En hij heeft mazzel, want eindelijk is het evenement in Haarlem: "Ik woon hier. Thuiswedstrijd dus."

Doneren doet-ie ook, samen met zijn ouders en zusje. "We geven dan in totaal ongeveer honderd euro, verdeeld over allerlei initiatieven. Oh, en ik heb zelf net een ambulancebroeders-kalender gekocht waarvan de opbrengst ook voor hier is."

Christel en Kees

Christel en Kees van de club voor de jonge boeren

Christel en Kees verkopen mutsen, overalls, tosti's en chocolademelk om geld op te halen. Daarnaast hopen ze ook een beetje promotie te doen voor het boerenleven, zegt Kees. "We willen ons imago oppoetsen. We zijn er trots op om jonge boer te zijn, en dat willen we overbrengen op de burger."

Een muts kost vijf euro. "Daarvan gaat anderhalve euro naar Serious Request. De rest is voor inkoop en bedrukking, zelf verdienen we er niks aan."

Julian

Julian (tweede van links) met vrienden

"We hebben best wel veel opgehaald, 7100 euro ofzo", vertelt de 11-jarige Julian. Het is het totaalbedrag dat zijn school ophaalde. "Een klas heeft bijvoorbeeld een etentje georganiseerd voor meer dan 101 mensen."

Zelf zamelde hij geld in op hockey. "Ik speel in D1 van H.C Haarlem, en alle ouders betaalden voor een goal. Dus we hadden drie keer gescoord. Alle 21 ouders uit dat hele team betaalden 2 euro per doelpunt. Dat was 3 x 21 x 2 euro... is...best veel geld."

Deel artikel: