Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Kaag bij grens Gaza • Doden bij luchtaanvallen op Westelijke Jordaanoever

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de situatie in het Midden-Oosten.

  • VS wil Houthi's weer op de terreurlijst'.
  • Pakistan woedend over Iraanse aanval op militie in buurland.

Noorden van Gaza verwoest en onleefbaar, toch keren Palestijnen terug naar huis

Nu het Israëlische leger steeds meer troepen terugtrekt uit het noorden, zijn duizenden Palestijnen teruggekeerd naar hun huis, in de hoop dat er nog wat van over is en ze daar kunnen overleven.

Door de vele duizenden Israëlische bombardementen ligt een groot deel van Gaza in puin. Bijna 70 procent van de woningen is verwoest of beschadigd, schreef The Wall Street Journal recentelijk.

Haythem en zijn gezin keerde terug naar hun zwaar beschadigde huis in Jabalia in het noorden:

Haythem en zijn gezin gingen terug naar Noord-Gaza: 'Bang dat niemand overleeft'

Schip aangevallen in Golf van Aden

Er is opnieuw een schip aangevallen in de Golf van Aden. Het Britse leger meldt dat de aanval waarschijnlijk is uitgevoerd door de Jemenitische Houthi's. Die zouden hiervoor een drone hebben ingezet die een bom droeg.

De aanval vond ongeveer 110 kilometer ten zuidoosten van de havenstad Aden plaats, meldde de Britse marine. De kapitein van het schip meldde dat er brand aan boord was, maar die is inmiddels geblust. De bemanning is veilig en het schip is doorgevaren naar de volgende aanloophaven.

De verantwoordelijkheid voor de aanval is nog niet opgeëist. De Houthi's hebben sinds november een reeks soortgelijke aanvallen op schepen uitgevoerd in de Golf van Aden en de Rode Zee, waarmee ze Hamas en de Palestijnen in de Gazastrook willen steunen.

De VS en hun bondgenoten hebben de afgelopen week drie luchtaanvallen uitgevoerd op Houthi-locaties om de militanten af te schrikken. Maar de Houthi's hebben sindsdien verschillende nieuwe aanvallen uitgevoerd, waardoor schepen op de cruciale handelsroute voor vracht- en energietransporten vanuit Azië en het Midden-Oosten richting Europa verder in gevaar worden gebracht.

Kaag: 'Ons doel is om de onschuldige burgers in Gaza beter te helpen'

Sigrid Kaag, VN-coördinator humanitaire hulp en wederopbouw Gaza, heeft een bezoek gebracht aan het Egyptische Arish, bij de grens met Gaza. Ze was daar om te kijken hoe het gesteld is met de humanitaire hulp aan Gaza. Kaag moet onder meer zorgen dat hulp sneller bij de Palestijnse bevolking komt. Zij vervult die functie sinds begin deze maand.

Kaag: 'Ons doel is om de onschuldige burgers in Gaza beter te helpen'

'Netanyahu zwicht onder politieke druk en eist controle hulp aan Gaza'

Meerdere Israëlische media melden dat premier Netanyahu op het laatste moment het Israëlische leger opdracht heeft gegeven een lading medicijnen te controleren die vandaag naar Gaza moet gaan. In Israël was politieke ophef ontstaan over de voorwaarden van een overeenkomst die door Qatar en Frankrijk is gesloten om medicijnen toe te laten in de Gazastrook. Een deel daarvan is bestemd voor Israëlische gijzelaars die daar gevangen zijn gehouden. Andere medicijnen en humanitaire hulp moet naar burgers in Gaza gaan.

Israëlische media meldden dat het leger niet wist dat de levering zou worden vrijgesteld van controles aan de grens door Israël. Het leger hoorde dit voor het eerst via een openbare verklaring van Hamas over de deal, was de lezing. Netanyahu had ontkend dat hij hiervoor toestemming had gegeven. Dit leverde hem een stortvloed aan kritiek op van politici en ook hooggeplaatste coalitiegenoten. De minister van Binnenlandse Veiligheid Ben-Gvir eiste dat de premier erop aandrong dat de zending toch wordt gecontroleerd. Dat zou Netanyahu nu hebben gedaan.

De levering is inmiddels in Egypte aangekomen. Het is vooralsnog onduidelijk hoe de opdracht van Netanyahu de uitvoering van de deal kan beïnvloeden of bemoeilijken.

Jordaans leger: veldhospitaal in Khan Younis zwaar beschadigd

Het Jordaanse leger zegt dat zijn veldhospitaal bij Khan Younis in de Gazastrook zwaar beschadigd is geraakt door Israëlische aanvallen op die stad. Jordanië stelt het Israëlische leger verantwoordelijk voor een "flagrante schending van het internationaal recht".

In de buurt rond het Nasser-ziekenhuis, eveneens in Khan Younis, wordt gevochten. Het Israëlische leger zegt dat het vanuit dat gebied is beschoten. Vluchtelingen die in het ziekenhuis een veilig heenkomen hadden gezocht, zijn verder naar het zuiden veilige schuilplaatsen gaan zoeken.

De Israëlische minister van Defensie Gallant zei maandag dat de grote militaire operaties in het zuiden bijna voorbij waren. Dat zei hij eerder ook over de strijd in het noorden van Gaza. Daar is de strijd vandaag weer opgelaaid in het vluchtelingenkamp Jabalia, dat het Israëlische leger vorige week nog onder controle had.

Een patiënt wordt bij het Nasser-ziekenhuis in Khan Younis afgeleverd

Doden bij luchtacties Israëlische leger op Westelijke Jordaanoever

Het Israëlische leger meldt dat het twee luchtaanvallen heeft uitgevoerd op de Westelijke Jordaanoever. Het spreekt van een antiterrorisme-operatie. In Tulkarem was de aanval gericht tegen Palestijnen die het vuur zouden hebben geopend op Israëlische militairen en met explosieven naar die militairen zouden hebben gegooid. Volgens de hulporganisatie Rode Halve Maan heeft de droneaanval aan vier mensen het leven gekost.

Eerder vandaag viel het Israëlische leger vanuit de lucht een vluchtelingenkamp bij Nablus aan. Het leger zegt daarbij een "terreurcel" te hebben uitgeschakeld, inclusief de leider van de groep. Hij en de anderen zouden op het punt hebben gestaan een grote terroristische aanval uit te voeren. De groep zou geld en instructies van Iran hebben gekregen.

De auto waarin de groep reed werd vanuit de lucht beschoten

Gaza gaat zesde dag in zonder telefoon en internet

De Gazastrook gaat z'n zesde achtereenvolgende dag in zonder telefoon- of internetverbindingen. Dat is de langste aaneengesloten periode sinds het begin van de oorlog in oktober vorig jaar.

"Tot onze spijt moeten we meedelen dat alle telecomdiensten in de Gazastrook zijn uitgevallen", meldde de Palestijnse provider Paltel vrijdag. De oorzaak waren Israëlische bombardementen of beschietingen.

Zonder telefoon- en internetverkeer is het voor reddingswerkers en hulporganisaties moeilijker om hulp te leveren in de Gazastrook. Burgers kunnen geen contact meer leggen met elkaar en de wereld buiten Gaza.

Inwoners van Rafah namen vanmorgen de schade op na een israëlische bombardement

China roept op tot zelfbeheersing na aanval Iran op Pakistan

China roept Pakistan op zijn zelfbeheersing te bewaren in zijn reactie op de Iraanse raket- en droneaanval van vannacht. Iran vernietigde in Pakistan bases van een Iraanse afscheidingsbeweging. De militie heeft in het verleden aanslagen gepleegd op Iraanse militairen.

"We roepen beide kanten op terughoudend te zijn, acties te vermijden die de spanning verder doen oplopen en samen te werken voor vrede en stabiliteit", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bij de raket- en droneaanval zijn volgens Pakistan twee kinderen gedood. Pakistan is woedend en waarschuwt voor "ernstige gevolgen".

Gevreesd wordt dat deze aanslag de spanningen in het Midden-Oosten verder doet oplopen. Die spanningen zijn toch al hoog door de oorlog in Gaza tussen Israël en Hamas, de beschietingen aan de grens van Israël en Libanon, de beschieting van schepen door Houthi's in de Rode Zee en de raketaanvallen gisteren van Iran op doelen in Irak en Syrië.

Israël claimt dood specialist contraspionage van Hamas

Israël zegt dat het bij luchtaanvallen op de Gazastrook zes Palestijnse militanten heeft gedood. Onder wie een lid van Hamas die zich in de zuidelijke Gazastrook bezig houdt met het verhoren van verdachten van spionage.

In de verklaring die Israël heeft vrijgegeven staat dat de dood van de Hamas-officier een grote invloed zal hebben op de mogelijkheden van Hamas om zich te versterken.

'VS wil Houthi-rebellen weer op de terreurlijst'

De Amerikaanse regering wil de door Iran gesteunde Houthi-milities in Jemen weer op de terreurlijst zetten. Dat melden CNN en The Wall Street Journal op basis van bronnen rond de regering.

In 2021, kort voor het einde van de ambtstermijn van de toenmalige president Trump, gaf minister van Buitenlandse Zaken Pompeo opdracht om de Houthi's op twee verschillende terreurlijsten te zetten: die voor 'wereldwijd actieve terroristische organisaties' en die voor 'buitenlandse terreurbewegingen'. Pompeo's opvolger Blinken maakte dat ongedaan om het makkelijker te maken humanitaire hulp aan Jemen te verlenen.

Na de aanvallen door Houthi-milities op koopvaardijschepen in de Rode Zee zou de regering de Houthi-rebellen weer op de terreurlijst willen zetten. President Biden noemde de Houthi's enkele dagen geleden al een terreurbeweging.

Een lid van de Houthi-rebellen in de Jemenitische stad Sana'a

Israël deelt details over medicijnen- en hulpdeal met Hamas

Het Israëlische kabinet heeft meer details bekendgemaakt over de deal tussen Israël en Hamas die door bemiddeling van Qatar en Frankrijk is bereikt. Volgens die overeenkomst worden er medicijnen en humanitaire hulp aan burgers in Gaza geleverd. In ruil daarvoor krijgen de Israëliërs die door Hamas gevangen worden gehouden medicijnen.

Israël heeft een lijst opgesteld van medicijnen die de gegijzelden nodig hebben. Dat overzicht is gebaseerd op informatie van huisartsen en familieleden. Frankrijk levert de medicijnen. Daarna gaan ze naar Egypte, van waaruit ze met hulp van Qatar op hun bestemming terecht moeten komen.

In een verklaring zegt premier Netanyahu te hopen dat de medicijnen de gegijzelden inderdaad zullen bereiken.

Senaat VS verwerpt resolutie over mensenrechtenschendingen Israël

De Amerikaanse Senaat heeft een resolutie verworpen waarin het ministerie van Buitenlandse Zaken werd gevraagd om een rapport over mensenrechtenschendingen in de oorlog tussen Israël en Hamas op te stellen. De resolutie was ingediend door de Democratische senator Bernie Sanders.

Sanders noemde de oorlog in Gaza voorafgaand aan de stemming "de meest intensieve bommencampagne van de 21ste eeuw", met "catastrofale gevolgen". Senatoren stemden in grote meerderheid tegen Sanders' voorstel.

Beelden van nieuw ontdekte tunnels in Gaza

Het Israëlische leger heeft beelden verspreid van tunnels die het recent in Gaza zou hebben ontdekt. Het zou gaan om tunnels onder de Salah Al-din-weg in Gaza. Een deel van de beelden is gefilmd met de bodycam van een militair.

The New York Times meldde gisteren op basis van gesprekken met Israëlische militairen dat het Israëlische leger verrast is door de omvang en kwaliteit van het tunnelnetwerk onder Gaza

Israëlische militairen laten beelden van tunnels in Gaza zien

Pakistan woedend over Iraanse aanval op militie in buurland

De Pakistaanse autoriteiten hebben verbolgen gereageerd op Iraanse luchtaanvallen uitgevoerd op een militie in Pakistan. Ze waarschuwen dat de actie "totaal onacceptabel is" en "ernstige gevolgen" kan hebben. Bij de raket- en drone-aanval zijn volgens Pakistan twee kinderen gedood. Drie anderen raakten gewond.

De aanvallen, gericht op de soennitische militie Jaish al-Adl, werden gemeld door Iraanse staatsmedia. Ze volgen op Iraanse raketaanvallen op doelen in Syrië en Irak minder dan een etmaal eerder. Die aanval in Syrië was gericht tegen IS, dat een aanslag in Iran heeft geclaimd waarbij meer dan 90 mensen omkwamen.

De aanval op Erbil in Irak was volgens de Iraanse Revolutionaire Garde gericht op een 'spionnenhoofdkwartier' van de Israëlische inlichtingendienst Mossad. De aanval zou het antwoord zijn geweest op "recente wreedheden" begaan door Israël tegen commandanten van de Revolutionaire Garde en tegen de "As van Verzet": de Houthi-rebellen in Jemen en Hezbollah in Libanon.

Welkom

Welkom in het liveblog van woensdag 17 januari over de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.