Knuffel voor Van der Poel van Philipsen: Belg wint snelste Milaan-Sanremo ooit
- De Belg Jasper Philipsen wint Milaan-Sanremo, het eerste wielermonument van het seizoen.
- Lees hier het verslag.
Tot de volgende!
Dit was het wielrennen voor vandaag. Morgen rijden de vrouwen de Trofeo Binda. En maandag begint de Ronde van Catalonië, met Pogacar aan de start. Volgend weekend zijn wij er ook weer met een liveblog, want dan staat Gent-Wevelgem op het programma. Graag tot dan!
Drie vrienden op het podium, Pogacar: 'Een van de mooiste podiums ooit'
Tadej Pogacar had natuurlijk graag willen winnen, maar hij had geen betere tegenstanders kunnen bedenken om van te verliezen. Jasper Philipsen en Michael Matthews zijn goede vrienden van de Sloveen. Met Matthews carpoolde hij zelfs vanuit zijn woonplaats Monaco naar Milaan.
"Dit is een van de beste podiums die ik ooit heb gezien. Jasper en Michael zijn hele goede vrienden van mij", zei Pogacar. "Ik ben blij dat ik van hen heb kunnen verliezen. Om met hen op het podium heb kunnen staan, was een van mijn mooiste momenten van mijn leven."
Philipsen is Van der Poel dankbaar, bittere pil voor Matthews
Jasper Philipsen is zijn ploeggenoot Van der Poel enorm dankbaar, vertelt hij na zijn zege. "Hij heeft er echt voor gezorgd dat we tot een sprint konden komen. Ik ben er enorm dankbaar voor dat we het teamspel zo konden spelen", aldus de Belg.
Bekijk de interviews met Philipsen en Matthews hieronder:
Van der Poel: 'Was beter dan ik had verwacht'
Mathieu van der Poel is blij met de zege van zijn ploeggenoot Jasper Philipsen. "Voor het tweede jaar op rij met de ploeg Sanremo winnen, het is toch wel uniek", aldus de wereldkampioen.
Op de Poggio leek het er even op dat het een duel tussen Van der Poel en Pogacar zou worden. De Sloveense favoriet versnelde vlak voor de top, de wereldkampioen kon maar nét mee. "Toen Pogacar ging moest ik op de limiet gaan. Ik had graag overgenomen, maar ik kon ook niet echt. Toen ik beneden kwam zag ik Jasper zitten. Er zat niet heel veel meer in de tank, maar hij is wel leeg in ieder geval", aldus Van der Poel.
'Hij heeft mij in Roubaix geholpen'
"Hij heeft mij in Roubaix aan winst geholpen. Dat vergeet ik ook niet rap", verklaarde hij zijn beulswerk op kop in de finale.
Al met al is de Nederlander tevreden met zijn vorm in zijn eerste wedstrijd van het seizoen. "Ik was goed. Ik had niet verwacht zo goed als vorig jaar te zijn, dat was ik ook niet. Daarvoor heb ik deze inspanningen nog wel nodig. Maar ik was toch wel beter dan ik had verwacht."
Kooij veertiende bij debuut
Olav Kooij kon op de Cipressa nog mee met de favorieten, maar toen Pogacar op de Poggio versnelde brak hij. De 22-jarige Nederlander werd uiteindelijk veertiende.
"Het moment dat de aanval kwam, had ik de benen niet meer", vertelt Kooij na de finish.
Snelste editie ooit
Deze editie van Milaan-Sanremo was de snelste ooit: winnaar Jasper Philipsen kwam met een gemiddelde van meer dan 46 kilometer per uur over de streep. Het oude snelheidsrecord stond op 45,8 kilometer per uur, gereden door Gianni Bugno in 1990.
Philipsen knuffelt Van der Poel
De top tien
Finishfoto
Michael Matthews is héél dicht bij de winst op de Via Roma, maar de zege gaat toch echt naar Jasper Philipsen.
PHILIPSEN WINT MILAAN-SANREMO
Jasper Philipsen wint! De Belg verslaat Michael Matthews in de sprint!
Mathieu van der Poel reed in de laatste meters het gat met de ontsnapte Pidcock dicht en zag zijn ploeggenoot naar de zege sprinten.
Pogacar wordt derde.
Nog 1 km | Uitval Pidcock
Tom Pidcock met een ultieme poging! Blijft hij uit de greep van de sprinters?
Nog 2 km | Aanval Mohoric
Matej Mohoric gaat erop en erover. De oud-winnaar heeft een gaatje, maar daarachter is Jasper Philipsen aangesloten. Van der Poel probeert het gat nu te dichten in dienst van zijn ploeggenoot.
Nog 3 km | Pidcock sluit aan
Tom Pidcock sluit aan bij Van der Poel en Pogacar, maar ze zijn al bijna beneden. Wie keren er nog meer terug? Philipsen is ook al in de buurt.
Nog 5 km | Pogacar en Van der Poel samen
Pogacar en Van der Poel duiken samen de afdaling in, maar het gat met de achtervolgers is erg klein. Wat een schitterende finale! Komt de rest nog terug?
Nog 6 km | Tweede keer Pogacar
Nog een keer Pogacar! Vlak voor de top van de Poggio plaatst hij nog een keer een demarrage. Hij heeft een gat, maar Van der Poel dicht het! Ze hebben samen een klein gaatje.
Nog 6,5 km | Pogacar gaat!
Daar gaat Pogacar! Met nog een kilometer tot de top gaat hij slaan op de pedalen. Van der Poel, Bettiol en Ganna kunnen volgen.
Nog 7 km | Wellens trekt door
Nu is het de beurt aan Wellens. De Belg trekt door met Pogacar in zijn wiel. Daarachter: Van der Poel, Bettiol en Ganna. Kooij zakt wat naar achteren.
Nog 8 km | Pogacar ook vooraan
Daar is Pogacar, in het vierde wiel nu. Hij heeft Wellens nog voor zich.
Ook Van der Poel, Ganna, Pedersen, Bettiol, Matthews en Philipsen rijden vooraan.
Nog 9 km | Poggio!
Daar is de Poggio. Van der Poel zit goed vooraan en ook Kooij zit bij de eerste tien renners. Dat ziet er goed uit, maar de klim is pas net begonnen. Andiamo!
Nog 10 km | Groep is nu groter
In de afdaling van de Cipressa zijn er meer renners teruggekeerd in het peloton. Ook Jonathan Milan, die net moest lossen. Hij doet nu weer kopwerk voor Mads Pedersen.
Nog 11 km | Bijna bij de Poggio
Over twee kilometer beginnen de renners aan de belangrijskte klim van vandaag: de iconische Poggio. Het klimmetje, waarop de koers al zo vaak werd beslist, is 3,7 kilometer lang met een gemiddelde van 3,9%.
Nog 16 km | Aanval Bais
Davide Bais gaat toch nog een keer in de aanval. Hij heeft een klein gaatje op de groep met favorieten.
Het uitgedunde peloton daarachter bestaat uit nog zo'n veertig à vijftig renners. Van der Poel en Kooij zitten er nog bij. Een knappe prestatie van de 22-jarige Kooij, die vandaag zijn eerste monument rijdt. Maar wat kan hij op de Poggio? Dat weten we over een paar kilometer.
Nog 20 km | Valpartij in afdaling, koplopers teruggepakt
Oei, een valpartij in de afdaling van de Cipressa. Sergio Samitier, een van de laatst overgebleven vroege vluchters, neemt te veel risico in een bocht en glijdt de vangrails in.
Daarmee komt er meteen een einde aan de vroege vlucht.
Nog 21 km | Geen recordtijd
De renners zijn boven op de Cipressa. Het peloton is wel uitgedund, maar Pogacar had zich er waarschijnlijk meer bij voorgesteld. De klimtijd was ook niet bijzonder snel: meer dan 9.30 minuten.
Nog 23 km | Pogacar praat in communicatie, Milan lost
Pogacar is druk aan het praten in zijn communicatie. Gaat het wel hard genoeg? De Sloveen heeft alleen Tim Wellens nog voor zich rijden.
Voor Jonathan Milan gaat het nu te hard.
Kooij zit er nog bij, maar hij is wel flink naar achteren gezakt in het uitgedunde peloton.
Nog 25 km | Peloton dunt uit
Het peloton wordt flink opgerekt op de Cipressa, onder aanvoering van Isaac Del Toro van UAE. De groep bestaat uit nog zo'n vijftig renners.
Van der Poel, Kooij en Pedersen zitten er zeker nog bij. Ook zien we Matthews, Ganna, Bettiol en Alaphilippe vooraan.
Nog 26 km | Cipressa!
Het peloton is begonnen aan de Cipressa. Tadej Pogar zou op deze klim van ruim 5 kilometer een recordtijd van 9 minuten willen noteren. De Sloveen wordt naar voren gebracht door zijn ploeggenoten. We drukken de stopwatch in.
Nog 27 km | Het profiel van de finale
Nog 28 km | Van der Poel en Kooij vooraan
De Nederlanders Mathieu van der Poel en Olav Kooij zien er scherp uit. Allebei zitten ze goed vooraan, vlak voordat de Cipressa in beeld komt.
Ook Lidl-Trek ziet er sterk uit, met Mads Pedersen en Jonathan Milan in de voorste gelederen.
Nog 30 km | Geel vooraan
Daar is het geel van Visma-Lease a Bike. De ploeg meldt zich ook vooraan in het peloton. De Nederlandse ploeg zal nu alle kaarten op Olav Kooij zetten, want Laporte zagen we een paar kilometer geleden lossen.
Nog 30 km | Op naar de Cipressa!
De finale gaat nu echt beginnen. Over 4 kilometer ontbrandt de koers op de Cipressa, de voorlaatste klim van vandaag. Althans, dat is de verwachting.
De tien koplopers hebben nog een voorsprong van 1.15 over, maar dat zal niet lang meer duren.
Nog 38 km | Laporte en Kristoff lossen
Christophe Laporte moet het peloton laten gaan op de Capo Berta, terwijl we de renner van Team Visma-Lease a Bike net nog als een van de kanshebbers noemden.
Ook voor Alexander Kristoff, de winnaar van 2014, gaat het te hard.
UAE trekt nog eens flink door op kop.
Nog 39 km | Val Tim van Dijke
Het wordt nu nerveus in het peloton, dat net de Capo Berta op rijdt. Tim van Dijke van Team Visma-Lease a Bike gaat onderuit, maar het ziet er niet al te ernstig uit. Hij zit alweer op zijn fiets.
Nog 50 km | Ploeg Pogacar op kop
Ha, daar is de ploeg van Tadej Pogacar. We hebben de UAE-renners de hele dag nog niet vooraan gezien, maar op de Capo Mele (de eerste van drie klimmetjes) nemen ze het heft in handen.
Het lijkt erop dat Pogacar en co de koers op de korte klimmetjes al hard willen maken.
Nog 52 km | Een lijstje met favorieten en outsiders
Zit u klaar? Milaan-Sanremo nadert de onkoping. Tijd om de kanshebbers nog eens langs te lopen. Op wie gaan we straks letten?
Allereerst natuurlijk Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) en Tadej Pogacar (UAE). Pogacar is in vorm, weten we sinds Strade Bianche, waar hij de concurrentie kleineerde met een imposante solo.
We weten niet hoe het met de vorm van Van der Poel gesteld is, want hij rijdt zijn eerste koers van het jaar. Maar hij is de wereldkampioen en winnaar van vorig jaar. Dat zegt genoeg.
Vanuit Nederlands oogpunt kijken we ook naar Olav Kooij (Visma-Lease a Bike). Hij heeft een goede sprint in de benen, maar kan hij ook volgen als Van der Poel en Pogacar de klimmetjes op vliegen? Uit de Visma-ploeg is ook Christophe Laporte een kanshebber.
De grootste uitdager van Van der Poel en Pogacar lijkt Mads Pedersen. De zelfverzekerde Deen wil in ieder geval graag winnen op de Via Roma, maar voor hem geldt dezelfde vraag als voor Kooij. En wat te denken van zijn ploeggenoot Jonathan Milan? Of de ploeggenoot van Van der Poel, Jasper Philipsen?
Outsiders zijn er veel: oud-winnaar en meesterafdaler Matej Mohoric, Alberto Bettiol (die eerder deze week Milaan-Turijn won), Tom Pidcock, Filippo Ganna en Michael Matthews zijn slechts een paar namen van die lijst.
Nog 62 km | Wind mee, snel in Sanremo
Het waait niet hard vandaag, maar de wind staat wel grotendeels in de rug van het peloton. De renners zijn nu sneller dan het snelste schema, waardoor we de finish al rond 16.30 uur verwachten.
Met dit tempo (ruim 45 kilometer per uur gemiddeld) komen ze in de buurt van de snelste editie van Milaan-Sanremo ooit (45,8 kilometer per uur, in 1990).
Nog 66 km | Fraaie plaatjes
De kustweg die de renners naar Sanremo leidt levert altijd fraaie plaatjes op. Ook vandaag.
Nog 70 km | Capi's op de kust
Er wordt al de hele dag flink doorgereden, waardoor de finale nu snel dichterbij komt.
Eerst krijgen de renners drie korte klimmetjes voor de kiezen: de Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta. Daarna schuiven we naar het puntje van onze stoel voor de beklimming van de Cipressa en de Poggio.
Nog 90 km | Mosca nog steeds op kop
Terwijl de Italianen langs de route genieten van een middagje strand, raast het peloton langs de Ligurische kust. Jacopo Mosca rijdt nog altijd op kop namens Lidl-Trek, met in zijn wiel Silvan Dillier van Alpecin-Deceuninck (de ploeg van Van der Poel). Zij wisselen het kopwerk af.
De ploeg van Pogacar, UAE, laat zich nog nauwelijks zien vooraan.
De tien koplopers hebben een voorsprong van 2.25, maar zij rijden eigenijk vooral voor de sier vooruit.
Terugkijken: zo won Van der Poel vorig jaar
Historische feitjes niet in voordeel Van der Poel
Kan Mathieu van der Poel vanmiddag voor de tweede keer op rij Milaan-Sanremo winnen?
Deze historische feitjes spreken in ieder geval niet in het voordeel van de Nederlandse wereldkampioen:
- De laatste winnaar in de regenboogtrui was Giuseppe Saronni in 1983.
- De laatste renner die twee Sanremo's op rij won was Erik Zabel (2000-2001)
- De afgelopen 16 jaar (vanaf 2008) was er elk jaar een andere winnaar
- De laatste renner die Milaan-Sanremo won als eerste koers van het jaar was Gino Bartali in 1947
Van der Poel reed precies zes maanden geleden zijn laatste wegwedstrijd.
www.ismilansanremoexcitingyet.com
De renners zijn al vanaf 10.15 uur vanochtend onderweg en al over de helft, maar erg enerverend is de koers nog niet.
Dat hoort ook wel bij Milaan-Sanremo, natuurlijk. De finale is kort en spectaculair, maar wie dan pas inschakelt, heeft meestal niks gemist.
Om daar een beetje de draak mee te steken heeft iemand deze website in het leven geroepen: www.ismilansanremoexcitingyet.com.
Het antwoord laat zich raden.
Finale begint rond 16.30 uur
De finale, met de Cipressa en de Poggio, begint rond 16.30 uur.
Sanremo is droomkoers voor Van Poppel: 'Voel me beter dan andere jaren'
Naast Van der Poel en Kooij hoopt ook Nederlander Danny van Poppel vanmiddag mee te doen om de winst op de Via Roma. Milaan-Sanremo is voor Van Poppel zelfs zijn droomwedstrijd, vertelde hij voor de start.
Maar dat het voor hem als sprinter lastig wordt om te winnen. "Het is moeilijker geworden. De tijd dat Cavenish hier won, dat kun je nu bijna niet meer voorstellen. Vroeger was het heel bijzonder als ze aankwamen met een groepje, maar tegenwoordig is het andersom. Het is al bijzonder als het een sprint wordt met een groep van dertig man", aldus Van Poppel.
"Maar je moet er wel voor gaan. Het is me nooit echt goed gelukt hier, maar ik voel me beter dan andere jaren."
Nog 142 km | Daar is de zee!
Na een bochtige afdaling zijn renners aangekomen bij de kust. Iedereen is ongeschonden beneden gekomen, de koplopers hebben een voorsprong van 1.45 op het peloton.
Vanaf hier is het westwaarts naar Sanremo.
Nog 150 km | Van der Poel naar voren
Met de Passo del Turchino op komst wordt het wat onrustig in het peloton. Van der Poel laat zich opeens van voren zien, hij zit in het wiel van twee ploeggenoten. Ook Pogacar wordt naar voren gebracht door zijn collega's van UAE. Kortom: de favorieten zijn attent.
Pogacar denkt aan aanval op Poggio
Vanochtend schreven we over de plannen van Tadej Pogacar voor vandaag. Zijn ploegleider heeft gezegd dat de Sloveen op de Cipressa flink aan de boom zou willen schudden. Voor de start zei Pogacar zelf iets anders: volgens hem is de ideale plek om aan te vallen de Poggio, op 8 à 6 kilometer van de finish.
Nog 163 km | Passo del Turchino in zicht
De renners naderen de Passo del Turchino: nog 15 kilometer tot de voet van de 2,4 kilometer lange klim. Het is de eerste hindernis van de dag, maar verwacht daar weinig spektakel: het klimmetje kent wat steilere stukken, maar is zeker geen scherprechter. Daarvoor is het ook nog veel te ver naar de finish: 163 kilometer nu. Al weet je het met Tadej Pogacar nooit.
Nog 174 km | Lidl-Trek op kop
In het peloton laat Lidl-Trek, de ploeg van Mads Pedersen, zich nadrukkelijk vooraan zien. Jacopo Mosca bepaalt het tempo op kop.
Lidl-Trek heeft met Pedersen een favoriet in de ploeg vandaag, maar ook oud-winnaar Jasper Stuyven en Jonathan Milan horen bij de kanshebbers.
De bekendste renners in de kopgroep
In de kopgroep van tien zijn Davide Bais en Valerio Conti de bekendste namen. Bais, de renner van Polti-Kometa - de ploeg van Ivan Basso en Alberto Contador -, won vorig jaar een etappe in de Giro d'Italia.
Conti, van Corratec-Vini Fantini, heeft een ritzege in de Vuelta van 2016 achter zijn naam. In de Giro van 2019 droeg hij een week de roze leiderstrui.
De wereldkampioen
Op het X-account toont de organisatie van Milaan-Sanremo zich tevreden over de looks van Mathieu van der Poel vandaag. Regenboogtrui, witte broek, bruine benen na al die trainingsuren in de Spaanse zon en een matje:
Antwoord op de quizvraag
Wie zijn de oud-winnaars in het peloton, naast Kristoff (2014) en Van der Poel (2023)?
Arnaud Démare (2016), Michal Kwiatkowski (2017), Julian Alaphilippe (2019), Jasper Stuyven (2021) en Matej Mohoric (2022).
Wout van Aert, winnaar in 2020, is er niet bij. Hij is op hoogtestage om zich voor te bereiden op zijn hoofddoelen dit voorjaar: de Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix.
Oud-winnaar Kristoff: 'Kans dat late aanval loont is 70 procent'
Tien jaar geleden won de Noor Alexander Kristoff op de Via Roma. De renner van Uno-X is een van de zeven oud-winnaars die vandaag ook aan de start staan. (Quizvraag: wie nog meer?)
Kristoff mikt vandaag op een plek in de top tien, want hij weet ook dat de wedstrijd de afgelopen jaren is veranderd. Arnaud Démare was in 2016 de laatste die Milaan-Sanremo won na een sprint met een groep van zo'n 30 renners. Sindsdien werd de koers gewonnen na een sprint met een kleiner groepje.
"Vroeger was de kans op een sprint 50-50, nu is de kans dat een late aanval loont zo'n 70 procent", aldus Kristoff. "Dat komt door de renners, want het parcours is hetzelfde gebleven. Zij zijn sterk genoeg om het gat te slaan, en met zulke sterke renners is het lastig om terug te komen", doelt Kristoff op mannen als Van der Poel en Pogacar.
Nog 220 km | Nog tien man vooruit
Germani heeft zich laten terugzakken in het peloton, dus de kopgroep bestaat nu nog uit tien renners. Hun voorsprong is iets opgelopen, maar is nog altijd niet meer dan 2 minuten.
Nog 238 km | Fietswissel Van der Poel
Mathieu van der Poel wisselt van fiets. Dat gaat vrij soepel, waardoor hij na een paar minuten weer terug kan keren in het peloton. De wereldkampioen rijdt nu op zijn reservefiets.
'La Primavera, dat is na een uur een bordje met 250 zien'
Sanremo is nog ver: nog zo'n 245 kilometer inmiddels voor de koplopers.
Oud-renner Maarten Tjallingii verhief de vroege vlucht in Milaan-Sanremo bijna tot kunst. In 2014, 2015 en 2016 zat hij in de kopgroep en reed hij elke keer zo'n 270 kilometer op kop.
"Het is heel raar om na een uur koers ineens een bordje met 275 kilometer tegen te komen. Of 250, of 200. Want normaal zijn dat de wedstrijdafstanden. Dan denk je wel: oké, dit is nog best ver", zei daar destijds over op NOS.nl.
Nog 250 km | Kopgroep heeft 1.30 minuut
De elf koplopers krijgen nog niet erg veel ruimte van het peloton, waar Lidl-Trek en Alpecin-Deceuninck - de ploegen van Mads Pedersen en Mathieu van der Poel - zich vooraan hebben gemeld.
Het elftal avonturiers heeft een voorsprong van anderhalve minuut.
Kooij debuteert, wat verwacht hij?
Let vandaag in de finale ook op Olav Kooij. De sprinter won onlangs twee etappes in Parijs-Nice, waarbij hij Mads Pedersen - een van de kanshebbers vandaag - versloeg. De 22-jarige Kooij staat voor het eerst aan de start in Milaan-Sanremo. "Het is mijn eerste monument. Zeker met hoe het dit seizoen is gegaan, is het wel iets om naar uit te kijken", zei hij in aanloop naar de wedstrijd.
Maar denkt Kooij ook dat hij Pogacar of Van der Poel vanmiddag kan volgen, als zij gas geven op de Cipressa of de Poggio? "Nee, dat antwoord is vrij duidelijk. Die illusie heb ik niet."
Nog 270 km | Kopgroep met acht Italianen
Na bijna 20 kilometer heeft een groep van elf renners zich losgemaakt uit het peloton. Liefst acht Italianen zitten erbij.
De namen: Valerio Conti, Davide Baldaccini, Kyrylo Tsarenko (Corratec), Lorenzo Germani (Groupama), Sergio Samitier (Movistar), Romain Combaud (dsm-firmenich-PostNL), Davide Bais, Mirco Maestri, Andrea Pietrobon (Polti), Alessandro Tonelli, Samuele Zoccarato (Bardiani).
Het tempo lag hoog in het begin van de koers: 56 kilometer per uur klokte de organisatie. "Met dit tempo zijn we om 15.00 uur al in Sanremo." Het tempo zal, nu de vroege vlucht er is, wel wat zakken.
Plaatjes vanuit startplaats Pavia
Start | Nog 288 kilometer
Daar is het startsein! Milaan-Sanremo is begonnen.
Iets meer over het parcours:
De wedstrijd is dit jaar 288 kilometer lang. Dat is 6 kilometer korter dan vorig jaar, maar nog steeds is het de langste klassieker op de wielerkalender.
De renners rijden vanuit Pavia door de Povlakte richting de Ligurische kust. Voordat ze daar aankomen moeten ze eerst de Passo del Turchino over. Na bijna 140 kilometer is dat de eerste 'hindernis' van de dag.
Aangekomen bij de kust volgen weer ruim 100 vlakke kilometers, die vaak wel fraaie plaatjes opleveren van het peloton dat langs de blauwe zee slingert. Na de drie 'capi' (Capo Mele, de Capo Cervo en de Capo Berta) begint de finale.
Cipressa en Poggio
Op de Cipressa (5,6 kilometer aan 4,1% gemiddeld) en de Poggio (3,7 kilometer aan 3,7% gemiddeld) moet het vervolgens gebeuren. Althans: voor de renners die liever niet met een groot peloton willen sprinten om de zege.
Vanaf de top van de Poggio, waar Van der Poel vorig jaar zijn beslissende demarrage plaatste, is het nog zo'n zes kilometer naar de finish in Sanremo. De afdaling is technisch en snel.
Neutralisatie
Met Van der Poel op kop rijden de renners rustig Pavia uit. Het officiële startsein wordt om 10.15 uur gegeven.
Van der Poel in witte broek
De renners staan klaar voor de start. Van der Poel staat vooraan, in zijn wereldkampioenstrui mét witte broek.
Teams worden voorgesteld
Het is prettig lenteweer in Pavia, waar de ploegen een voor een op het podium verschijnen.
Namens het Nederlandse Team Visma-Lease a Bike gaan Olav Kooij, Christophe Laporte, Mick en Tim van Dijke, Julien Vermote, Tosh van der Sande en Johannes Staune-Mittet van start.
Wout van Aert, winnaar in 2020, slaat de wedstrijd over.
Plannen van Pogacar weer 'uitgelekt'
Tadej Pogacar is volgens Van der Poel dan wel de grote favoriet, maar in een sprint tegen de wereldkampioen is hij op papier de mindere. De Sloveen moet dus een list verzinnen. Voor Strade Bianche, die hij twee weken geleden na een solo van tachtig kilometer won, voorspelde hij precies waar hij zou ontsnappen. En ook nu zijn er plannen van Pogacar 'uitgelekt'.
Zijn ploegleider, Joxean Fernández Matxin, vertelde tegen Global Cycling Network dat de sleutel tot succes voor Pogacar is om de Cipressa binnen 9 minuten te beklimmen.
"Vol gas op de Cipressa, vol gas op de Poggio. Milaan-Sanremo is een zware wedstrijd, maar het plan is om te winnen. Tadej is een supergoede renner en we hebben plannen voor meerdere situaties", aldus de ploegleider van UAE.
Van der Poel: 'Pogacar is de grote favoriet'
Veel ogen zijn vandaag gericht op Mathieu van der Poel. De wereldkampioen trainde de afgelopen winter veel in Spanje en is benieuwd naar zijn wedstrijdvorm vandaag. Vorige week keek de wereldkampioen met verbazing naar de imposante solo van Tadej Pogacar, met wie hij overigens ook samen fietste aan de Costa Blanca.
Met een emoji van een geschrokken gezicht en de tekst 'Maat, ik word een beetje van bang van je' reageerde Van der Poel onder een Instagram-post van Pogacar.
Verwacht Van der Poel vandaag weer zo'n onstuitbare Pogacar? "Hij is toch wel de grote favoriet en hij was wel heel indrukwekkend in de Strade. Maar dit is wel een hele andere race. Hij zal niet weer zo vroeg ontsnappen."
Vorig jaar won Van der Poel Milaan-San Remo door te ontsnappen op de Poggio. "De kansen liggen ook voor Pogacar op de Poggio. Hij zal deze wedstrijd in ieder geval flink tempo maken."
Buongiorno!
In Italië begint vandaag de wielerlente met Milaan-Sanremo. Wie wint het eerste monument van 2024? Begint Mathieu van der Poel zijn seizoen meteen met een zege?
Veel vragen, maar het duurt nog even voordat er antwoorden komen. Milaan-Sanremo staat bekend om de lange, vaak niet al te spannende aanloop naar een spetterende finale. De renners stappen op 10.15 uur al op de fiets, de finish wordt rond 17.00 uur verwacht.
Milaan-Sanremo volg je vandaag bij de NOS via dit liveblog.