NOS Op 3
NOS

Van webcamseks met een bloedmooie vrouw naar duizenden euro's betalen. Steeds meer volwassen mannen in Nederland roepen om hulp, omdat ze worden afgeperst door criminele bendes.

De mannen worden in de val gelokt: aantrekkelijke vrouwen zitten achter de webcam op bijvoorbeeld Chatroulette en Omegle. En als de mannen contact proberen te maken, begint het balletje te rollen. De vrouwen willen snel over op Facebook en Skype. En als de man zich dan laat verleiden tot webcamseks, kan hij geen kant meer op. 

Sextortion, afpersing met je gulp open

Paul

De 29-jarige Paul, niet zijn echte naam, is afgeperst nadat hij webcamseks had gehad met een Belgische vrouw. Kort daarna kreeg hij een mail met de beelden. Maar ze hadden het filmpje bewerkt, waardoor het opeens leek alsof hij masturbeerde voor een minderjarig meisje. 

Webcamseks met een vreemde vrouw YouTube

In de titel stond mijn naam en dat ik masturbeerde voor een meisje van 10

Paul, anoniem slachtoffer

Toen Paul niets op de dreigementen uitdeed, werd de video op YouTube gezet. "Hij stond wel drie uur online. In de titel stond mijn naam en dat ik masturbeerde voor een meisje van 10", zegt Paul. "En dat vond ik eigenlijk het ergste, dat je als pedofiel wordt neergezet. En daardoor kun je iedereen op je werk en in je leven tegen je krijgen."

Bij Paul kwam het niet zo ver. Zijn vader en baas zagen het filmpje, maar toonden begrip toen Paul de situatie uitlegde. Een vriend achterhaalde de locatie van de dader: die zat in Ivoorkust.

Internationaal probleem

Verspreid over de wereld zitten bendes die hun brood verdienen met sextortion. De politie kan niet zeggen hoe groot het probleem is, omdat er weinig aangifte wordt gedaan. "Mannen schamen zich, maar als er meer gemeld wordt bij de politie, krijgt deze vorm van afpersing hopelijk een hogere prioriteit", zegt Maaike Pekelharing van HelpWanted.nl, een meldpunt voor online seksueel misbruik. 

Wat moet je doen als je wordt afgeperst?

De internationale politieorganisatie Europol werkt aan een rapport over seksuele afpersing op internet. Maar deze gaat specifiek over minderjarige slachtoffers, omdat die groep op dit moment hun prioriteit is.

Meldpunt

Bij HelpWanted kregen ze dit jaar al ruim 130 meldingen van online afpersing. Vooral van mannen vanaf 18 jaar. Deze week nam een jongen contact met ze op, die al 13.000 euro had overgemaakt om te voorkomen dat er beelden van hem werden gepubliceerd.

Dat juist mannen slachtoffer zijn, is nieuw voor het meldpunt. Pekelharing: "In het verleden kregen wij bijna alleen maar melding van meisjes, maar sinds anderhalf jaar krijgen we juist voornamelijk melding van volwassen mannen." 

STER reclame