Artikel homepage helder
Aangepast

De Guardians of Peace: wie zijn dat?

Soon all the world will see what an awful movie Sony Pictures Entertainment has made. The world will be full of fear. Remember the 11th of September 2001. We recommend you to keep yourself distant from the places at that time.

Waarschuwing van The Guardians of Peace

Zo waarschuwden hackersgroep Guardians of Peace voor het uitbrengen van de film The Interview. En ze lijken succes te hebben: Sony schrapt de release van de film omdat de vijf grootste bioscoopketens van Amerika de film niet gaan draaien, meldt persbureau Reuters.

De Guardians of Peace (GOP) hebben Sony in hun macht, zo lijkt. De publiekspremière in New York werd vandaag al afgelast. The Interview, een komedie waarin Noord-Korea op de hak wordt genomen, zou morgen voor het eerst te zien zijn in de Sunshine Cinema, maar ook daar blijft de rode loper nog even in de bezemkast.

'Gek dat hackers met fysiek geweld dreigen'
Het studiocomplex van Sony Pictures Entertainment

Zit Noord-Korea erachter?

Wie ook veel met GOP in één adem wordt genoemd: Noord-Korea. The Interview gaat over het omleggen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Geen wonder dat ze in dat land liever niet hebben dat de film wordt gepubliceerd, zou je denken. En inderdaad: Noord-Korea sprak kort na de hack van "een gerechtvaardigde actie".

Kort na de aankondiging van de film zei Kim Jong-un al dat als de film niet zou worden teruggetrokken, er "meedogenloze maatregelen" zouden volgen. Toch ontkennen ze betrokken te zijn.

Het blijft bij speculeren. Zelfs voor de FBI. Dus heeft de inlichtingendienst de hulp van beveiligingsexperts ingeschakeld, schrijft Bloomberg. Er is een deel van de hack-code online gezet door de FBI. Zo kunnen particulieren ook helpen met zoeken naar de Guardians of Peace.

Ook zij kunnen niets met zekerheid zeggen, maar vinden wel aanwijzingen. Aanwijzingen voor betrokkenheid van hackgroep DarkSeoul, die groep werd in het verleden ook al aan Noord-Korea gelinkt. Volgens de BBC kreeg Dark Seoul, en dus indirect Noord-Korea, de schuld. Bij de Sony-hack zou dezelfde techniek zijn gebruikt.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un bij een computer (willekeurig)

Theoretisch zou het kunnen dat de hackers uit Noord-Korea komen, zeggen de experts. Of in elk geval hackers die banden hebben met dat land. Veel Amerikaanse media schrijven over Noord-Koreaanse cyber-warriors. De een noemt units van 3000 hackers, maar er zijn ook berichten over teams met 6000 leden.

In juli 2014 noemde het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap News een toename van hackers in hun buurland. "Het lijkt erop dat Noord-Korea 5900 mensen in dienst heeft voor een cyberoorlog. Dat waren er twee jaar geleden nog 3000", schrijft Yonhap News.

Volgens een veiligheidsrapport van Hewlett-Packard zit een deel van die hackersgroep in Noord-Korea zelf, maar er zijn ook kantoren in China, Duitsland, Syrië en de Verenigde Arabische Emiraten. In 2009 vertelde een deserteur uit het Noord-Koreaanse 'hackersleger' ook al dat er in China Noord-Koreaanse hackers actief waren.

Gaan of niet?

Veel bioscoopgangers denken nu dat ze ook maar thuisblijven als de film eenmaal draait. "Ik ga niet, waarom zou ik? Je weet maar nooit of het om een grap gaat, of dat het menens is." Een ander: "Ik ging al niet omdat ik de film niet interessant vind, maar omdat er nu wordt gedreigd, ga ik al helemaal niet."

De politie van Los Angeles, LAPD, snapt dat er wat angst heerst, maar vindt die onnodig. "Mensen moeten niet bang zijn om naar de film te gaan in Los Angeles. We nemen maatregelen en zorgen dat de bioscopen zo veilig mogelijk zijn. Mensen moeten gewoon van hun vakantie genieten en als ze dan naar de film willen gaan, moeten ze dat gewoon doen."

29 januari

In Nederland komt The Interview op 29 januari uit. Pathé gaat de film gewoon draaien. De bioscoopketen heeft hem gekocht van Universal Pictures, die ook de Nederlandse distributie van Sony doet. "We hebben hier vanochtend met Universal contact over gehad, en die ziet geen reden om de film te schrappen", zegt een woordvoerder van Pathé. "Maar het nieuws kan elke dag veranderen. Als Universal op een gegeven moment besluit om de film wel uit de roulatie te halen, respecteren we dat."

Deel artikel: