'Het is slechts een begin'

Duizenden Nederlanders worden zonder dat ze het doorhebben bespied op internet. Heel veel beveiligingscamera's zijn makkelijk te bekijken, omdat mensen het wachtwoord van de camera op de fabrieksinstellingen laten staan.

Op de site insecam.com worden die camera's verzameld. De website voert automatisch wat standaardwachtwoorden in zoals '12345' en 'admin' en kan zo inloggen op duizenden camera's.

We mailden met de man achter die site. Hij wil niet zeggen hoe 'ie heet, of waar hij vandaan komt, maar hij komt niet uit Nederland. Hij legt wel uit waarom hij de site heeft opgericht.

NOS3 GLUREN

Waarom heb je al die streams online gezet?

"De streams staan al online, los van mijn site. Niemand weet dat die online staan, behalve 'netstalkers' (hier een wiki in het Russisch). Dat is een groep die op zoek gaat naar camera's, die beelden opnemen en ze met elkaar delen. Gewoon voor de lol."

De netstalkers zoeken de camera's bijvoorbeeld via Google. Dat is niet moeilijk, vertelt de anonieme site-eigenaar. Camera's van Panasonic zijn met een bepaalde zoekopdracht (die we hier maar even niet linken) makkelijk te vinden. Andere merken zijn weer lastiger."

Is dit alles, zijn er nog meer gevaren waarvan we ons niet bewust zijn?

"Nee, dit is niet alles. Het is slechts een begin. Insecam.com laat maar een klein deel van de aanwezige camera's zien van de populairste cameramerken. Er zijn nog duizenden minder populaire cameratypes te vinden op het internet."

"Sommige kunnen we technisch gezien niet op de site plaatsen. Bij andere camera's is het wachtwoord wel netjes veranderd, die kan je dan weer op een andere manier hacken. En er zijn miljoenen andere apparaten met een standaardwachtwoord, zoals netwerkprinters en scanners."

Camera

Heiligt het doel de middelen?

Jouw website maakt de camera's wel veel makkelijker te vinden. "Ik ben hieraan begonnen omdat ik het zelf interessant vind. Ik wilde gewoon eens even tellen hoeveel van dit soort 'makkelijke' camera's ik kon verzamelen. En ik ben geschokt door de hoeveelheid."

Wat moet hieraan gedaan worden?

"De meeste camera's herinneren mensen er bij het installeren aan dat ze het wachtwoord moeten veranderen. Maar veel mensen negeren dat. Fabrikanten zouden de camera kunnen uitschakelen tot het wachtwoord is veranderd, maar dan koopt niemand hun product."

"Mensen willen allemaal een apparaat dat in drie klikken werkt. Zonder dat ze hun wachtwoord hoeven te veranderen natuurlijk."

Deel artikel: