"It's a question of time..."

Hoe is 't met Van Gaal en de Engelse pers?

Zo'n drie maanden geleden begon Louis van Gaal als trainer bij Manchester United. De voorpret was niet van de lucht, het fenomeen Van Gaal tegenover de keiharde Britse tabloidpers, en dat dan met steenkolenengels. Dat kón niet goed gaan. Maar dat valt tot nu toe allemaal best mee.

De pers mocht van Louis Van Gaal na drie maanden een oordeel vellen, zei hij aan het begin. Daar kwam de trainer dit weekend weer op terug (it's stupid), maar wij gingen toch even kijken hoe het Louis is vergaan.

De fans en de pers zijn fan. Ze zien Van Gaal een soort Nederlandse Alex Ferguson.

Geert Langendorff, sportjournalist

De samenvatting: sportief was het in het begin allemaal even lastig, maar dat gaat steeds beter. En dat is eigenlijk ook het verhaal met de pers: hard in het begin, maar nu fan. Het enige struikelblok: dat Engels.

Op de blote knieën God danken

Geert Langendorff schrijft een boek over het eerste seizoen van Van Gaal. Hij volgt 'm van dichtbij. "Het oordeel van de pers is tot nu toe verrassend positief. Ze waren ook niet bepaald verwend met z'n voorganger, David Moyes, want die zei nooit wat."

"Ik was vorige week op het hoofdkantoor van de BBC en sprak daar met een Manchester United-watcher. Die dankte God op z'n blote knieën voor Van Gaal. Hij is erg goed voor de krantenkoppen. Het enige dat wat minder gaat, is z'n Engels."

Voor enkele voorbeelden daarvan verwijzen we je graag door naar de YouTube-filmpjes in dit artikel.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Van Gaal had het op de bank zwaar de eerste paar wedstrijden. Nu gaat het sportief al weer een stuk beter.

"Z'n Engels is wel iets verbeterd, maar het zorgt wel voor een hoop gelach. Als 'ie verliest is het comedy capers, dan citeren de kranten hem mét al z'n spelfouten. Maar als 'ie wint schrijven ze het zo op dat het lijkt alsof z'n Engels prima is.

Laatst zaten we met de vereniging in de bus, was er een interview met Van Gaal op de radio. Zegt 'ie: 'It's a question of time before...'. Bedoelt hij natuurlijk 'een kwestie van tijd mee', maar we lagen in een deuk met z'n allen.

Ron Snellen, voorzitter van de Nederlandse fanclub Dutch Mancunians

Maar van tevoren rekenden de Nederlandse media er stiekem op dat er flink wat aanvaringen tussen Van Gaal en de bikkelharde Engelse tabloids zouden komen. Zo schreef de NRC speciaal een brief aan de Engelse sportpers met tips, en ook wij vroegen ons af of die combi wel goed zou gaan.

Ook die-hard United-fan Ron Snellen, voorzitter van de Nederlandse fanclub Dutch Mancunians, ziet een rustige Van Gaal. "Maar het gaat sportief dan ook redelijk. De komende twee weken zijn twee belangrijke wedstrijden, tegen Chelsea en Manchester City. Als hij van die twee clubs op z'n kloten krijgt, kan de sfeer natuurlijk zo omslaan. Dan kan het spectaculair worden."

Deel artikel: