Protestblog
NOS NieuwsAangepast

UvA 'geschokt' door protesten, veel schade aangericht in universiteitsgebouw

Studenten en medewerkers van meerdere universiteiten hebben vanochtend om 11.00 een walk-out gedaan, uit protest tegen de oorlog in Gaza en het opbreken van de pro-Palestijnse protesten afgelopen week.

  • Op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam hebben actievoerders veel schade aangericht.
  • De Universiteit van Amsterdam reageert geschokt en geeft dinsdag en woensdag geen onderwijs.
  • Ook op andere universiteiten in Nederland wordt actiegevoerd.
liveblog gesloten

Zo zag de dag van protest op de UvA eruit

Het begon als een vredelievend protest, toch moest de ME weer ingrijpen op de UvA

UvA 'geschokt' door protesten, gebouwen op alle campussen komende dagen dicht

De Universiteit van Amsterdam is dinsdag en woensdag gesloten en geeft geen onderwijs. Dat heeft het College van Bestuur besloten na de ongeregeldheden vandaag op de Roeterseilandcampus.

De protestdag verliep volgens het College van Bestuur "ordelijk" totdat de demonstratie werd "gekaapt door gewelddadige elementen". Dit gebeurde nadat de geplande werkonderbreking was afgelopen en een groot deel van de deelnemers was vertrokken.

"De sfeer sloeg onmiddellijk om", zegt het bestuur. Een deel van de betogers bleef achter en volgens de universiteit voegden zich nieuwe mensen bij de groep, onder wie in het zwart geklede en gemaskerde betogers. Volgens het bestuur hebben zij alle in- en uitgangen gebarricadeerd waardoor er een onveilige situatie ontstond. Ook richtten ze overal moedwillig vernielingen aan. In de middag greep de politie in, waarmee een einde kwam aan het protest.

Het UvA-bestuur schrijft in een verklaring geschokt te zijn door "de manier waarop een vreedzaam protest is gekaapt door gewelddadige elementen die hun eigen 'demonstratierecht' misbruiken en de grondrechten van anderen, inclusief de media, ontkennen".

Volgens de universiteit is het onaanvaardbaar dat studenten en medewerkers het gebouw moesten verlaten omdat ze werden bedreigd of belaagd. "Niemand heeft zoveel gelijk dat dit gedrag geoorloofd is", aldus het bestuur.

Vorige week was de UvA ook enkele dagen dicht na uit de hand gelopen pro-Palestijnse protesten. Vandaag was de UvA voor het eerst weer open.

Joodse studenten voelen zich onveilig op de campus

Joodse studenten en medewerkers van de UvA en de VU zeggen zich ondertussen "in veel situaties" niet veilig te voelen op hun universiteiten. In een ingezonden brief in Het Parool, ondertekend door 103 personen, schrijven zij onder andere dat ze "lijden onder misverstanden rondom de term zionisme".

Nieuwsuur sprak met twee Joodse masterstudenten van de UvA die de brief hebben ondertekend. Voor hun gevoel wordt het geluid van de Joodse gemeenschap niet goed vertegenwoordigd in de berichtgeving rondom de protesten. Masterstudent Tamar Efrati: "Ik ben ook half Israëlisch, dus op veel momenten, ook tijdens colleges, voel ik me niet helemaal veilig om mijn mening en identiteit te kunnen uiten. Ik ben zelf bijvoorbeeld uitgemaakt voor vuile zionist op de campus."

"Het is de angst dat je als Jood in verband wordt gebracht met wat er in Israël gebeurt", zegt masterstudent Boaz Cahn. "Maar ook de angst dat er, als je een band hebt met Israël, geen ruimte voor je is."

Bij de protesten van de afgelopen tijd hebben ook veel docenten zich aangesloten. Cahn: "Tegen die docenten zou ik willen zeggen: het is zo belangrijk dat studenten zich veilig voelen. Het is prima als je als docent oproept tegen geweld, tegen oorlog, maar zo erg een kant kiezen en daarmee ook controversiële uitspraken doen, daar voel ik me niet veilig bij."

Betogers hebben veel schade aangericht in universiteitsgebouw Amsterdam

In het gebouw van de Universiteit van Amsterdam op het Roeterseiland hebben demonstranten vandaag veel schade aangericht. Een verslaggever van de NOS liep met de politie door het gebouw, toen alle betogers waren vertrokken. Ramen, beeldschermen en muren zijn beklad met verf. Computerschermen en koffiezetapparaten zijn vernield en er ligt veel troep. Verder zijn er barricades van meubels gebouwd.

Jaap Weijermans, hoofd integrale veiligheid van de UvA, spreekt van "heel veel" schade. Volgens hem hebben de studenten die demonstreerden zich "keurig" gedragen en zich aan alle afspraken gehouden. Maar daarna kwam volgens Weijermans een groep het pand binnen "gehold" met zwarte maskers en kleding die vernielingen heeft aangericht.

René de Beukelaer, hoofdofficier van justitie in Amsterdam, bevestigt dit verhaal. "Als er vreedzaam wordt geprotesteerd, is daar ruimte voor in Amsterdam en dan zullen wij zorgen dat je dat veilig kunt doen. Als je dingen wil vernielen, dan vind je toch echt de politie op je pad."

Bij de pro-Palestijnse demonstraties van vorige week werd voor 1,5 miljoen euro schade aangericht, schat de UvA.

Journalisten mogen binnen kijken bij de UvA om de vernielingen te zien

Betogers Groningen mogen overnachten als protest vreedzaam blijft

De betogers bij het Harmoniegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen mogen daar buiten de nacht doorbrengen. Het protest wordt toegestaan zolang het vreedzaam is en het verkeer er geen last van heeft. Dat laat een woordvoerder van de gemeente weten aan het ANP. Volgens de gemeente vindt het protest plaats op openbaar terrein.

Enkele honderden demonstranten staan op een plein aan de Oude Kijk in 't Jatstraat bij het Harmoniecomplex. Ze zwaaien met Palestijnse vlaggen en hebben kartonnen borden. Ook staan er ongeveer vijftien tenten.

Demonstranten in Nijmegen geven geen gehoor aan oproep om te vertrekken

Ondanks de oproep van de universiteit om te vertrekken, zijn er nog honderden demonstranten op het terrein van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een van de actievoerders schreeuwt door een megafoon: "We blijven zitten tot ze de politie op ons afsturen. Wij blijven zitten om voor Palestina te vechten."

Op een grasveld bij de campus zijn zo'n twintig tenten opgezet. Volgens Omroep Gelderland is er een gesprek geweest tussen de universiteit en de betogers waarin is meegedeeld dat het niet de bedoeling is dat mensen overnachten op de campus. De Radboud Universiteit heeft dit vooralsnog niet bevestigd.

  • NOS
    Demonstranten blijven op terrein universiteit in Nijmegen ondanks oproep om te vertrekken
  • NOS
    Demonstranten blijven op terrein universiteit in Nijmegen ondanks oproep om te vertrekken
  • NOS
    Demonstranten blijven op terrein universiteit in Nijmegen ondanks oproep om te vertrekken
  • NOS
    Demonstranten blijven op terrein universiteit in Nijmegen ondanks oproep om te vertrekken

Politie doorzoekt pand UvA, tot nu toe niemand aangetroffen

De politie is het universiteitsgebouw op de Roeterseiland in Amsterdam aan het uitkammen, en heeft daar tot nu toe niemand aangetroffen. "In het pand, dat tien verdiepingen telt, is tot op de zevende verdiepingen niemand gevonden", zegt René de Beukelaer, hoofdofficier van justitie in Amsterdam, tegen een verslaggever van de NOS.

De Universiteit van Amsterdam deed vanmiddag aangifte van huisvredebreuk en vernieling nadat demonstranten het universiteitsgebouw waren binnengedrongen. Daarop kon de politie ingrijpen. "In het gebouw waren beeldschermen kapotgeslagen, muren bespoten met graffiti en barricades opgetuigd met stoelen en ander meubilair dat voorhanden was", zegt De Beukelaer.

De politie heeft niemand aangehouden. "Dat komt ook omdat de meeste mensen die vernielingen aanrichtten gemaskerd waren en daardoor onherkenbaar. Het OM gaat onderzoek doen op basis van beelden om mensen aan te houden, want dit gedrag kan niet."

Het OM sluit niet uit dat naast studenten ook andere groepen zich bij de protesten hebben gevoegd. "We weten dat er in verschillende groepen op Telegram is opgeroepen om te komen. Hoe die zijn samengesteld, weten we niet."

Buiten de campus is het nu rustig. Een uitgedunde groep demonstranten is naar het Oosterpark gegaan om daar verder te demonsteren.

Agenten naar binnen bij Roeterseilandcampus

Agenten zijn naar binnen gegaan bij de gebouwen van de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam. Ze gaan kijken of er nog demonstranten binnen zitten. Ook zullen ze proberen om barricades weg te krijgen. Sommige agenten hebben kettingzagen bij zich.

Politie en ME naar binnen bij gebouwen van Universiteit van Amsterdam

Protest in Maastricht in beeld

Pro-Palestijnse protesten bij universiteit Maastricht, tentjes opgezet

Demonstranten in Amsterdam trekken richting Oosterpark

Het terrein rondom de Roeterseilandcampus in Amsterdam is leeg. Het is nog altijd onduidelijk of er nog demonstranten in het universiteitsgebouw zitten. De politie kan daar nog niets over zeggen, zegt een woordvoerder. Ook over mogelijke aanhoudingen zegt de politie nog niets.

De betogers die zich eerst ophielden voor de ingang van de campus zijn door de ME teruggeduwd. Ze bevinden zich inmiddels op de Roetersstraat, vanwaar ze in een stoet richting het nabijgelegen Oosterpark trekken om daar verder te demonstreren. Volgens verslaggevers is de sfeer rustig.

Het terrein voor de ingang van het universiteitsgebouw is inmiddels leeg.

Op meerdere universiteiten tenten opgezet

Ook op de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Maastricht University hebben studenten tenten opgezet. Eerder gebeurde dat ook al bij de Radboud Universiteit in Nijmegen en de Rijksuniversiteit in Groningen.

Het zijn kleine kampjes met zo'n vijftien tenten. In Maastricht zijn de 'kampeerders' veelal gemaskerd, schrijft L1 Nieuws. Het is niet duidelijk hoelang ze willen blijven. Een deel heeft slaapspullen bij zich. In Groningen herkende een verslaggever demonstranten van eerdere protesten, bijvoorbeeld over het klimaat. "Ik hoor ook dat er verschillende mensen met de trein zijn gekomen."

Het college van bestuur van de drie universiteiten heeft nog niet gereageerd op de tentenkampjes.

  • RTV Noord
    Demonstranten tussen de tentjes bij het Harmoniegebouw in Groningen
  • L1 (Guus Benders)
    Tenten bij de faculteit van Social Sciences bij de Maastricht University
  • Omroep Brabant
    Op het Koeveld in Eindhoven hebben demonstranten tenten opgezet en Palestijnse vlaggen opgehangen

ME dringt demonstranten terug bij ingang Roeterseilandcampus

De Mobiele Eenheid dringt betogers die buiten op het terrein van de Roeterseilandcampus in Amsterdam staan een stuk naar achteren. De ingang van het universiteitsgebouw is inmiddels vrij van demonstranten, ziet een verslaggever van de NOS. Of er nog betogers in het gebouw zijn, is onduidelijk.

ME dringt betogers pro-Palestijns protest UvA naar achteren

UvA doet aangifte van huisvredebreuk en vernieling

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft aangifte gedaan van huisvredebreuk en vernieling, meldt een woordvoerder. Dat de UvA aangifte heeft gedaan vanwege de demonstratie op de Roeterseilandcampus was al eerder bekend, maar waarvan tot nu toe niet.

Universiteitenkoepel: geweld hoort niet bij demonstreren

Het is goed dat studenten kunnen demonstreren, maar "bezetting en geweld horen daar niet bij". Dat zegt de overkoepelende organisatie Universiteiten van Nederland. "We snappen dat het conflict in Gaza veel verdriet en boze gevoelens met zich meebrengt. Het is heel goed als er vreedzaam gedemonstreerd wordt. Maar we zien ook dat de veiligheid in het geding komt, en op sommige universiteiten heeft dat tot ingrijpen van politie geleid."

Interim-voorzitter Jouke de Vries kondigde zondag aan dat universiteiten bezig zijn met het maken van een gezamenlijke aanpak, een demonstratieprotocol. Zo willen de universiteiten dat betogers met wie wordt onderhandeld zich kunnen legitimeren. Ook willen ze niet dat demonstranten overnachten in universiteitsgebouwen.

ME is UvA-gebouw binnengegaan

De Mobiele Eenheid is het pand van de UvA binnengegaan om de vreedzame demonstranten naar buiten te begeleiden, zegt een woordvoerder van de politie.

Op het terrein voor de campus heeft de ME klappen uitgedeeld:

ME grijpt in bij protest Universiteit van Amsterdam

Vernielingen op zesde etage ABC-gebouw UvA

Een medewerker van de UvA heeft vernielingen gefilmd op de zesde etage van het ABC-gebouw. Er zijn onder meer kapotte computers en rode verf op de ramen te zien.

Medewerker UvA filmt vernielingen in ABC-gebouw

ME aanwezig bij UvA en grijpt in

De Mobiele Eenheid is aangekomen op de Roeterseilandcampus van de UvA en grijpt in, is te zien op beelden.

Kort voordat er werd ingegrepen, kregen demonstranten het verzoek om het terrein te verlaten, meldt de politie op X.

  • NOS
    De ME op de campus van de Universiteit van Amsterdam
  • NOS
    De ME op de campus van de Universiteit van Amsterdam
  • NOS
    De ME op de Roeterseilandcampus van de UvA

NOS-journalisten bij UvA weggejaagd door demonstranten

Alle journalisten die verslag deden van de demonstratie in het ABC-gebouw van de UvA zijn verjaagd door de actievoerders en hebben het pand inmiddels verlaten. "Al bij binnenkomst merkten we dat we er niet welkom waren", zegt NOS-verslaggever Youssef Abjij. "Er werd geroepen: 'media out." Er waren volgens Abjij "allerlei verwensingen en wat geduw en getrek."

Een van de protestleiders zegt tegen NOS-verslaggever Jeroen de Jager dat journalisten niet welkom zijn vanwege de veiligheid van de demonstranten. De actievoerders zouden willen voorkomen dat hun identiteit bekend wordt.

Verslaggever Youssef Abjij zegt dat de sfeer bij het protest is veranderd:

"Protest begon vreedzaam, maar later veranderde de sfeer"

Demonstranten Groningen mogen voorlopig blijven

De demonstranten op het plein bij de Rijksuniversiteit Groningen mogen daar voorlopig blijven staan. De driehoek van de burgemeester, politie en het Openbaar Ministerie heeft "beoordeeld dat het protest op dit moment kan worden toegestaan, zolang de bereikbaarheid niet in het geding is", zegt een woordvoerder van de gemeente tegen persbureau ANP.

De gemeente Groningen voert gesprekken met de demonstranten "om te horen wat hun plan is". De actievoerders hebben een aantal tenten neergezet, maar de universiteit wil niet dat de betogers er gaan overnachten. Als ze dat wel willen "moet de driehoek een nieuwe beoordeling maken", zegt de gemeente.

Verslaggever Youssef Abjij bij protest UvA

NOS-verslaggever Youssef Abjij is in het ABC-gebouw, waar demonstranten naar binnen zijn gegaan. Vanochtend demonstreerden UvA-medewerkers en UvA-studenten samen buiten het universiteitsgebouw, waarna de studenten naar binnen gingen. Sommigen hebben tentjes meegenomen.

Tientallen demonstranten in UvA-gebouw, tentjes opgezet

UvA doet aangifte vanwege demonstratie

De UvA heeft aangifte gedaan vanwege de demonstratie die gaande is op de Roeterseilandcampus. "Het gebouw is gesloten, daar zitten momenteel mensen in", zegt een woordvoerder van de universiteit tegen persbureau ANP.

Uit voorzorg sluit de Amsterdamse universiteit vanmiddag ook het Maagdenhuis. Vanochtend gingen de universiteitsgebouwen weer open nadat deze afgelopen dagen dicht waren vanwege de protesten vorige week.

Klein opstootje bij pro-Palestijnse protestactie Groningen

Ook in Groningen werd gedemonstreerd door medewerkers en studenten van de universiteit. Bij het ophangen van spandoeken ging het even mis toen iemand probeerde ze weg te halen. Volgens RTV Noord zijn er zo'n 150 tot 200 actievoerders.

Klein opstootje bij pro-Palestijnse protestactie Groningen

Tentenkamp op Radboud-campus Nijmegen

Ook op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen is een pro-Palestijnse demonstratie. Actievoerders hebben tenten opgezet naast het gebouw van de Faculteit der Sociale Wetenschappen, meldt universiteitsblad Vox. Ook worden hier verschillende toespraken gebouwen.

  • Sander van Hoorn
    Demonstranten hebben tenten opgezet op de Radboud Universiteit
  • Sander van Hoorn
    Demonstranten op het Erasmusplein van de Radboud Universiteit

Amsterdamse driehoek bijeen voor overleg

De Amsterdamse driehoek van de burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie komt bijeen voor overleg. Dat zegt een woordvoerder van de burgemeester tegen het Amsterdamse nieuwsmedium AT5. Een woordvoerder zegt dat de Mobiele Eenheid ME paraat staat om zo nodig te worden ingezet.

Barricades opgeworpen in gebouw UvA

In het ABC-gebouw van de UvA worden barricades opgeworpen, ziet een NOS-verslaggever. "De in- en uitgangen worden langzaam geblokkeerd."

  • ANP
    Demonstranten werpen een blokkade op in het ABC-gebouw
  • ANP
    Een geblokkeerde gang in het ABC-gebouw

UvA: verlaat gebouw als je niks te maken hebt met pro-Palestijnse protestactie

De Universiteit van Amsterdam vraagt mensen in het ABC-gebouw op de Roeterseilandcampus om daar weg te gaan als zij niks te maken hebben met de pro-Palestijnse protestactie.

"We wachten af", zegt een woordvoerder van de UvA. "We kijken of ze zelf uit het gebouw gaan. We hebben een aantal verzoeken gedaan zodat de demonstranten vrijwillig naar buiten gaan."

Er zijn volgens de woordvoerder veel studenten en stafleden die het niet eens zijn met de demonstranten. "Wij proberen een tussenweg te vinden door met de demonstranten in gesprek te blijven, maar dit kunnen we niet tolereren. Studenten die er niets mee te maken willen hebben of een andere mening hebben, voelen zich geïntimideerd, zegt een woordvoerder.

Protesterende menigte naar binnen bij UvA-gebouw

In Amsterdam is opnieuw een groep pro-Palestijnse betogers het UvA-gebouw op het Roeterseiland binnengegaan. Volgens een NOS-verslaggevers ter plekke leidde een groep in het zwart geklede mensen met maskers de mensen naar binnen. Enkele honderden volgden, soms met slaapzakken, Een aanzienlijk deel van de mensen die binnen waren, liep een kwartier later weer naar buiten.

Eerder vanochtend (om 11.00 uur) verlieten studenten en medewerkers op meerdere universiteiten de gebouwen, uit protest tegen de oorlog in Gaza en het opbreken van studentenprotesten vorige week. In Amsterdam was het officiële programma na twee uur voorbij, maar daarna bleef een grote groep demonstranten staan.

Demonstranten gaan UvA-gebouw binnen

Welkom in dit liveblog

Welkom in dit liveblog over de pro-Palestijnse protesten op verschillende universiteiten in het land.