Amerika Kiest
NOS NieuwsAangepast

Uitslag Georgia loopt vertraging op • Trump op 178 kiesmannen, Harris 99

De laatste peilingen wijzen nog altijd op een bijzonder spannende nacht: Kamala Harris en Donald Trump zijn verwikkeld in een nek-aan-nekrace om het Witte Huis.

Dit zijn de laatste ontwikkelingen:

  • Er zijn tot nu toe weinig verrassingen: Trump wint Florida, oostelijke staten naar Harris
  • Stembureaus in de eerste swing states zijn gesloten - de laatste swing state Nevada volgt om 04.00 uur
  • Bekijk hier een interactieve kaart van de uitslagen van de verkiezingen
  • Op NPO 1 presenteert Rob Trip op dit moment NOS Amerika Kiest, met Malou Petter aan het uitslagenscherm
  • Op NPO Radio 1 praten Fleur Wallenburg en Tim de Wit de luisteraars bij

Vertraging in Georgia door computerproblemen

Het lijkt erop dat de uitslag in Georgia toch nog even op zich laat wachten. CNN meldt dat er problemen zijn met de software die stemmen telt in Gwinnett County, in het noorden van de swing state.

Het gaat om enkele honderdduizenden poststemmen die nog niet verwerkt kunnen worden. Volgens CNN zijn de autoriteiten bezig om het probleem op te lossen.

Empire State Building in teken van election night

Het Empire State Building in New York is gehuld in de kleuren van de Amerikaanse vlag. Op een rooftop-bar van een van de wolkenkrabbers volgen Amerikanen de uitslagen op een van de vele 'watchparty's'.

Het flatgebouw van 103 verdiepingen verandert van kleur als de resultaten van een van de zeven swing states binnenkomen: vijf minuten lang licht het gebouw dan rood op voor Trump of blauw voor Harris.

Election night voor de Empire State Building in New York

Strenge abortuswetgeving blijft in stand in Florida

De strenge abortuswetgeving in Florida wordt niet versoepeld. Inwoners konden daar vandaag ook over stemmen. Om de wet aan te passen was een supermeerderheid van 60 procent van de kiezers nodig, maar dat werd niet gehaald. Door de uitslag blijft abortus alleen toegestaan in de eerste zes weken van de zwangerschap.

Sinds twee jaar geleden het landelijk recht op abortus werd geschrapt, hebben meerdere staten abortus verboden of strenge voorwaarden opgelegd. In Florida blijven de huidige regels in stand. Daar is veel kritiek op; een grens van zes weken wordt als streng gezien, omdat veel vrouwen dan niet weten dat ze zwanger zijn.

In totaal kon er in tien staten vandaag gestemd worden over de abortusregels.

Ohio en Texas stemmen ook voor Trump en Vance

Ohio, de thuisstaat van de Republikeinse vicepresidentskandidaat J.D. Vance, kleurt zoals verwacht rood. Daarmee slepen de Republikeinen 17 kiesmannen in de wacht.

Ohio heeft een veelzijdig karakter: de staat heeft grote steden als Cleveland, Columbus en Cincinatti, maar ook uitgestrekte plattelandsgebieden. De staat ligt midden in de Rust Belt, waar veel fabrieksbanen de afgelopen decennia verloren zijn gegaan.

Ook Texas gaat als verwacht naar Trump. Die staat is goed voor maar liefst 40 kiesmannen.

Vijf staten naar Trump, New York naar Harris

Donald Trump pakt nog eens vijf staten: North Dakota, South Dakota, Nebraska, Wyoming, Louisiana. Die zijn in totaal goed voor 19 kiesmannen. Twee daarvan zijn afkomstig van Nebraska. Dat is samen met Maine de enige staat waar niet het winner takes all-principe geldt voor de kiesmannen. Twee gaan naar de kandidaat die de meeste stemmen in de hele staat krijgt. De overige drie worden verdeeld via de drie Congresdistricten. Naar wie die drie gaan is nog niet bekend.

New York met zijn 28 kiesmannen gaat naar Kamala Harris. Ook hier zijn geen verrassingen.

80 procent van de staten klaar met stemmen

Opnieuw gaan er stembureaus in een grote groep staten dicht, waaronder de swing states Arizona, Michigan en Wisconsin. Nu is het stemmen klaar in nog eens veertien staten. Daarmee zijn de stembureaus in zo'n 80 procent van de staten gesloten. Er zijn nu nog elf staten waar gestemd kan worden.

Trump claimt vals spel in Philadelphia, ambtenaren spreken dat tegen

Trump claimt vals spel in Philadelphia, ambtenaren spreken dat tegen

Twee stembureaumedewerkers komen om bij overstromingen Missouri

In de staat Missouri zijn vijf doden gevallen door plotselinge overstromingen. Die werden veroorzaakt door hevige stortregens. Onder de doden zijn twee stembureaumedewerkers.

De twee, een man van 70 en een vrouw van 73, werden in Wright County weggespoeld toen ze in een auto zaten. Pas vier uur later werden hun lichamen teruggevonden. De brandweer kon zeker tien mensen redden die vastzaten in overstroomde voertuigen.

In delen van Missouri viel in twee dagen tijd twintig centimeter regen. Het noodweer leidde in de staten Oklahoma en Arkansas tot tornado's.

Illinois en Delaware blijven blauw

Twee traditioneel blauwe staten blijven blauw: Illinois en Delaware. Illinois heeft 19 kiesmannen te verdelen, Delaware telt er 3.

Illinois is het politieke hoofdkwartier van oud-president Obama en heeft ook de grote stad Chicago. Die stad speelt in de Republikeinse campagne regelmatig een grote rol, vanwege de relatief hoge misdaadcijfers. Chicago wordt dan ook in reclamespotjes afgeschilderd als een door Democraten geregeerde stad waar de misdaad uit de hand loopt.

Delaware is ook wel bekend als the First State: sinds 1787 mag het zich al een deel van de Verenigde Staten noemen. Het is bovendien de thuisstaat van president Joe Biden.

Bekijk hier de uitslagenkaart:

Arkansas naar Trump, New Jersey naar Harris

De voorlopige uitslag in nog eens twee staten is binnengekomen: Harris krijgt de veertien kiesmannen van New Jersey en de zes kiesmannen van Arkansas scharen zich achter Trump.

Arkansas is de thuisstaat van de Clintons en ligt in de zogenoemde sun belt, de zuidelijke strook staten die traditioneel Republikeins stemt. New Jersey koos voor het laatst in 1988 voor de Republikeinen, vandaar dat het geen verrassing was dat de Garden state ook dit jaar weer naar de Democraten gaat.

Scott en Warren behouden Senaatszetels

Namens Florida wordt de Republikein Rick Scott opnieuw de afgevaardigde in de Senaat. Hij versloeg met een dikke meerderheid zijn Democratische concurrent. Scott heeft zijn pijlen gericht op het leiderschap in de Senaat. De huidige leider, Mitch McConnell, stopt aan het eind van zijn termijn.

Ook de Democraat Elizabeth Warren is opnieuw verkozen als senaatslid van de staat Massachusetts. Het wordt haar derde termijn in de Senaat. De 75-jarige Warren deed in 2020 een gooi naar de Democratische nominatie als presidentskandidaat, die uiteindelijk naar Joe Biden ging. Ze laat zich vaak horen als Trumpcriticus.

Florida naar Trump, oostelijke staten naar Harris

Donald Trump heeft de staat Florida gewonnen. Die gold jarenlang als swing state, maar is nu ogenschijnlijk met groot gemak door de Republikeinen in de wacht gesleept. Met dertig kiesmannen is Florida een van de grote vier staten bij de verkiezingen. Daarnaast kleuren ook Tennessee (11 kiesmannen), Alabama (9), South Carolina (9), Oklahoma (7) en Mississippi (6) rood.

Kamala Harris pakt de winst in de traditionele blauwe staten Massachusetts (11), Maryland (10), Connecticut (7) en Rhode Island (4).

Trump heeft nu 95 kiesmannen in totaal binnengehaald, Harris 35, maar het kan nog alle kanten op: een kandidaat heeft er minstens 270 nodig om te winnen en de avond is nog jong.

Stembureaus sluiten in grote bulk staten

In maar liefst twintig staten zijn de stembussen nu gesloten, waaronder de belangrijke swing states Pennsylvania en Michigan. In die laatste staat zijn niet alle stembureaus dicht: vanwege de twee tijdzones daar sluit over een uur nog een deel van de bureaus. Ook in het District of Columbia kunnen mensen niet meer stemmen, het federale district van de hoofdstad van de VS.

Bekijk de uitslagenkaart hier:

Democraat wint gouverneurschap van Republikein die zich 'zwarte nazi' noemde

Fox News meldt dat Josh Stein de race om het gouverneurschap in North Carolina heeft gewonnen van Mark Robinson. Robinson leek deze zomer nog op een overwinning af te stevenen, maar kwam in opspraak in aanloop naar de verkiezingen.

CNN ontdekte dat Robinson op de pornosite Nude Africa reacties had achtergelaten. Daarin noemde hij zichzelf een "zwarte nazi" en schreef hij dat hij de slavernij weer wilde invoeren.

Veel Republikeinen namen daarna afstand van Robinson uit angst dat zijn gedrag de partij zou schaden.

Russen reageren aantijging bommeldingen: kwaadaardige laster

De Russische ambassade in Washington DC noemt de beschuldigingen van Russische inmenging in de verkiezingen "kwaadaardige laster". "We willen benadrukken dat Rusland zich niet mengt in de interne aangelegenheden van andere landen, inclusief de Verenigde Staten", schrijft de ambassade in een verklaring die is verspreid door staatspersbureau RIA. "Zoals president Vladimir Putin meermaals heeft benadrukt: we respecteren de wil van het Amerikaanse volk."

De ambassade reageert daarmee indirect op het bericht van de FBI dat de bommeldingen van vandaag in Michigan, Wisconsin en Georgia het werk waren van de Russen. De meldingen zouden afkomstig zijn geweest van Russische e-mailadressen. Een lokale hoge functionaris in Georgia zei dat de Russen niet willen dat "we soepele, eerlijke en accurate verkiezingen hebben".

Republikein Justice pakt Senaatszetel van vertrokken Democraat

De Republikein Jim Justice heeft de Senaatszetel voor West Virginia 'geflipt'. Hij is de opvolger van de Democraat Joe Manchin, die in mei aankondigde uit de Democratische partij te stappen en verder te gaan als onafhankelijk kandidaat tot zijn pensioen aan het einde van deze termijn.

De 73-jarige Justice won in 2016 het gouverneurschap van West Virginia, in het jaar dat Trump de presidentsverkiezingen won. Toen deed Justice nog mee als Democraat.

Momenteel hebben de Democraten nog een minimale meerderheid van 51 in de hoogste kamer van het Amerikaanse Congres. De kans is groot dat de partij zeggenschap over de Senaat verliest, omdat er bij de 34 zetels die dit jaar op het spel staan meer van Democraten zijn dan van Republikeinen.

Trump wint West Virginia

West Virginia gaat volgens AP naar Donald Trump. Dat betekent vier kiesmannen erbij voor de Republikeinse kandidaat. West Virginia is geen swing state, de verwachting was al dat de staat naar Trump zou gaan.

Nog een swing state klaar met stemmen

Ook in een andere belangrijke swing state, North Carolina, zijn de stembureaus nu gesloten. Die staat kleurt sinds 1980 rood, behalve in 2008 toen Obama McCain nipt versloeg. Door de groei van met name de zwarte bevolking, die doorgaans Democratisch stemt, zijn de verschillen in North Carolina de afgelopen jaren steeds kleiner geworden.

Rond deze tijd zijn mensen in Ohio ook klaar met stemmen. Die staat gold decennialang als swing state, maar leunt sinds 2016 naar de Republikeinen. Het is de thuisstaat van Trumps running mate Vance.

Nigel Farage eregast Trump op uitslagenavond

Eerder was al bekend dat X-baas Elon Musk is uitgenodigd in Mar-a-Lago, de residentie van Donald Trump in Florida. Vanuit de auto laat de Britse brexiteer Nigel Farage weten ook onderweg te zijn:

Brexiteer Nigel Farage kijkt de uitslagenavond ook in villa van Trump

Bernie Sanders voor vierde keer verkozen in Senaat

Bernie Sanders gaat op voor een vierde termijn van zes jaar in de Senaat. De 83-jarige onafhankelijke kandidaat uit Vermont versloeg de Republikein Gerald Malloy, de onafhankelijke kandidaat Steve Berry en een aantal kandidaten van kleinere partijen.

Sanders is de langstzittende Senator in het Amerikaanse Congres. Twee keer was hij in de race om presidentskandidaat te worden namens de Democraten, maar hij legde het in 2016 en 2020 af tegen Hillary Clinton en Joe Biden. Hoewel hij onafhankelijk is, stemt de progressieve kandidaat vaak mee met de Democraten.

Voorafgaand aan de verkiezingen zei Sanders, ondanks zijn leeftijd, niet te hebben gedacht aan stoppen: "Ik vond dat ik met al mijn ervaring nu niet kon weglopen van Vermont, op dit moeilijke moment in de Amerikaanse geschiedenis."

In Indiana won de Republikein Jim Banks een plekje in de Senaat. Hij is een uitgesproken aanhanger van Donald Trump. Banks versloeg de Democraat Valerie McCray. De zetel was ook al in handen van de Republikeinen.

Bernie Sanders

Eerste staten verdeeld

De eerste kiesmannen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2024 zijn verdeeld. Donald Trump heeft Kentucky en Indiana binnengesleept. Daar krijgt hij in totaal negentien kiesmannen voor.

Kamala Harris krijgt op haar beurt de drie kiesmannen van Vermont achter zich. Geen van deze uitslagen is verrassend. Vermont ging al sinds 1992 naar Democraten en Kentucky had sinds 2000 alleen maar op Republikeinen gestemd. Indiana stemde zelfs sinds de Tweede Wereldoorlog maar twee keer niet voor een Republikein.

Bekijk hier de interactieve uitslagenkaart:

Stembureaus in swing state Georgia dicht

In de swing state Georgia zijn bijna alle stembureaus nu gesloten. Vanwege bommeldingen eerder op de dag blijven zo'n tien bureaus nog wat langer open. Een hoge functionaris in Georgia zei vannacht al een uitslag te verwachten in die belangrijke staat.

Verder zijn kiezers nu ook uitgestemd in de rode staten Indiana, Kentucky en South Carolina en in de blauwe staten New Hampshire, Vermont en Virginia.

Ook in een deel van Florida mag een deel van de county's niet meer stemmen. Ook daar gaan stembureaus op twee tijdstippen dicht, vanwege de twee tijdzones. De staat gold decennialang als de belangrijkste swing state, maar onder meer door demografische veranderingen zit deze sinds 2016 steeds steviger in het Republikeinse kamp.

Bommeldingen waren in Michigan, Wisconsin en Georgia

De FBI onderzoekt bommeldingen bij stembureaus in de swing states Michigan, Wisconsin en Georgia. Het was al duidelijk dat er dreigementen waren binnengekomen, maar om welke staten het ging was nog niet bekend. Het lijkt er niet op dat er echt een aanslag aanstaande is.

Volgens de FBI zijn de bommeldingen afkomstig van Russische e-mailadressen. Volgens een lokale hoge functionaris in Georgia waren het ongeloofwaardige bedreigingen. Hij zegt dat de Russen niet willen dat "we soepele, eerlijke en accurate verkiezingen hebben."

In Georgia blijven zo'n tien stembureaus langer open vanwege de bommeldingen.

Republikeinse functionaris: Trumps stemfraudeclaim onzin

Een Republikeinse functionaris in de stad Philadelphia zegt dat de claim van Trump over stemfraude onzin is. Seth Bluestein, lid van de kiesraad in de stad, zegt dat er sprake is van desinformatie. "Deze bewering is absoluut niet waar. Het stemproces in Philadelphia is veilig en secuur verlopen."

Hij zegt dat de kiesraad regelmatig in contact is geweest met de Republikeinse Partij. "We hebben gereageerd op elke melding van onregelmatigheden bij de stembussen, om ervoor te zorgen dat inwoners van Philadelphia veilig en met zekerheid kunnen stemmen."

Ook de openbaar aanklager van Philadelphia weerspreekt de bewering van Trump. "De enige die van massaal bedrog spreekt, is Donald J. Trump. Er zijn geen feiten die deze wilde beschuldiging ondersteunen", zegt Larry Krasner. "We hebben al de hele dag gezegd dat mensen klachten en beschuldigingen van onregelmatigheden moeten melden. Als Donald J. Trump bewijs heeft om zijn wilde beschuldigingen te ondersteunen, willen we ze nu zien. Nu meteen. We houden onze adem niet in."

Philadelphia is met ruim 1,5 miljoen inwoners de grootste stad van Pennsylvania en de zesde stad van de Verenigde Staten.

Studenten stemmen in Wisconsin

Op de universiteit Wisconsin-Madison kan ook gestemd worden. Op die manier konden studenten die op de campus wonen ook gemakkelijk hun stem uitbrengen. Sommigen van hen deden dat voor het eerst.

Deze studenten in swing state Wisconsin stemden voor het eerst: 'Ging soepel'

Staat van democratie was belangrijkste onderwerp

Het belangrijkste vraagstuk waarmee kiezers in heel Amerika naar de stembus gingen was niet zoals eerder gedacht de economie, maar de staat van de democratie. Dat valt op te maken uit een voorlopige landelijke kiezersonderzoek van Edison Research. Dat onderwerp was voor 35 procent van de kiezers doorslaggevend. De economie was voor 31 procent van de kiezers het belangrijkst, aldus de ondervraagde kiezers. 14 procent vond het abortusvraagstuk het belangrijkst, 11 procent migratie en 4 procent het buitenlandbeleid.

Landelijk vindt maar liefst 73 procent van de kiezers dat de democratie in gevaar is. 25 procent zegt dat de democratie veilig is. Dat Republikeinen doorgaans beter scoren op de economie blijkt ook uit deze peiling. 51 procent vertrouwt Trump meer als het gaat om de economie tegenover 47 procent voor Harris.

Opnieuw zijn er meer vrouwen dan mannen naar de stembus getrokken. Er hebben volgens dit onderzoek zelfs iets meer vrouwen hun stem uitgebracht (53 procent) dan in 2020 (52 procent). Tegelijkertijd gingen er minder mannen naar de stembus (47 procent) dan vier jaar geleden (48 procent). 71 procent van de kiezers is wit, een stuk meer dan de 67 procent in 2020. 11 procent is zwart, minder dan de 13 procent van vier jaar geleden. 12 procent is latino, ten opzichte van de 13 procent in 2020.

Zowel de Democratische als de Republikeinse kandidaat is deze verkiezingen minder populair dan in 2020. Landelijk gezien staat 44 procent van de kiezers positief tegenover Donald Trump, ten opzichte van 46 procent in 2020. Bij Kamala Harris gaat het om 48 procent vergeleken met 52 procent voor Biden in 2020.

Voor de peiling werden door het hele land mensen ondervraagd die daadwerkelijk hun stem hebben uitgebracht, waardoor de betrouwbaarheid groter is dan bij peilingen vooraf.

Trump en Harris volgen uitslagen in Florida en Washington

Kamala Harris bracht op verkiezingsdag een bezoek aan het Democratisch Nationaal Comité, waar campagnemedewerkers mensen via de telefoon proberen te overtuigen op de Democraten te stemmen. Harris belde zelf ook nog een aantal mensen. Ze bekijkt de uitslag van de verkiezingen vannacht op een universiteit in Washington D.C.

Donald Trump bracht zijn stem uit in Palm Beach, Florida, samen met zijn vrouw Melania Trump. Hij is overtuigd van een Republikeinse overwinning: "Het zal niet eens spannend worden." Trump is vandaag bij een 'election night watch party' in Palm Beach.

  • AFP
    Harris
  • Reuters
    Trum brengt stem uit in Florida

Eerste stembureaus zijn dicht

De eerste stembureaus van de Amerikaanse verkiezingen van 2024 zijn gesloten. In een deel van Indiana en een deel van Kentucky kunnen mensen hun stem niet meer uitbrengen. Omdat deze twee staten twee tijdzones hebben, sluit een deel van de stembureaus nu en een deel om 01.00 uur Nederlandse tijd. Er zijn nog geen voorlopige uitslagen bekend uit deze staten.

Op deze tijdstippen sluiten de stembureaus in de swing states:

Sluiting cruciale stembureaus VS verkiezingen

Duizenden stemmen in Wisconsin opnieuw geteld

In Milwaukee, de grootste stad van swing state Wisconsin, worden 31.000 uitgebrachte stemmen uit voorzorg opnieuw geteld. Volgens een lokale journalist wordt dat gedaan omdat de stemautomaten niet goed afgesloten waren. Er zijn geen aanwijzingen dat er daadwerkelijk iets mis is met de aantallen.

Het gaat om volmacht-stemmen, wanneer een persoon dus namens iemand anders gestemd heeft. De stemmachines worden nu weer 'op nul' gezet, waarna het tellen opnieuw begint. Dat kan in de swing state uren vertraging opleveren bij het bekendmaken van de einduitslag.

Trump spreekt van verkiezingsfraude in Philadelphia

Hoewel hij eerder vandaag nog zei dat er geen onregelmatigheden bij de verkiezingen te zien waren, beweert Donald Trump nu dat er in Pennsylvania wel sprake is van stemfraude. In een kort bericht op zijn socialemediaplatform Truth Social schrijft hij dat er gesproken wordt over "massaal bedrog" in Philadelphia.

Ook zegt hij dat de politie onderweg is. Wat hij daarmee bedoelt en waarnaartoe agenten naartoe zouden gaan, is niet duidelijk. Andere media melden niets over stemfraude in de belangrijke swing state. De politie zegt bij CNN niet te weten waar Trump op doelt.

In aanloop naar de verkiezingen, onder meer op campagnebijeenkomsten, opperde Trump regelmatig dat de Democraten zouden proberen de verkiezingen te "stelen". Na zijn verlies in 2020 van Joe Biden beweerde hij ook dat er sprake was van fraude, maar die claims bleken ongefundeerd.

Blue or Red mirage?

Om 07.00 uur Nederlandse tijd sluiten de laatste stembureaus, maar het is niet zeker of er dan ook al een uitslag is van de verkiezingen. Er is geen centraal kiescomité dat uitslagen bekendmaakt, Amerikaanse media zullen op basis van eigen exit polls en gedeeltelijke resultaten zelf analyseren of ze een call willen geven voor een staat of besluiten dat die toch nog too close to call blijft. Bij safe states zal dat besluit sneller vallen dan bij de swing states.

Het is daarbij belangrijk niet te snel conclusies te trekken op basis van vroege resultaten. Het meer Democratische oosten van Florida sluit bijvoorbeeld een uur voor het Republikeinse westen, met als gevolg dat een aanvankelijke voorsprong van Democraten snel kan verdampen. Dat fenomeen staat bekend als een Blue mirage, een Democratische luchtspiegeling, omdat de realiteit anders lijkt dan de uitslag feitelijk is. Het Republikeinse tegenovergestelde daarvan is de Red mirage.

Uitslagenkaart

Vanaf middernacht lopen de uitslagen binnen; volg ze in de uitslagenkaart van de NOS.

Recordbedrag van 16 miljard dollar uitgegeven rond VS verkiezingen

Door de kandidaten is de afgelopen tijd 15,9 miljard dollar (14,5 miljard euro) uitgegeven. Dat is een record, blijkt uit onderzoek van de non-profitorganisatie OpenSecrets.

Bij de presidentsverkiezingen in 2020 werd 15,1 miljard dollar uitgegeven en in 2016 was het nog 6,5 miljard.

10 miljard is uitgegeven aan reclamezendtijd. Het geld komt van donaties van bedrijven, organisaties, politieke actiecomités en individuen.

Welkom!

Welkom in het liveblog over de Amerikaanse verkiezingen. Vanaf middernacht lopen de uitslagen binnen. Hoe de verkiezingsdag verliep lees je in het vorige liveblog.