Matrixbord in Amsterdam

Hoe Amsterdam waarschuwt voor witte heroïne

Het is zaterdag. Amsterdam stroomt vol toeristen. Twee dagen uit je dak in de binnenstad. Je zet 't met je vrienden op een zuipen, neemt af en toe een lijntje en houdt het zo de hele nacht vol. Of niet: er circuleert witte heroïne op de Amsterdamse straten. En die dodelijke harddrug wordt verkocht als cocaïne.

Sinds dinsdag staat de boel weer op scherp. Toen werden in een hotel twee dode Britten gevonden. Heroïne gesnoven, bleek later. En zo kwam het dodental op drie. Eind oktober overleed ook al een Brit na snuiven van de harddrug. Drie anderen werden toen onwel. Heel even leek het er na de eerste dode op dat de batch witte heroïne op was, maar dat was dus niet zo.

Meer matrixborden

Daarom breidt de GGD in Amsterdam hun waarschuwingscampagne uit. Die van begin november is deze week nieuw leven ingeblazen. Op strategische plekken in de stad staan al matrixborden waar je amper omheen kunt. "Er stonden er al een aantal, maar dat worden er nog meer. We willen er uiteindelijk meer dan 30 hebben staan en ervoor zorgen dat die 24 uur per dag actief zijn", vertelt een woordvoerder.

Toeristen worden op het Thorbeckeplein met een matrixbord gewaarschuwd voor de verkoop van witte heroïne

Het is serieuzer: je kunt er nu ook echt aan dood gaan.

Woordvoerder GGD

Sinds een tijdje knippert op die borden ook het dodental door witte heroïne. "De teksten die op die bordne staan worden aangepast aan de actualiteit. We zeggen niet alleen dat er gevaarlijke drugs in omloop zijn, maar dat het serieuzer is. Je kunt er nu ook echt dood door gaan."

De groep die volgens de GGD het meest risico loopt zijn jonge toeristen uit onder andere Groot-Brittannië. "We richten ons specifiek op die jonge doelgroep met flyeren, omdat het verleden heeft bewezen dat dat de risicogroep is. Alle drie de slachtoffers zijn Brits."

Bepaalde toeristen krijgen sms

En ook de gemeente Amsterdam richt zich in het bijzonder op die jonge toeristen. Als je als uit Groot-Brittannië, Italië, Spanje of Duitsland komt, krijg je een sms, vertelt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan. "We hebben een bedrijf ingeschakeld dat sms-berichten kan versturen, maar filtert naar wie. Toeristen in een bepaalde leeftijdscategorie, met een bepaalde landcode, krijgen een kort sms'je met eenzelfde waarschuwing als die op de matrixborden staat."

Naast de matrixborden die toeristen van tientallen meters afstand kunnen lezen, benadert de gemeente ze ook persoonlijk. Er wordt geflyerd en er hangen posters op plekken waar jonge toeristen graag komen. "Dan moet je denken aan hamburgertenten, andere fastfoodtenten, shoarmazaken, het seksmuseum en het hashmuseum."

En op de grote evenementen in Amsterdam is er ook aandacht voor de gevaarlijke harddrugs. Want dit weekend worden er ook weer duizenden feestgangers verwacht op festivals als Wasteland en Rapido in de hoofstad. "De portiers daar zijn ingelicht over symptomen van iemand die heroïne heeft gesnoven, dus die weten wat ze moeten doen. Dat geldt ook voor ambulancepersoneel, politieagenten en handhavers in het centrum."

Hoe bereik je een toerist?

"Of je dus naar een discotheek of café gaat of je loopt gewoon op straat: je kunt er niet omheen. Er zijn gevaarlijke drugs in omloop in Amsterdam", zegt de woordvoerder van de gemeente. "Dat is ook de bedoeling. We kunnen in Nederlandse journaals en kranten prima vertellen dat die drugs er zijn, maar daar bereik je geen buitenlandse toeristen mee."

Het nieuws van die drie doden heeft natuurlijk thuisland Groot-Brittannië bereikt. Bij de voetbalclub van de jongens die dinsdag dood werden gevonden, wordt voorafgaand aan de wedstrijden een minuut stilte gehouden. En ook op vliegvelden is er speciale aandacht voor de incidenten in Amsterdam. "We weten dat in Groot-Brittannië veel aandacht is voor deze incidenten en dat er reisadviezen zijn aangepast. Zo kun je, al voor je vertrekt, lezen waar je in Amsterdam op moet letten."

15.000 euro voor de gouden tip

Gisteren werd bekend dat de politie de tip die leidt naar hem beloont met 15.000 euro. Omdat veel slachtoffers van de witte heroïne gaten in hun geheugen hebben, of al onder invloed waren, is er geen heel duidelijk signalement van een mogelijke dealer. Wat de politie wel weet is dit →

Deel artikel: