Masai moeten weg omdat rijke Arabieren op leeuwen willen jagen

Omdat Arabische superrijken willen jagen op leeuwen, gazelles en andere exotische dieren, moeten 40.000 Masai, een inheemse stam, hun land af. Het land waar hun voorouders al honderden jaren wonen. En dat terwijl de Masai vorig jaar was beloofd dat ze hun land mochten houden.

Het gaat om 1500 vierkante kilometer rond Loliondo, vlakbij de Serengeti:

Rijke Arabieren komen met regelmaat naar Afrikaanse landen als Tanzania of Soedan om te jagen. Daar betalen ze veel geld voor, geld dat de regeringen van die landen goed kunnen gebruiken. Het idee is dat de inkomsten ook worden gebruikt om wilde dieren en de natuur te beschermen - een win-winsituatie dus.

Vorig jaar wilde de regering van Tanzania de Masai ook al weghebben van hun land, zodat Arabieren daar konden jagen. Na veel media-aandacht trok de regering zich terug - om het nu, een jaar later, gewoon opnieuw te proberen. Dit keer bieden ze de Masai ruim 450 duizend euro aan om ergens anders te gaan wonen, maar de stam denkt er niet over dat geld aan te nemen.

Vandaag praten de leiders van de Masai met de premier van Tanzania. Ze hopen dat internationale druk gaat helpen om de premier opnieuw van gedachten te laten veranderen. Deze petitie heeft inmiddels al meer dan 1,7 miljoen ondertekenaars.

De beloftes van de regering zijn duidelijk niks waard. Ze willen het land waar wij al generaties worden geboren en sterven van ons afpakken en verkopen aan rijke buitenlanders die dieren willen afslachten.

Ole Kulinga, stamoudste van de Masai

De safaritrips voor Arabische superrijken worden vaak georganiseerd door de Ortelo Business Corporation. Die zit al twintig jaar in het gebied rond Loliondo. Onder meer Prince Andrew van Groot-Brittannië en de koninklijke familie van de Verenigde Arabische Emiraten zouden klant zijn.

Het gesprek met de premier vandaag is de laatste keer dat de Masai netjes in gesprek gaan, zegt Samwel Nangiria, van een lokale burgerrechtengroep. Werkt dat niet, dan stappen ze naar de rechter.

Deel artikel: