Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Leger Israël waarschuwt voor meer aanvallen • Minister Gallant maant bevolking tot kalmte

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten.

  • Het Israëlische leger waarschuwt dat er snel meer aanvallen in Libanon zullen plaatsvinden.
  • Bij de bombardementen van vanochtend is zeker één dode gevallen en zijn meer dan vijftien mensen gewond geraakt.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste artikelen. Hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen. Hier bekijk je onze interactieve special over de machtsstrijd in het Midden-Oosten.


Sander van Hoorn vanuit Tel Aviv over de aanvallen op Libanon

Ondertussen gaan aanvallen op Gaza ook door

Bij Israëlische aanvallen op verschillende plaatsen in de Gazastrook zijn vanochtend zeker acht mensen gedood en een onbekend aantal mensen gewond geraakt.

Een luchtaanval op een huis in Deir al-Balah kostte het leven aan vijf mensen. Het Palestijnse persbureau Wafa schrijft dat het gaat om een moeder en haar vier kinderen, volgens persbureau AP waren die tussen de 4 en 8 jaar oud.

Bij een bombardement op een school in Nuseirat zijn drie mensen gedood: een meisje en haar ouders. Twee andere kinderen van het gezin raakten gewond, meldt AP. In het gebouw verbleven ontheemde bewoners van Gaza.

Bij een ziekenhuis in Deir-al-Balah werd gerouwd om de slachtoffers van Israëlisch vuur:

  • AFP
    Palestijnen dragen de slachtoffers van een Israëlisch bombardement
  • AFP
    Rouw bij de lichamen van de slachtoffers van een Israëlisch bombardement
  • AFP
    Rouw bij het ziekenhuis in Deir el-Balah
  • AFP
    Nabestaanden identificeren de lichamen in het ziekenhuis van Deir el-Balah
  • AFP
    Een Palestijnse vrouw rouwt bij het lichaam van een gedode jongen

Minister Gallant maant bevolking tot kalmte

De Israëlische minister van Defensie Gallant zegt dat de oorlog een nieuwe fase is ingegaan. "We voeren de aanvallen in Libanon op, totdat we ons doel hebben bereikt: de veilige terugkeer van de bewoners van Noord-Israël."

Tegelijkertijd doet Gallant een oproep aan de bevolking om kalm te blijven en de aanwijzingen van de overheid op te volgen. Het succes van de oorlog hangt er volgens hem van af. "De weerbaarheid van het thuisfront geeft de doorslag voor de gevechtshandelingen, voor de militairen om hun doelen te halen en de vijand te verslaan."

Gallant hint er volgens persbureau Reuters op dat Hezbollah en andere militante groeperingen met tegenaanvallen zullen komen. "Het verschil tussen een geslaagde en een mislukte operatie hangt af van burgers die dekking zoeken in veilige ruimtes als ze daartoe de opdracht krijgen. Hiermee redden we levens."

Defensieminister Gallant begin deze maand in gesprek met minister Veldkamp

Leger Israël waarschuwt voor meer aanvallen

Het Israëlische leger waarschuwt inwoners van dorpen in Libanon dat er snel meer aanvallen zullen plaatsvinden. De Arabischtalige legerwoordvoerder Avichay Adraee zegt dat ze hun huis moeten verlaten als Hezbollah daar wapens heeft opgeslagen.

Eerder stuurde Israël dorpsbewoners in het zuiden al sms'jes met een oproep om te evacueren. "Hezbollah liegt tegen jullie en offert jullie op", zegt Adraee. "Het lijkt erop dat het raketten en drones waardevoller vindt dan jullie." Persbureau Reuters meldt dat dorpsbewoners ook telefoontjes kregen met de opdracht om op tenminste 1000 meter afstand van elke Hezbollah-post te blijven.

Het leger zegt dat het vanochtend met tientallen gevechtsvliegtuigen meer dan 150 Hezbollah-doelen in Libanon heeft aangevallen. Volgens media in Libanon is daarbij zeker één persoon gedood en zijn er meer dan vijftien mensen gewond geraakt.

De goed ingevoerde onderzoeksjournalist Ronen Bergman van de krant Yedioth Ahronoth meldt dat de Israëlische luchtmacht aan het begin van de middag een grote aanval zal uitvoeren in heel Libanon.

Israël voert luchtaanvallen uit in Libanon

Het Israëlische leger heeft vanochtend vroeg luchtaanvallen uitgevoerd in Libanon, in wat wordt gezien als een van de meest intensieve operaties in het land sinds de oorlog op 7 oktober vorig jaar begon. Volgens Israël zijn de bombardementen gericht op plekken waar de Libanese strijdgroep Hezbollah actief is. Libanese media melden dat er aanvallen zijn geweest op steden in onder meer in de Bekaa-vallei in het oosten van het land. Ook doelen in het zuiden zijn geraakt. Op sociale media worden beelden gedeeld waarop rookwolken zijn te zien boven steden.

Gisteren schoot Hezbollah meer dan honderd raketten af op Israël. Vanwege die raketaanvallen hebben veel Israëli's in het noorden van het land hun huis moeten verlaten.

Een legerwoordvoerder zegt dat Libanezen in de grensdorpen via een sms-bericht zijn gewaarschuwd om hun huizen niet te gebruiken om wapens voor Hezbollah op te slaan. "In de nabije toekomst zullen we terreurdoelen in Libanon aanvallen", zegt Daniel Hagari. "We roepen iedereen op die zich in de buurt van eigendommen of in huizen bevindt waar Hezbollah wapens verstopt, om onmiddellijk afstand van hen te nemen. Dit is voor uw veiligheid en bescherming,"

Israëlische luchtaanvallen op doelen in Libanon

'Aanval vanuit Irak op basis Golanhoogvlakte'

Een strijdgroep in Irak claimt dat het vannacht met drones een Israëlische militaire post heeft aangevallen op de Golanhoogvlakte. Israël heeft nog niet gereageerd en er zijn geen berichten over schade of slachtoffers.

Twaalf personen in Iran opgepakt voor samenwerking met Israël

In Iran zijn twaalf mensen opgepakt die ervan worden verdacht samen te werken met Israël. Zij werden in zes provincies gearresteerd, meldt de Iraanse Revolutionaire Garde, een paramilitair korps dat rechtstreeks onder leiding staat van ayatollah Khamenei.

Wat de twaalf mensen precies zouden hebben gedaan en om wie het gaat, is niet bekendgemaakt. Wel stelt de Revolutionaire Garde dat ze van plan waren "activiteiten gericht tegen de veiligheid van de Iraanse natie" uit te voeren. Iran en Israël beschouwen elkaar als aartsvijand.

'Ongeveer helft van Israëlische gijzelaars in leven'

Van de gijzelaars die op 7 oktober uit Israël werden ontvoerd en nog in Gaza worden vastgehouden is ongeveer de helft nog in leven. Premier Netanyahu heeft dat gezegd in een commissievergadering van het Israëlische parlement. De cijfers zijn volgens hem gebaseerd op "inlichtingen die wij hebben verzameld".

De cijfers wijken licht af van eerdere aantallen. Volgens Israëlische cijfers werden op 7 oktober ongeveer 200 mensen gegijzeld. Aangenomen wordt dat Hamas en samenwerkende andere terreurgroepen nog iets meer dan honderd gijzelaars vasthouden in de Gazastrook. Eerder zei Israël dat zeker 36 van hen niet meer in leven zijn, maar mogelijk is dat aantal dus nog groter.

Ondertussen blijven vooral familieleden van gegijzelden druk uitoefenen op de premier. Gisteren blokkeerden zij met andere voorstanders van een deal met Hamas het verkeer op een weg in Tel Aviv.

Welkom in het liveblog

Welkom in het liveblog over de crisis in het Midden-Oosten. Het blog van vorige week kan je hier teruglezen.