Thaise activist voor de poster van The Hunger Games

Drie vingers in de lucht voor de Hunger Games: niet in Thailand

Dit is een foto die de voorpagina van veel Thaise kranten vandaag siert. Vandaag komt namelijk de nieuwste Hunger Games-film uit, The Hunger Games: Mockingjay - Part 1. Langverwacht. Over de hele wereld. Maar in Thailand is het geen reden meer voor een feestje, daar is de film al uit een aantal bioscopen gehaald.

De eigenaar van de bioscopen in Bangkok vindt dat ze "worden gebruikt voor politieke uitingen". De reden: hét symbool uit de film, drie vingers in de lucht als teken van respect.

Coup

Dat gebaar is nogal omstreden. Thaise betogers gebruikten het symbool vooral tijdens de militaire staatsgreep eerder dit jaar. Het leger verbood dat, waarna het gebaar minder op straat te zien was. Maar de laatste dagen neemt het stille protest weer toe. Daarom zijn gisteren vijf studenten opgepakt, toen ze drie vingers opstaken naar premier Prayuth Chan-Ocha die een toespraak hield.

Op hun shirt stond de slogan No Coup.

Activisten protesteren tegen premier Prayut Chan-o-cha

Vandaag werden opnieuw drie studenten meegenomen voor het maken van het gebaar. Eén van de activisten, Ratthapol Supasopon, ontkent dat hij een anti-coupprotest bij de bioscoop wilde organiseren. "Voorheen waren we inderdaad politiek bezig, maar nu waren we hier gewoon omdat we de film willen zien", zei hij tegen verslaggevers voordat hij door de politie werd meegenomen.

Volgens de politie worden ze niet aangehouden, maar "gaan we even met ze praten, daarna mogen ze weer gaan".

Onderdrukking

"De Mockingjay-film geeft weer wat er in onze maatschappij gebeurt", zei een van de studenten tegen AP. "Als mensen langere tijd onderdrukt worden, willen ze opstaan en voor hun rechten opkomen. Naar de film gaan is een basisrecht. Ik ben hier vandaag om voor dat recht te vechten."

Voor degenen die het niet kennen: een fragment uit de film met het drie vinger-protest (vanaf 2 minuten):

Deel artikel: