Midden-Oostenblog
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw dropt vliegtuig van Defensie hulpgoederen boven Gaza

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in het Midden-Oosten, zoals de oorlog tussen Hamas en Israël en de situatie in Jemen. Dit is het belangrijkste nieuws:

  • Het afwerpen van hulpgoederen is onvoldoende om alle nood te lenigen, zegt minister Ollongren
  • De VS heeft vannacht opnieuw Houthi-doelen bestookt
  • De Amerikaanse Senaat stemt over een internationaal hulppakket met steun voor Israël en Gaza

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Blog gesloten

Dit liveblog is gesloten. We gaan verder in een nieuw liveblog.

Opnieuw dropt vliegtuig van Defensie hulpgoederen boven Gaza

Nederland en Jordanië hebben opnieuw hulpgoederen gedropt boven Gaza, laat het demissionaire kabinet weten. Het was het tweede deel van een operatie die zondagavond begon, waarbij Nederland samen met Jordanië medische goederen en noodrantsoenen dropt. De lading is bestemd voor het Jordaanse veldhospitaal in Gaza.

Eerder liet minister van Defensie Ollongren weten dat deze methode op kleine schaal geschikt is voor het leveren van medische hulpgoederen, maar niet om alle benodigde hulp in Gaza te krijgen. Dat moet over land gaan, maar hulp komt maar mondjesmaat de regio binnen.

Omdat de toegang tot de Gazastrook via de landsgrenzen beperkt is, is volgens het kabinet voor het sturen van hulp via de lucht gekozen. Jordanië heeft eerder ook al een soortgelijke operatie uitgevoerd met Frankrijk. De droppings zijn afgestemd met Israël.

VN laat onafhankelijke commissie onderzoek doen naar UNRWA

Een onafhankelijke commissie gaat beoordelen of de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA van de Verenigde Naties wel neutraal is. Dat heeft VN-secretaris-generaal Antonio Guterres bekendgemaakt. De commissie staat onder leiding van de voormalige Franse minister van Buitenlandse Zaken Catherine Colonna.

Tot het onderzoek is besloten na beschuldigingen dat zeker twaalf medewerkers van de UNRWA betrokken zijn geweest bij de aanval van Hamas op 7 oktober. Vijftien belangrijke donateurs, waaronder Nederland, besloten daarom hun financiële steun op te schorten.

Naar verwachting zal het onderzoek van de commissie enkele maanden duren. Eind maart wordt er een tussenrapport verwacht.

Beschietingen over en weer tussen Hezbollah en Israël

In het noorden van Israël aan de grens met Libanon zijn er opnieuw beschietingen geweest tussen het Israëlische leger en Hezbollah. Hezbollah zegt dat het meerdere raketaanvallen heeft uitgevoerd op doelen in Israël. Het Israëlische leger zegt gereageerd te hebben met raket- en luchtaanvallen.

Volgens Israël zijn er aan Israëlische kant geen gewonden en is er ook geen schade gemeld. Hezbollah meldt dat er drie leden omgekomen zijn bij de aanvallen.

Netanyahu: '75 procent Hamas-bataljons vernietigd'

De Israëlische premier Netanyahu heeft bij een bezoek aan de troepen gezegd dat 75 procent van Hamas-bataljons in de Gazastrook is vernietigd, schrijft The Times of Israel. Ook zei Netanyahu niet te stoppen met de oorlog tot "de totale overwinning" is behaald.

Eerder vandaag kwamen er in Deir el-Balah, in het midden van de Gazastrook, dertig mensen om het leven bij een Israëlische luchtaanval, meldt nieuwszender Al Jazeera. Ook zouden er tientallen gewonden zijn. Veel gewonden zouden niet geholpen kunnen worden in de ziekenhuizen omdat die vol of zwaar beschadigd zijn.

Hoofd UNRWA reist naar Golfregio voor financiële steun

Het hoofd van UNRWA, de VN-organisatie die Palestijnse vluchtelingen helpt, bezoekt deze week drie landen in de Golfregio. Philippe Lazzarini hoopt zo meer financiële steun te krijgen nu vijftien van de belangrijkste donateurs de financiële steun hebben opgeschort. Zij deden dit nadat twaalf medewerkers van de UNRWA beschuldigd werden van betrokkenheid bij de terreuraanvallen van Hamas.

Lazzarini reist naar de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit en Qatar.

UNRWA waarschuwde vorige week dat de organisatie mogelijk ophoudt te bestaan, nu de geldstroom opdroogt. De hulporganisatie schat dat het inmiddels een tekort heeft van meer dan 400 miljoen euro.

Amerikaanse buitenlandminister Blinken begint opnieuw aan reis door Midden-Oosten

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken is aangekomen in Saudi-Arabië. Het is zijn eerste stop op een reis langs meerdere landen in het Midden-Oosten. Hij zal er spreken over de oorlog tussen Israël en Hamas en de onrust in de regio. In Riyad spreekt Blinken met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en de minister van Buitenlandse Zaken Prins Faisal bin Farhan Al Saud. Het is de vijfde keer sinds de start van de oorlog dat Blinken de regio bezoekt.

Later deze week bezoekt Blinken ook Israël, Qatar en Egypte. De verwachting is dat hij bij die landen zal aandringen op het sluiten van een overeenkomst met Hamas voor een gevechtspauze en voor de vrijlating van gijzelaars. Zowel Qatar als Egypte bemiddelen bij de gesprekken tussen Israël en Hamas.

Het bezoek van Blinken komt op het moment dat de VS vergeldingsacties uitvoert op door Iran gesteunde milities in Syrië, Irak en Jemen. De aanvallen zijn een reactie op een drone-aanval op een Amerikaanse militaire basis in Jordanië, waar vorige week drie militairen werden gedood.

Spanje geeft extra geld aan UNRWA, België blijft organisatie steunen

Spanje geeft de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA extra financiële hulp. Volgens de minister van Buitenlandse Zaken gaat het om 3,5 miljoen euro. Het geld komt bovenop de ruim 18 miljoen euro die Spanje al aan de hulporganisatie heeft geschonken.

De Belgische premier De Croo heeft na een gesprek met VN-gezant Sigrid Kaag gezegd dat ook België de financiële hulp aan de UNRWA niet zal stilleggen. Meerdere Westerse landen, waaronder Nederland, hebben dat eerder wel gedaan. Aanleiding waren beschuldigingen tegen twaalf medewerkers van de organisatie. Israël zegt dat de twaalf betrokken waren bij de terreuraanval van Hamas op 7 oktober.

'Twee ziekenhuismedewerkers in Khan Younis meegenomen'

De Palestijnse Rode Halve Maan zegt dat het Israëlische leger twee medewerkers van het Al-Amal-ziekenhuis in Khan Younis heeft opgepakt. Het zou gaan om de algemeen directeur en de administratief directeur. Het is nog niet duidelijk waarvan ze worden verdacht.

Het Internationale Rode Kruis meldt dat het een akkoord heeft gesloten met Israël over de evacuatie van honderden ontheemden die naar het Al-Amal-ziekenhuis waren gevlucht. Zij kunnen nu veilig naar een ander deel van de stad worden gebracht.

Ollongren: grote toestroom van noodhulp moet over land

Nederland heeft voor het eerst noodhulp per parachute in Gaza gedropt. Deze methode is op kleine schaal geschikt voor het leveren van medische hulpgoederen, zegt minister van Defensie Ollongren, maar niet om alle benodigde hulp in Gaza te krijgen.

"Voor de grote toestroom is het geen goede methode", legt Ollongren uit in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat moet over land gaan, want er is veel meer nodig." In de afgesloten Palestijnse enclave woedt een humanitaire crisis. Met name in het noorden van Gaza komt er volgens de VN amper noodhulp aan.

In samenwerking met Jordanië heeft Nederland medische goederen en noodrantsoenen gedropt. Deze middelen gaan naar een Jordaans ziekenhuis in Gaza. Eerder heeft Frankrijk ook op deze manier hulp geleverd. Volgens demissionair minister Ollongren is per parachute nog maar mondjesmaat hulp geleverd aan Gaza. Desondanks is ze blij dat Nederland nu een eerste dropping heeft kunnen uitvoeren.

Dropping boven Gaza

De Jordaanse televisiezender Roya heeft beelden gepubliceerd van de Jordaans-Nederlandse dropping boven Gaza gisteravond. In de video is te zien hoe het Nederlandse Herculesvliegtuig richting zijn bestemming vliegt, hoe de hulpgoederen klaargemaakt worden om te worden afgeworpen en het vliegtuig weer landt na de missie.

De dropping werd uitgevoerd in de buurt van een Jordaans ziekenhuis om de "penibele situatie" daar te verlichten, meldt Defensie. Nadat de missie was afgestemd met Israël kon die vertrekken vanaf een vliegveld in Jordanië.

Lees meer over de dropping:

VS bestookt Houthi's opnieuw

Amerikaanse strijdkrachten hebben vanmorgen opnieuw aanvallen uitgevoerd op Houthi-doelen in Jemen. Daarbij zijn volgens de regionale legerleiding vijf raketten uitgeschakeld die op het punt stonden te worden afgevuurd op schepen in de Rode Zee. De Houthi's bestoken daar al maanden de internationale scheepvaart, naar eigen zeggen om de Palestijnse zaak te steunen.

"We hebben vastgesteld dat het ging om een onmiddellijke dreiging voor de Amerikaanse marineschepen en commerciële vaartuigen in de regio", schrijven de Amerikanen in een persbericht. "Met deze actie beschermen we de vrije doorvaart en houden internationale wateren veiliger."

De VS voerde dit weekend ook meerdere keren vergeldingsacties uit voor een droneaanval waarbij vorige week drie Amerikanen omkwamen op een basis in Jordanië. Die missies waren gericht tegen bondgenoten en troepen van Iran in Irak, Syrië en Jemen. Volgens Washington is Teheran achter de schermen verantwoordelijk voor de dood van de militairen: zo was de drone van Iraanse makelij.

Bij de aanvallen dit weekend zijn enkele tientallen mensen omgekomen. Later vandaag komt de VN-Veiligheidsraad op verzoek van Rusland bijeen om de aanvallen te bespreken.

VS bestookt Houthi's opnieuw

Senaat VS presenteert hulppakket, steun onzeker

Republikeinen en Democraten hebben brede plannen gepresenteerd over hulpgelden voor conflicten wereldwijd. De focus lag op de steun voor Oekraïne en problemen aan de Amerikaans-Mexicaanse grens, maar in het pakket zijn ook fondsen voor Israël en Gaza opgenomen. Zo is er 14 miljard dollar aan militaire steun voor Israël en 10 miljard dollar voor humanitaire hulp in conflictgebieden als de Gazastrook, de Westelijke Jordaanoever en Oekraïne.

Het is hoogst onzeker of er voor het pakket voldoende steun is, want vanuit zowel de Democraten als Republikeinen in de Senaat is er weerstand. Bovendien moet het Huis van Afgevaardigden, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn, er ook nog mee instemmen. President Biden heeft opgeroepen voor het pakket te stemmen.

Over het pakket ter waarde van totaal 118 miljard dollar is maandenlang onderhandeld. Republikeinen wilden alleen steun voor Oekraïne toezeggen als president Biden meer zou doen tegen illegale immigratie vanuit Mexico. Nu is in dit pakket afgesproken dat de grens tijdelijk gesloten wordt als er in een week tijd gemiddeld meer dan 5000 mensen proberen de Verenigde Staten binnen te komen.

Lees hier meer over het pakket: