Virusvrije iPhones: verleden tijd

iPhone niet meer virusvrij

"Virusscanner op m'n telefoon? Nee, die heb ik niet nodig. Ik heb een iPhone." We willen het opscheppen niet verpesten, maar Apple heeft een virus ontdekt dat ook jouw smartphone kan infecteren.

Het 'WireLurker'-virus waart tot nu toe vooral rond in China, waar al honderdduizenden telefoons zijn besmet. Gek genoeg doet het virus niets gevaarlijks: het plaatst een onschuldig stripboek-appje op je telefoon. Experts denken dat de bedenkers eerst willen controleren of hun virus werkt, voordat ze proberen om bijvoorbeeld data te stelen.

Verrassend simpel

Diezelfde experts kijken met verbazing naar WireLurker, omdat het een verrassend simpel virus is. Het virus zit verstopt in apps voor Macbooks en iMacs, die niet in de App Store staan. Zodra je dan je telefoon aan die computer hangt, wordt ook je iPhone besmet.

WireLurker gebruikt daarvoor een vervalst enterprise provisioning certificate. Dat is een klein document waarmee je apps kunt installeren die niet in de App Store staan. Grote bedrijven gebruiken zulke certificaten om speciaal voor hun gebouwde apps op de telefoons van hun werknemers te plaatsen. Ironisch genoeg worden die certificaten meestal gebruikt om telefoons juist extra te beveiligen.

Omdat steeds meer mensen een smartphone hebben, was het een kwestie van tijd voordat er virussen zouden opduiken die speciaal zijn gemaakt voor smartphones. Android-gebruikers doen er al langer verstandig aan om een aparte virusscanner te installeren. Bekende merken als Avast, AVG en Norton hebben apps voor Android.

iOS, het besturingssysteem van de iPhone, leek tot nu toe relatief veilig, omdat iedere app door Apple gekeurd wordt. Alleen door je telefoon te jailbreaken en zo de keuring van Apple te omzeilen, was je telefoon echt kwetsbaar voor kwaadaardige software. De ontdekkers van het virus raden iPhone-gebruikers aan om alleen software te installeren uit de officiële App-Store en geen goedkopere USB-opladers te gebruiken.

Deel artikel: