Italiaans afval

'Waar de poen zit, zit de 'Ndrangheta'

Bij een gigantische operatie van de Italiaanse politie zijn vannacht 38 leden van de maffia-familie 'Ndrangheta opgepakt. Een paar in het zuiden van Italië, het overgrote deel in het noorden. "Want waar de poen zit, zitten de maffiosi van de 'Ndrangheta", zegt NOS-correspondent Rop Zoutberg. "In het 'nette' Noord-Italië vindt nu hardcore misdaad plaats."

De maffiosi die zijn gepakt, worden beschuldigd van afpersing en wapen- en drugshandel. "Het gaat in dit geval om leden van drie clans van de 'Ndrangheta. En het bijzondere daarvan is dat die allemaal bloedbanden met elkaar hebben. Het zijn broers, neven en achterneven van elkaar."

Door die bloedbanden is het volgens Zoutberg moeilijk om de organisatie onderuit te halen. “Bij deze organisaties is het moeilijk te bepalen wie de dienst uitmaakt, bij andere ‘families’ wordt via kopstuk A kopstuk B gepakt”, vertelt hij.

Het gaat om broers, neven en achterneven van elkaar

Rop Zoutberg

Vergelijkbaar met Google

Volgens Zoutberg zit de ‘Ndrangheta echt overal. Niet alleen meer in het zuiden, waar de traditionele maffiosi vandaan kwamen. “Ze zijn het laatste decennium omhoog gekropen in de laars van Italië."

Van Colombia tot de haven van Rotterdam. Overal zijn de clans van de 'Ndrangheta actief

Rop Zoutberg

En de maffiosi stopten niet in Italië. Volgens schrijver Gianfranco Manfredi, gespecialiseerd in de maffia, is de jaaromzet van de 'Ndrangheta wereldwijd ongeveer 50 miljard euro per jaar. Net zo veel als die van internetbedrijf Google.

Afvalverwerking

Er wordt geld binnen geharkt op allerlei manieren. Ook op manieren die je niet direct bij de maffia verwacht. Bijvoorbeeld met afvalverwerking. Daar gaan volgens Zoutberg honderden miljoenen euro’s in om. “Waarom zou je als Italiaans ziekenhuis kiezen voor een dure afvalverwerker, als de maffia dezelfde rommel voor de helft van het geld verwerkt?”, zegt Zoutberg.

De illegale vuilstort in de provincie Campania

Alle mogelijke soorten afval worden door de 'Ndrangheta verwerkt. Het afval van ziekenhuizen en puin van bouwbedrijven, maar ook chemisch afval. Dat wordt op grote hopen gegooid en er wordt niet meer naar omgekeken. Vooral rond Napels ligt het vuil over een groot gebied verspreid. Op dit moment proberen milieudiensten te inventariseren wat er precies ligt, maar het blijkt in de praktijk haast onmogelijk te realiseren.

Om aandacht te vragen voor die hopen smeulend chemisch afval, verstoorden activisten die zich verzamelen onder de naam Stop Biotico, een groot congres in Napels.

Drugshandel

Maar inkomstenbron nummer één is en blijft nog altijd de drugshandel. "Van Colombia tot de haven van Rotterdam. Overal zijn de clans van de 'Ndrangheta actief", vertelt Zoutberg. “Volgens meerdere bronnen maken mannen van de ‘Ndrangheta de dienst uit in de wereld van drugs rond de Rotterdamse haven.”

Een strategische zet van de Italianen om in te zetten op het gebied rond Rotterdam, omdat de haven daar een van de poorten van Europa is. Handel vanuit de hele wereld komt daar binnen en wordt verder door Europa gedistribueerd.

De 'Ndrangheta in Nederland

De arrestatie van maffiosi in Nieuwegein in 2013

In 2013 werd in Nieuwegewin een 'Ndrangheta-lid opgepakt. In een snackbar in Nieuwegein. In een snackbar. Typisch voor de werkwijze van de maffiagroep, zegt Zoutberg: "Het verbaasde me niet dat hij destijds werd gepakt in een snackbar. Dat is de werkwijze van de 'Ndrangheta. Juist in onopvallende gebieden verdienen ze hun geld."

Het schuiladres van Francesco Nirta in Nieuwegein

In 2008 werd ook al een 'Ndrangheta-lid gepakt in Nederland. Toen was het een hoofd van een 'Ndrangheta-clan uit Zuid-Italië. Hij werd opgepakt, vanwege betrokkenheid bij zes moorden in Duisburg in 2007. Daar werden op een parkeerplaats zes lichamen gevonden. Het resultaat van de 'vete van San Luca' een langslepende ruzie tussen twee families binnen de 'Ndrangetha.

Het dorpje San Luca, verscheurd door een maffia-oorlog

Deel artikel: