wielerblog
NOS WielrennenAangepast

Speldenprik Kopecky leidt golf van aanvallen in • Ook Vollering toont zich al

In dit liveblog volgen we alles rond het WK wielrennen. Vandaag is de wegwedstrijd voor de vrouwen.

  • Bekijk de wedstrijd via deze livestream en op NPO 1
  • Verwachte finishtijd omstreeks 16.45 uur

Nog 63 km | Versnelling Vollering

Demi Vollering plaatst een kleine versnelling in het peloton, maar houdt ook snel weer in. Na Kopecky test ook de Nederlandse kopvrouw even haar benen.

Nog 70 km | Aanval Bredewold

De Nederlandse ploeg probeert een nieuwe aanval op poten te zetten. Mischa Bredewold probeert opnieuw weg te rijden uit het peloton, maar slaagt daar vooralsnog niet in.

Nog 73 km | Pieterse in de problemen

Oei. Het peloton breekt door het tempo van Pauliena Rooijakkers en Puck Pieterse zit in het tweede deel van de groep. Zij wilde terug naar de kop en dus reed Nederland zowel in de eerste, als de tweede groep op kop. Tactisch gebeuren er wat vreemde dingen in het Nederlandse kamp in deze fase van de wedstrijd.

De situatie wordt rechtgezet, Pieterse keert terug, maar dit heeft allicht krachten gekost.

Nog 74 km | Rooijakkers en Vollering brengen peloton terug bij de kopgroep

Een raar beeld: de Nederlandse vrouwen dichten het gat naar de kopgroep, terwijl Oranje daar met twee vrouwen vertegenwoordigd was. Een hergroepering dus, maar er zijn al wel veel grote namen gelost. Onder anderen:

  • Elisa Balsamo (Italië)
  • Pauline Ferrand-Prévot (Frankrijk)
  • Alison Jackson (Canada)
  • Tiffany Cromwell (Australië)

Nog 80 km | Ferrand-Prévot niet in het peloton

De belangrijkste renster die gelost is? Pauline Ferrand-Prévot. De Française rijdt op 1.39 minuten achterstand.

Sfeerimpressie van het peloton

Het peloton rijdt over een brug in Zürich tijdens de wegwedstrijd

Nog 86 km | Bredewold sluit aan!

Nederland heeft nu twee vrouwen in de kopgroep. Mischa Bredewold, de ex-Europees kampioene, maakt de oversteek naar de groep met Markus. Ook de Duitse Franziska Koch sluit voorin aan. De kopgroep is nu elf rensters groot.

Nog 87 km | Grote kopgroep met Markus krijgt en gaatje

We hebben een nieuwe kopgroep, met heel wat sterke rensters. Hieronder de volledige lijst:

  1. Riejanne Markus (Nederland)
  2. Justine Ghekiere (België)
  3. Soraya Paladin (Italië)
  4. Niamh Fisher-Black (Nieuw-Zeeland)
  5. Sarah Gigante (Australië)
  6. Urška Žigart (Slovenië)
  7. Christine Majerus (Luxemburg)
  8. Elena Hartmann (Zwitserland)
  9. Mie Bjørndal Ottestad (Noorwegen)

Waar het allemaal begon: de aanval van Kopecky

Ruim twintig kilometer geleden opende Lotte Kopecky het bal. Sindsdien hebben we aanval na aanval gezien. Hieronder een mooie foto van de bewuste versnelling van Kopecky.

Nog 100 km | Veel aanvallen vanuit de tweede lijn

De Jong komt niet weg, en dus vallen diverse andere rensters aan. Nu: Niamh Fisher-Black, met onder anderen Markus en de Belgische Justine Ghekiere in haar wiel.

De grote favorieten houden zich nog even koest, en dus hopen deze vrouwen een mooi gat te slaan voordat de kopvrouwen in actie komen. Het grote blok dat de slag heeft gemist, is Polen. De ploeg van Niewiadoma zal nu moeten achtervolgen in het peloton. Italië leek in eerste instantie de slag gemist te hebben, maar zit toch mee met Soraya Paladin.

Nog 102 km | Aanval Thalita de Jong

Weer een aanval uit het Nederlandse kamp! Deze keer demarreert Thalita de Jong. Zij rijdt meteen naar de overgebleven koploopsters toe en probeert een nieuwe kopgroep te vormen. Diverse rensters reageren, onder wie Sarah Gigante, de Australische klimster.

Nog 107 km | Eerste finishpassage

De rensters passeren voor het eerst in koers de finish. Nog vier omlopen te gaan.

Nog 109 km | Markus wordt ingerekend

Net als Kopecky, komt ook Markus niet weg. Het peloton komt terug bij haar.

Nog 111 km | Scheurtjes in het peloton, aanval Markus

Veel haarscheurtjes in het peloton na de aanzet van Kopecky, maar nog geen grote breuken. De grote groep is intussen in ieder geval niet meer zo heel groot en de Nederlandse ploeg toont zich veelvuldig voorin. Puck Pieterse heeft bijvoorbeeld al haar jas en beenstukken uitgedaan.

De eerste aanval van het Nederlandse kamp komt van Riejanne Markus, de renster van Visma - Lease a Bike probeert naar de drie vroege vluchters toe te rijden. Dat trio heeft intussen nog maar een halve minuut voorsprong.

Nog 118 km | Eerste aanzet Kopecky!

De Nederlandse vrouwen zijn gewaarschuwd. Kopecky deelt de eerste speldenprik van de dag uit. Niewiadoma zit direct op haar wiel. Ook Pieterse en Vos tonen zich meteen voorin.

Begint de finale nu al? De rensters moeten nog 118 kilometer...

Kopecky is op haar hoede voor nat WK: 'Vandaag wordt sowieso een hele zware dag'

Bekijk hier het interview met Lotte Kopecky voor de start van het WK in Zürich.

Kopecky is op haar hoede voor nat WK: 'Vandaag wordt sowieso een hele zware dag'

Nederland controleert op eerste klim van de dag

Mischa Bredewold leidt de dans. De Amersfoortse zet zich op kop en bepaalt het tempo, met achter haar de rest van het peloton. Ook de Poolse vrouwen, werkend voor Tourwinnares Kasia Niewiadoma, tonen zich voorin.

De regen zorgt voor gladde wegen, waardoor we al diverse kleine valpartijen hebben gezien. De favorieten zijn tot nu toe allemaal op de fiets blijven zitten.

Vollering bij de start van de wegwedstrijd

De eerste kopgroep van de dag

Drie rensters hebben een voorsprong van ruim een minuut op het peloton. Een relatief ongevaarlijke kopgroep, waar de favorieten (nog) niet bang voor zijn. Hieronder de namen:

  • Sara Martín (Spanje)
  • Caroline Baur (Zwitserland)
  • Nina Berton (Luxemburg)

Pieterse niet bezorgd om weer: 'Ben als veldrijder wel wat gewend'

Pieterse niet bezorgd om weer: 'Ben als veldrijder wel wat gewend'

Vollering kijkt uit naar WK in slecht weer: 'Normaal ben ik goed in de kou'

Vollering kijkt uit naar WK in slecht weer: 'Normaal ben ik goed in de kou'

Valpartij in het peloton

De eerste renster gaat tegen de grond: Yulduz Hashimi uit Afghanistan. Geen van de favorieten ligt erbij.

De start is gegeven!

In de stromende regen - met een temperatuur van elf graden Celsius - zijn de rensters vertrokken. De eerste vrouwen proberen al een kopgroep te vormen, voorlopig zonder succes.

Minuut stilte voor Furrer

Vlak voor de start wordt de overleden juniore Muriel Furrer geëerd. De Zwitserse vrouwen staan op de eerste rij tijdens een minuut stilte in Zürich.

Een eerbetoon aan een vrouw die pas achttien jaar oud was toen ze overleed aan de gevolgen van een hele zware valpartij tijdens haar WK op donderdag.

Minuut stilte in het vrouwenpeloton ter ere van overleden Muriel Furrer

Interessant parcours

Op papier is dit een WK voor de klimmers, maar in de wedstrijd voor beloften mannen zagen we al dat niet alleen lichtgewichten meededen om de titel.

Sterker nog: de winst ging naar de boomlange Niklas Behrens, een Duitser van 1.95 meter die zeker niet te boek staat als een klimmer. Gaat er ook bij de vrouwen een renster verrassen? Of krijgen we toch het verwachte duel tussen Lotte Kopecky en Demi Vollering? Iets na 12.45 uur wordt het startsein gegeven.

Vollering bestudeert nog even de route

Demi Vollering plakt nog even een papiertje met de belangrijkste punten van het parcours op haar stuur. Een extra geheugensteuntje, dat dateert van ver voordat de fietscomputers met navigatie geïntroduceerd werden in het peloton. Veel renners en rensters doen het ondanks de nieuwe technologie nog steeds, Vollering is een van hen.

  • NOS
    Vollering plakt de belangrijkste punten van het parcours op haar stuurnok
  • NOS
    De belangrijkste punten van het parcours op de stuurnok van Vollering

Ferrand-Prévot: een opvallende deelnemer

Tien jaar geleden werd ze in het Spaanse Ponferrada wereldkampioen, nu is ze er weer bij: Pauline Ferrand-Prévot. De Française werd deze zomer olympisch kampioen op de mountainbike in Parijs en haar volgende doel ligt op de weg: ze wil graag binnen drie jaar de Tour de France winnen. Voordat ze volgend jaar begint bij Visma-Lease a Bike doet ze nu vast het WK.

"Het zou me niet verbazen als ze gewoon meedoet om de winst", denkt Annemiek van Vleuten.

De favorieten

In vijf van de laatste zeven edities van het WK ging een Nederlandse vrouw er met de regenboogtrui vandoor. Vorig jaar lukte dat echter niet: de Belgische Lotte Kopecky ging toen met haar handen in de lucht over de streep.

Kopecky behoort ook dit jaar tot de favorieten. Net als Demi Vollering, de veelvraat die al zoveel won maar nog nooit wereldkampioen werd. Vorig jaar eindigde ze als tweede, dus dit jaar zint ze op revanche. De weersomstandigheden (guur en nat) liggen haar wel, denkt de Zuid-Hollandse.

Vollering werkt met nieuwe trainers richting WK: 'Prettig om nieuwe prikkel te hebben'

Nederland heeft meer troeven dan alleen Vollering. Puck Pieterse bijvoorbeeld, wereldkampioen mountainbiken én ritwinnaar in de Tour deze zomer. Kan zij een rol van betekenis spelen in Zwitserland vandaag? Of wat te denken van Marianne Vos: de Brabantse is inmiddels 37 en ook niet de kopvrouw, maar zolang zij meerijdt is ze absoluut een renster om rekening mee te houden, al is het parcours waarschijnlijk aan de zware kant voor haar.

In de buitenlandse ploegen is het oppassen voor de Italiaanse vrouwen, met Elisa Longo Borghini als grootste kanshebber (dit jaar winnaar van de Giro d'Italia en de Ronde van Vlaanderen). Ook de Poolse Katarzyna Niewiadoma (Tourwinnaar) en de Amerikaanse Kristen Faulkner (winnaar van de olympische wegwedstrijd) zijn rensters om rekening mee te houden.

Het parcours van vandaag

De rensters rijden vandaag iets meer dan 154 kilometer, waarin ze liefst 2.384 hoogtemeters moeten overbruggen. "Een loodzwaar parcours", stelden rensters Demi Vollering en Marianne Vos vast.

De route begint vanaf Uster met een relatief vlakke ronde om de Greifensee. Daarna begint het echte klimwerk en maken de rensters vier keer dezelfde ronde om Zürich. De grootste uitdaging vormt vermoedelijk de Zürichbergstrasse, een klim van ruim een kilometer aan 8 procent.

En de weersvoorspelling? Zo'n twaalf graden met kans op regen. Dat zou best eens in het voordeel kunnen zijn van Demi Vollering, maar daarover later meer...

De schaduw over dit WK

Het had een prachtige fietsweek in Zürich moeten worden, maar inmiddels is de sfeer in de Zwitserse stad bedrukt na het tragische overlijden van de 18-jarige Muriel Furrer. De Zwitserse kwam bij de juniorenwedstrijd op donderdag zodanig ten val dat ze een dag later aan haar verwondingen overleed. De wielerwereld rouwt.

In samenspraak met de familie van Furrer is besloten dat de WK-wedstrijden op zaterdag (vrouwen) en zondag (mannen) wel doorgang kunnen vinden.

Uiteraard wordt rondom deze koersen de ruimte genomen om Furrer te herdenken. Vandaag wordt voor de rit onder meer een minuut stilte gehouden door het peloton, waarbij het Zwitserse team op de eerste rij zal staan.

Muriel Furrer

Grüess di!

Goedemorgen en Grüess di!

In het Zwitserse Zürich wordt vandaag de wegwedstrijd voor vrouwen bij de WK wielrennen verreden. Wie zien we aan het einde van de dag in de regenboogtrui?

In dit liveblog houden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen in en rondom de koers. Veel leesplezier!