Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Sparta maakt comeback tegen Almere (2-2) • Lang en Karsdorp in PSV-basis

In dit liveblog volgen we alle zaterdagwedstrijden van speelronde 9 in de eredivisie. Met vijf duels is het een stampvolle voetbaldag. Het programma ziet er als volgt uit:

  • Tussenstand Sparta Rotterdam-Almere City: 2-2
  • AZ-PSV (18.45 uur)
  • RKC Waalwijk-FC Twente (20.00 uur)
  • NEC-sc Heerenveen (20.00 uur)
  • Go Ahead Eagles-Feyenoord (21.00 uur)

SPA-ALM | 66' Sparta controleert

Het lijkt wachten op de 3-2 voorsprong voor Sparta. De Rotterdammers controleren het duel met Almere City inmiddels volledig.

De spelers van Almere lijken ietwat gefrustreerd na het weggeven van de voorsprong. Ze werpen elkaar wat handgebaren toe en maken onnodige overtredingen. Scheidsrechter Higler heeft alles voorlopig onder controle.

SPA-ALM | 55' GOAL SPARTA

Dat gaat snel! Binnen tien minuten na de rust heeft Sparta de 0-2 achterstand weggepoetst en staat het 2-2.

Spits Charles-Andres Brym komt rechts voor het doel uit en legt de bal terug op Pelle Clement. Die schiet geroutineerd binnen. Nordin Bakker zit er nog even aan, maar kan de tegengoal niet voorkomen.

Doelpuntenmaker Clement wordt besprongen

AZ-PSV | Opstelling AZ

Ook de opstelling van AZ is inmiddels bekend. Daar zien we minder verrassingen dan bij PSV, al krijgt Kristijan Belic zijn eerste basisplaats van het eredivisieseizoen. De Servische dribbelaar kwam als invaller al een aantal keer goed uit de verf. Zijn basisplaats gaat ten koste van Peer Koopmeiners.

Verder staat man-in-vorm Ruben van Bommel in de basis, net als doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro, die in de afgelopen periode wat kritiek te verwerken kreeg.

SPA-ALM | 49' GOAL SPARTA

Sparta scoort! Het voert een ingestudeerde vrije trap uit, waarmee de bal via Joshua Kitolano uiteindelijk bij clubtopscorer Camiel Neghli belandt.

Neghli haalt uit vanaf een meter of twintig en schuift de bal laag in de hoek. Het is zijn vierde eredivisietreffer van het seizoen, maar er kwam wel een beetje geluk bij kijken. Keeper Nordin Bakker lijkt zich te verkijken op de schuiver, die wel houdbaar was.

SPA-ALM | 48' Almere raakt de lat

Invaller Kornelius Hansen zet zichzelf binnen drie minuten al bijna op het scorebord. Hij krijgt de bal in een counter van Almere City en kan ver opdribbelen. Vanaf de rand van het strafschopgebied haalt hij uit, maar via de vingertoppen van Nick Olij belandt het schot op de lat.

SPA-ALM | 46' Tweede helft

De tweede helft van Sparta - Almere is begonnen. De thuisploeg heeft niet gewisseld in de rust, want dat deed het tijdens de eerste helft al driemaal.

Bij Almere City is er één nieuwe speler: Kornelius Hansen komt erin. Hij vervangt Junior Kadile die weliswaar prima speelde, maar ook al een gele kaart te pakken had.

AZ-PSV | Basisplaatsen Lang en Karsdorp

PSV maakt de opstelling bekend voor de topper tegen AZ. Noa Lang keert terug in de basis, nadat hij een tijd kampte met blessureleed. Dat is mooi voor de linksbuiten. Ook Rick Karsdorp staat in de basis en dat is voor hem de eerste keer als PSV-speler.

Verder wordt de geblesseerde Joey Veerman vervangen door Ismael Saibari en zien we ook Jerdy Schouten in de basis. Dat was ook nog geen uitgemaakte zaak, want hij sloeg de interlands van Oranje over omdat hij niet helemaal fit was. Of dat 'algehele vermoeidheid' was of een botkneuzing, daarin spraken club en speler elkaar tegen. Hij is nu in ieder geval weer fit.

SPA-ALM | 45+3' Rust

Scheidsrechter Dennis Higler fluit na 48 minuten voor de rust. Een licht fluitconcertje daalt neer vanaf de tribunes.

Door twee vroege doelpunten staat het 0-2 voor Almere City. Kunnen zij de overwinning over de streep trekken? Of tapt Sparta na rust uit een ander vaatje?

SPA-ALM | 32' Rijsdijk grijpt hard in

Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk heeft na een half uur genoeg gezien. Hij voert liefst drie wissels tegelijk door, dat is een duidelijk signaal.

De ongelukkige Boyd Reith moet eraf, net als collega-verdedigers Rick Meissen en Mike Klein. Zij worden vervangen door Said Bakari, Marvin Young en Djevencio Van der Kust.

SPA-ALM | 26' Grote kans Verschueren

Wat een kans voor Arno Verschueren! De Belg wordt vrijgespeeld door de beweeglijke spits Charles-Andres Brym en kan vrij inschieten vanaf een meter of tien. Hij schiet hem echter niet genoeg in de hoek, waardoor keeper Nordin Bakker opnieuw een redding kan noteren.

SPA-ALM | 19' Kopbal Verschueren, redding Bakker

Sparta heeft de regie over de wedstrijd gepakt na de vroege 0-2 achterstand en is op zoek naar de aansluitingstreffer.

Het creëert nu de beste kans van de wedstrijd. Joshua Kitolano geeft een strakke voorzet, die door Arno Verschueren richting doel wordt gekopt. Het is een prima kopbal van de Vlaming, maar keeper Nordin Bakker brengt redding.

SPA-ALM | 10' GOAL ALMERE CITY

Ongelofelijk, wat een knullige eigen goal. Sparta-rechtsback Boyd Reith wil de bal terugspelen op keeper Nick Olij, maar die stapt net de andere kant op. De bal rolt tergend langzaam in zijn eigen doel.

Daarmee staat Almere City binnen tien minuten op een 0-2 voorsprong, de snelste dergelijke voorsprong ooit voor de club op eredivisieniveau. Wat een luxe voor de ploeg van Hedwiges Maduro.

Terugspeelbal op Olij rolt tergend langzaam de goal in: 0-2 voor Almere City

SPA-ALM | 8' GOAL ALMERE CITY

Daar is de (zeer terechte) openingstreffer van Almere City. Rechtsback Hamdi Akujobi dribbelt op en geeft een strakke voorzet. Die wordt binnengelopen door aanvoerder Thomas Robinet, een echte spitsengoal.

De goal zal een opluchting zijn voor Robinet: hij scoorde vorig seizoen elf keer, maar stond dit seizoen nog droog.

Robinet viert zijn openingstreffer

SPA-ALM | 6' Tweede en derde kans Almere

Almere City komt uitstekend voor de dag in Rotterdam. Het creëert in korte tijd twee nieuwe kansen.

De eerste keer komt een aanval over meerdere schijven terecht bij spits Thomas Robinet, maar die maait over de bal heen. Daarna eindigt een nieuwe mooie aanval bij rechtsbuiten Logan Delaurier-Chaubet, die in het zijnet schiet.

SPA-ALM | 2' Almere gevaarlijk

In de eerste twee minuten moet Sparta gelijk alle zeilen bijzetten, omdat Almere City vol in de aanval gaat.

Linksbuiten Junior Kadile maakt een prima actie en krijgt de bal in het strafschopgebied van Sparta. Daar ontstaat wat paniek, waarna Thom Haye een afvallende bal opvangt en schiet. Zijn schot gaat over het doel.

SPA-ALM | 1' Aftrap

We zijn los! De eerste van vijf zaterdagse eredivisieduels is begonnen. Iets later dan gepland, omdat er een minuut stilte ter nagedachtenis aan Johan Neeskens in acht werd genomen.

Het is een mooie plek om de eredivisiedag te openen: Het Kasteel, waar de Sparta-mars zojuist uit duizenden Rotterdamse kelen klonk.

Minuut stilte ter nagedachtenis aan Johan Neeskens

Sparta op zoek naar thuiszege

Met een negende plaats op de ranglijst staat Sparta er op papier prima voor. Toch is men op Spangen nog niet helemaal tevreden, want Sparta won dit seizoen nog geen enkel thuisduel in de Eredivisie.

Op het Kasteel ontving de club achtereenvolgens Heracles Almelo (0-0), Feyenoord (1-1), Go Ahead Eagles (1-2) en Fortuna Sittard (1-1). Drie remises en een nederlaag dus. Kan de ploeg van Rijsdijk vandaag de eerste thuiszege van het seizoen boeken?

Spandoeken tijdens Sparta - Feyenoord eerder dit seizoen

Liefhebber Joey Veerman

Joey Veerman staat al eventjes aan de kant, nadat hij op 28 september een liesblessure opliep in het duel met Willem II. PSV verwacht de middenvelder pas eind november weer te kunnen inzetten.

Dat betekent ook dat Veerman de tijd heeft om als toeschouwer wat wedstrijden te bezoeken. NH Sport spotte hem vandaag in Haarlem langs de lijn bij Koninklijke HFC - Rijnsburgse Boys, waar twee oud-teamgenoten van hem in actie kwamen. Vermoedelijk rijdt Veerman vanuit daar door naar Alkmaar, waar PSV het straks opneemt tegen AZ.

Bij debuut Van Wonderen verliest Schalke 04 nipt van Hannover

Het is Kees van Wonderen bij zijn debuut als trainer van Schalke 04 nog niet gelukt om te winnen. De voormalig trainer van Go Ahead Eagles en sc Heerenveen verloor nipt van Hannover 96.

SPA-ALM | De opstelling van Almere

Ook Almere City maakt de opstelling bekend. De ploeg van Hedwiges Maduro gaat op zoek naar de eerste zege van het seizoen en doet dat in exact dezelfde samenstelling als in het vorige eredivisieduel met Willem II (0-1 verlies).

Dat betekent dat we een blok op het middenveld zien met een boel eredivisie-ervaring: Thom Haye en Anas Tahiri, allebei goed voor meer dan 150 eredivisieduels, spelen daar naast elkaar.

SPA-ALM | De opstelling van Sparta

Sparta-trainer Jeroen Rijsdijk heeft de puzzel gelegd en is tot de volgende elf namen gekomen.

Zoals eerder in dit blog aangekondigd maakt Kayky zijn debuut in de wedstrijdselectie. Hij begint op de bank. Verder staat Canadees international Charles-Andreas Brym in de spits omdat Tobias Lauritsen geblesseerd is. Hij kampt nog met de gevolgen van een hersenschudding.

Het debuut van baltovenaar Kayky?

De eerste wedstrijd van vandaag is Sparta Rotterdam-Almere City om 16.30 uur. Wellicht zien we daar een debutant, want bij Sparta zit Kayky voor het eerst bij de selectie. En dat kan best eens spectaculair worden.

Kayky, een 21-jarige Braziliaan, staat bij veel scouts al jaren in de boekjes. Hij maakte als 17-jarige zijn debuut in de Braziliaanse competitie en maakte daar gelijk grote indruk met fabelachtige dribbels en een geweldige traptechniek in zijn linkerbeen. Manchester City wachtte niet lang en kocht hem voor zo'n tien miljoen euro.

Hoewel Kayky zijn debuut mocht maken in het team van Pep Guardiola, kwam hij nooit helemaal uit de verf in Engeland. Mede door blessureleed leverden uitleenbeurten bij Paços de Ferreira (Portugal) en Bahia (Brazilië) ook weinig op. Nu is de Braziliaan dus neergestreken in Spangen, waar hij gaat proberen zijn belofte in te lossen bij Sparta.

Kayky

Luuk de Jong is uitgerust en klaar voor AZ

PSV won tot dusver alle competitieduels in het huidige seizoen en Luuk de Jong staat alweer op vier goals én vier assists. Dat is een prima seizoenstart voor de 34-jarige spits, op wie nog geen sleet lijkt te zitten.

Deze week ging de NOS op bezoek bij De Jong om terug te kijken op vijftien jaar betaald voetbal. Dat leverde mooie beelden op.

Luuk de Jong: 'Spelen in eredivisie en in Europa elke keer weer wereld van verschil'

Welkom!

Goedemiddag en welkom!

De eredivisie pakt de draad weer op na de interlandbreak en doet dat direct op volle kracht. Liefst vijf duels vallen er op deze zaterdag te bewonderen. De topper AZ-PSV (18.45 uur) springt het meest in het oog, maar ook FC Twente en Feyenoord komen vanavond in actie. Verder zullen we zien of RKC de eerste punten van het seizoen kan pakken en komen er met NEC en sc Heerenveen twee ploegen in actie die op papier subtoppers kunnen zijn, maar in de praktijk nog in de degradatiezone staan.

In dit blog plaatsen we alle updates rondom de zaterdagse eredivisieduels. Veel leesplezier!

  • NOS
    Het programma van de eredivisie op 19 en 20 oktober
  • NOS
    De stand in de eredivisie