CIA ANP
NOS Op 3

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft in de nasleep van de aanslagen van 9/11 veel wredere ondervragingstechnieken gebruikt dan tot nu toe bekend was. Dat staat in het rapport van een speciale commissie van de Amerikaanse Senaat. Daarnaast misleidde de CIA het Witte Huis, het Congres en het publiek over de resultaten van hun verhoormethoden. 

Details uit het rapport van 6000 pagina's kwamen eerder al naar buiten. Uit veiligheidsoverwegingen publiceert de commissie maar 500 pagina's. De details over de ondervragingen zijn gruwelijk. De CIA gebruikte vaker dan gedacht waterboarding, een methode waarbij een verdachte bijna verdrinkt. Ook werden gevangenen tot een week wakker gehouden, met de dood bedreigd en onnodig rectaal gevoed.

De commissie onder leiding van senator Dianne Feinstein werkte vijf jaar aan het rapport en gebruikte meer dan zes miljoen interne documenten. 

Uit het rapport blijkt ook dat de effectiviteit van de toegepaste methoden werd overdreven tegenover zowel het Witte Huis, het Congres als de directeur van de veiligheidsdienst. De CIA loog over het aantal gevangenen dat op een wrede manier werd ondervraagd. Ook werden 26 gevangenen onrechtmatig vastgehouden.

President Obama liet weten dat het rapport "het aanzien van de Verenigde Staten in de wereld schaadt". Volgens hem zijn de methoden niet in lijn met de waarden van de VS. "Ik wil ervoor zorgen dat we dit soort methoden nooit meer toepassen."

Na de terreuraanslagen in 2001 gaf president Bush zijn akkoord voor nieuwe, gewelddadigere verhoormethoden door de CIA. Sommigen methoden, zoals waterboarding, werden later als marteling bestempeld en zijn daarna verboden door president Obama.

Gruwelijke details in rapport over verhoortechnieken CIA

STER reclame