In memoriam van Felina

'Laat mijn dood een wijze les zijn'

Zo tweette Felina het einde van haar leven:

Vandaag komt mijn leven tot een einde. Ik kan je alleen nog vertellen dat je niet dezelfde fout moet maken als ik.

Felina

Felina was het Twitter-alias van de Mexicaanse María del Rosario Fuentes Rubio. Op die manier kon ze veilig en anoniem over lokale drugskartels schrijven. Maar de drugskartels kwamen achter haar ware identiteit. Vorige week werd ze gekidnapt en sindsdien is er niets meer van haar vernomen.

Felina werkte voor het populaire Valor por Tamaulipas (Moed voor Tamaulipas), een platform voor burgerjournalistiek. Ze gebruikte Valor om burgers te waarschuwen voor drugsgerelateerd geweld in de buurt.

Daarmee maak je geen vrienden bij de Mexicaanse maffia. Anderhalf jaar geleden loonde een kartel al zo'n 38.000 euro uit om achter de namen te komen achter Valor por Tamaulipas. In plaats van een waarschuwing aan de bevolking, verscheen het volgende:

"Sluit je account. Breng je familie niet in gevaar zoals ik deed. Het spijt mij." Dat is de begeleidende tekst bij de foto's. Kort daarvoor tweette Felina ook nog: "Mijn dood is voor niets geweest" en "Ik kan niets meer vertellen dan dat je niet dezelfde fout moet maken als ik. Vandaag realiseer ik mij dat." Ook waarschuwde de daders: "We zijn dichterbij dan je denkt".

Het Openbaar Ministerie van Mexico bevestigt tot nu toe alleen dat Fuentes Rubio ontvoerd is, maar er is nog geen lichaam gevonden. Het Felina-account is vorige week al uit de lucht gehaald door Twitter.

Felina en Valor por Tamaulipas (Moed voor Tamaulipas) komen uit de Noord-Mexicaanse staat Tamaulipas. Daar vechten al jaren twee rivaliserende drugskartels tegen elkaar: het Golfkartel en de Zepas.

In Mexico woedt al jaren een oorlog tussen verschillende drugskartels. Die oorlog kostte al aan honderdduizenden mensen het leven.

Deze verdwijning van de vrouwelijke arts in Mexico is er dan ook één uit velen. Zo verdwenen er eind september 43 studenten uit de stad Iguala. Waar ze zijn, is nog altijd een groot raadsel.

Deel artikel: