Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Frimpong houdt Leverkussen ongeslagen • Koopmeiners en De Roon schrijven historie met Atalanta

Vanavond de kwartfinales in de Conference League en de Europa League:

Wil je niks missen? Druk dan op het belletje!

liveblog gesloten

Programma halve finales

En daarmee eindigt deze enerverende Europese avond. Zie hieronder het programma voor de halve finales (op 2 en 9 mei):

 • Conference League: Aston Villa - Olympiakos, Fiorentina - Club Brugge
 • Europa League: AS Roma - Bayer Leverkusen. Olympique Marseille - Atalanta

Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Tussenstanden in strafschoppenseries

Fenerbahçe - Olympiakos 2-3 (Olympiakos door, Tadic mist)

Olympique Marseille - Benfica 4-2 (Marseille door)

Strafschoppen brengen beslissing in Istanbul en Marseille

Bij Fenerbahçe - Olympiakos (1-0, heenduel 2-3) in de kwartfinales van de Conference League en bij Olympique Marseille - Benfica (1-0, heenduel 1-2) in de kwartfinales van de Europa League is niet gescoord in de verlenging. Strafschoppen moeten de beslissing brengen.

Twee verlengingen

Bij twee wedstrijden in de kwartfinales is nog geen beslissing gevallen: bij Fenerbahçe - Olympiakos (1-0, heenduel 2-3) in de kwartfinales van de Conference League en bij Olympique Marseille - Benfica (1-0, heenduel 1-2) in de kwartfinales van de Europa League.

Olympique Marseille viert de 1-0 tegen Benfica

ATA-LIV | Klaar in Bergamo

Atalanta heeft de halve finales van de Europa League bereikt. De return tegen Liverpool werd met 0-1 verloren, maar dankzij de 3-0 zege van een week geleden kwam een plek bij de laatste vier niet in gevaar.

Daardoor is zesvoudig Champions League-winnaar en drievoudig Europa League-winnaar Liverpool uitgeschakeld.

Lees hieronder het verslag:

WHU-LEV | 89' DOELPUNT FRIMPONG!

Net een misser, nu scoort hij wel. Frimpong neemt rustig de tijd en schiet met links via een Engels been raak. Het is een belangrijke goal. Niet alleen zijn de Duitsers nu heel dicht bij de halve finales, maar de ongeslagen status dit seizoen blijft ook in stand.

West Ham United - Bayer Leverkusen 1-1 (0-2)

Jeremie Frimpong

WHU-LEV | 83' Megamisser Frimpong

Frimpong is erdoor en moet scoren voor Leverkusen, maar doet dat niet. Hij schiet over. Daarmee blijft het spannend in Londen. Nog één Engelse goal en het wordt verlengen. Zo niet, is Leverkusen door.

West Ham United - Bayer Leverkusen 1-0 (0-2)

ATA-LIV | 67' Vers bloed

Vers bloed bij de Reds. Diogo Jota (voor Díaz), Harvey Elliott (voor Szoboszlai) en spits Darwin Núñez (voor Salah) komen erin. Dat is nodig ook.

Op deze manier gaat Liverpool Atalanta niet kapot spelen en bovendien geven de bezoekers achterin veel ruimte weg. Daar komt de vocale steun van de fans voor de thuisploeg bij. Het wordt lastig voor Liverpool. Dit kunnen zomaar de laatste Europese minuten van Liverpool met de na dit seizoen stoppende coach Jürgen Klopp worden.

Atalanta - Liverpool 0-1 (3-0)

ATA-LIV | 58' Misser Koopmeiners, hakbal Gakpo

Aan de ene kant krijgt Teun Koopmeiners, die met regelmaat in de punt van de aanval verschijnt, een goede kans namens Atalanta. De middenvelder maait met rechts over de bal heen.

Aan de andere kant zet Gakpo teamgenoot Salah vrij voor de keeper. De Egyptenaar staat echter buitenspel.

En dan weer aan de andere kant een schot van Koopmeiners, Liverpool-keeper Alisson redt. Het blijft een boeiende wedstrijd, met de tijd aan de zijde van de Italianen.

Atalanta - Liverpool 0-1 (3-0)

Jürgen Klopp

WHU-LEV | 51' Mooie actie Frimpong

Jeremie Frimpong met een razendsnelle dribbel op rechts en daarna een goede voorzet. Leverkusen-sterspeler Florian Wirtz is echter nog niet helemaal scherp. Hij beoordeelt de bal helemaal verkeerd en de mislukte volley gaat ver naast.

Met deze stand is de eerste nederlaag van Leverkusen van dit seizoen een feit, maar is de Duitse kampioen wel door naar de halve finales.

West Ham United - Bayer Leverkusen 1-0 (0-2)

ATA-LIV | Tweede helft

In Bergamo klinkt het startsignaal voor de tweede helft. Wordt het ook het startsein voor zo'n legendarische ommekeer van Liverpool, zoals de Reds vaker hebben gedaan?

Ook op de overige velden wordt weer gevoetbald. Jeremie Frimpong komt in de ploeg bij Bayer Leverkusen, op bezoek bij West Ham United (ruststand 1-0, eerste duel 0-2).

Alle ruststanden

Confererence League:

 • PAOK - Club Brugge 0-2 (heenduel 0-1)
 • Fenerbahçe - Olympiakos 1-0 (heenduel 2-3)

Europa League:

 • AS Roma - AC Milan 2-0 (heenduel 1-0)
 • Atalanta - Liverpool 0-1 (heenduel 3-0)
 • West Ham United - Bayer Leverkusen 1-0 (heenduel 0-2)
 • Olympique Marseille - Benfica 0-0 (heenduel 1-2)
Fenerbahçe viert de goal van Irfan Kahveci

ATA-LIV | Rust in Bergamo

Atalanta en Liverpool en gaan rusten met een 0-1 stand. Gezien de bliksemstart van Liverpool valt dat nog alleszins mee voor de thuisploeg. Atalanta had zelfs kansen om gelijk te maken. Liverpool had via een lob naast van Salah meer kunnen scoren.

Met deze stand staan niet Van Dijk en Gakpo, maar De Roon en Koopmeiners in de halve finales. Liverpool moet nog minimaal twee keer scoren (voor een verlenging).

Ruststand: Atalanta - Liverpool 0-1 (heenduel 3-0)

ATA-LIV | 41' Koopmeiners scoort, maar buitenspel

Een Nederlandse goal in Bergamo, maar de treffer telt niet. De Roon passt op Koopmeiners en die schiet binnen. Helaas voor Atalanta staat Koopmeiners buitenspel.

Atalanta - Liverpool 0-1 (3-0)

Teun Koopmeiners

LIL-AVL | Hoofdrol Martínez in strafschoppenserie

Wat gebeurt hier? De constant treiterende Aston Villa-keeper Emiliano Martínez (welbekend in Nederland...) krijgt tijdens de strafschoppenserie bij Lille OSC - Aston Villa een gele kaart en hij had al geel gehad in de reguliere speeltijd. Hij mag blijven staan in ieder geval. Naar verluidt is de regel inderdaad dat gele kaarten voor de strafschoppenserie vervallen.

De serie gaat verder. En wat gebeurt er daarna? Martínez stopt de laatste penalty van Benjamin André. Aston Villa verder!

Lees hieronder het verslag:

WHU-LEV | 13' DOELPUNT WEST HAM UNITED!

Bayer Leverkusen komt op achterstand bij West Ham United. Odilon Kossounou lijkt nog niet hersteld van het kampioensfeest. De verdediger levert eerst de bal in en verliest dan het kopduel van Michail Antonio.

West Ham United - Bayer Leverkusen 1-0 (0-2)

ATA-LIV | 14' Buitenspel

Daar voorkomt doelman Alisson op de lijn een eigen goal van Virgil van Dijk na een voorzet van Koopmeiners, Liverpool lijkt goed weg te komen, maar er is al gefloten voorbuitenspel. Bovendien ramt Van Dijk daarna de bal weg.

Even daarvoor legde Gakpo de bal heel fijn klaar voor Luis Díaz, maar Atalanta-keeper Musso grijpt sterk in. Het gaat heen en weer in Bergamo. Leuk om naar te kijken.

Atalanta - Liverpool 0-1 (3-0)

ATA-LIV | 7' DOELPUNT LIVERPOOL!

Dit is de start die Liverpool heeft gewenst. Trent Alexander-Arnold schiet op de arm van Matteo Ruggeri. Strafschop!

Salah schiet binnen, Liverpool nu al op 0-1. Het begin van de comeback?

Atalanta - Liverpool 0-1 (3-0)

Mohamed Salah

ATA-LIV | 3' 'Blessure' Van Dijk

Opvallend. Virgil van Dijk wordt al vroeg behandeld voor een blessure. Alleen, het is geen gewone voetbalblessure. De aanvoerder van Liverpool lijkt een vinger te hebben geblesseerd.

ATA-LIV | Aftrap

Aanvoerders De Roon en Van Dijk hebben elkaar de hand geschud. De sfeer is aanstekelijk. Kan Liverpool zorgen voor een (historische) ommekeer?

Atalanta - Liverpool is begonnen en ook op de overige vijf velden klinkt het startsignaal.

FIO-VIK | 91' DOELPUNT FIORENTINA!

Nicolás González breekt in de eerste minuut van de verlenging de ban voor Fiorentina. De Argentijn schiet de bal hoog in het doel.

Eindelijk buigt daarmee de defensie van de stugge Tsjechen, die in de vorige ronde tegen Servette ook al twee wedstrijden de nul hielden, tot de strafschoppenserie. Door rood voor Cadu spelen de bezoekers in Florence vanaf de 67ste minuut met tien man.

Fiorentina - Viktoria Plzen 1-0 (0-0)

Verlengen in Florence en Lille

We gaan nog even door in Florence en Lille: verlengen.

Lille OSC - Aston Villa 2-1 (1-2)

Fiorentina - Viktoria Plzen 0-0 (0-0)

Lucas Digne van Aston Villa

LIL-AVL | 87' DOELPUNT ASTON VILLA!

Matthew Cash knalt vlak voor tijd de 2-1 binnen. Daarmee is de stand over twee wedstrijden weer gelijk.

Lille protesteert hevig tegen de goal omdat er een lichte overtreding aan de goal voorafging. Lille-speler Nabil Bentaleb kreeg een duwtje en bracht daardoor zijn eigen doelman Lucas Chevalier uit balans en die liet vervolgens de bal los. VAR Pol van Boekel checkt, maar de beslissing van arbiter Ivan Kruzliak blijft staan: doelpunt.

Lille OSC - Aston Villa 2-1 (1-2)

LIL-AVL | 67' DOELPUNT LILLE!

Benjamin André zet de thuisploeg op 2-0 en daarmee virtueel in de halve finales!

Lille OSC - Aston Villa 2-0 (1-2)

Overige Nederlanders: Meijer start voor Club Brugge

Bij de confrontatie tussen AS Roma en AC Milan geen Nederlanders op het veld. Rick Karsdorp zit op de bank bij Roma, Tijjani Reijnders bij Milan. Dean Huijsen zit niet bij de Roma-selectie. Hij is door Roma niet ingeschreven voor de Europa League.

Bjorn Meijer begint bij Club Brugge tegen PAOK, Jeremie Frimpong zit op de bank bij Leverkusen tegen West Ham United en de in Haarlem geboren Turks international Orkun Kökçü moet toekijken bij Benfica tegen Olympique Marseille.

Bjorn Meijer

ATA-LIV | Opstelling Atalanta: De Roon en Koopmeiners in basis

Aanvoerder Marten de Roon en Teun Koopmeiners staan aan de aftrap bij Atalanta. Hands Hateboer en Mitchel Bakker beginnen op de bank bij de Italianen, die een 3-0 zege uit de heenwedstrijd verdedigen.

ATA-LIV | Opstelling Liverpool: Gakpo en Van Dijk starten

Liverpool treedt tegen Atalanta aan met twee Nederlanders, aanvoerder Virgil van Dijk en Cody Gakpo. Ryen Gravenberch zit op de bank.

Volledige opstelling: Alisson, Alexander-Arnold. Konaté, Van Dijk, Robertson; Szoboszlai, Jones, Mac Allister; Salah, Gakpo, Diaz.

Cody Gakpo

Rust

Bij Fiorentina - Viktoria Plzen is nog niet gescoord. De heenwedstrijd eindigde al in 0-0 en de voorgaande twee Europese wedstrijden van Viktoria Plzen tegen Servette ook al.

Ook bij Lille OSC - Aston Villa is het met een 1-0 ruststand over twee wedstrijden gelijk: 2-2.

Fiorentina - Viktoria Plzen

LIL-AVL | 40' Geel voor beide coaches

Van Aston Villa kregen Nicolò Zaniolo en doelman Emiliano Martínez (voor tijdrekken) al geel en van Lille Nabil Bentaleb en Benjamin André. Het is een pittig potje in Lille. Nu krijgen ook beide coach een prent vanwege gemekker aan de zijlijn: de Portugees Paulo Fonseca van Lille en de Spanjaard Unai Emery van Aston Villa.

LIL-AVL | 15' DOELPUNT LILLE!

Yusuf Yazici opent de score op deze Europese avond. De Turk schiet de bal na een voorzet van Gudmundsson met links precies in de hoek. Over twee wedstrijden is de stand nu gelijk.

Lille OSC - Aston Villa 1-0 (1-2)

Aftrap in Florence en Lille

In een met zo'n 18.000 toeschouwers matig gevuld Stadio Artemio Franchi zijn Fiorentina, vorig jaar verliezend finalist in de Conference League, en Viktoria Plzen begonnen aan hun kwartfinale. Het regent in Florence. Ook in Noord-Frankrijk klinkt het startsignaal bij Lille OSC - Aston Villa. Het Stade Pierre-Mauroy zit wel vol.

Kampioen Leverkusen uitgefeest?

De vraag vanavond is ook hoe de spelers van Bayer Leverkusen zijn hersteld van het kampioensfeest. Afgelopen zondag legde de ploeg van coach Xabi Alonso beslag op de Duitse titel, de eerste in de historie van de club. Kijk hieronder naar hoe Oranje-international Jeremie Frimpong het feest beleefde:

Oranje-international Frimpong gangmaker op titelfeest Leverkusen

Klopp voor schier onmogelijke klus: 'Nog niet beslist, we gaan het zien'

Liverpool-trainer Jürgen Klopp laat in zijn vooruitblik op de return in de kwartfinales van de Europa League tegen Atalanta weinig los. "Iedereen dacht vorige week dat het klaar was, maar het is nog niet beslist", zegt de Duitser. "We gaan het zien."

Klopp staat met Liverpool voor schier onmogelijke klus bij Atalanta: 'We gaan het zien'

Clubicoon De Rossi ook volgend seizoen trainer AS Roma

Clubicoon Daniele De Rossi blijft ook komend seizoen de trainer van AS Roma. Dit hebben clubeigenaren Dan en Ryan Friedkin besloten na de goede prestaties van de Romeinen sinds januari, toen de 40-jarige oud-voetballer het als coach overnam van de Portugees José Mourinho. Roma is sindsdien gestegen van de negende naar de vijfde plaats.

Roma staat ook in de kwartfinales van de Europa League, na het uitschakelen van Feyenoord in de tussenronde en vervolgens Brighton & Hove Albion in de achtste finales. Bij de laatste acht verdedigt de ploeg van De Rossi donderdagavond tegen AC Milan een 1-0-voorsprong uit de eerste ontmoeting.

"In zijn korte periode als hoofdcoach tot dusver spreekt de positieve impact die zijn leiderschap heeft gehad op de hele club voor zich. Daniele leidt met respect en durf", staat in de verklaring van de clubeigenaren, die niet bekendmaakten hoe lang de nieuwe verbintenis loopt.

Daniele de Rossi

Programma kwartfinales Conference League

 • 18.45 uur: Lille OSC - Aston Villa (heenduel 1-2)
 • 18.45 uur: Fiorentina - Viktoria Plzen (heenduel 0-0)
 • 21.00 uur: PAOK - Club Brugge (heenduel 0-1)
 • 21.00 uur: Fenerbahçe - Olympiakos (heenduel 2-3)

Programma kwartfinales Europa League

 • 21,00 uur: AS Roma - AC Milan (heenduel 1-0)
 • 21.00 uur: Atalanta - Liverpool (heenduel 3-0)
 • 21.00 uur: West Ham United - Bayer Leverkusen (heenduel 0-2)
 • 21.00 uur: Olympique Marseille - Benfica (heenduel 1-2)

De heenwedstrijden: Fenerbahçe houdt hoop na comeback

In de kwartfinales van de Conference League kwam Fenerbahçe vorifge week terug van een 3-0 achterstand tot 3-2 bij Olympiakos. Het Engelse Aston Villa won met 2-1 van het Franse Lille OSC, Fiorentina speelde 0-0 bij het Tsjechische Viktoria Plzen en Club Brugge won thuis met 1-0 van PAOK.

Lees hieronder het verslag:

De heenwedstrijden: Atalanta stunt met ruime zege bij Liverpool

Over vorige week gesproken. Atalanta stuntte dus met een overtuigende overwinning bij Liverpool (0-3). Verder won AS Roma bij AC Milan (0-1), boekte de kersverse Duitse kampioen Bayer Leverkusen een zege op West Ham United (2-0) en won Benfica met 2-1 van Olympique Marseille.

Lees hieronder het verslag:

Welkom!

Welkom bij ons liveblog met daarin de returns in de kwartfinales van de Europa League en de Conference League. Lukt het Liverpool om de afgang van vorige week op Anfield (0-3 tegen Atalanta) om te buigen? Het is een van de vragen die vanavond wordt beantwoord.

Virgil van Dijk