EK-blog
NOS VoetbalAangepast

Bild meldt schorsing Demiral, Turkse bond ontkent • Mbappé somber over verkiezingen

De eerste kwartfinales van het EK voetbal in Duitsland worden op vrijdag gespeeld, dus vandaag wordt er nog niet gevoetbald.

Ook zal er voldoende EK-nieuws zijn vandaag. Volg dit liveblog om daarvan op de hoogte te blijven. Geen update missen? Klik op het belletje.

liveblog gesloten

Mbappé doet opnieuw stemoproep: 'Resultaat eerste ronde was een ramp'

De Franse superster Kylian Mbappé deed twee weken geleden voor de eerste EK-wedstrijd van Frankrijk een oproep aan Franse jongeren om vooral te gaan stemmen, na de monsterzege van radicaal-rechts bij de Europese verkiezingen in zijn vaderland.

De uitslag van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen was volgens Mbappé echter "een ramp" en dus greep hij de persconferentie voor het duel met Portugal van morgen aan om opnieuw een oproep te doen om te stemmen.

Mbappé doet opnieuw stemoproep: 'Resultaat eerste ronde was een ramp'

'UEFA schorst Demiral twee wedstrijden'

De UEFA heeft de Turkse voetballer Merih Demiral voor twee wedstrijden geschorst vanwege het brengen van de zogenoemde wolvengroet na zijn tweede goal in de achtste finale tegen Oostenrijk. Dat meldt Bild Zeitung, dat zich baseert op bronnen binnen de Europese voetbalbond.

Dat zou betekenen dat Demiral er niet bij is als Nederland zaterdag de kwartfinale speelt tegen Turkije. Volgens de Turkse voetbalbond is van een schorsing echter (nog) geen sprake. "De berichtgeving is fout, de deadline is morgen", aldus een woordvoerder.

De 'wolvengroet' is een symbool van de ultranationalistische en extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven. Het incident heeft al ook al geleid tot een diplomatieke rel tussen Duitsland en Turkije.

Bild meldt schorsing Demiral, Turkse bond ontkent

Erdogan naar Duitsland voor EK-duel Turkije te midden van diplomatieke rel

De Turkse president Erdogan reist af naar Duitsland om de EK-kwartfinale van Turkije tegen Nederland in Berlijn bij te wonen. De aankondiging komt te midden van een diplomatieke rel tussen gastland Duitsland en Turkije om een handgebaar van de Turkse speler Merih Demiral.

De voetballer bracht in de achtste finale tegen Oostenrijk na een van zijn doelpunten de 'wolvengroet', een symbool van de ultranationalistische en extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven, die naar schatting 18.500 aanhangers heeft. De Duitse regering heeft vandaag de Turkse ambassadeur in Berlijn hierom ontboden.

Lees meer:

Nederlands elftal weer met de trein naar Berlijn

Het Nederlands elftal reist vrijdag opnieuw met de trein van Wolfsburg naar Berlijn. Daar staat zaterdag de EK-kwartfinale tegen Turkije op het programma.

Oranje ging in de groepsfase ook met de trein naar de Duitse hoofdstad, dat was voor de wedstrijd tegen Oostenrijk. Die wedstrijd ging verloren met 3-2. Nederland reisde in de groepsfase ook met de bus naar Hamburg en Leipzig en ging met het vliegtuig naar München.

Schouten en Blind achter de tafel straks

Jerdy Schouten

Om 15.25 uur schuiven Jerdy Schouten en Daley Blind aan bij de vaderlandse pers om vooruit te blikken op het kwartfinaleduel met Turkije. De persconferentie van de Oranje-internationals is live te zien op NOS.nl en in de NOS-app.

Fransman Turpin fluit Nederland-Turkije

Clement Turpin

De UEFA heeft zojuist bekendgemaakt dat de Fransman Clément Turpin de wedstrijd tussen Nederland en Turkije zal leiden. De 42-jarige scheidsrechter was drie keer eerder de leidsman bij een interland van Nederland.

In 2015 had hij de EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Kazachstan (1-2) onder zijn hoede. In 2019 floot Turpin de halve finale van de Nations League tussen Nederland en Engeland (3-1). In 2021 floot hij bij Nederland-Noorwegen. Oranje won dat duel met 2-0 en plaatste zich voor het WK in Qatar. Turpin was ook de arbiter bij de openingswedstrijd van dit EK tussen Duitsland en Schotland.

Daniele Orsato is de baas bij Engeland-Zwitserland. Voor de 48-jarige Italiaan is het zijn vierde duel. Eerder floot hij Servië-Engeland, Zwitserland-Duitsland en Portugal-Slovenië.

Vandaag in 1998: DENNIS BERGKAMP! DENNIS BERGKAMP! DENNIS BERGKAMP!

Het is 4 juli en dat is niet zomaar een dag. Het is een dag die sommige Nederlanders wel om zouden willen dopen tot Dennis Bergkamp-dag. Het is de dag waarop de aanvaller van Oranje in 1998 zijn weergaloze doelpunt maakte tegen Argentinië op het WK in Frankrijk. Bergkamp schoot met zijn treffer Oranje eigenhandig naar de halve finales.

Bekijk en geniet hieronder van zijn doelpunt en het legendarische commentaar van Jack van Gelder.

WK 1998: Bergkamp scoort op schitterende wijze tegen Argentinië

Hiddink in Studio Fußball

Guus Hiddink is vanavond te gast in het tv-programma Studio Fußball. De oud-voetbaltrainer komt praten over Turkije, de tegenstander van Oranje komende zaterdag. Hiddink was trainer in Turkije. Bij Fenerbahçe SK, maar ook als bondscoach van dat land.

Guus Hiddink als bondscoach van Turkije

Speelschema

Engelsen morgen ook al in actie

Hoewel Engeland overmorgen pas in actie komt tegen Zwitserland, staan er toch Engelsen op het veld morgenavond. Beide kwartfinales van vrijdag staan namelijk onder leiding van een Engelsman.

Anthony Taylor fluit het duel tussen Spanje en Duitsland, Michael Oliver is de leidsman bij Portugal-Frankrijk.

Voor Taylor is het zijn derde duel op dit EK. Eerder floot hij Nederland-Frankrijk en Oekraïne-België. Oliver heeft er al drie wedstrijden op zitten. Hij was de baas bij Spanje-Kroatië, Slowakije-Oekraïne en Duitsland-Denemarken.

  • AFP
    Anthony Taylor
  • AFP
    Michael Oliver

Zeven Oranje-internationals wachten bij EK nog op speeltijd

Zeven internationals van het Nederlands elftal wachten bij het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland nog op speeltijd. Tot de met 3-0 gewonnen achtste finale tegen Roemenië waren dat er nog negen. Bondscoach Ronald Koeman gaf in dat duel Steven Bergwijn en Daley Blind speeltijd.

De twee reserve-keepers Mark Flekken en Justin Bijlow kwamen tot dusverre nog niet in actie. Datzelfde geldt voor verdedigers Matthijs de Ligt en Ian Maatsen, middenvelder Ryan Gravenberch en aanvallers Brian Brobbey en Joshua Zirkzee.

Maatsen en Zirkzee, die op het laatste moment aan de EK-selectie werden toegevoegd, wachten nog op hun eerste interland.

Hoe gaat het verder met onderzoek naar Demiral?

Hoe gaat het verder met onderzoek naar Merih Demiral? De Europese voetbalbond UEFA is gisteren een onderzoek gestart naar het omstreden gebaar van de Turkse spits dinsdag tijdens de achtste finale van het EK tegen Oostenrijk (2-1). De UEFA houdt het in een kort bericht op de website op een onderzoek naar "vermeend ongepast gedrag". Zaterdag speelt Oranje tegen Turkije in de kwartfinales.

Demiral vierde zijn 2-0 met de 'wolvengroet', een symbool van de ultranationalistische en extreemrechtse Turkse groepering Grijze Wolven. De groepering is in Frankrijk sinds 2020 verboden en staat in Duitsland onder toezicht.

Merih Demiral maakt het Grijze Wolvengebaar nadat hij scoort tegen Oostenrijk

Italiaan Rossi blijft bondscoach Hongarije

De Italiaan Marco Rossi blijft ook na de vroege uitschakeling van Hongarije bondscoach van het nationale elftal van het land. Voorzitter Sandor Csanyi van de Hongaarse voetbalbond heeft na een gesprek "het onvoorwaardelijke vertrouwen van de bond" uitgesproken.

Rossi heeft nog een contract tot eind 2025 bij het Hongaars elftal. De 59-jarige coach wil lering trekken uit de uitschakeling in de groepsfase van het EK en beginnen met de voorbereiding voor de Nations League. Hongarije neemt het dan op 7 september op tegen Duitsland, waartegen de ploeg ook al op het EK speelde. Duitsland won dat duel met 2-0.

Goedemorgen!

Het aftellen naar de kwartfinales is begonnen. Morgen speelt gastland Duitsland om 18.00 uur tegen Spanje. En Frankrijk neemt het om 21.00 uur op tegen Portugal. Oranje staat zaterdagavond (21.00 uur) in de laatste kwartfinale tegen Turkije. Daarvoor treft Engeland Zwitserland.