Is dit de vrouw van de IS-leider?

Wie is de First Lady van IS?

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Helen Verkaik

    Redacteur, samensteller NOS op 3

  • Roel van Niekerk

    Redacteur NOS op 3

  • Helen Verkaik

    Redacteur, samensteller NOS op 3

We weten eigenlijk helemaal niks over Abu Bakr al-Baghdadi, de leider van Islamitische Staat. Maar daar kunnen zijn zoon en vrouw misschien verandering in brengen. Die twee zijn namelijk opgepakt toen ze de grens met Libanon wilden oversteken.

Nu zitten ze vast in Libanon. Meer weten we eigenlijk nog niet. Hun precieze identiteit is niet bekendgemaakt. Volgens de Libanese autoriteiten had de vrouw een vals paspoort. Ze werd een paar dagen geleden aangehouden bij een checkpoint bij de grens, volgens lokale media in samenwerking met buitenlandse veiligheidsdiensten.

Wie?

Onze nieuwsgierigheid was geprikkeld. Want wie ís deze 'vrouw van' en hoe groot is de klap voor de leider van IS?

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi

Jan Jaap de Ruiter, arabist aan de Universiteit Tilburg, moet eerst nog zien dat het echt een vrouw van de zelfbenoemde kalief is. "Het is nogal wat als de kalief één van zijn vrouwen met zijn zoon laat rondzwerven bij de grens met Libanon. Wat moet ze daar doen?" Ze is niet gevlucht voor Baghdadi, denkt hij. "Dan had ze haar zoon niet bij zich gehad, die was dan bij de andere vrouwen gebleven."

Het is niet bekend hoeveel vrouwen Baghdadi heeft. The New York Times zegt bijvoorbeeld dat hij er meer heeft, maar niemand weet het écht zeker. "Ik denk wel dat hij meer vrouwen heeft", zegt arabist Maurits Berger. "Osama Bin Laden had dat ook en het zou me niets verbazen als dat voor Baghdadi ook geldt."

Saja Hamid al-Dulaimi

Er zijn wel geruchten over ene Saja Hamid al-Dulaimi. Zij zou de (of een) echtgenote zijn van de kalief. Haar naam dook deze zomer voor het eerst op. In maart 2014 was ze onderdeel van een gevangenenruil met een groep nonnen. De video daarvan belandde op het internet.

Een lid van terreurgroep al-Nusra herkende de vrouw van de kalief op die video en nieuwszender Al Arabiya bevestigde toen haar identiteit. Dulaimi zou volgens de site hebben vastgezeten met haar twee zoons en een jongere broer. Of Syrië wist dat familie van Baghdadi werd vastgehouden, is niet duidelijk.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Locatie, locatie, locatie

Als de opgepakte vrouw inderdaad een echtgenote is, dan is haar informatie wel altijd nuttig, denkt De Ruiter. "Kijk, de kalief zal geen staatszaken met zijn echtgenote delen. Dat doen andere IS-strijders ook niet, het is een echte mannenwereld."

Maar zijn vrouw zou wel met de kalief kunnen samenwonen. Ze kan dus iets vertellen over waar hij zich bevindt. "Zijn locatie en zijn dagritme, dat weet ze misschien", denkt Maurits Berger. "Als hij elke dag om vijf uur 's middags op het balkon gaat staan, willen de Amerikanen dat wel weten. Dan kunnen ze daar bombarderen."

Deel artikel: