Dartsblog
NOS SportAangepast

Stoïcijnse Humphries pakt wereldtitel darts, noemt 16-jarige Littler 'ongelofelijke speler'

Dit is ons liveblog over de finale van het WK darts, tussen Luke Littler en Luke Humphries.

  • Humphries won de finale met 7-4
  • De beste Nederlander op dit WK was Michael van Gerwen, hij werd uitgeschakeld in de kwartfinale

Bij een nieuw bericht in dit blog automatisch een notificatie krijgen? Klik dan op het belletje!

liveblog gesloten

Tijd om de darts op te bergen (maar niet voor lang)

Tot zover het WK darts 2024. Tijd voor een lange vakantie is er niet voor de topspelers. In januari worden er al World Series-toernooien gespeeld in Bahrein en Den Bosch. Op 1 februari begint de prestigieuze Premier League, waarvan de acht deelnemers morgen bekend worden gemaakt. Luke Humphries, Michael van Gerwen, Michael Smith en Nathan Aspinall zijn al zeker van deelname.

Het nieuwe dartseizoen begint met Luke Humphries als wereldkampioen en aanvoerder van de wereldranglijst!

Humphries: 'Littler gaat nog titels winnen'

Humphries is nog niet bijgekomen van de zinderende finale. "Ik kan niet in woorden beschrijven hoe goed dit voelt. In mijn achterhoofd dacht ik: Pak hem nu, want deze jongen gaat de dartswereld domineren. Hij is een ongelofelijke speler. Ik won vanavond, maar hij gaat er nog zat winnen, dat weet ik zeker."

Littler na stormachtige entree in dartswereld: 'Het was ongelofelijk'

Luke Littler, die vriend en vijand verraste door op zestienjarige leeftijd de WK-finale te halen, kan nog lachen na zijn verloren WK-finale. "Het was ongelofelijk. Het enige negatieve was dat ik te veel legs verloor die ik begon en ik niet won."

"Elke wedstrijd was goed. Alleen die drie missers (tijdens de finale) irriteren me. Het publiek had graag gezien dat we doorgingen. Maar Luke (Humphries) heeft het goed gedaan, hij verdient het."

Humphries ontvangt de beker

Luke Humphries houdt de Sid Waddell-trofee omhoog. Hij schrijft 500.000 Britse ponden bij en is de beste darter van de wereld.

Humphries is wereldkampioen!

Luke Humphries gooit dubbel acht en is wereldkampioen darts!

Littler kreeg drie pijlen op de dubbel om de wedstrijd te redden, maar voor het eerst dit toernooi sloeg hij niet op het juiste moment toe. Niemand zal het hem kwalijk nemen, want je kan niet vaak genoeg benadrukken dat hij nog maar zestien jaar oud is.

Humphries is de twaalfde wereldkampioen bij dartsbond PDC. Hij is tevens nummer 1 van de wereld.

Matchpoint Humphries

Ook Humphries houdt nu zijn eigen leg. Als hij Littler de komende leg breekt, is hij wereldkampioen.

Littler leidt elfde set

Littler verzaakt niet en houdt zijn eigen legs. Hij staat 2-1 voor in de elfde set. Als Humphries het nu af wil maken, moet hij Littler nog breken.

Fantastisch niveau

Beide spelers gooien nog steeds boven de 100 gemiddeld. Humphries staat op 104, Littler net onder 102. Het zal qua gemiddelde waarschijnlijk niet de beste finale ooit worden, maar zulke hoge scores zijn extreem knap onder deze druk. Zeker voor twee debutanten in de WK-finale.

Nog eentje voor Humphries

En weer gaat de set naar Humphries. Hij maakt geen fouten op de belangrijke momenten en de 28-jarige Humphries is een set verwijderd van de wereldtitel.

Het is de eerste keer dit toernooi dat Littler op twee sets achterstand komt.

Ook 170 voor Littler!

Wauw, wauw, wauw. Ook Littler gooit de maximale finish van 170. Humphries stond op ruime achterstand in de leg en Littler had alle tijd, maar de 170 staat.

Humphries weer op voorsprong

Net als Humphries de negende set lijkt te pakken, mist hij drie darts op de dubbel. Littler slaat weer toe met een prachtige finish van 71. Hij lijkt maar niet kapot te krijgen, en dat terwijl Littler zestien jaar oud is.

De leg daarna slaat Humphries wel toe. Hij pakt de set en het is 5-4!

Tweemaal 108 voor Humphries

Twee finishes van 108 op rij voor 'Cool Hand' Luke Humphries. Hij zet Littler steeds verder onder druk.

Weer gelijk!

Een 121-finish levert Humphries weer een set op. Het is 4-4 en er zijn nog maximaal zeven sets te gaan. Wat voor een apotheose gaan we tegemoet?

Twee legs voor Humphries

Humphries wint eenvoudig twee legs op rij. Nog eentje erbij en het is weer gelijk in Ally Pally.

Tikken over en weer

Humphries staat klaar op 48 om de zevende set binnen te halen, maar Littler gooit een 122-finish uit. De beslissende leg van de zevende set gaat na een misser van Littler wel naar Humphries en het is 4-3!

170 voor Humphries

Een 170-finish voor Humphries! In de leg daarna volgen er weer missers, waarvan Littler met een ijskoude 84-finish profiteert.

Geen 180, maar 60 voor Humphries - set naar Littler

Humphries gooit drie pijlen in de triple 20, maar twee van zijn darts vallen uit het bord. Daardoor blijft een score van 60 staan. Later in de leg mist hij ook nog pijlen op de dubbel, waardoor de set met 3-0 naar Littler gaat.

Eerste voorsprong voor Littler

De eerste vier sets gingen allemaal naar de speler die hem juist niet begon. Littler is de eerste speler die zijn eigen set houdt.

Humphries vergeet te profiteren, Littler pakt door en komt op voorsprong

Littler mist drie pijlen op dubbel acht, maar Humphries profiteert niet en de leg gaat alsnog naar Littler. De 16-jarige Engelsman pakt daarna door en haalt de vijfde set binnen, hij staat met 3-2 voor!

Littler

Mentale veerkracht

Humphries en Littler houden allebei hun eigen leg en tonen mentale veerkracht. Ze gooien allebei rond de 100 gemiddeld, wat uitstekend is voor een finale. Na een mindere leg volgt vaak weer een goede beurt.

En Littler maakt weer gelijk

Littler wint de vierde set met 3-1 en het is weer gelijk. Het regent hoge scores van beide spelers en ook de finishes zijn goed verzorgd. Wat een finale!

Humphries weer op voorsprong

Na een 116-finish van Humphries is er een beslissende set in de derde leg. Humphries breekt Littler opnieuw, steelt de set van Littler en komt op 2-1 voorsprong.

Luke Humphries

Déjà vu?

De wedstrijd van Littler lijkt identiek aan zijn halve finale van gisteren tegen Rob Cross. Hij begon matig, maar komt razendsnel op 2-0 in de derde set.

Nu is het Humphries die weer een break plaatst, na een paar zeldzame missers van Littler.

Het staat gelijk

En nog een 120-finish voor Littler. Hij staat ineens aan, wint drie legs op rij en haalt de set binnen. 1-1 is de stand.

Littler vecht zich terug

Littler plaatst een rebreak en gooit daarna een 142-finish uit. Het is 2-2 in de tweede set. Hij is wakker!

Littler weer gebroken

Humphries heeft zijn niveau van gisteren inmiddels bereikt, hij gooit weer ruim boven de 100 gemiddeld. Littler gooit bijna 128 uit in zijn eigen leg, maar hij mist de bullseye net. Humphries raakt de dubbel en breekt Littler voor de tweede keer.

1-0 voor Humphries

Het is nog even zoeken voor Littler, die nog wel zijn eerste 180-score gooide. Humphries haalt de eerste set relatief eenvoudig binnen.

Eerste speldenprikje

Het is Humphries die als eerste een break plaatst. Hij oogt minder precies als gisteren, maar staat 2-1 voor in de eerste set en mag nu zelf beginnen om de set binnen te halen.

Finale is begonnen

Luke Littler heeft de WK-finale afgetrapt. Mocht er straks in een beslissende set een sudden death-leg worden gespeeld, zal de 16-jarige Littler deze mogen beginnen.

De spelers komen het podium op

De finalisten worden het podium opgeroepen. Na de opkomsten mogen Littler en Humphries een paar pijlen ingooien, waarna de finale echt begint.

Hoe werkt de finale?

De WK-finale is de langste dartwedstrijd van het jaar. Om te winnen moet je zeven sets winnen. Elke set is een best of 5. De eerste bij drie legs wint de set.

Een eventuele dertiende en beslissende set moet met twee legs verschil gewonnen worden. Mocht het 5-5 staan, volgt er een beslissende leg: de sudden death.

De laatste van 'the voice of darts'

De wedstrijd van vanavond wordt de laatste WK-finale van Russ Bray, de scheidsrechter die benoemd is vanwege zijn rauwe stem die bij een 180-score door Ally Pally klinkt.

Na vanavond blijft hij bij dartsbond PDC betrokken als ambassadeur, en zal hij nog wel als scheidsrechter fungeren bij toernooien van de World Series. Dat is een reeks toernooien over de hele wereld om de dartsport te promoten.

Niet de eerste ontmoeting

Littler en Humphries kwamen elkaar al eens tegen in een lokaal kroegtoernooi. De een was toen twaalf jaar oud, de ander een wereldkampioen bij de jeugd. Het lijken beelden uit een ver verleden, toch is dit beeld slechts vier jaar oud.

Volle spaarpot in verschiet

Naast de wereldtitel en de Sid Waddell-trofee, de beker vernoemd naar de Britse commentator die jarenlang de stem van darts was en in 2012 overleed, staat er ook het nodige prijzengeld op het spel.

Door het bereiken van de finale zijn Littler en Humphries al zeker van 200.000 Britse ponden, omgerekend ruim 230.000 euro. De winnaar van het toernooi krijgt een cheque van 500.000 pond, oftewel ruim 580.000 euro.

Sid Waddell-trofee

Hoe staan de spelers er voor?

Littler versloeg tijdens het toernooi al voormalig wereldkampioenen Raymond van Barneveld en Rob Cross met duizelingwekkende gemiddeldes. Niemand kon de 16-jarige Engelsman tot nu toe stoppen. Zelfs Cross, die ruim boven de 100 gemiddeld gooide en op voorsprong kwam, kon de code niet kraken en ging er met 6-2 af.

In vier van de zes partijen gooide Littler boven de 100 gemiddeld. Luke Humphries, sinds zijn overwinning in de halve finale de nummer 1 op de wereldranglijst en inmiddels drievoudig majorwinnaar, behaalde dit toernooi eenmaal een hoger gemiddelde. In de halve finale tegen Scott Williams noteerde Humphries een gemiddelde score van ruim 108 en won hij met 6-0 in sets.

Over het hele toernooi heeft Littler een gemiddelde van ruim 101, terwijl Humphries net boven de 99 scoort. Bij een gemiddelde van 100 kun je spreken van een hoog niveau. 105 of hoger is uitmuntend te noemen, zeker bij de lange wedstrijden die op het WK gespeeld worden.

Ook het finishpercentage ligt bij Littler iets hoger (44 om 40 procent). Beide darters gooiden in dit toernooi tot nu toe 50 keer de maximale score van 180, al speelde Humphries een wedstrijd minder omdat hij de eerste ronde mocht overslaan.

  • AFP
    Luke Littler
  • EPA
    Luke Humphries

Wie zijn de finalisten?

Luke Humphries, 28 jaar oud, speelde zes jaar geleden zijn eerste WK. Ondanks paniekaanvallen bereikte hij op het WK van 2019 de kwartfinale. Een jaar later stond hij opnieuw bij de laatste acht. In de jaren die volgden rekende Humphries met zijn paniekaanvallen af en kroop hij steeds verder richting de top.

In oktober won hij met de World Grand Prix zijn eerste major. In november pakte hij ook de titel bij de Grand Slam of Darts en de Players Championship Finals.

Luke Littler heeft op 16-jarige leeftijd uiteraard nog weinig ervaring op een groot podium. In 2023 maakte hij indruk op het jongerencircuit en pakte hij de wereldtitel op het WK voor jeugd, ten koste van Gian van Veen. Dit jaar gooit Littler zijn eerste WK, en maakt hij meteen een onuitwisbare indruk.

Welkom!

Welkom vanuit Ally Pally in Londen, waar een jongen van zestien zich vanavond tot de beste darter ter wereld kan gaan kronen. De piepjonge Luke Littler neemt het op tegen zijn landgenoot Luke Humphries.