Kleurplaat

Volwassenen bekennen kleur

Wel binnen de lijntjes kleuren, hè?

De ene volwassene tegen de andere

Helemaal niet zo gek, want kleurplaten zijn al lang niet meer alleen maar voor kinderen. Sterker nog: of je nu 20, 30 of 40 jaar oud bent: kleuren is in.

En dat is te merken bij boekhandels. "Het begon met 40- tot 50-jarigen, maar al snel daarna kwamen de twintigers met kleurboeken aan de kassa", zegt Berry Adamse. Hij is filiaalhouder van een Bruna in Gouda en zag de kleurboekenverkoop dit jaar stijgen. Iedere week gaan er in zijn winkel veertig tot vijftig kleurboeken over de toonbank.

Kleuren alleen voor kinderen?

Maar waarom dan?

Waarom zijn de volwassenen aan het kleuren geslagen? Volgens boekhandelaar Berry is het een hype die van mond tot mond groot is geworden. Het lijkt volgens hem een beetje op breien en naaien: "Het is een rustgevende bezigheid."

Volgens kleurfanaat Sietske Ridders zit er meer achter. Zij is ontwerpster en maakt zelf kleurplaten. "We krijgen in deze tijd zo veel digitale prikkels. We worden steeds gebeld en geappt en daarom is het soms fijn om te ontsnappen door gewoon even te gaan kleuren."

Ingekleurd!

Therapeutisch

Inderdaad: in de Bruna in Gouda komen klanten die om die therapeutische werking een kleurboek kopen. "Sterker nog", zegt boekhandelaar Berry, "laatst kwam hier een klant, omdat hij was gestuurd door zijn psycholoog. Die had tegen hem gezegd dat hij moest kleuren om zijn hoofd te ontdoen van de problemen die hij had."

Dat was dan wel meteen een van de weinige mannen die aan de slag gaat met kleurpotloden, pennen of wascokrijtjes. Vooral vrouwen kleuren, merken de boekhandels. En Sietske ook. Zij denkt dat de vrouwen wat meer geduld kunnen opbrengen dan mannen. "Dat zijn bouwers. Mannen willen iets stevigs en tastbaars maken. Iets moet een doel hebben en af zijn. Bij kleuren hoeft dat niet echt."

Doe het zelf

Aangestoken door het kleurplaatvirus? Sietske maakte een NOS op 3-kleurplaat, die je hier kunt downloaden.

Inzending NOS op 3-kleurplaat
Een originele Sietske Ridders kleurplaat

Onze presentatoren doen alvast voor hoe het moet.

 • NOS
  Rob Trip
 • NOS
  Rachid Finge
 • NOS
  Mustafa Marghadi
 • NOS
  Peter Kuipers Munneke

YouTube-kleurlessen

Of we bij het kleuren zo massaal de smaak te pakken krijgen als bij het naaien en breien: de tijd zal het leren. YouTube staat in ieder geval vol met tutorials:

Deel artikel: