Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Duizenden Israëliërs de straat op tegen Netanyahu

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Nieuw blog

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws in ons nieuwe liveblog.

Duizenden Israëliërs de straat op tegen Netanyahu

Duizenden Israëliers hebben vandaag in verschillende steden geprotesteerd tegen premier Netanyahu's aanpak van de oorlog met Hamas. Het grootste protest was in de kuststad Tel Aviv, waar een grote straat werd geblokkeerd door actievoerders. Ook bij de woning van Netanyahu in de badplaats Caesarea werd gedemonstreerd.

Veel van de demonstranten eisten nieuwe verkiezingen, andere riepen op tot een snelle wapenstilstand en een deal met Hamas om meer gijzelaars vrij te krijgen. Netanyahu zei eerder vandaag al tegen journalisten dat nieuwe verkiezingen nu "het laatste zijn wat Israël nodig heeft".

Actievoerders vandaag in Tel Aviv

Netanyahu: Hamas koestert 'waanideeën' over resultaat onderhandelingen

De Israëlische premier Netanyahu heeft tegen journalisten gezegd dat hij voorlopig geen heil meer ziet in nieuwe onderhandelingen met Hamas. Die terroristische organisatie koestert volgens hem "waanideeën" over wat de voorwaarden moeten zijn voor een wapenstilstand. Hij zei niet wat die voorwaarden van Hamas precies inhouden.

"We zullen vechten totdat al onze doelen bereikt zijn", aldus Netanyahu. "Wie ons nu vertelt dat we niet moeten vechten in Rafah, zegt eigenlijk dat we deze oorlog moeten verliezen. Er is daar genoeg ruimte voor burgers om het geweld te ontvluchten."

Premier Qatar: onderhandelingen Hamas-Israël zien er 'niet hoopgevend' uit

De Qatarese premier Mohammed bin Abdulrahman Al Thani heeft op de veiligheidsconferentie in München gezegd dat de onderhandelingen van de afgelopen dagen over een wapenstilstand tussen Hamas en Israël "niet hoopgevend" zijn verlopen. "Zoals ik altijd zeg, we blijven optimistisch en we blijven het proberen."

Qatar is een van de weinige landen die op goede voet staan met zowel Hamas als Israël. Samen met Egypte en de VS faciliteert het land al maandenlang onderhandelingen tussen de strijdende partijen, vooralsnog zonder resultaat.

De gesprekken draaien vooral om het lenigen van de nood van burgers in Gaza, en het vrijlaten van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden. Volgens premier Al Thani zitten de onderhandelingen nu vooral vast op het eerste van die twee onderwerpen.

Duizenden demonstranten in Amsterdam tegen oorlog

Enkele duizenden demonstranten hebben in Amsterdam steun betuigd aan de bevolking van Gaza, in een manifestatie tegen de oorlog tussen Israël en Hamas. Volgens de politie verliep de mars van de Dam naar het Museumplein in goede sfeer. Er waren ongeveer 4000 deelnemers, zegt de politie tegen het ANP.

Demonstranten droegen borden met teksten als 'Care for Gaza', 'Free Palestine' en 'Stop bombing hospitals'.

Meerdere organisaties namen deel aan de stoet: de Palestijnse Gemeenschap Nederland, de Federatie Islamitische Organisaties, de Rotterdam Palestina Coalitie en Muslim Rights Watch. De organisaties voerden onder andere actie voor een staakt-het-vuren in Gaza en humanitaire hulp. Ook vroegen ze aandacht voor de "vele gedode journalisten in Gaza en het lot van hun overgebleven collega's", meldden ze in een persbericht.

G7: zorgen over gedwongen exodus Palestijnen uit Gaza

De ministers van Buitenlandse Zaken van de G7-landen hebben in een gezamenlijke verklaring hun zorgen geuit over een mogelijk gedwongen vertrek van Palestijnse inwoners uit Gaza, en de consequenties van een Israëlisch offensief in Rafah, in het uiterste zuiden van de Gazastrook.

"Er is urgente actie nodig om de catastrofale humanitaire crisis in Gaza aan te pakken", zo staat in de verklaring. De landen maken zich vooral zorgen "over het lot van de 1,5 miljoen burgers die nu schuilen in Rafah."

De verklaring werd opgesteld door de Italiaanse regering, die de groep van zeven rijke en industriële landen nu voorzit. De G7 betaat verder uit het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Duitsland en Japan. De buitenlandministers uit deze landen troffen elkaar vandaag bij de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München.

De buitenlandministers van de G7-landen in München, plus EU-buitenlandvertegenwoordiger Borrell uiterst links

Weer raketaanval op schip in Rode Zee

De Houthi's hebben vanuit Jemen afgelopen nacht drie ballistische raketten afgevuurd op een Deens koopvaardijschip in de Rode Zee, zo meldt het Amerikaanse leger op sociale media. De MT Pollux, die vaart onder Panamese vlag, liep daarbij geen schade op. De Houthi's, die een deel van Jemen in handen hebben, worden met geld en wapens vooral gesteund door Iran.

Als reactie op de lancering voerden de Amerikanen een aanval uit op een mobiele lanceerinstallatie van raketten in Jemen, en op een unmanned surface vessel van de Houthi's, een soort drone op zee. Beide aanvallen waren succesvol, zegt het leger.

De Amerikanen en Britten begonnen vorige maand met aanvallen op lanceerinstallaties van de Houthi's, omdat die aanhoudend koopvaardijschepen en westerse oorlogsschepen bestookten. Tot nu toe hebben die tegenaanvallen het vermogen van de Houthi's om schepen te belagen niet aangetast.

Macron: 'Frankrijk ziet geen taboe in Palestijnse staat'

De Franse president Macron zegt dat het voor Frankrijk niet langer een "taboe" is om een Palestijnse staat te erkennen. Dit omdat de internationale frustratie over de acties van Israël in de Palestijnse gebieden groeit. Dat heeft Macron vrijdag gezegd in een ontmoeting met de koning van Jordanië.

Frankrijk en de EU steunen al langer een tweestatenoplossing. Nu de gesprekken over een staakt-het-vuren al langere tijd stil liggen, spreken meerdere landen zich uit over het erkennen van een Palestijnse staat. "We zijn het verschuldigd aan de Palestijnen", aldus Macron. Daarbij riep de Franse president nogmaals op tot een staakt-het-vuren en waarschuwde hij Israël dat een groot offensief in Rafah zou leiden tot een "humanitaire ramp".

Gaza in beeld

 • EPA
  Een van de tentenkampen in Rafah (Foto: 16 februari 2024)
 • EPA
  Palestijnen op de vlucht voor een eventueel grondoffensief in Rafah van het Israëlische leger (Foto: 14 februari 2024)
 • AFP
  Tentenkamp bij Rafah bij de grens met Egypte (Foto: 16 februari 2024)
 • AFP/Handout/Israeli Army
  Het Israëlische leger bij een operatie in Gaza (Foto: 16 februari 2024)
 • EPA
  Palestijnen staan aan de kust bij de grens met Egypte (Foto: 13 februari 2024)

'Honderd arrestanten bij inval Nasser-ziekenhuis'

Bij een Israëlische inval in het ziekenhuis in Khan Younis deze week zijn er volgens het Israëlische leger zo'n honderd mensen gearresteerd. Volgens het leger zijn dit mensen "die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij terroristische activiteiten".

Het gezondheidsministerie in Gaza, dat onder controle staat van de Palestijnse terreurorganisatie Hamas, zegt dat er onder de gearresteerden vooral medische personeel is.

Tijdens de aanval in het Nasser-ziekenhuis overleden vijf patiënten die aan de beademing lagen als gevolg van een stroomstoring. Volgens Israël had het aanwijzingen dat er lichamen van gijzelaars in het gebouw lagen. Israël noemde de aanval een "gerichte en beperkte" operatie.

Na de inval ontstond er grote chaos in het ziekenhuis

Chaos in het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis in Gaza

WSJ: 'Regering-Biden van plan wapens te sturen naar Israël'

Volgens de Amerikaanse krant The Wallstreet Journal (WSJ) is de regering van Biden van plan duizenden wapens naar Israël te sturen. Dat terwijl de regering ook op een staakt-het-vuren aandringt en zich duidelijk uitspreekt tegen een Israëlisch grondoffensief in de zuidelijke stad Rafah.

Een Amerikaanse functionaris bevestigt aan de krant dat de leveringen intern nog worden beoordeeld. Naar schatting zijn de wapens tientallen miljoenen dollars waard. In een beoordeling over de voorgestelde wapenoverdracht - waar WSJ inzage in heeft gehad - heeft Israël de VS verzocht om een "snelle werving van de goederen voor de verdediging van Israël".

'Aanvallen Israël ook tijdens ramadan als gijzelaars niet terugkomen'

Israël is van plan de aanvallen op Gaza ook in de islamitische vastenmaand ramadan voort te zetten als Hamas de gijzelaars niet vrijlaat. Dat zegt Benny Gantz, lid van het oorlogskabinet van Israël. In een video zegt hij dat er niet wordt gestopt totdat de gijzelaars zijn teruggekeerd.

"Hamas-terroristen en leiders moeten weten: Gaza zal geen toevlucht hebben, boven- of ondergronds", zei de minister. "Het vuur kan tot in de maand ramadan voortduren."

Britse minister Cameron tegen Chinese collega: gebruik invloed op Iran

De Britse minister van Buitenlandse Zaken David Cameron heeft China opgeroepen zijn invloed op Iran te gebruiken om druk uit te oefenen op de Houthi-rebellen vanwege hun aanvallen in de Rode Zee. Cameron deed dat tijdens een ontmoeting met de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi tijdens een veiligheidsconferentie in München.

Internationaal Gerechtshof: nieuw vonnis over Rafah niet nodig

Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft een verzoek van de Zuid-Afrikaanse regering afgewezen om een nieuwe uitspraak te doen over het Israëlische offensief in Rafah. Die stad in het zuiden van de Gazastrook wordt door Israël gezien als het laatst overgebleven bolwerk van Hamas, maar er verblijven ook ongeveer 1,4 miljoen Palestijnse burgers, die gevlucht zijn van elders in de Gazastrook.

Zuid-Afrika vroeg het ICJ deze week dan ook om een stevige uitspraak tegen nieuwe militaire actie van Israël in Rafah, in ieder geval totdat de burgers daar veilig zijn. Het ICJ stelt in een persverklaring dat dat niet nodig is, omdat de uitspraak van het Hof vorige maand ook al toepasbaar is in Rafah. Het Hof oordeelde toen dat Israël er alles aan moet doen om de dood van burgers, vernietiging van woonruimte en 'daden van genocide' te voorkomen.

Het ICJ benadrukt dat dat vonnis nog steeds geldt, maar meldt er ook bij "dat de recente ontwikkelingen in de Gazastrook, en dan vooral in Rafah, het risico dragen om de humanitaire nachtmerrie nog exponentieel te vergroten."

Welkom

Welkom in het liveblog over de situatie in het Midden-Oosten van zaterdag 17 februari. Het liveblog van gisteren kan je hier teruglezen.