Onderhandelaars praten Israël bij over staakt-het-vuren • Aanval op Houthi-doelen in Jemen
VS en VK vallen opnieuw Houthi-doelen aan in Jemen
De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben opnieuw Houthi-doelen in Jemen aangevallen. Dit keer ging het om achttien doelen. De luchtaanvallen waren gericht op wapenopslagen, lanceerinstallaties en locaties waar de Houthi's onder meer drones zouden opslaan. Over mogelijke slachtoffers is niets bekend.
De Houthi's, die zich solidair hebben verklaard met Hamas, vielen deze week wederom meerdere vrachtschepen aan op de Rode Zee en in de Golf van Aden. Dat doen ze omdat de schepen een band zouden hebben met Israël. Bij een van die raketaanvallen vloog het vrachtschip Rubymar in brand. Als gevolg ontstond er een olievlek van ruim 33 kilometer breed.
De Amerikaanse president Biden en andere Westerse leiders hebben herhaaldelijk gewaarschuwd dat ze Houthi-aanvallen op commerciële schepen niet tolereren.
Opnieuw protesten in Israël tegen premier Netanyahu, waterkanon ingezet
Opnieuw zijn er in verschillende Israëlische steden duizenden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen premier Netanyahu's aanpak van de oorlog tegen Hamas. Ze beschuldigen de premier ervan dat hij te weinig doet om de gijzelaars vrij te krijgen.
Het grootste protest is in Tel Aviv, waar een groep demonstranten probeerde een snelweg te blokkeren. De politie zette waterkanonnen in om de betogers uiteen te drijven. Zeker 19 mensen zijn opgepakt. Ook bij de woning van Netanyahu in de badplaats Caesarea wordt er gedemonstreerd.
In Tel Aviv hield een militair die gewond raakte in de Gazastrook een toespraak. "Ik roep de meest mislukte regering in de geschiedenis van Israël op: neem ontslag!"
Sinds de terroristische aanslag van Hamas op 7 oktober groeit de kritiek op de Israëlische premier. Critici houden Netanyahu verantwoordelijk voor het bloedbad. Hij zou te weinig hebben gedaan om de Israëliërs te beschermen. Ook wordt de premier verweten dat zijn prioriteit ligt bij het voeren van oorlog tegen Hamas, in plaats van de vrijlating van alle gijzelaars.
Beelden van het protest in Tel Aviv:
Israëlisch kabinet wordt vanavond bijgepraat over gesprekken staakt-het-vuren
Hooggeplaatste leden van het Israëlische oorlogskabinet worden vanavond bijgepraat over de gesprekken die in Parijs zijn gevoerd over een staakt-het-vuren. Dat schrijft de Israëlische premier Netanyahu op X.
Het hoofd van de Israëlische geheime dienst en afgevaardigden van Qatar, Egypte en de VS hebben de afgelopen twee dagen onderhandeld in de Franse hoofdstad. Over wat daar is besproken, is officieel nog niets bekend. Volgens de Israëlische nationale veiligheidsadviseur Hanegbi zijn de onderhandelaars "niet met lege handen teruggekomen", gezien het feit dat het kabinet 's avonds bijeen wordt geroepen.
Volgens een anonieme Egyptische functionaris die persbureau Reuters opvoert krijgt het kabinet een conceptvoorstel aangeboden voor een staakt-het-vuren. Daarin zou een nieuwe gevangenenruil zijn opgenomen. In ruil voor driehonderd Palestijnse gevangenen (voornamelijk vrouwen, ouderen en kinderen) zou terreurorganisatie Hamas veertig gegijzelde vrouwen en ouderen vrijlaten.
Daarnaast zou ook een voorstel zijn gedaan voor een gevechtspauze van zes weken. In die periode zouden dagelijks honderden vrachtwagens met hulpgoederen Gaza binnen mogen komen, ook in de noordelijke helft van de Gazastrook.
Volgens de Egyptische functionaris zouden beiden partijen tijdens de gevechtspauze door blijven onderhandelen over een permanent staakt-het-vuren en de verdere vrijlating van gijzelaars en gevangenen.
Zeven mensen omgekomen na Israëlische luchtaanval op gebouw in Rafah
Bij een Israëlische luchtaanval op een gebouw aan een drukke weg in Rafah zijn zeker zeven mensen om het leven gekomen. Ook raakten meerdere mensen gewond. Dat meldt het door Hamas geleide gezondheidsministerie in Gaza.
Een verslaggever van de Arabische nieuwszender Al-Jazeera was in de buurt toen een raket insloeg. Kort erna lag de straat bezaaid met slachtoffers. "Overal was vuur. Twee lichamen zijn zo erg verbrand dat ze niet meer kunnen worden geïdentificeerd", zegt hij.
Het Israëlische leger heeft de luchtaanval op Rafah niet bevestigd.
De stad Rafah ligt in het zuiden van de Gazastrook. Er schuilen momenteel naar schatting zo'n 1,4 miljoen Palestijnen, voor een groot deel mensen die van het noorden in Gaza naar het zuiden zijn gevlucht. Op aandringen van Israël zochten burgers daar hun heil. Maar recentelijk voert Israël ook aanvallen uit op de stad.
Op beelden van persbureau Reuters is de ravage na de luchtaanval te zien:
Ten minste 24 mensen omgekomen bij Israëlische luchtaanval Deir el-Balah
Vanochtend zijn zeker 24 mensen om het leven gekomen bij een Israëlische luchtaanval in de regio Deir el-Balah, ten noorden van Khan Younis, in Gaza. Dat meldt het ministerie van Volksgezondheid in Gaza. De aanval was volgens Al Jazeera op huizen waar meer dan 120 gevluchte Palestijnen schuilden.
Zeker 70 mensen raakten ernstig gewond, zegt het Al-Aqsa ziekenhuis. Het ziekenhuis verwacht dat het dodental nog zal oplopen.
'Gesprekken over staakt-het-vuren in Parijs'
Gesprekken in Parijs over een staakt-het-vuren in de oorlog tussen Hamas en Israël en een mogelijke gijzelaarsdeal worden hoogstwaarschijnlijk dit weekeinde voortgezet. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van een anonieme bron.
In de Franse hoofdstad zou het hoofd van de Israëlische geheime dienst Mossad aanwezig zijn, net als afgevaardigden van Qatar, Egypte en de VS. De gesprekken begonnen vrijdag. Israël heeft officieel niets gezegd over de gesprekken in Parijs.
Hamas en Israël spreken niet rechtstreeks met elkaar. Het hoofd van de Egyptische geheime dienst sprak eerder deze week in Caïro naar verluidt met Hamas-leider Ismail Haniya.
VS: cruciale rol voor Palestijnse Autoriteit in toekomst Gaza
De VS ziet een cruciale rol weggelegd voor een gerevitaliseerde Palestijnse Autoriteit wat betreft de toekomst van de Gazastrook. Dat strookt mogelijk niet met het plan voor de toekomst van Gaza dat de Israëlische premier Netanyahu gisteren presenteerde aan zijn oorlogskabinet, schrijft The Times of Israel.
In dat plan houdt leger van Israël de volledige controle over de veiligheidssituatie in het gebied. Voor de rest komt het bestuur in handen van Palestijnen die in de ogen van Israël geen banden hebben met terroristische groeperingen. Of er een rol is voor de Palestijns Autoriteit, die nu de Westelijke Jordaanoever bestuurt, wordt niet gezegd. Maar eerder stond Netanyahu niet positief tegenover een door de PA bestuurde Gazastrook.
Ook zegt Netanyahu in het plan een veiligheidsbuffer in te willen stellen aan de Palestijnse kant van de Gazastrook. Kirby onderstreepte dat de VS niets ziet in "het verkleinen van Gaza".
'Houthi-aanval op vrachtschip heeft geleid tot milieuramp'
De raketaanval van Jemenitische Houthi-rebellen eerder deze week op een vrachtschip dat een lading kunstmest vervoerde, heeft geleid tot een milieuramp in de Rode Zee. Dat meldt Centcom, het hoofdkwartier van het Amerikaanse leger in het Midden-Oosten.
"Het schip ligt voor anker maar er dringt langzaam water binnen", schrijft Centcom op X. Het schip liep door de aanval aanzienlijke schade op, schrijven de Amerikanen over het Britse koopvaardijschip Rubymar, met een olievlek van 18 mijl (ruim 33 kilometer) tot gevolg.
De Rubymar voer in de Golf van Aden. Een maritiem beveiligingsbedrijf zei dat de bemanning van het passerende koopvaardijschip de opvarenden van de Rubymar aan boord heeft genomen en in Djibouti aan land heeft gezet.
Regering-Biden ziet bouw nederzettingen weer als onwettig, breuk met beleid Trump
De Amerikaanse regering beschouwt de bouw van nieuwe Israëlische nederzettingen in bezet gebied weer als onwettig, heeft minister Blinken van Buitenlandse Zaken gezegd tijdens een persconferentie in Buenos Aires. Dat is een breuk met het beleid van zijn voorganger Mike Pompeo, die als minister in de regering-Trump in 2019 had gezegd dat hij nederzettingen in bezet gebied "niet meer beschouwt als strijdig met internationale wetgeving". Dit staat bekend als de 'Pompeo-doctrine', hoewel het nooit formeel is vastgelegd in wetgeving of een decreet van president Trump.
Blinken had vandaag al gezegd dat hij "teleurgesteld" was over de nieuwe nederzettingen die Israël wil gaan bouwen op de bezette Westelijke Jordaanoever, als straf voor een Palestijnse aanslag deze week. Hij voegde eraan toe dat "de bouw van nieuwe nederzettingen de veiligheid van Israël niet versterkt, maar eerder verzwakt".
De draai van Blinken is consistent met het beleid van alle andere Amerikaanse regeringen, voordat de uitgesproken pro-Israëlische president Trump aan de macht kwam. Al sinds 1978 luidt het Amerikaanse standpunt dat de bouw van nederzettingen in bezet gebied onwettig zijn.
Welkom
Welkom in het liveblog over de situatie in het Midden-Oosten van zaterdag 24 februari. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.