Oscarblog
NOS NieuwsAangepast

Zegetocht Oppenheimer van minuut tot minuut

Welkom in het liveblog over de Oscaruitreiking.

  • De Nederlander Hoyte van Hoytema heeft gewonnen voor zijn camerawerk in Oppenheimer
  • Oppenheimer heeft in totaal zeven van zijn dertien nominaties verzilverd
  • Alle winnaars zijn hier terug te lezen
  • FilmBox zendt vandaag en morgen een samenvatting uit om 20.30 uur
  • Dit blog is te bereiken op oscars@nos.nl
liveblog gesloten

Eind liveblog

We sluiten dit liveblog, in ons artikel kunt u de samenvatting van de nacht teruglezen en opzoeken welke prijzen naar welke films gingen.

Oppenheimer wint Beste Film

Oppenheimer heeft zeven van zijn dertien nominaties verzilverd. "Dit is waar je van droomt", zegt producent Ellen Thomas. "Maar het leek zo onwaarschijnlijk. En nu ik hier sta is mijn hele hoofd leeg."

Emma Stone wint

Voor Poor things. Ze omhelst aangeslagen haar man Dave en daarna een enthousiaste Mark Ruffalo en regisseur Yorgos Lanthimos. Eenmaal op het podium bekent ze dat ze uit haar Louis Vuitton is gescheurd. "Ik denk dat het gebeurde tijdens I'm just Ken."

"Een paar avonden terug had ik een paniekaanval - dat gebeurt vaker zoals je nu ziet - over dit moment. En Yorgos zei: haal jezelf uit die vergelijking. En dat klopt: het gaat niet over mij, het gaat om het team. Samen hebben we iets gemaakt dat groter is dan de som der delen. Dat is het mooie aan films maken."

Het is haar tweede Oscar, na La la land. Kimmel waarschuwt dat de envelop backstage moet worden verscheurd: want de laatste keer leidde haar winst tot verwarring over de winst van Moonlight.

De race voor Beste Actrice was lang spannend, met zowel Stone als Lily Gladstone uit Killers of the flower moon die erkenning kreeg in het prijzenseizoen. Met de keuze voor Stone hebben de Oscar-stemmers ervoor gekozen die laatste niet als eerste Indiaanse actrice te onderscheiden.

Een geëmotioneerde Stone haalt haar beeldje op

Nolan zet Oppenheimer-zegetocht voort

Met Beste Regie verzilvert Christopher Nolan dan eindelijk zijn achtste Oscarnominatie. Hij bedankt zijn acteurs "die allemaal op de toppen van hun kunnen speelden" en de crew, "waar ik niet genoeg over kan zeggen". Hij bedankt ook zijn vrouw Emma Thomas, "producent van al onze films en al onze kinderen".

"Film bestaat iets meer dan 100 jaar. Stel je eens voor dat je aanwezig kon zijn, 100 jaar na de uitvinding van schilderen of toneel. Ik weet niet waar deze reis naartoe zal leiden, maar dat jullie menen dat ik er een betekenisvolle bijdrage aan lever betekent alles voor me."

Nolan wint Beste Regie

Cillian Murphy wint Beste Acteur

De Ierse acteur Cillian Murphy wint voor zijn hoofdrol in Oppenheimer. Aangekomen op de bühne lacht hij even ongelovig, terwijl hij met zijn hand over zijn kin strijkt. "Het is wat overweldigend."

"We hebben een film gemaakt over de man die de atoombom heeft ontworpen en of het nu goed is of niet, we leven in zijn wereld. Ik wil deze prijs opdragen aan de vredesstichters wereldwijd."

Murphy laat het moment op zich inwerken

In memoriam

Aleksej Navalny, vorig jaar nog onderwerp van een Oscar-winnende documentaire, trapt het in memoriam af met een citaat dat als hij wordt gedood, het alleen het bewijs is dat hij ze bang voor hem zijn. Daarna volgen de Hollywood-sterren die ons ontvallen zijn sinds de vorige ceremonie, zoals Harry Potter-acteur Michael Gambon, Tina Turner (actrice in Mad Max Beyond Thunderdome) en Matthew Perry.

Muziek

Billie Eilish en Finneas O'Connell

Na een aanstekelijk optreden door Ryan Gosling in roze van I'm Just Ken (met een gastoptreden van gitarist Slash) is het tijd voor de muziek-Oscars: Beste Score en Beste Nummer.

Oppenheimer wint zijn vierde Oscar voor de muziek. De Zweedse componist Ludwig Göransson bedankt zijn ouders, "dat jullie me gitaren en drummachines hebben gegeven in plaats van videospelletjes.

Daarna wint Billie Elish met haar broer Finneas O'Connell de eerste prijs voor Barbie met haar nummer What was I made for. De zangeres zegt dat ze hier een nacht eerder nog een nachtmerrie over gehad heeft, maar haar gegiechel lijkt erop te wijzen dat ze van haar tweede Oscar geniet. "Ik dacht niet dat dit zou gebeuren, ik had dit niet verwacht. Ik voel me een geluksvogel en geëerd."

Ze zegt dat ze dankbaar is voor het nummer en de film, "om hoe die me liet voelen. Ze draagt de prijs op aan iedereen die door de film geraakt werd, en dankt terloops ook nog een jeugdvriendin "met wie ik urenlang met Barbie's heb gespeeld".

Eilish is met haar 22 jaar de jongste persoon ooit met twee Oscars. Het duo won hun eerste in 2021 met de Bond-hit No time to die.

Nummer 2 voor Zone of Interest

Het huiveringwekkende geluid van The Zone of Interest levert die film zijn tweede prijs op. In de film staat het gezinsleven van de kampleider centraal, maar de gruwelijkheden van Auschwitz zijn op de achtergrond altijd aanwezig: arriverende treinen, geschreeuwde bevelen, angstig gehuil en de altijd brandende crematieovens.

Een van de winnaars haalt zijn moeder aan, die nooit begreep wat haar zoon toch precies voor werk deed bij films. "Ik begrijp niet waarom ze jou nodig hebben, ze klinken volgens mij allemaal prima."

Cinematografie naar Van Hoytema

Van Hoytema accepteert zijn Oscar

Hoyte van Hoytema wint voor Oppenheimer. Hij herhaalt in zijn dankwoord een oproep om eens ouderwetse film te gebruiken in plaats van digitaal te draaien. "Aan alle aankomende filmmakers, probeer dat hippe nieuwe ding eens, celluloid. Het is veel makkelijker dan je denkt en alles ziet er zoveel mooier mee uit."

Uiteraard bedankt Van Hoytema ook regisseur Christopher Nolan, omdat hij, met een knikje naar het gouden beeldje in zijn hand, "jullie zijn het beste dat mijn carrière kon overkomen". Ook dankt hij zijn vrouw en dochter, "dat jullie me geworteld hielden en niet gek hebben laten door circus dat ze film maken noemen".

De Oscar voor Van Hoytema is de elfde voor een Nederlander sinds de eerste voor Bert Haanstra in 1960 voor Beste Kort Film. De laatste Nederlander die een Oscar won, was animator Erik-Jan de Boer die in 2013 de prijs voor beste visuele effecten ontving voor zijn bijdrage aan de film Life of Pi. Van Hoytema was een keer eerder genomineerd in 2018 voor de film Dunkirk, ook van Nolan.

Wes Anderson wint hierna zijn eerste Oscar voor de kort film The Wonderful Story of Henry Sugar. Hij is er helaas niet om het beeldje in ontvangst te nemen, volgens Kimmel omdat "hij thuis een diorama aan het bouwen is van corduroy", een verwijzing naar de nauwgezette style van de regisseur.

Documentaires

The Last Repair Shop wint Beste Korte Documentaire, een film over een groep die instrumenten herstelt voor kansarme kinderen in LA. Een jonge violiste uit de doc mag mee het podium op en straalt met het gouden beeldje in haar handen terwijl ze de zaal rondkijkt tijdens het dankwoord.

Een jaar nadat Navalny Beste Documentaire won is er opnieuw een documentaire met een politiek thema de winnaar: 20 days in Mariupol, over de Russische belegering van de Oekraïense stad. "Dit is de eerste Oscar voor Oekraïne", merkt regisseur Mstyslav Tsjernov op.

"Ik ben waarschijnlijk de eerste op dit podium die wil dat zijn film nooit gemaakt zou zijn. Ik zou deze Oscar inruilen als ik de invasie van Rusland ongedaan kon maken, de belegering van onze steden, de dood van tienduizenden Oekraïners."

"Maar ik kan de geschiedenis niet ongedaan maken, het verleden veranderen. Wel kunnen we de geschiedenis goed vertellen, de waarheid. Want door film vorm je het geheugen en uit het geheugen komt de geschiedenis voort."

Godzilla Minus One wint Beste Visuele Effecten

De Japanse monsterfilm Godzilla Minus One wint Beste Visuele Effecten. Het team komt het podium op met plastic speeltjes van hun monster in de handen, wat tot enige gedoe leidt als ze er een Oscar bij krijgen en dan nog een blaadje met een dankwoord moeten tevoorschijn halen. In gebroken Engels zegt Takahasi Yamazaki dat hij nooit gedacht hier te zullen staan, maar zich net Rocky Balboa voelt. "Hier zijn we, bewijs dat iedereen een kans heeft." Deze Oscar is de eerste voor het legendarische Japanse filmmonster in de 70 jaar dat Godzilla bestaat.

Oppenheimer verzilvert daarna zijn tweede van dertien nominaties, voor Montage. Een belangrijke Oscar, omdat deze categorie vaak gezien wordt als een indicator voor Beste Film.

Beste Mannelijke Bijrol

Weer komen er vijf oude winnaars opdraven om de genomineerden van Bijrol te introduceren, dit keer de mannen. Zo gaat acteur Sam Rockwell in op de moeite die Robert Downey jr doet voor zijn rollen, zoals linkshandig viool leren spelen voor Chaplin. "Wie doet dat? Onuitstaanbaar." Volgens hem slaagde Downey er in Oppenheimer in "scènes te stelen van Albert Einstein en de atoombom".

De acteur wint daarna inderdaad de Oscar voor Oppenheimer. De acteur werd al getipt voor een gouden beeldje deze avond, het sluitstuk van een comebackverhaal na een losbandige periode vol drugs. Daaraan refereert hij ook als hij "mijn vreselijke jeugd" bedankt. Maar hij neemt ook zijn vrouw Susan Downey mee in het dankwoord: "Zij vond me als een grauwend asielhondje en heeft met haar liefde weer tot leven gebracht. Daarom sta ik hier."

De rol in Oppenheimer "had ik meer nodig dan die rol mij", redeneert hij, en daarom is hij dankbaar voor de steun van regisseur Nolan en de rest van de cast. "Fantastisch. Ik ben er een beter man door geworden."

Robert Downey jr neemt zijn Oscar in ontvangst

Beste Internationale Film

The Zone of Interest, over het gezinsleven van Auschwitz-commandant Rudolf Höss, wint Beste Internationale Film. Regisseur Jonathan Glazer trekt een vergelijking tussen zijn werk en de huidige oorlog in Gaza. "We wilden een spiegel ophouden voor het heden. Niet zeggen: 'kijk eens wat zij deden' maar 'Kijk wat we nu doen'. Onze film laat zien waar ontmenselijking toe kan leiden."

"Wij weigeren dat onze Joodse identiteit en de Holocaust worden gekaapt voor een bezetting die tot conflict leidde voor zoveel mensen, of dat nu de slachtoffers van 7 oktober zijn of de slachtoffers in Gaza."

Glazer met zijn Oscar

Naakt in kostuums

John Cena presenteert naakt de genomineerden voor Beste Kostuum, met alleen de envelop strategisch voor zijn kruis geplaatst. Als die geopend moet worden krijgt de acteur gelukkig een toga van gordijnstof. Poor Things wint daarna nummer drie. Holly Waddington herinnert zich dat de film tijdens corona in Hongarije werd gedraaid. "Het was midden in de pandemie, we moesten met maskers en tolken werken, maar uiteindelijk is het allemaal gelukt."

Haar en make-up naar Poor Things

De eerste Oscar van de avond voor Poor Things (met elf nominaties slechts twee minder dan Oppenheimer) is voor Haar en Make-up. "I'd like to thank the Academy", begint Nadia Stacey traditioneel, "ongelofelijk dat ik die woorden mag zeggen."

Dezelfde film wint daarna ook meteen Decorontwerp. De winnaar zegt dat hij hierdoor zin krijgt in "custard tarts en het bedrijven van de liefde", een verwijzing naar de verrukkingen waar de hoofdpersoon Bella in Poor Things van geniet.

Script-Oscars

Justine Triet en haar partner Arthur Harar winnen met Anatomie d'une chute Beste Originele Scenario. "Dit zal me helpen door mijn midlifecrises te komen", grapt de Française. Ze zegt dat de glamour van vanavond totaal tegenovergesteld is aan het schrijven van de film tijdens de coronalockdown. "We zaten met z'n tweeën opgesloten met twee kinderen en zetten hen voor tekenfilms om rust te hebben. Er zat geen grens tussen werk en de luiers."

De satire American Fiction verslaat daarna Barbie en Oppenheimer voor Beste Bewerkte Scenario. "Bedankt dat jullie zwarte man 40 die nog nooit geregisseerd had een kans wilden geven", zegt hij tegen zijn financiers. Hij herinnert eraan dat "heel veel mensen zich niet aan deze film durfden te wagen". Hij bezweert dat die opmerking niet wraakzuchtig is, maar juist dient om zoveel mensen dit triomfantelijke gevoel te kunnen geven. "Deze industrie houdt niet van risico, maar een film van 200 miljoen dollar is ook een risico. Maak dan twintig films van 10 miljoen, of vijftig van 4."

Tekenfilm-Oscars

War is over! wint de Oscar voor Beste Korte Tekenfilm. De film is geïnspireerd door de muziek van John Lennon en Yoko Ono en hun zoon Sean komt mee het podium op om de prijs in ontvangst te nemen. "Mijn moeder is 91 geworden afgelopen maand en vandaag is het Moederdag in het VK, dus willen jullie haar een fijne Moederdag toewensen?" Wat de hele zaal doet.

Het Japanse The Boy and the Heron wint daarna de Oscar voor Beste Tekenfilm, maar de 83-jarige Hayao Miyazaki kon niet aanwezig zijn, dus nemen de presentatoren zijn prijs in ontvangst. Miyazaki van Studio Ghibli is een legendarische tekenfilmmaker, bekend van Spirited Away en My Neighbor Totoro. Die eerste film betekende in 2003 zijn eerste Oscar, hij werd in totaal vier keer genomineerd.

Kimmel grapt erover dat de makers niet aanwezig konden zijn. "Konden ze echt niet komen? Die jongen kan ik begrijpen, maar die reiger had er gewoon moeten wezen." Zowel Hayao Miyazaki als ikzelf zijn behoorlijk op leeftijd. Maar we zijn dankbaar voor deze eer op onze leeftijd", reageert producent Toshio Suzuk op een Oscarfeestje thuis. "We zien dit als een boodschap om ons werk voort te zetten, ik zal me er in de toekomst nog meer op toewijden."

Beste vrouwelijke bijrol

Maar liefst vijf voormalige bijrol-winnaars komen op om de categorie aan te kondigen. Zij introduceren de genomineerden, zoals Jamie Lee Curtis die haar vriendin Jodie Foster (Nyad) voor rekening neemt. De kanshebbers in de zaal zijn duidelijk verguld door de persoonlijke woorden die ze zagen. Da'vine Joy Randolph houdt het niet droog als Lupita Nyong'o vertelt dat de actrice voor The Holdovers de bril van haar eigen oma droeg. "Wat een eer om dit door jouw ogen - en de hare te mogen zien".

Randolph wint de Oscar, zoals ze al eerder alle filmprijzen van het seizoen op haar naam schreef. "God is zo goed", herhaalt ze twee keer met een brok in haar keel. Daarna vertelt ze over hoeveel moeite ze heeft moeten doen om als zwarte vrouw dit te bereiken.

"Ik heb heel lang ernaar gestreefd anders te worden, totdat ik me realiseerde dat ik alleen mezelf hoefde te zijn. Bedankt dat jullie mij gezien hebben."

Ze bedankt een dramadocent die haar leerde doorzetten toen ze zelf bereid was haar droom op te geven. "Ik was het enige zwarte meisje in die klas, maar hij zag me", herinnert Randolph zich. "En toen ik geen weg zag, zei hij: 'dan maken we ons eigen pad'."

Randolph neemt de Oscar in ontvangst

Casting-oscar met applaus ontvangen

De komst van een nieuwe casting-categorie volgend jaar levert applaus op uit de zaal. Kimmel waarschuwt dat "je straks niet alleen moet toekijken hoe iemand de prijs won voor een rol die je niet kreeg, maar er ook een prijs is voor degene die jou er niet geschikt voor vond".

Messi in het publiek

Messi zit ook in de zaal, de hond uit Anatomy of a Fall. Kimmel prijst zijn acteren als een van de beste optreden dit jaar. "Ik heb een Franse acteur niet zo kots zien opeten sinds Gérard Depardieu."

De show begint!

Gastheer Jimmy Kimmel komt de bühne oplopen met Barbie-muziek. Hij is blij zoveel "prachtige menselijke acteurs" te zien, een verwijzing naar de anti-AI-staking van afgelopen jaar. "Het was een moeilijk jaar, maar een fantastisch jaar voor de film."

Hij vraagt zich meteen af waarom Greta Gerwig niet genomineerd is voor Barbie. Op het instemmende applaus dat volgt herinnert hij de aanwezigen eraan dat zij dat mogelijk hadden kunnen maken door wel op haar te stemmen.

Kimmel waarschuwt dat de show een uur eerder begint, maar toch waarschijnlijk veel te laat zal eindigen, zoals gebruikelijk. "En we hebben nu al 5 minuten vertraging, echt waar."

Meer sterren op de rode loper

  • AFP
    Cillian Murphy
  • AFP
    Bijrol-kanshebber America Ferrera
  • AFP
    Bradley Cooper
  • AFP
    Ryan Gosling zingt vannacht I'm just Ken
  • AFP
    Steven Spielberg heeft zijn kleindochter meegenomen

Oorlog in Gaza op de rode loper

Sommige van de sterren die arriveren op de rode loper vragen met hun outfit aandacht voor een staakt-het-vuren in Gaza. Op hun revers dragen ze een rode button van Artists4Ceasefire, dat president Biden oproept om het bloedvergieten in Gaza en Israël tegen te gaan.

"We geloven dat elk leven heilig is, ongeacht geloof of etniciteit en we veroordelen de moord op Palestijnse en Israëlische burgers", staat in de verklaring van de groep. "We denken dat de VS een onmisbare diplomatieke rol speelt in het beëindigen van het leed."

De button die regisseur Ava DuVernay draagt

Op een steenworp afstand van het Dolby Theatre waar de ceremonie wordt gehouden demonstreren ook enkele honderden betogers tegen de oorlog in Gaza. Met borden en Palestijnse vlaggen hinderen zij het verkeer in Hollywood.

De magie van Van Hoytema

Waarom verdient Hoyte van Hoytema een Oscar? We vroegen het drie studenten Cinematografie:

Het geheim van de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema

Sterren arriveren

In Los Angeles komen de eerste sterren al binnen over de rode loper. Via de livestream van persbureau AP kun je meekijken met alle glamour.

  • AFP
    Emma Stone komt aan
  • AFP
    Beste Acteur-genomineerde Paul Giamatti met zijn vriendin
  • AFP
    Colman Domingo, genomineerd voor Beste Acteur
  • AFP
    Finneas O'Connell en Billie Eilish
  • AFP
    Regisseur Justine Triet van Anatomie d'une chute
  • AFP
    Jodie Foster met haar vrouw
  • AFP
    Danielle Brooks, genomineerd voor bijrol in The Color Purple
  • AFP
    Willem Dafoe komt aan

Welkom!

Welkom in het Oscarblog. Weet Oppenheimer zijn belofte waar te maken, en profiteert ook de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema daarvan? Dat is vannacht de vraag bij de 96ste uitreiking van de Oscars.

FilmBox zendt de uitreiking live in Nederland uit vanaf 23.30 uur. De zender is bij veel aanbieders in het standaardpakket terug te vinden. Voor wie het allemaal te laat is om op te blijven, maandag en dinsdag heeft de zender een samenvatting, om 20.30 uur.