F1-blog
NOS SportAangepast

Russell pakt polepostion in Canada • Engelsman rijdt dezelfde rondetijd als Verstappen

Vandaag staan de derde vrije training en de kwalificatie in Montreal op het programma. In dit liveblog volgen we alle actie vanuit Canada.

  • Hamilton was de snelste in de derde vrije training, bekijk de uitslag hier
  • Russell pakt poleposition, bekijk de uitslag hier

Een pushbericht ontvangen bij een update in dit blog? Druk op het belletje!

liveblog gesloten

Tot zover

Morgen (of eigenlijk later vandaag) zijn we terug, als de race in Canada op het programma staat. De wedstrijd start om 20.00 uur Nederlandse tijd. Tot dan!

Wolff ziet dat updates werken na pole voor Russell: 'Beide rijders hebben nu vertrouwen'

Mercedes-teambaas Toto Wolff reageert op de poleposition van zijn coureur George Russell.

Wolff ziet dat updates werken na pole voor Russell: 'Beide rijders hebben nu vertrouwen'

Unieke uitslag

Sinds F1-tijden tot op een duizendste van een seconde geklokt worden, is dit nog maar de tweede keer dat de snelste twee rijders exact dezelfde tijd noteren.

In 1997 noteerden Jacques Villeneuve, Michael Schumacher en Heinz-Harald Frentzen alle drie de snelste tijd.

Bekijk de uitslag van de zinderende kwalificatie

Verstappen tevreden met plek 2

"Het is wat het is", zegt Verstappen over het nipt mislopen van poleposition. "We hadden over het algemeen een goede kwalificatie. Het hele weekend was een beetje lastig voor ons, dus ik neem P2 voor lief. Ik had er van tevoren zeker voor getekend. Het was erg spannend, dat maakt het leuk voor morgen."

Russell: 'Heb dit gevoel gemist'

Het voelt zo goed, er is zo hard gewerkt in de fabriek", zegt Russell. "We hoopten dat dit de start van ons seizoen zou zijn. Ik heb dit gevoel gemist."

"Ik heb zin in morgen. De eerste stap zit erop, morgen mikken we op de zege." Of hij Verstappen achter zich kan houden: "Waarom niet?", aldus Russell.

Kwalificatie Canada | Pole voor Russell, dezelfde tijd als Verstappen!

Russell en Verstappen eindigden met exact dezelfde rondetijd! Russell krijgt de pole, omdat hij zijn rondetijd eerder neerzette. Wat een bizarre uitslag!

Norris zit er slechts 21 duizendsten achter.

De top tien:

  1. Russell
  2. Verstappen
  3. Norris
  4. Piastri
  5. Ricciardo
  6. Alonso
  7. Hamilton
  8. Tsunoda
  9. Stroll
  10. Albon

Kwalificatie Canada | Nog drie minuten

Norris en Piastri rijden de tweede en derde tijd. De andere rijders gaan de baan op voor een laatste poging.

Kwalificatie Canada | Daar is Mercedes

Russell en Hamilton gaan Verstappen voorbij. Russell is 3,5 tienden sneller dan Verstappen, die nu derde staat.

George Russell

Kwalificatie Canada | Verstappen voorlopig bovenaan

Verstappen noteert voorlopig de snelste tijd, ruim drie tienden sneller dan Piastri. Mercedes-rijders Hamilton en Russell moeten hun eerste rondje nog rijden.

Nu breekt het zonnetje weer door boven Montreal.

Kwalificatie Canada | Daar gaan we dan

Q3 is begonnen en acht coureurs rijden op zachte banden de baan op. Hier en daar druppelt het, maar nu lijkt het weer droog. Over twaalf minuten weten we wie er op pole staat.

Kwalificatie Canada | Verstappen door, beide Ferrari's klaar!

Wat een sensatie in Montreal! Verstappen rijdt geen perfecte ronde, maar is wel door. Leclerc en Sainz worden elfde en twaalfde en liggen er allebei uit!

Kwalificatie Canada | Alles of niks in Q2

Verstappen rijdt de pits uit op nieuwe banden, maar staat nu wel dertiende. Een foutje, of een crash van een andere rijder, en het is einde oefening.

Kwalificatie Canada | Spanning bij Verstappen

Verstappen klimt naar plek tien, nog steeds op de grens van de gevarenzone.

Andere rijders gaan op nieuwe banden naar buiten, Verstappen rijdt nog op oud rubber, maar komt nu de pits in.

Kwalificatie Canada | Regen houdt weer op

De regen is voorlopig weer opgehouden, dus er is tijd om meer rondetijden neer te zetten.

Verstappen staat momenteel elfde, en zit dus in de gevarenzone.

Kwalificatie Canada | Incident Verstappen onderzocht

Verstappen krijgt een onderzoek van de wedstrijdleiding aan de broek omdat hij zich niet aan voorschriften zou hebben gehouden. Het gaat waarschijnlijk om het moment dat hij tussen andere auto's invoegt in de pitstraat, terwijl dat niet mag.

Kwalificatie Canada | Coureurs hebben haast

Het kan weleens alles of niets worden, zo vroeg in Q2. Als de baan eenmaal nat is, gaan de rondetijden zwaar omhoog. Iedereen moet dus meteen de goede ronde neerzetten, wie weet regent het zo harder.

Kwalificatie Canada | Poncho's op de tribune

De tweede sessie begint, en de poncho's komen tevoorschijn op de tribune. Het begint te regenen, terwijl iedereen op droogweerbanden de baan op rijdt.

Kwalificatie Canada | Weer exit voor Pérez

Verstappen staat even zestiende, maar noteert de snelste tijd. Zijn teamgenoot Pérez is wederom de sjaak. Hij ligt eruit met de zestiende plek.

Ook Bottas, Ocon, Hülkenberg en Zhou zijn klaar na Q1. Williams-rijders Albon (vierde) en Sargeant (negende) zijn dan weer verrassend sterk.

Kwalificatie Canada | Pérez in de gevarenzone

Pérez staat momenteel zeventiende met nog vier minuten te gaan. Bovendien breekt hij een snelle ronde af, waarschijnlijk om nieuwe banden te halen. De Mexicaan verlengde afgelopen week zijn contract bij Red Bull, maar moet nu zorgen dat hij niet opnieuw vroeg uitgeschakeld wordt.

Kwalificatie Canada | Stroll toucheert barrière, Verstappen naar P1

Stroll schampt de muur in de laatste bocht, maar kan verder. Russell schiet even door het gras, terwijl Verstappen de snelste tijd noteert.

Max Verstappen

Kwalificatie Canada | Eerste rondetijden

Russell zet voorlopig de snelste tijd neer, voor Piastri en Alonso. Zoals bekend is het zaak om bij de eerste vijftien te zitten in de eerste sessie, want de langzaamste vijf rijders vallen over twaalf minuten af.

Kwalificatie Canada | Lichte druppels

McLaren zegt over de radio tegen Norris dat het al licht druppelt, maar er nog geen regen op de radar te zien is.

Kwalificatie Canada | Groene vlag!

De kwalificatie is begonnen. Veel rijders gaan meteen het circuit op. Er is grote kans op neerslag en zodra de regen valt, wordt de baan langzamer. Het is dus zaak om je rondetijd neer te zetten, voordat het weer omslaat.

Voorlopig droog, maar wel kans op regen

Er is een 80 procent kans op regen tijdens de kwalificatie in Canada. Nu ligt de baan er weer droog bij, na de regen van een uurtje geleden.

Open strijd aanstaande

Het lijkt een uiterst spannende kwalificatie te worden. Mercedes oogde sterk in de derde training, terwijl McLaren en Ferrari het tempo nog niet vonden. Verstappen werd tweede, maar wel op ruime achterstand van Hamilton. En dat terwijl de Mercedes van 2024 normaliter niet meekan met de snelste drie teams.

Hebben de Duitsers iets gevonden, of neemt de bekende top drie van dit seizoen het weer over?

Tsunoda tekent bij

Yuki Tsunoda heeft zijn contract bij RB, het tweede team van Red Bull, met een jaar verlengd. Dat betekent dat een van de RB-stoeltjes voor volgend jaar bezet is.

Tsunoda rijdt sinds 2021 voor het team, dat toen nog AlphaTauri heette. Zijn beste resultaat in de F1 is de vierde plek.

De strijd om het andere zitje ligt nog open. Ricciardo is nu de teamgenoot van Tsunoda, maar Liam Lawson aast op de plek van de Australiër.

Eerste regen valt

De eerste regen valt in Montreal, een uurtje voor de kwalificatie. Het lijkt kortstondig, maar dit kan tijdens de kwalificatie ook gebeuren. Bovendien spoelt dit de baan weer schoon, waardoor die weer gladder wordt.

Langs het water

Op het Île Notre-Dame moet je tijdens een rondje langs het circuit opletten waar je loopt. Na de eerste bochten loopt de baan vlak langs de rand van het eiland. Achter de hekken is maar een smalle strook grind over voor marshals en fotografen.

Rijdt er even geen coureur voorbij, kun je ook met het circuit in de rug prima foto's maken. Bijvoorbeeld van de skyline van Montreal.

Ocon reageert op vertrek bij Alpine

Afgelopen week werd bekend dat Esteban Ocon na dit seizoen het F1-team van Alpine verlaat. De Fransman kan nog niet bekendmaken wat zijn plannen zijn voor volgend jaar.

Ocon laat niets los over stap naar nieuw team: 'Dit seizoen positief afsluiten'

Derde training Canada | Training afgelopen

Hamilton eindigt de sessie bovenaan, voor Verstappen, Russell, Stroll en Piastri. Ferrari-rijders Leclerc en Sainz staan tiende en twaalfde.

Genoeg ruimte voor verbetering dus, voor de kwalificatie die om 22.00 uur Nederlandse tijd begint.

Derde training Canada | Verstappen verbetert, maar schampt muur

Verstappen schampt dezelfde muur als waar Albon in belandde, hij heeft echter geen schade. Hij nadert de tijd van Hamilton tot op ruim drie tienden.

De analyse van Leclerc op de radio is helder: 'We zijn extreem langzaam.'

Derde training Canada | Niemand in de buurt van Hamilton

De tijd van Hamilton is meer dan vier tienden sneller dan nummer twee Russell. Dan volgen Stroll en Verstappen op nog ruimere afstand. Als Hamilton dit ook in de kwalificatie kan, is er wel iets mogelijk voor de zevenvoudig wereldkampioen...

Derde training Canada | Verstappen klaagt over stuiteren

Verstappen staat vierde, en klaagt over de radio dat zijn bolide veel stuitert.

Verstappen eerder in de sessie

Derde training Canada | Albon raakt de muur

Albon tikt de muur aan bij het uitkomen van de laatste bocht en zijn ophanging rechtsachter is gebroken.

Derde training Canada | Hamilton bovenaan

Tien rijders hebben een tijd op de zachte band neergezet en Hamilton is voorlopig de snelste. Verstappen moet zijn eerste ronde op het snelle rubber nog rijden.

Derde training Canada | Ricciardo ontwijkt bosmarmot

Wederom duikt er een bosmarmot op. Ricciardo rijdt er langsheen, en het dier kiest vervolgens de snelste route weg van de baan.

Sainz en Sargeant zijn de eerste rijders die op de snelle zachte banden rijden, straks zullen meer rijders volgen om te oefenen voor de kwalificatie.

Sargeant zet in ieder geval voor even de snelste tijd neer.

Derde training Canada | Foutje Albon

Albon verremt zich en rijdt even door het gras. Verstappen staat voorlopig bovenaan, maar het zal later in deze sessie bij iedereen veel sneller gaan.

Derde training Canada | We kunnen weer

De baan is weer vrijgegeven en de training gaat weer verder.

De Sauber van Zhou wordt weggehaald

Derde training Canada | Zhou weer in de barrière

De sessie ligt stil na een foutje van Zhou Guanyu. Voor de tweede keer dit weekend moet hij zijn Sauber verlaten na een crash. Nu al een dramatisch weekend dus.

Zhou spint bij het uitkomen van de eerste bocht, en glijdt achterwaarts de barrière in.

Even daarvoor rijdt Verstappen een rommelige eerste ronde, met een aantal foutjes.

Derde training Canada | Groene vlag!

We zijn onderweg voor het laatste uurtje trainen voor de kwalificatie van later vandaag. De baan is droog en de zon schijnt. Eindelijk krijgen alle teams en coureurs de kans om informatie te verzamelen in stabiele omstandigheden.

Verstappen is de eerste die de baan oprijdt.

Leclerc arriveert

Charles Leclerc komt binnen in de paddock. Twee weken geleden won hij in Monaco zijn thuisrace. Pakt hij morgen zijn tweede zege op rij?

Voorlopig droog

Dit is de eerste en zeker niet de laatste keer dat het weer in Montreal benoemd wordt in dit blog. Voorlopig is het droog, maar later vandaag kan dat volgens de voorspellingen veranderen.

Het weer ging vrijdag alle kanten op in Montreal. Tijdens het begin van de eerste training lagen er nog grote plassen op de baan. Vandaag oogt het rustiger, ziet verslaggever Joost Smedema.

"Gisteren sloeg het weer in een uur tijd volledig om. De dag begon met een strakblauwe lucht, maar het mooie voorjaarsweer maakt een half uur voor het begin van de training plaats voor heftige regen- en hagelbuien. Aan het einde van de middag scheen de zon juist weer volop."

Bewolkt

"Vandaag is het weer al de hele ochtend hetzelfde: boven de stad hangt een groot wit wolkendek. Maar in tegenstelling tot gisteren lijkt het er niet op dat het ieder moment kan gaan regeren."

Voor de teams en coureurs zou een droge vrije training lekker zijn, om informatie te verzamelen en vertrouwen op te doen.

Wat gebeurde er gisteren?

De eerste vrije trainingen werden geteisterd door regen. In de eerste sessie mochten de rijders pas na twintig minuten de baan op, omdat het circuit nog te nat was.

Ook in de tweede training was het weer wisselvallig. Voor Max Verstappen was het een slechte sessie. Hij parkeerde zijn auto vroeg in de pitstraat met een rokende power unit. De oorzaak: een kapot ERS-systeem (hybride-component van de motor).

Lees hier meer over de trainingen van gisteren:

Welkom

Het is tijd voor dag 2 van de Grand Prix van Canada. Vandaag staan de derde vrije training en de kwalificatie op het programma.

Gisteren was het erg nat op het circuit in Montreal, ook vandaag kan het weer gaan regenen.

Een natte kwalificatie zou - als het niet té hard regent - in ieder geval spektakel opleveren. In dit liveblog volgen we alle actie in Montreal.