TU Delft test met kite - Zomer 2013

Kan deze vlieger de windmolen vervangen?

Een vlieger van 25 vierkante meter, een sterke kabel en een lier: meer hebben studenten van de TU Delft niet nodig om wind om te zetten in elektriciteit. Kitepower. Energie opwekken met een vlieger. En steeds meer bedrijven hebben daar interesse in.

Na het oplaten van de kite moet de vlieger bepaalde patronen vliegen: zo wordt er veel wind opgevangen, gaat de lier snel draaien en wordt elektriciteit opgewekt.

We gingen langs bij een test om te kijken hoe het in z'n werk gaat:

Zo ziet 'kitepoweren' er uit

Wetenschappers zijn al sinds de jaren '90 bezig met deze techniek. Ook in Delft, en dat betekent: testen, testen en nog eens testen.

 • Roland Schmehl
  Foto's van testen met de kite in binnen- en buitenland
 • Roland Schmehl
  Uitzicht op Den Haag tijdens test
 • Roland Schmehl
  Windmachine-test in Stuttgart
 • Roland Schmehl
  Testen bij de windmolens in Lelystad
 • Roland Schmehl
 • Roland Schmehl
 • Roland Schmehl
 • Roland Schmehl
  Testen met een kleinere kite
 • Roland Schmehl
  Testen in Valkenburg
 • Roland Schmehl
  Demonstratie bij campus TU Delft
 • Roland Schmehl
  TU Delft test met kite - Zomer 2013

Inmiddels zijn ze in Delft al vrij ver met kitepower en vliegeren ze behoorlijk wat energie bij elkaar.

Op een goede dag komen we uit op zes kilowatt.

Rolf van der Vlugt - piloot Kitepower

Traditionele windmolens zijn duur om neer te zetten en te onderhouden. Kitepower is volgens de TU Delft goedkoper: vliegeren zou per gewonnen kilowatt een paar cent goedkoper zijn.

Dat kan nogal wat schelen: volgens het Nibud verbruikt een huishouden gemiddeld 3.340 kilowatt per jaar. Als ooit alle energie met kitepower wordt gewonnne, en dat 2 cent per kilowatt zou schelen, zou het gezinnen zo'n 70 euro per jaar opleveren.

Toekomstmuziek

Maar, zo ver is het nog lang niet. "Dit is echt bedoeld als kleinschalig elektriciteitsopwekkingssysteem", zegt Roland Schmehl onderzoeksleider van het project bij de TU Delft. "Vanuit hier willen we verder bouwen, het systeem verbeteren: deze zomer gaan we alweer nieuwe stappen maken. We gaan testen met grotere kites, we gaan hoger vliegen: we willen naar kites die 100 kilowatt kunnen leveren."

Elektriciteitsverbruik naar grootte huishouden (Bron: Nibud)

aantal personen in huishouden gemiddeld gebruikin kWh per jaar
12.010
23.360
34.120
44.580
55.450
65.790
gemiddeld per huishouden3.340

Dromen mag dus. "Vanuit hier willen we verder bouwen om uiteindelijk op hele grote schaal elektriciteit te winnen", zegt Schmehl. "Onze doelstelling is om ooit een groot deel van de elektriciteit in Nederland op deze manier op te wekken."

Leger of noodhospitaal

Naast dat kitepower mogelijk goedkoper is dan de windmolens, heeft het nog meer voordelen: de mobiliteit: "Met een windmolen kan je niet zo maar naar een rampgebied, met dit systeem wel. Je kunt het neerzetten op plekken waar het nodig is", zegt Van der Vlugt.

"Bijvoorbeeld missies van het leger, of een noodhospitaal: die zouden dit systeem ook kunnen gebruiken."

Er valt van alles te verzinnen door het feit dat het systeem zo mobiel is.

Rolf van der Vlugt - piloot Kitepower

Er zijn ook nadelen. De kite is een stuk kwetsbaarder dan een windmolen en is na een half jaar al weer versleten. Maar, volgens Van der Vlugt is een kapotte kite snel op te lappen. "Als er een scheur in het doek zit, kan je hem, met een naaimachine of met tape, gewoon maken.

"Het is allemaal vrij lowtech", vinden ze bij de TU Delft. "Als je hem bijvoorbeeld in ontwikkelingslanden neer zou zetten, is het heel denkbaar dat mensen met relatief weinig scholing zelf de kite kunnen repareren."

Deel artikel: