Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

PSG mist grote kansen, Dortmund slaat eerste slag • Dinsdag return in Parijs

Dit was ons liveblog over het voetbal in de halve finales van de Champions League en de eredivisie voor vrouwen, waarin FC Twente vanavond kampioen kon worden.

  • Borussia Dortmund - Paris-Saint Germain: 1-0. Lees hier het verslag
  • Return op dinsdag 7 mei in Parijs
  • Eredivisie (v): Fortuna Sittard - FC Twente: 2-0. Lees hier het verslag
  • Ook eredivisie (v): Ajax - PSV: 2-1
liveblog gesloten

Volgende week de returns

Op naar de returns. Dinsdag spelen Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain in Parijs, de dag erna is het de beurt aan Real Madrid en Bayern München (heenwedstrijd 2-2).

Morgenavond is er weer Europees voetbal, dan volgen we de Europa League en Conference League in een liveblog.

Bedankt voor het volgen van dit blog, goede nacht.

  • Reuters
    Borussia Dortmund bedankt het publiek
  • Reuters
    PSG druipt af

Ondertussen in Barcelona: Brugts kan titel ruiken

Het is een kwestie van tijd voordat Oranje-international Esmee Brugts zich met FC Barcelona de kampioen van Spanje mag noemen. De 20-jarige aanvalster had vanavond met een doelpunt en een assist een aandeel in de ruime 8-0 thuiszege op Madrid CF.

Met nog vijf duels te gaan staat Barcelona twaalf punten voor op Real Madrid. Barcelona heeft bovendien een veel beter doelsaldo: +106 om +61.

DOR-PSG | 90+4' Afgelopen: Dortmund wint!

Het zit erop in Dortmund, waar de thuisploeg aan één doelpunt genoeg heeft om de eerste slag te slaan. Füllkrug tekende in de eerste helft voor de 1-0.

De return is al over zes dagen, dan heeft PSG in eigen huis wat goed te maken als het nog naar de finale op Wembley wil.

Borussia Dortmund - Paris-Saint Germain 1-0

DOR-PSG | 88' Slijtageslag

De meeste mannen die aan de aftrap stonden hebben het zwaar. De wedstrijd gaat al anderhalf uur op en neer, en dat is zwaar zo tegen het eind van het seizoen. Bij Dortmund is Ryerson al met kramp naar de kant gegaan. Ook Brandt en Adeyemi zijn gewisseld. Reus, Wolf en Nmecha mogen de laatste minuten volmaken.

Ook PSG oogt vermoeid. Persen de Fransen er nog één offensief uit? Of moet het allemaal in Parijs gebeuren?

DOR-PSG | 84' Marquinhos met alles wat hij heeft

Dortmund blijft loeren en hoopt weer toe te slaan. Uit een slimme steekpass komt een grote kans voor Brandt, maar op het moment dat de Duitser wil schieten, gooit Marquinhos zich voor de bal. De aanvoerder van PSG gooit alles in de strijd en voorkomt de 2-0.

DOR-PSG | 81' Weer een grote kans

PSG komt toch weer dichterbij een doelpunt. Op aangeven van Hakimi krijgt Dembélé een grote kans. Hij staat recht voor het doel, maar schiet daar wild overheen.

De Parijzenaren hebben nog tien minuten om wat aan de achterstand te doen. Bij Dortmund is het vertragen begonnen.

DOR-PSG | 72' Kobel redt

Dortmund speelt sterk en houdt goed stand. PSG heeft met Kolo Muani (voor Barcola) al een frisse aanvaller gebracht, maar het is nog niet overtuigend bij de Fransen.

Nu wel een goede kans voor Dembélé, die opduikt voor het Duitse doel. Daar vertrouwt Dortmund op keeper Kobel, die ook deze kans

PSG-coach Luis Enrique maakt zich druk

DOR-PSG | 61' Misser Füllkrug

Dortmund-aanvaller Sancho gaat op avontuur vanaf de zijlijn. Hij dribbelt sierlijk langs tegenstander Mendes, haalt de achterlijn en bedient dan spits Füllkrug. Deze keer staat het vizier van de Duitse goalgetter niet op scherp, hij schiet over.

DOR-PSG | 55' Kopkans Ruiz

PSG dringt serieus aan in de jacht op de gelijkmaker. Aanvoerder Marquinhos brengt met een leep balletje Ruiz in stelling, maar de Spanjaard lijkt te schrikken van zo'n grote kans, hij kan in alle vrijheid koppen, maar krijgt de bal niet tussen de palen.

DOR-PSG | 52' PSG raakt beide palen

Schot Mbappé: op de paal! Schot Vitinha: op de andere paal! PSG is er twee keer heel dichtbij, maar scoort niet.

Kylian Mbappé raakt de paal

DOR-PSG | 50' Uitbraak Dortmund

Dortmund trekt zich, met genoegen, terug op eigen helft. Maar let op, want bij elk foutje van PSG gaan ze er op hoge snelheid vandoor. Adeyemi is de hogesnelheidstrein op links, zijn voorzet gaat over spits Füllkrug heen, maar daarachter staat nog Sancho. De Engelsman glijdt uit, en komt niet tot een goede kans.

DOR-PSG | 48' Schot Mendes

PSG heeft de weg naar voren gevonden. Linksback Mendes neemt het Duitse doel onder vuur, maar daar staat keeper Kobel goed op te letten. Een waarschuwingsschot, laten we het daarop houden.

DOR-PSG | 46' Tweede helft

Daar gaan we weer, nog drie kwartier Dortmund-PSG! Geen wissels in de rust, hebben de Parijzenaren een nieuw plan om iets te doen aan de achterstand?

Borussia Dortmund - Paris-Saint Germain 1-0

FOR-TWE | Samenvatting en reacties

Rust in Dortmund, even terug naar Sittard. Daar liet FC Twente vanavond opnieuw een kans liggen om kampioen te worden.

Bekijk hier de hoogtepunten van de wedstrijd en de reacties na afloop:

DOR-PSG | Rust: 1-0

Dortmund gaat met een voorsprong de kleedkamer in. Bij Paris Saint-Germain zal veel te bespreken zijn, zij kwamen na een kalme openingsfase beter in de wedstrijd, maar creëerden vrijwel niets.

Aan de andere kant leidde een Duitse uitbraak tot de 1-0, waarna Dortmund zelfs kans kreeg om nog meer te scoren. Over een kwartiertje verder!

Kylian Mbappe

DOR-PSG | 44' Redding Donnarumma

Flinke kans op de 2-0. Flinke poeier van Sabitzer, maar keeper Donnarumma maakt zijn lange lijf klein om zo snel mogelijk bij de grond te zijn en zijn ploeg te redden van een tweede tegengoal.

DOR-PSG | 42' Wissel Hernández

Nee, het gaat toch niet bij PSG-verdediger Hernández. Hij gaat zitten en moet gewisseld worden. Coach Luis Enrique brengt Beraldo.

DOR-PSG | 35' Goal Dortmund!

1-0 voor Dortmund! Füllkrug ontsnapt aan de buitenspelval van PSG, neemt de hoge pass van Schlotterbeck goed aan met zijn favoriete rechterbeen en verschalkt keeper Donnarumma dan met links: strak in de hoek.

Hernández houdt veel pijn over aan zijn ultieme poging om de spits van Dortmund nog van scoren te houden, hij moet naar de kant voor verzorging, maar lijkt verder te kunnen.

Borussia Dortmund - Paris-Saint Germain 1-0

Niclas Füllkrug viert de 1-0

DOR-PSG | 19' Geel Maatsen

De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Jong Oranje-international Maatsen. De linksback van Dortmund schat de situatie even verkeerd in en maakt dan een stevige overtreding.

Dortmund verliest in deze fase terrein, PSG neemt meer initiatief en gaat op zoek naar de eerste echte kans.

DOR-PSG | 13' Gejuich bij misser Dembélé

Het eerste wapenfeit van PSG is een schot van Dembélé, de Fransman schiet naast. Zijn misser leidt tot gejuich op de tribunes, de fans van Dortmund floten Dembélé bij eerdere balcontacten al uit. Hij speelde in zeven jaar geleden één seizoen in Dortmund, waarna hij in staking ging om een transfer naar FC Barcelona forceerde.

Dat zijn de Duitsers nog niet vergeten, ondanks de ruim honderd miljoen euro die Barcelona betaalde aan Dortmund krijgt Dembélé geen warm welkom.

DOR-PSG | 8' Brutaal BVB

Dortmund zet hoog druk en zoekt de aanval in de openingsfase. Kansen levert het nog niet op, maar rechtsback Ryerson en linksbuiten Adeyemi laten al zien hun mannetje te kunnen passeren. Zij hebben er zin in. PSG houdt zich nog koest. De Parijzenaren zijn favoriet voor een finaleplaats, maar tasten nog even af in deze uitwedstrijd.

DOR-PSG | 1' Aftrap

Na de vriendelijkheden vooraf en de Champions League-hymne is iedereen er klaar voor. Dortmund en Paris Saint-Germain zijn eraan begonnen. Wie deelt de eerste klap uit in deze halve finale?

Borussia Dortmund - Paris-Saint Germain 0-0

De grote oren

Gisteren in München, vandaag in Dortmund. Tijdens de halve finales mag iedereen er al even naar kijken: de cup met de grote oren.

Op zaterdag 1 juni gaat het er echt om. Dan wordt de finale gespeeld. Neemt Borussia Dortmund of Paris Saint-Germain vanavond de eerste stap richting die finale?

DOR-PSG | De opstellingen

Donyell Malen is weer op de weg terug, fit bevonden maar start nog niet bij Borussia Dortmund. Ian Maatsen wel, hij mag het opnemen tegen de flitsende voorhoede van Paris Saint-Germain.

Afgelopen: Twente verliest, Ajax wint

De titelstrijd wordt pas in de laatste speelronde beslist!

FC Twente laat het opnieuw liggen. In Utrecht ging het al mis, vanavond in Sittard lukt het ook niet. De koploper van de eredivisie verliest met 2-0, achtervolger Ajax wint van PSV, en dus moet FC Twente het op de laatste speeldag van de eredivisie gaan doen.

Fortuna Sittard-FC Twente 2-0
Ajax-PSV 2-1

FOR-TWE | 84' Goal Ajax!

In Amsterdam wordt alles op z'n kop gezet! Spitse verzilverd een strafschop na hands van PSV en zet Ajax dus op voorsprong. Daarom nadert Ajax nu FC Twente.

Bij deze stand wordt er vanavond nog helemaal niets beslist.

Ajax-PSV 2-1

FOR-TWE | 78' Goal Fortuna!

2-0 in Sittard! Twente is op dit moment nog altijd virtueel kampioen, maar stevent wel af op een nederlaag. Goede voorzet van Tuin, Delacauw springt boven iedereen uit en kopt raak.

Fortuna Sittard-FC Twente 2-0

Delacauw geeft titeldroom Twente volgende knauw: 2-0 Fortuna

AJA-PSV | 68' Goal PSV!

Ook in Amsterdam ligt de bal in het net. Smits maakt gelijk namens PSV. Dat is dan weer goed nieuws voor FC Twente. Want als Ajax niet wint, wordt Twente vanavond kampioen.

Ajax-PSV 1-1

FOR-TWE | 69' Goal Fortuna!

1-0 voor Fortuna Sittard! Wullaert krijgt de kans om te schieten en dan is het meteen raak.

Fortuna Sittard-FC Twente 1-0

Fortuna-spits Wullaert zit FC Twente dwars in mogelijke kampioenswedstrijd

FOR-TWE | 46' Tweede helft

FC Twente heeft nog drie kwartier om het vanavond te beslissen. Dan zal er wel gescoord moeten worden tegen Fortuna, of PSV moet nog te hulp schieten en Ajax van de zege houden.

Fortuna Sittard-FC Twente 0-0
Ajax-PSV 1-0

FOR-TWE | 45+1' Rust

Rust in Sittard. Twente was beter, maar het staat nog altijd 0-0. Wat kansen betreft kon het in de eerste helft beide kanten op: Fortuna miste een grote kans van dichtbij, een doelpunt van FC Twente werd (terecht) afgekeurd.

Ook in Amsterdam is het rust, daar staat Ajax op voorsprong tegen PSV. Daardoor is het gat tussen Twente en Ajax nu virtueel drie punten. Als dat zo blijft, wordt de titelstrijd pas in de laatste speelronde beslist.

Fortuna Sittard-FC Twente 0-0
Ajax-PSV 1-0

FOR-TWE | 43' Geen penalty Fortuna

Fortuna wil een strafschop, de scheidsrechter wuift het weg. Delacauw gaat toch echt over de knie bij Kaptein, Twente komt goed weg.

FOR-TWE | 36' Doelpunt afgekeurd

Twente juicht, maar het feestje gaat niet door. Dhont denkt te scoren uit een hoekschop, maar dat kon alleen met dank aan een duwtje van haar teamgenoot. Arbiter Ulijn is het zetje van Van Ginkel gaf niet ontgaan. Hij keurt het doelpunt af.

Fortuna Sittard-FC Twente 0-0

Elena Dhont kan het niet geloven, maar haar doelpunt is afgekeurd

FOR-TWE | 26' Bijna 1-0

Corner voor Fortuna en dat wordt heel gevaarlijk. De bal wordt voor het doel geslingerd en daarna vanaf de andere kant opnieuw ingebracht. Fortuna-verdediger Moorrees kan van dichtbij inkoppen, maar dat lukt nét niet.

FC Twente ontsnapt!

FOR-TWE | 22' Everaerts van afstand

Everaerts probeert het van heel ver. Lekker schot van de Twente-verdediger, maar Fortuna-keeper Lemey staat op haar post en duikt de bal uit de hoek.

AJA-PSV | 16' Goal Ajax

Doelpunt in Amsterdam, waar Ajax op voorsprong komt tegen PSV. Noordam schiet raak.

Daarmee voert Ajax de druk op FC Twente op. Als Ajax wint van PSV, moet Twente in Sittard winnen om vanavond kampioen te worden.

Ajax-PSV 1-0

Ajax viert de 1-0

FOR-TWE | 5' Eerste kansjes Twente

Dhont lost namens FC Twente het eerste schot van de wedstrijd. De Belgisch international schuift de bal naast. Even later gaan drie Twente-speelsters op het doel af, maar ook Peddemors heeft het vizier nog niet op scherp.

FOR-TWE | 1' Aftrap

Gespannen gezichten bij de speelsters, totale ontspanning bij coach Joran Pot. FC Twente is eraan begonnen, lukt het vanavond wel om kampioen te worden?

Fortuna Sittard-FC Twente 0-0

De opkomst van Fortuna Sittard en FC Twente

Kijk live naar Fortuna Sittard - FC Twente

Commentator Frank Wielaard zit er klaar voor, kijk nu naar de livestream van Fortuna Sittard-FC Twente

Frank Wielaard in het Fortuna Sittard Stadion

Negende kampioenschap FC Twente?

FC Twente kan vanavond voor de negende keer kampioen worden. De vrouwen uit Enschede werden vijf keer kampioen van Nederland en wonnen driemaal de BeNe League, waarin Nederlandse en Belgische clubs tussen 2012 en 2015 gezamenlijk speelden.

Kampioenen

FC Twente (9) 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2019, 2021 en 2022
AZ (3) 2008, 2009 en 2010
Ajax (3) 2017, 2018 en 2023
ADO (1) 2012

Ondertussen in Eindhoven: Dest vertelt over blessure

PSV'er Sergiño Dest bevestigt dat hij zijn voorste kruisband heeft afgescheurd en geopereerd moet worden. "Ik zal er voor een langere periode uit zijn", aldus de vleugelverdediger in een videoboodschap.

Dest liep de blessure op tijdens de training. Trainer Peter Bosz zei al rekening te houden met het ergste, maar wilde dat Dest zelf zou zeggen wat hij precies mankeert. "Ik zal binnen korte tijd worden geopereerd en dan moet ik gaan werken aan mijn herstel. Ik weet wel dat ik er sterker uitkom, dat is een ding wat zeker is. Voor de rest is het nu hopen op het beste", zegt de Amerikaans international.

Dest had een belangrijk aandeel in de aanstaande landstitel van PSV, die de Eindhovenaren zondag op eigen kracht binnen kunnen halen.

Daar is de schaal

Hier gaat het vandaag om voor FC Twente, de kampioensschaal. KNVB-directeur Marianne van Leeuwen reed er anderhalve week geleden al mee naar Utrecht, vandaag is ze er ook in Sittard bij. Mag ze hem vanavond ook uitreiken? Fans (en pers) laten de kans niet schieten en maken alvast een foto.

KNVB-directeur Marianne van Leeuwen met de schaal

Opstelling Fortuna Sittard

Met deze elf begint Fortuna vanavond tegen FC Twente. In de spits de grote blikvanger en eredivisie-topscorer. Belgisch international Tessa Wullaert scoorde dit seizoen al 23 keer.

Voor de Limburgse ploeg staat niet veel meer op het spel. Fortuna staat vierde en kan maximaal nog klimmen tot plaats drie. Alleen de bovenste twee ploegen plaatsen zich via de eredivisie voor Europees voetbal.

Trainer Roger Reijners zal ongetwijfeld mooi af willen sluiten. Vandaag werd bekend dat hij na dit seizoen vertrekt, dus coacht Reijners vanavond voor het laatst een thuiswedstrijd van Fortuna.

De elf Fortuna-vrouwen tegen FC Twente

Opstelling FC Twente

Dit zijn de elf die het moeten doen vanavond voor FC Twente. Trainer Joran Pot heeft één wijziging moeten doorvoeren ten opzichte van de vorige wedstrijd. Liz Rijsbergen raakte in dat duel zwaar geblesseerd, zij wordt vervangen door Kayleigh van Dooren.

De opstelling van Twente in Sittard

De scenario's voor Twente: zelf winnen of hopen op PSV

Eén kans laten liggen, nog twee te gaan. FC Twente kan het vanavond beslissen door te winnen in Sittard. Al hoeft dat niet eens nodig te zijn, als concurrent Ajax maar niet wint van PSV.

De scenario's zijn dus eigenlijk vrij eenvoudig. FC Twente wordt vanavond kampioen als het zelf wint van Fortuna Sittard óf Ajax niet wint van PSV.

Stand en programma

Speelronde 21, alle duels beginnen om 18.45 uur

Fortuna Sittard - FC Twente
Ajax - PSV
sc Heerenveen - Feyenoord
Excelsior - ADO Den Haag
FC Utrecht - PEC Zwolle
Telstar - AZ

Twente op drempel kampioenschap: 'Bizar als het niet lukt'

FC Twente kan vanavond voor de negende keer kampioen worden. De club uit Enschede staat al maanden aan kop, maar verzuimde het anderhalve week geleden bij de eerste mogelijkheid af te maken. In Utrecht bleef Twente steken op 2-2. Vanavond een nieuwe kans.

De kampioenskoorts is zeker aanwezig bij de Enschedese club. Volgens technisch manager René Roord zou het "bizar" zijn als Twente de titel nog uit handen geeft. "In mijn optiek is dat onmogelijk, maar je moet het natuurlijk nog wel doen..."

Lees hier de uitgebreide voorbeschouwing, waarin Roord ook ingaat op de broodnodige professionalisering van de faciliteiten van FC Twente:

Gisteren in de CL: Vinicius zit Bayern dwars

De eerste halve finale tussen Bayern München en Real Madrid in de Champions League leverde gisteravond geen winnaar op, maar wel veel vermaak. De grootmachten in het Europese voetbal maakten er een zeer aantrekkelijke wedstrijd van, waar na negentig minuten een 2-2 eindstand op het bord stond.

Lees hier het verslag van het duel in de Allianz Arena:

Goedenavond

Welkom in ons voetbalblog, met vanavond actie in Sittard en Dortmund. De vrouwen van FC Twente gaan om 18.45 uur in Sittard op voor de tweede kans om de landstitel in de wacht te slepen. Daarna schakelen we door naar de Champions League.

Na het spektakel van Bayern München en Real Madrid dinsdag (2-2) beginnen vanavond Borussia Dortmund en Paris Saint-Germain om 21.00 uur aan hun strijd om een plekje in de Champions League-finale.

Veel plezier!