Als het gif van huis is, dansen de ratten op tafel

Als het tegenzit, dansen de ratten straks over je aanrecht. Volgens Kenniscentrum Dierplagen zijn er steeds meer meldingen van ratten in Nederland. En er is meer goed nieuws: vanaf volgend jaar januari mogen bedrijven geen gif gebruiken om de ratten te bestrijden.

'Ratten komen voor in schoonste huizen'

Sinds juli mogen we minder rodenticiden gebruiken en vanaf januari helemaal niet meer. Daardoor kunnen we het ongedierte in de buitenlucht heel lastig bestrijden. Dat was het laatste middel.

Ongediertebestrijder Arnout Rinkes

Bestrijdingsmiddelen worden verboden omdat andere dieren daar ook ziek van kunnen worden, denk aan een uil die een rat eet bijvoorbeeld.

Maar als dat niet meer mag, wat doe je dan? Met vallen vangen, of klemmen, zoals dat in vakjargon heet.

Onze verslaggever ging samen met rattenvanger Jorald van Werven langs bij een boerderij waar ze last hebben van ratten. "Als het ergens zo ruikt als hier, weet je dat er ratten zijn."

"De professionele bestrijdingsbranche is deskundig genoeg", zegt Vonk. "Er zijn alternatieven, zoals bijvoorbeeld klemmen." Daardoor wordt het waarschijnlijk wel duurder om ratten te bestrijden. Klemmen kosten meer tijd en materiaal.

Hoe gevaarlijk zijn die ratten eigenlijk?

Een rat in je huis klinkt nog enger en viezer dan een muis. Maar hoe gevaarlijk zijn ze eigenlijk? "Ratten staan erom bekend dat ze dragers zijn van bepaalde ziektekiemen", legt Vonk uit. "Elke jaar duikt her en der de ziekte van Weil op, en die is direct gerelateerd aan de urine van bruine ratten."

"Ratten dragen ziekten over door uitwerpselen en urine", zegt Sarah Burt. "En ze lopen overal. Als jij je boterham smeert op het aanrecht en niet zo vaak schoonmaakt, speel je met vuur." En onderschat de kabelknagende rat niet: "Ratten knagen graag op kabels. In oude huizen (of studentenhuizen) waar kabels rondslingeren, is het gevaar op kortsluiting groot."

Deel artikel: