Giro-blog
NOS WielrennenAangepast

Veelvraat Pogacar richt zich na Giro-zege op Tour • Merlier slaat toe in slotrit

  • Tadej Pogacar wint de 107de Giro d'Italia, de snelste editie ooit.
  • De Sloveen wint zes etappes en eindigt 9.56 voor nummer twee Dani Martínez.
  • Thymen Arensman is beste Nederlander op de zesde plaats.
  • Tim Merlier verslaat Jonathan Milan in de slotsprint in Rome.
  • Beide sprinters eindigen de Giro met drie dagzeges.
liveblog gesloten

Arrivederci! À bientôt

Hiermee komt ook een einde aan drie weken prachtige wielersport in ons liveblog. Bedankt voor het volgen en graag tot de Tour de France! En die begint op 29 juni in...Italië!

Tot binnenkort! Arrivederci! À bientôt!

Vanaf 2 juni live bij de NOS: Dauphiné, met Roglic en Evenepoel

Dat Pogacar goed zal zijn in de Tour, daar kun je wel op rekenen. Maar hoe zit het met zijn concurrenten? Daar weten we binnenkort meer over, want over een week begint het Criterium du Dauphiné.

En daar zien we bijna alle concurrenten van Pogacar terug, onder wie Roglic en Evenepoel! De Dauphiné is van zondag 2 juni tot en met zondag 9 juni elke dag live te zien via een livestream op NOS.nl en de NOS-app.

Veelvraat Pogacar richt zich nu op Tour

Zo dominant als Tadej Pogacar in deze Giro is bijna beangstigend. En helemaal als je bedenkt dat hij geen moment echt tot het uiterste heeft hoven gaan. Zijn volgende doel is de Tour de France, waar hij het op zal nemen tegen Primoz Roglic, Remco Evenepoel en wellicht ook Jonas Vingegaard.

Aan het begin van het seizoen vroeg iedereen zich af of het wel mogelijk zou zijn om de Giro en de Tour op topniveau te rijden. Maar na deze Giro moet je concluderen dat de beste voorbereiding op de Tour dit jaar waarschijnlijk via Rome loopt.

Tadej Pogacar zet zijn tanden in de Trofeo Senza Fine, de prijs voor de eindwinnaar van de Giro.

Niet de dag van Jonathan Milan...

Het is echt niet de dag van Jonathan Milan. In de laatste van acht plaatselijke ronden in Rome brak hij zijn ketting. Hij kwam terug in het zog van de ploegleidersauto, maar verloor de sprint van Tim Merlier.

En op het podium liet hij ook nog eens de spumante uit zijn handen vallen. Maar een ding nemen ze de 'Toro di Buja' niet meer af: de maglia ciclamino als winnaar van het puntenklassement. Net als vorig jaar trouwens.

Alle klassementen in een oogopslag

Tijd voor het Sloveense volkslied!

Met de Sloveense vlag om de nek en het gezin-Martínez en het gezin-Thomas naast zich geniet Tadej Pogacar met volle teugen op het eindpodium van deze Giro.

Zo ziet vreugde eruit!

Tadej Pogacar viert zijn eindzege in de Giro met zijn ploeggenoten.

Bijzonder rijtje

Pogacar is de eerste renner sinds sprinter Mark Cavendish (Tour 2009) die zes ritten in een grote ronde weet te boeken en de eerste klassementsrenner sinds Tony Rominger (Vuelta 1994) die dit voor elkaar krijgt.

In dit lijstje zien we ook Mathieu Hermans. Wil je het verhaal van zijn wonderlijke Vuelta van 1988 nog eens lezen? Dat kan hieronder!

Pogacar: 'We kunnen niet alles winnen'

Tadej Pogacar domineerde deze Giro als nooit tevoren. Ook in de slotrit probeerde hij nog zijn sprinter Molano in een positie om te winnen te brengen, maar in Rome werd hij eindelijk eens voorbijgereden door zijn concurrenten. "Het was best technisch en hobbelig en de benen waren net niet goed genoeg. Maar we kunnen ook niet alles winnen", lachte Pogacar.

"Over een paar weken zal ik terugkijken en misschien weten wat voor mij het hoogtepunt was. Rijden in deze roze trui was dat in ieder geval."

Top tien eindklassement

En dan is het ook helemaal zeker: Tadej Pogacar wint de 107de Giro d'Italia! Thymen Arensman eindigt als zesde. Ook Storer heeft zich nog teruggeknokt in het peloton en blijft dus keurig tiende in de eindrangschikking.

De top tien van het eindklassement in de 107de Giro d'Italia.

Winnaar Merlier zegt sorry

Tim Merlier bewees weer eens niet te kloppen te zijn in een sprint op kleine kasseitjes. Niet voor niets won hij al drie keer Nokere Koerse, dé koers met een type aankomst als vandaag. Maar toch begon hij zijn interview na zijn derde sprintzege deze Giro met excuses.

"Ik moet sorry zeggen tegen mijn aantrekekrs Bert Van Lerberghe en Luke Lamperti, want ik kon ze niet volgen vandaag. Ik had niet de beste benen vandaag. Dus ik heb een beetje casino gespeeld. Ik probeerde wat ik ook altijd doe in Nokere Koerse op de steentjes. En het werkte. Maar ik heb geluk gehad vandaag."

Top tien | Van Dijke knap vijfde

De top tien van de slotrit in de Giro. Tim Merlier wint, voor Jonathan Milan en Kaden Groves. Tim van Dijke wordt nog knap vijfde!

"De laatste ronden waren chaotisch, maar daar houd ik wel van", zie Van Dijke met een verdiend biertje in de hand tegen Eurosport-verslaggever Iris Slappendel. "Natuurlijk kwam ik te vroeg op kop, maar wat moet ik dan. Zo snel als die anderen ben ik toch niet. Ik denk dat ik het goed heb gedaan."

Zeker weten Tim, chapeau!

De toptien van de slotrit van de Giro d'Italia in Rome.

FINISH | Merlier wint, voor Milan: 3-3!

Jonathan Milan kwam nog heel dichtbij, maar het is Tim Merlier die zijn derde zege deze Giro pakt! Daarmee komt de eindstand tussen de twee beste sprinters deze Giro, Merlier en Milan op 3-3!

Tim Merlier wint de slotrit van de Giro in Rome.

500 meter | Van Dijke als tweede door de bocht

Tim van Dijke gaat als tweede door de laatste bocht!

1 km | Milan is terug (met trein)

Lidl-Trek heeft het voor elkaar! Stuyven, Theuns, Consonni en dan Milan zijn de eerste vier renners als we de laatste kilometer ingaan.

2 km | Roze op kop!

Ja hoor, we zien de roze trui gewoon op kop van het peloton. Hij trekt het tempo omhoog richting de laatste kilometer.

3 km | Milan terug voorin!

Niet te geloven! Milan is gewoon terug in het voorste deel van het peloton. Maar dit moet wel heel veel kracht gekost hebben. We zien ook Pogacar met inderdaad Molano in zijn wiel. Als hij dit ook nog klaar kan spelen, dan is de dominantie compleet.

4 km | Milan in staart peloton, Van Dijke goed voorin

Milan is terug in de staart van het peloton en wordt daar opgewacht door ploeggenoot Ghebreigzabhier. Vooraan zien we Tim van Dijke nu al voorin. Kan hij verrassen?

5 km | Ineos op kop

We zien Ineos op kop van het peloton, zoals ze dat altijd doen (al hebben ze geen echte sprinter). Milan is nog lang niet terug; hij rijdt 0.15 achter het peloton. En als hij het redt, dan moet hij ook nog naar voren.

8,5 km | Milan met pech langs de kant

Oh nee, opeens zien we topfavoriet Jonathan Milan met pech langs de weg staan. De drager van de paarse puntentrui begon de etappe op een prachtige paarse fiets, maar op de kasseitjes is zijn fiets kapot gegaan.

Het duurt lang voor hij een nieuwe - rode - fiets heeft en duikt meteen in het zog van de auto's. Maar of hij nog terug kan keren?

Jonathan Milan moet lang wachten op zijn reservefiets.

9 km | Ultima giro!

De laatste ronde is ingegaan!

12 km | Valpartij!

Oh, dat is balen zeg! Vlak voor het ingaan van de laatste ronde zien we opeens een valpartij achterin het peloton. De Belg Dries De Pooter, deze week nog in een van de lange ontsnappingen, is een van de slachtoffers. En zien we daar ook Michael Storer, die gisteren alles op alles moest zetten om alsnog de top tien van het klassement binnen te dringen. Hij zal die plek toch niet gaan verliezen hierdoor?

De vier koplopers zijn trouwens bijgehaald. We gaan richting de keizerlijke sprint.

Applausje voor Koen, de Nederlandse regisseur van de Giro

Wist je trouwens dat de fraaie televisiebeelden van deze Giro geregisseerd worden door een Nederlander? Regisseur Koen van Mourik, die ook vaak voor de NOS actief is, zit deze editie achter de knoppen in Italië.

Ook in de slotrit ziet hij weer een pareltje!

21 km | Nog twee ronden

Ook de zesde ronde hebben de vier koplopers volgehouden met hun minimale voorsprong op het peloton. De grote vraag is of iemand het nog aandurft om aan te vallen in de laatste twee ronden.

Dan moet je vooral kijken naar mannen als Filippo Ganna of Edoardo Affini. Of legt iedereen zich nu al neer bij een massasprint? En zoja, gaan we dan een lead-out zien van Tadej Pogacar voor zijn sprinter Juan Sebastian Molano, zoals Geraint Thomas vorig jaar deed voor zijn vriend Mark Cavendish?

De renners passeren het Monumento Vittorio Emmanuele Ii in de slotrit van de Giro in Rome.

28 km | Nog drie ronden

Status quo in deze slotrit, al wordt de voorsprong van de vier koplopers wel iets kleiner. Nog 14 seconden.

37 km | Nog vier ronden te gaan

De renners hebben vier van de acht lokale ronden afgewerkt. De kopgroep gaat met nog altijd een voorsprong van een kleine twintig seconden op weg naar de volgende tussensprint, die van de Intergiro. Sterker, ze zijn er al en dit keer strijkt Costiou de premie op.

Dat nevenklassement wordt trouwens gewonnen door Filippo Fiorelli (Bardiani), die de hele Giro al bezig was met de Intergiro-sprints. Julian Alaphilippe is tweede, net zoals in het tussensprintklassement trouwens.

Dat nevenklassement wordt gewonnen door Andrea Pietrobon (Polti-Kometa).

49 km | Merlier neemt oud-collega Keisse in de maling

Een van de running gags van deze Giro was de sprintende mechanieker Andrea Di Marco van Intermarché-Wanty. Zijn duwtechniek om een renner na een lekke band weer op weg te helpen bracht veel wielerfans in vervoering.

Mogelijk dacht Tim Merlier - toch een van de favorieten - aan Di Marco, toen hij van de fiets moest met een lekke band. Of wilde hij oud-collega Iljo Keisse gewoon in de maling nemen.

Hoe dan ook, Merlier (ook een verdienstelijk veldrijder) sprint ervandoor als Kiesse hem een duwtje in de rug wil geven. Schaterlachend kijkt hij om hoe ploegleider Keisse voor niets achter hem aan sprint, maar dan stuurt hij per ongeluk bijna het publiek in.

Dat kan allemaal in de slotrit van een grote ronde.

Tim Merlier neemt oud-collega en ploegleider iljo Keisse in de maling.

50 km | Extra drankje voor Marcellusi

Mooie plaatjes in het oude Rome, waar de vier koplopers nog altijd een kleine voorsprong hebben op het peloton. Een van die vluchters, Martin Marcellusi, deed net nog even een duit in het zakje van zijn ploeg, want hij kwam als eerste door bij de tussensprint.

Wellicht kunnen de renners van Bardiani van die premie vanavond nog een drankje extra nemen op het afscheidsfeestje van Pozzovivo?

71 km | Aanvallers!

Het ceremoniële deel is voorbij, het is koers! Vier renners zijn in de aanval gegaan en zeker niet de minsten. Wat te denken van de Franse talenten Ewen Costiou (Arkéa) en Alex Baudin (Decathlon-AG2R)? Ze proberen het in ieder geval in gezelschap van de Deen Mikkel Honoré (EF) en de Italiaan Martin Marcellusi (Bardiani).

Met 14 tellen voorsprong op het peloton komen ze over de finish. Aan kop van het peloton zien we een man van Lidl-Trek, een van Soudal-QuickStep en een van Alpecin-Deceuninck. En dat is logisch, want zij hebben de favorieten voor de sprint later vandaag in hun gelederen: Jonathan Milan, Tim Merlier en Kaden Groves.

De kopgroep van vier in de slotrit van de Giro in Rome.

76 km | Mooi beeld: Domenico Pozzovivo als eerste over de streep

Een beeld dat even prachtig als koddig is: de 41-jarige Domenico Pozzovivo is bezig met de laatste kilometers van zijn 18de en laatste Giro. De kleine klimmer van inmiddels Bardiani eindigde zeven keer in de top tien van de Giro!

Zijn beste klassering: vijfde in 2014 (winnaar Nairo Quintana) en 2018 (winnaar Chris Froome).

Domenico Pozzovivo zwaait zijn fans gedag in zijn 18de en laatste Giro.

Ondertussen in Noorwegen: Kristoff en Laurance winnen, Lemmen knap tweede

Het duurt nog even voor het spektakel echt losbarst in de Giro, dus kunnen we nog even wat andere uitslagen meegeven. De Ronde van Noorwegen is gewonnen door de Fransman Axel Laurance van Alpecin-Deceuninck. In de door Alexander Kristoff gewonnen slotrit kwam zijn leidende positie niet in gevaar.

Bart Lemmen, de voormalig luchtmachtofficier van Visma-Lease a Bike, werd knap tweede in het eindklassement!

82 km | Terug in Rome

De renners zijn terug op de plek waar ze vertrokken zijn, het EUR-district van Rome. Die wijk werd in de jaren dertig uit de grond gestampt om de grandeur van het fascisme van Benito Mussolini aan de wereld te tonen.

Die wereldtentoonstelling (Espozione Universale Roma, EUR) zou in 1942 plaats moeten vinden, maar ging vanwege de Tweede Wereldoorlog nooit door. Later werd het gebied wel gebruikt voor de Olympische Spelen van 1960.

Tegenwoordig is het vooral een zakendistrict, met ook de nodige staatskantoren.

Ondertussen in Slovenië: Komenda en Klanec kleuren roze

Ooit werd een café in het Noord-Hollandse Warmenhuizen omgetoverd in een bolletjetrui ter ere van Steven Rooks. In Komenda, de Sloveense geboorteplaats van Tadej Pogacar, en in Klanec, waar de aanstaand Giro-winnaar opgroeide, kunnen ze er ook wat van.

De plaatsnaamborden en ook de rotonde van Klanec kleuren inmiddels roze.

Heeft Ganna nu een rat in zijn achterzak?

Dat Filippo Ganna een hondje genaamd Mia heeft, wisten we. Maar kan iemand ons vertellen waarom hij tijdens de slotrit een rat in zijn achterzak stopt?

Wrong answers only....

101 km | Il mare!

Ondanks het lage tempo heeft het peloton de kust in Lido di Ostia bereikt en ook alweer achter zich gelaten. Op de boulevard kwam Geraint Thomas even buurten bij Pogacar en hem feliciteren.

Thomas - net nog rustig keuvelend met Thymen Arensman en Ben Swift - is trouwens pas de tweede renner die op 38-jarige leeftijd straks het podium mag beklimmen. Thomas wordt derde achter Pogacar en Dani Martínez.

Ben Swift, Geraint Thomas en Thymen Arensman ontspannen in de slotrit van de Giro.

Voor in het plakboek

Hier deed de 20-jarige Giulio Pellizzari het allemaal voor. De jongste deelnemer aan de Giro was de afgelopen drie weken een van de smaakmakers bergop. Hij veroverde de harten van de Italianen en zaterdag ook de tweede plaats in het bergklassement achter Tadej Pogacar.

En daarom mag Pellizzari vandaag op de foto met de mannen in roze, paars en wit.

Giulio Pellizzari, Jonathan Milan en Antonio Tiberi mogen mee op de foto met de man in het roze.

Van Uden klopt Girmay en wint Rund um Köln!

Waarschijnlijk zal de 106de editie van Rund um Köln vooral herinnerd worden door de rollator, maar niet in het gezin van Casper van Uden. De 22-jarige sprinter van DSM-firmenich-PostNL boekte in de de Duitse klassieker namelijk zijn tweede profzege!

Van Uden klopte niemand minder dan Biniam Girmay in de sprint. De Belg Louis Blouwe werd derde.

Op 30 januari won Van Uden ook al de eerste etappe van de AlUla Tour in Saudi-Arabië.

Ondertussen in Rund um Köln: 'Verhip, een rollator in m'n wiel'

Pogacar én ploeg in het roze

Pogacar en zijn ploeggenoten maken er op het startpodium al een feestje van. De Sloveense klassementsleider is uiteraard volledig in het roze gehuld, zijn UAE-ploeggenoten hebben voor de gelegenheid ook een aangepaste outfit met truitjes met roze armen en roze sokken.

Even terug naar gisteren

Cavendish gaan we terugzien in de Tour de France, waar hij eindelijk zijn 35ste ritzege wil binnenslepen. Nu deelt hij dat record nog met Eddy Merckx. Lang werd gedacht dat de prestaties van de Belgische 'Kannibaal' nooit meer geëvenaard zouden kunnen worden, maar met de huidige generatie supersterren kun je daar lang niet zeker van zijn.

Tadej Pogacar is pas 25 jaar oud, maar heeft al 76 overwinningen - waaronder zes monumenten - op zijn palmares. Tot nu toe reed hij vijf grote ronden, won er twee, eindigde twee keer als tweede en - bij zijn debuut - als derde. Vandaag komt daar een derde eindzege bij.

Zelden hebben we een renner zo zien domineren als Tadej Pogacar in deze Giro. In de voorlaatste rit over de Monte Grappa won hij zijn zesde (!) etappe. En zijn voorsprong op nummer twee Dani Martínez (9.56 minuten) behoort tot de grootste in de naoorlogse geschiedenis.

Hieronder zie je alle zeges van Pogacar in deze Giro op een rijtje.

Zo ging het vorig jaar: Thomas helpt vriend Cav aan zege

Vorig jaar eindigde de slotrit in een sensationele overwinning van Mark Cavendish, die in de sprint geholpen werd door niemand minder dan zijn voormalig ploegmaat Geraint Thomas. Dus wie zegt dat die slotrit voorspelbaar is, kan weleens bedrogen uitkomen.

Thomas helpt vriend Cavendish aan zege in slotrit Giro, Roglic brengt roze naar Rome

Waarheen leidt de weg?

De slotrit is zoals gebruikelijk een ceremoniële rit met een flitsend einde. Om 15.30 uur stappen de renners pas op de fiets in Rome. Daarna zetten ze koers richting de badplaats Lido di Ostia, om na een kort stukje over de promenade terug te keren naar de Italiaanse hoofdstad,

Na acht plaatselijke ronden langs onder meer het Colosseum zal deze slotrit ongetwijfeld eindigen met een keizerlijke sprint. De finish wordt rond 18.45 uur verwacht.

Het profiel van de 21ste etappe in de Giro d'Italia.

Buongiorno!

De 107de Giro d'Italia zit er bijna op. Nog 125 kilometer scheidt de renners van een welverdiend biertje en een stuk pizza. Hoewel, er zullen renners zijn die het er gisteren al van genomen hebben.

Geraint Thomas bijvoorbeeld, die zijn 38ste verjaardag vierde met twee slopende beklimmingen van de Monte Grappa en op zijn tandvlees zijn vijfde podiumplaats in een grote ronde veiligstelde.

Dan verdien je wel een Italiaans biertje. Cheers mate!