Zoeken naar een onderzeeër

De onderzeeër van Loch Ness

De Zweden zijn hard op zoek naar een onderzeeër die wel/niet bestaat. Een Zweedse krant schreef vrijdag dat het leger een noodsignaal had opgevangen van een Russische onderzeeër. Het is alsof we weer terug zijn in de Koude Oorlog.

Sinds die dag duiken er steeds meer verhalen op van mensen die de onderzeeër hebben gezien. Zondag kwam het Zweedse ministerie van Defensie met deze foto:

Dit is niet het monster van Loch Ness

Vandaag zei een Zweedse marine-officier dat de strijdkrachten geweld mogen gebruiken als ze de onderzeeër zien. Op die manier moet die gedwongen worden om aan de oppervlakte te komen.

Het Zweedse leger voert een van de grootste operaties sinds de Koude Oorlog uit - al bevestigen ze zelf niet dat het gaat om een Russische boot, dat doen alleen de media. Volgens Rusland is er überhaupt niks aan de hand: alle operaties verlopen "volgens plan".

Vandaag zegt de Zweedse marine dat er een paar boten voor onderhoud naar de haven moeten voor onderhoud, maar een woordvoerder benadrukt dat de marine zeker niet minder hard gaan zoeken.

Waar we naar zoeken is iets of iemand die de Zweedse territoriale integriteit heeft geschonden. Dat is buitengewoon ernstig en totaal onacceptabel.

Plaatsvervangend operationeel commandant Grenstad

Het lijkt misschien dat de Zweden wat overbezorgd reageren, maar zo gek zijn de zorgen ook weer niet. De afgelopen maanden provoceerde Rusland Zweden al vaker. Er vlogen Russische straaljagers door het Zweedse luchtruim en de onrust in Oost-Oekraïne doet de sfeer ook geen goed. Vandaag nog onderschepte Estland een Russisch verkenningsvliegtuig.

Wat ook niet helpt, schrijft The Economist, is dat de Zweedse media er een hype van maken.

Deel artikel: