F1-blog
NOS SportAangepast

Leclerc op pole voor GP Monaco • Verstappen raakt muur en start zesde

Dit is ons liveblog over de GP van Monaco, met vandaag aandacht voor de derde vrije training en de kwalificatie:

  • Leclerc was de snelste in de derde vrije training, bekijk de uitslag hier
  • Kwalificatie is begonnen, volg de stand hier

Een push ontvangen bij een bericht in dit blog? Tik dan op het belletje.

liveblog gesloten

Tot morgen!

We sluiten het liveblog voor vandaag af. Morgen zijn we er weer voor de race in Monaco. Inhalen wordt lastig, maar een foutje van een coureur met een neutralisatie tot gevolg kan de race alsnog op zijn kop zetten. Reden genoeg dus om uit te kijken naar de grand prix. Tot morgen!

De uitslag van de kwalificatie

Onderzoek naar moment Sainz

Er loopt nog een onderzoek naar Sainz, die Albon in de weg zou hebben gezeten. Zijn derde plek is dus nog niet helemaal zeker.

Piastri: 'Paar foutjes aan het einde'

Ook Piastri reageert: "Als je de tweede helft van mijn eerste ronde en de eerste helft van mijn tweede ronde samenvoegt, zou het genoeg zijn geweest. Ik maakte een paar foutjes aan het einde. Charles was het hele weekend snel en niemand dacht bij hem in de buurt te kunnen komen. Het is fijn om op de eerste rij te kunnen starten."

Leclerc blij met zijn ronde

"Het was fijn. Het gevoel na een kwalificatieronde is hier altijd bijzonder", zegt Leclerc. "Ik ben blij met mijn ronde, de spanning is zo hoog. Ik weet als geen ander dat kwalificatie niet alles is. Het helpt voor zondag, maar we moeten alles samen laten komen. We zijn in een sterke positie en de overwinning is het doel."

"Ik heb een goede start nodig. Als dat lukt kan Carlos me hopelijk volgen. Dat zou het perfecte scenario zijn, maar we moeten hoe dan ook de overwinning binnenhalen."

Kwalificatie Monaco | Pole voor Leclerc, Verstappen zesde

Leclerc staat op poleposition voor de Grand Prix van Monaco! Daarna staan Piastri, Sainz, Norris en Russell op de grid. Verstappen roept over de radio dat hij de muur heeft geraakt, hij is slechts zesde.

Verstappen raakt de vangrail in de eerste bocht van zijn snelle ronde, waarna hij zijn poging staakt.

Kwalificatie Monaco | Laatste poging

De coureurs rijden voor de laatste keer vandaag het circuit op. De komende minuten zal iedereen nog één poging doen tot de ultieme ronde.

Kwalificatie Monaco | Leclerc voorlopig eerste

De eerste rondetijden zijn neergezet. Leclerc is voorlopig de snelste. Daarna volgen Piastri, Verstappen, Sainz en Russell.

Kwalificatie Monaco | Alles of niets

Het is tijd voor Q3, en daarmee twaalf van de spannendste minuten van het Formule 1-seizoen.

Kwalificatie Monaco | Gasly en Albon door

Albon is als nummer tien door naar het derde deel van de kwalificatie. Ook Gasly, die met Alpine dramatisch aan het seizoen begon, mag naar Q3.

Voormalig winnaar Ricciardo redt het niet en is klaar.

Kwalificatie Monaco | McLaren snel

Norris en Piastri staan nu eerste en tweede. De tijden worden steeds lager. Verstappen staat nu vijfde, maar lijkt niet in gevaar om buiten de top tien te vallen.

Kwalificatie Monaco | Verstappen met goede tijd

Verstappen rijdt voorlopig de snelste rondetijd van Q2, maar Sainz zit er niet ver achter.

Verstappen rijdt de tunnel uit

Kwalificatie Monaco | Q2 begonnen

De tweede sessie is begonnen. Doel voor de rijders is het behalen van de top tien.

Kwalificatie Monaco | Drama voor Pérez

Het is niet te geloven. Pérez eindigt als achttiende en is, net als vorig jaar, klaar na Q1. Twee jaar geleden won Pérez nog in Monaco. Ook Alonso ligt er al uit.

Kwalificatie Monaco | Pérez in gevaar?

Nog een paar minuten tot het einde van Q1, dan weten we welke vijf rijders er afvallen. Voorlopig staat Pérez zeventiende en dus in de gevarenzone.

Kwalificatie Monaco | Eerste gevallen 'verkeer'

Als coureurs op de radio over 'verkeer' klagen, betekent dit dat ze in de weg zijn gezeten. Onder meer Sainz heeft er al mee te maken gehad.

Leclerc had ergens anders last van, hij heeft iets op zijn voorvleugel zitten. Het lijkt een stukje plastic of reclamemateriaal van langs de vangrail. Bovendien klaagt hij op de radio dat hij op de baan rijdt in de buurt van andere rijders, wat nadelig kan zijn.

Charles Leclerc

Kwalificatie Monaco | Eerste ronde Verstappen

Verstappen zet kortstondig de snelste tijd neer, maar er duiken meerdere rijders onder. Het zal straks nog veel harder gaan.

Kwalificatie Monaco | Stoelriemen vast

We gaan beginnen aan misschien wel het spannendste F1-uurtje van het jaar. Twintig rijders gaan tot de limiet, vlak langs de vangrails en over de hobbels op het stratencircuit in Monaco.

Strategisch inkijkje?

Een jonge Red Bull-fan vraagt teambaas Christian Horner wat de strategie gaat worden, maar een antwoord krijgt hij niet. Wel een handtekening, natuurlijk.

Iedereen op de limiet

De muur is altijd dichtbij in Monaco, en een rode vlag is altijd dichtbij in een kwalificatie op deze baan. Zoals eerder benoemd is er geen kwalificatie zo cruciaal als deze. Inhalen tijdens de race is haast onmogelijk op het krappe circuit.

Langzaamrijdende auto's gaan ook een rol spelen, met name in het begin, als alle twintig bolides nog meedoen. Coureurs die een outlap doen - de rustige ronde vanuit de pitstraat richting de lijn om de snelle ronde te beginnen - moeten goed opletten voor andere rijders die al in een snelle ronde zitten.

Waarschuwing voor Verstappen

Verstappen komt er met een officiële waarschuwing van af. Hoewel zijn langzame rijden tegen de regels was, heeft hij geen andere coureurs in gevaar gebracht, oordelen de stewards.

Opletten tijdens kwalificatie

In het verleden is het voorgekomen dat een coureur die er goed voorstond aan het einde van de kwalificatie, al dan niet bewust een (klein) ongeluk veroorzaakte. Daardoor konden andere rijders niet meer verbeteren, en wist de dader dat hij zijn positie zou houden. Het bekendste voorbeeld is Michael Schumacher in 2006, die daardoor de poleposition veiligstelde, maar die weer kwijtraakte door ingrijpen van de stewards.

In aanloop naar de editie van dit jaar werd er wederom gesproken over de mogelijkheid tot sabotage van de kwalificatie. De rijders hebben gevraagd om een regelwijziging, waardoor coureurs die oponthoud veroorzaken, hun snelste rondetijd verliezen. In de Verenigde Staten wordt dit concept al toegepast. Voorlopig lijkt die regel er in F1 niet te komen.

De wedstrijdleiding zal wel streng letten op al dan niet bewuste crashes, maar het blijft lastig om te zien of een foutje bewust is gemaakt of niet.

Uitslag derde training

Onderzoek Verstappen

De wedstrijdleiding zal straks een onderzoek doen naar een incident met Verstappen. De Nederlander zou onnodig langzaam hebben gereden.

Mogelijk komt hem dat op een gridstraf te staan. Verstappen moet zich om 14.15 uur melden bij de stewards.

Derde training Monaco | Sessie afgelopen

Leclerc eindigt de derde training bovenaan. Verstappen eindigt als tweede, voor Hamilton, Piastri, Pérez, Russell, Sainz en Norris.

Derde training Monaco | Daar is Verstappen

Op een oudere set banden komt Verstappen binnen twee tienden van Leclerc. Toch nog een goed teken richting de kwalificatie?

Derde training Monaco | Leclerc razendsnel

Leclerc is zes tienden van een seconde sneller dan Sainz en zeven tienden sneller dan Alonso en Verstappen. De Monegask heeft vleugels richting zijn thuisrace.

Derde training Monaco | Nu het echte werk?

Alonso en Russell gaan naar de tweede en derde tijd. Gaan we nu meer echte kwalificatieronden zien?

Derde training Monaco | Leclerc sneller dan Verstappen

Leclerc en Verstappen rijden allebei meerdere snelle ronden. Verstappen is snel in sector 1, maar de Monegask is rapper in het tweede en derde gedeelte.

Met name in de laatste sector verliest Verstappen veel tijd,

Derde training Monaco | Verstappen in de file

"Mijn god", roept Verstappen over de boordradio. Hij rijdt de derde sector in, terwijl daar een stuk of vijf auto's langzaam achter elkaar rijden.

Ook Magnussen wordt op een gevaarlijk punt opgehouden. Deze verkeersproblemen kunnen ook in de kwalificatie een rol gaan spelen.

Derde training Monaco | Hamilton mist bocht 1

Hamilton schiet rechtdoor in Sainte Devote, de eerste bocht van het circuit. De zevenvoudig wereldkampioen maakt gebruik van de minimale uitloopzone, draait zijn auto om en rijdt verder.

Derde training Monaco | En weer door

De baan is weer vrijgegeven, en bijna alle rijders komen het circuit op.

Derde training Monaco | Bottas raakt vangrail, rode vlag

Valtteri Bottas raakt de vangrail. De ophanging rechtsvoor breekt, de auto staat stil en de sessie ligt stil.

De Sauber van Bottas blokkeert de baan, en Hamilton moet wachten tot er ruimte is om te passeren.

Derde training Monaco | Vooralsnog rustig

Het is nog relatief rustig op het circuit. Later in de training zullen we waarschijnlijk kwalificatiesimulaties gaan zien.

Wat doen de marshals vlak voor een training?

Precies, een paar worstjes op de grill. Nu zullen ze toch echt gefocust moeten zijn op hun taken, mocht er een auto stukgaan.

Derde training Monaco | Laatste oefensessie begonnen

De laatste training voor de GP van Monaco is begonnen. Het is de laatste kans om de perfecte afstelling te vinden.

Monaco van boven

Slechts een paar minuutjes lopen vanaf de paddock is van de Formule 1-drukte weinig meer te merken. Op de heuvel naast het Théâtre du Fort Antoine kun je in alle rust genieten van het uitzicht over Monaco.

Uitzicht op Monaco

De conclusies na dag 1 van Leclerc, Verstappen en Norris

Hoe kijken de hoofdrolspelers van de Formule 1 terug op de vrije trainingen van vrijdag?

Charles Leclerc (Ferrari) is de meest optimistische. "Ik heb het gevoel dat dit circuit onze auto goed ligt, het voelde best vertrouwd. Ik heb misschien wat meer risico genomen dan de anderen, dat betaalde zich uit in de rondetijden. Over het algemeen staan we er goed voor."

Max Verstappen had meer moeite. Over de boordradio zei hij zich een kangoeroe te voelen. "De auto stuiterde flink op en neer en de temperatuurveranderingen op de baan maakten het ook lastig. Bij elke hobbel verloren we veel tijd."

Verstappen in Monaco

"Er is werk aan de winkel. Dat is niet zomaar opgelost en we verwachten ook geen wonderen. Ferrari ziet er snel uit, maar verder ben ik daar niet mee bezig richting de kwalificatie. We gaan proberen onze problemen te verhelpen en staan er hopelijk weer voor de kwalificatie."

En Lando Norris, de man die Verstappen vorige week zo uitdaagde in Imola? "Het is hier nooit makkelijk, maar het was een verdienstelijke eerste dag. Meerdere teams staan dicht bij elkaar, één of twee hebben een streepje voor op ons. We hebben nog wel wat werk te doen, maar dat was te verwachten."

Verstappen: 'Ferrari sterk op kerbs en hobbels'

Charles Leclerc

Zou het dan eindelijk het weekeinde van Charles Leclerc in Monaco worden? Na tegenslag op tegenslag in eigen land kende de Monegask in de Ferrari een prima vrijdag. Hij reed in de tweede training de snelste tijd en reageerde opgewekt.

Wat maakt Ferrari zo sterk in Monaco? "Ze zijn heel goed over kerbs en hobbels", schetste Max Verstappen afgelopen donderdag. "Je ziet hun auto heel mooi bewegen zonder dat hij uitbreekt of grip verliest. Daar zijn ze de laatste jaren heel sterk in. Op bepaalde circuits maakt dat meer uit dan andere."

Verstappen gaf in september vorig jaar een vergelijkbare verklaring voor het magere weekeinde in Singapore, de enige race die Red Bull Racing in 2023 niet won. Op het stratencircuit van Marina Bay - net als Monaco een langzaam, hobbelig circuit - werd Verstappen vijfde en ging de winst naar Carlos Sainz. Inderdaad, van Ferrari.

Kwalificatie in Monaco: 'Waanzinnig beangstigend, intens en te gek’

Ricciardo in Monaco

Er is waarschijnlijk geen coureur, teambaas of monteur die zonder kriebels in zijn buik is wakker geworden. De kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco is voor velen een van de absolute hoogtepunten van het Formule 1-jaar.

Een auto inhalen tijdens de race is op het smalle stratencircuit een flinke uitdaging. Wie goed uit de kwalificatie komt, heeft een goede kans op succes zondag. Maar het circuit is onverbiddelijk. Één stuurfoutje, één keer te agressief over de kerbstones en je weekeinde is aan gruzelementen.

"Het is waanzinnig angstaanjagend. Prachtig, te gek én intens", zegt Daniel Ricciardo over de kwalificatie met een twinkeling in zijn ogen. "Daarom is het zo machtig mooi. Als je die ene ronde neerzet, geeft dat een ongelofelijk gevoel van awesomeness."

Lees hier meer over de kwalificatie van Monaco:

Van Dijk in Monaco

Elk jaar trekt de race in Monaco veel beroemdheden aan. Ook Max Verstappen heeft een bekende over de vloer. Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk is op bezoek bij Red Bull Racing.

Verstappen en Van Dijk hanteren de verrekijker in Monaco

Welkom!

Wie is er klaar voor de spannendste kwalificatie van het seizoen? In Monaco gaan de coureurs vandaag vanaf 16.00 uur tot het absolute maximum om een perfecte ronde neer te zetten op het ongelofelijk krappe circuit van Monaco.

Op de laatste dag van de Tour de France - en in de Scheldeprijs - spreken mensen van het officieuze WK voor sprinters, de kwalificatie van vanmiddag kun je gerust het 'WK kwalificeren' noemen. Niet alleen vanwege de grote risico's, maar ook omdat inhalen tijdens de race nagenoeg onmogelijk is.

Maar eerst wacht ons nog de derde vrije training, waar Max Verstappen zich zal willen herstellen van een tamelijk beroerde vrijdag.

Veel plezier!

GP Monaco