Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Israëlische leger bevestigt vrijlating 11 Israëlische gijzelaars door Hamas

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.

liveblog gesloten

Opnieuw groep gijzelaars terug in Israël

Het Israëlische leger zegt dat de elf gijzelaars die Hamas vanavond heeft vrijgelaten in Israël zijn aangekomen. "Nadat ze medisch zijn onderzocht, brengen we ze naar hun families", zegt een woordvoerder.

Het zijn leden van vijf families uit de kibboets Nir Oz, drie vrouwen en acht kinderen. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar hebben ze allemaal ook een andere nationaliteit dan de Israëlische. De vaders van de kinderen worden nog steeds in de Gazastrook gegijzeld.

In ruil zal Israël 33 Palestijnse gevangenen laten gaan, ook alleen vrouwen en minderjarigen. Hamas heeft vandaag ook weer zes Thaise gijzelaars laten gaan.

Op sociale media gaan beelden rond waarop te zien is dat Hamas de gijzelaars overdraagt aan het Rode Kruis:

Israëlische leger bevestigt vrijlating 11 Israëlische gijzelaars door Hamas

Hamas heeft nog eens 11 Israëlische gijzelaars vrijgelaten in ruil voor 33 Palestijnse gevangenen, bevestigt het Israëlische leger. Het zijn 2 vrouwen en 9 kinderen uit de kibboets Nir Oz.

Eerder vandaag liet het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu weten dat de families van de gijzelaars die vrijgelaten zouden worden op de hoogte waren. Een aantal werd toen niet genoemd.

Gijzelaar ontsnapte aan Hamas maar werd weer gevangengenomen

Israëlische media melden dat een van de gijzelaars vier dagen aan Hamas wist te ontsnappen, maar daarna weer werd vastgezet. Dat vertelde de tante van de 25-jarige Israëlisch-Russische gijzelaar Roni Krivoi tegen een Israëlisch radiostation.

Krivoi kwam gisteren vrij. Hij vertelde zijn tante dat hij wist te ontkomen toen het gebouw in de Gazastrook waar hij vastzat bij een bombardement instortte. Hij zou geprobeerd hebben om de grens met Israël te bereiken, maar kon die niet vinden, omdat hij niet wist waar hij was. Hij wist vier dagenlang uit handen van Hamas te blijven, maar zou toen door inwoners van Gaza zijn overmeesterd en aan Hamas zijn overgedragen.

Krivoi bezocht op 7 oktober het festival bij de kibboets Re'im toen Hamas daar toesloeg. Hij is de enige Israëlische man die tot dusver is vrijgelaten, vermoedelijk omdat hij ook de Russische nationaliteit heeft.

Roni Krivoi bij zijn vrijlating gisteren

BBC-beeldanalyse laat zien hoe Hamas jarenlang met andere groeperingen trainde

Hamas heeft drie jaar lang met andere gewapende Palestijnse groepen getraind voor de terreuraanval op 7 oktober in Israël en deelde daarvan beelden op sociale media. Dat blijkt uit analyses van BBC Arabic en BBC Verify. BBC bekeek hiervoor beeldmateriaal op onder meer Telegram, waarop tien verschillende groepen te herkennen zijn op basis van hoofdbanden en emblemen.

Op het beeldmateriaal zijn oefeningen te zien in een nagebootste kibboets. Ook oefenden de Palestijnse groepen het overmeesteren van een nep-tank met Israëlische vlag, het binnenvallen van gebouwen en het nemen van gijzelaars. Veel van de beelden werden al ver voor de aanval van 7 oktober gedeeld. Dat gold niet voor de trainingsvideo waarop te zien was hoe hekken werden gesloopt voor het doorlaten van motorfietsen, een tactiek die werd toegepast op 7 oktober. Die beelden werden pas drie dagen na de verrassingsaanval gedeeld.

Na de terreuraanvallen in Israël plaatsten vijf van de tien geïdentificeerde groepen video's waarin ze beweerden te hebben deelgenomen aan de aanvallen. Drie andere groepen schreven in een bericht hetzelfde.

Drie groeperingen beweren daarnaast gijzelaars meegenomen te hebben. Hamas zei al snel niet alle gijzelaars in handen te hebben.

Kijken: wat houdt de verlenging in?

Correspondent Nasrah Habiballah over het verlengen van de gevechtspauze in Gaza

Wie zijn de Palestijnse gevangenen?

De afgelopen dagen werden tientallen Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Onder luid gejuich werden ze onthaald door een menigte op de bezette Westelijke Jordaanoever. Wie zijn deze gevangenen?

Lange rijen voor voedsel en brandstof in Gaza

In de stad Khan Younis, in het zuiden van de Gazastrook, vormen zich lange rijen voor voedsel, gas en brandstof. "We staan al twee dagen in de rij", zegt een van de vele wachtenden.

In de video hieronder vertellen Gazanen over de nijpende situatie waarin ze zich bevinden:

Noodhulp voor Gazanen: 'We staan al twee dagen in de rij voor meel'

Dialyseafdeling in Al-Shifa-ziekenhuis weer in gebruik genomen

Het Palestijnse ministerie van Gezondheid in Gaza, dat onder leiding staat van Hamas, zegt dat de dialyseafdeling van het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad weer operationeel is. Het ziekenhuis roept nierpatiënten in het gebied op naar het ziekenhuis te komen voor behandeling.

Rondom het Al-Shifa-ziekenhuis vonden twee weken geleden gevechten plaats tussen het Israëlische leger en Hamas.

Het Al-Shifa-ziekenhuis in Gaza-Stad op de derde dag van de gevechtspauze

Egypte: groep Israëlische gijzelaars worden overgedragen aan Rode Kruis

Volgens Egyptische bronnen is de overdracht van de 11 Israëlische gijzelaars aan de Palestijnse Rode Halve Maan begonnen. Ook de afgelopen dagen droeg Hamas de gijzelaars over aan de Palestijnse tak van het Rode Kruis, die de gijzelaars vervolgens naar de grensovergang met Egypte begeleidde.

Israëlische overheidsfunctionaris bevestigt verlenging gevechtspauze

De Israëlische krant Haaretz meldt dat een bron binnen de Israëlische regering de verlenging van de gevechtspauzes heeft bevestigd.

In ruil voor de verlenging zal Hamas 20 extra gijzelaars vrijlaten, schrijft de krant. Premier Netanyahu liet gisteren weten bereid zijn het bestand telkens met een dag te verlengen als Hamas tien gijzelaars laat gaan.

Nieuwe vrijlating Israëlische gijzelaars en Palestijnse gevangenen ophanden

Hamas zegt een lijst te hebben ontvangen met de Palestijnse gevangenen die Israël vrij zal laten vandaag. Op die lijst staan 3 vrouwen en 30 minderjarigen, meldt de militante organisatie.

In ruil daarvoor zal Hamas 11 Israëlische gijzelaars vrijlaten. Hun namen zijn inmiddels bekend gemaakt, berichtte het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu eerder vanmiddag.

Qatar: gevechtspauze Israël en Hamas met twee dagen verlengd

Israël en Hamas willen hun gevechtspauze met twee dagen verlengen. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken van Qatar, dat deelneemt aan de onderhandelingen, op X. Hamas heeft de verlenging tegenover persbureau Reuters bevestigd.

"Er is een akkoord bereikt met de broeders in Qatar en Egypte om de tijdelijke humanitaire wapenstilstand met twee dagen te verlengen, onder dezelfde voorwaarden als de vorige wapenstilstand," zei een Hamas-functionaris in een telefoongesprek met persbureau Reuters. Israël heeft het bericht nog niet bevestigd.

Israëlische families op de hoogte gesteld van vrijlating

De familie van de Israëlische gijzelaars die vandaag zullen worden vrijgelaten zijn hiervan op de hoogte gebracht, meldt het kantoor van de Israëlische premier Netanyahu. Er wordt niet genoemd om hoeveel gijzelaars het gaat.

Eerder vandaag melde een ingewijde die namens Qatar onderhandelt dat Israël en Hamas problemen zouden hebben met de lijsten van de vrij te laten Israëlische gegijzelden en Palestijnse gevangenen.

Eerste leveringen schoon drinkwater in noorden Gazastrook

De VN-hulporganisatie Unrwa en de Palestijnse Rode Halve Maan hebben gisteren voor het eerst schoon drinkwater geleverd in het noorden van de Gazastrook. Dat meldt de VN-organisatie op X.

Ook brachten de organisaties kant-en-klaar voedsel, tenten, en medische goederen.

Elon Musk bezoekt met premier Netanyahu verwoeste kibboets

Elon Musk, topman van onder meer X en Tesla, is vandaag aangekomen in Israël. Samen met de Israëlische premier Netanyahu bracht hij een bezoek aan de kibboets Kfar Aza, vlakbij de grens met Gaza. Hamas viel de kibboets aan op 7 oktober.

Israëlische media meldden vandaag dat Musk met Netanyahu en de Israëlische president Herzog zal spreken. In die gesprekken zouden Herzog en Netanyahu vragen om het toenemende antisemitisme online te bestrijden.

Elon Musk bezoekt met premier Netanyahu verwoeste kibboets

Egypte: verlenging gevechtspauze aanstaande

Volgens Egypte is een verlenging van de gevechtspauze dichtbij. Qatar en Egypte zouden een verlenging van twee dagen hebben onderhandeld. Dat heeft het hoofd van de Egyptische Staatsvoorlichtingsdienst bekend gemaakt, meldt persbureau Reuters.

Officieel is vandaag de laatste dag van de vierdaagse gevechtspauze. Behalve de tweedaagse verlenging van de gevechtspauze zouden ook 20 Israëlische gijzelaars en 60 Palestijnse gevangenen worden vrijgelaten.

'Israëlische troepen pakken zestig Palestijnen op op Westelijke Jordaanoever'

Nieuwszender Al Jazeera meldt dat er vannacht op de Westelijke Jordaanoever meer dan zestig Palestijnen zijn gearresteerd door Israëlische troepen. Volgens Al Jazeera zijn er sinds de oorlog begon op 7 oktober ruim 3000 Palestijnen opgepakt.

Israël bezet de Westelijke Jordaanoever. Er wonen behalve zo'n drie miljoen Palestijnen zeker 600.000 Joodse kolonisten in meer dan honderd nederzettingen, die volgens het internationaal recht illegaal zijn.

'Discussie tussen Hamas en Israël over vrij te laten gegijzelden en gevangenen'

Israël en Hamas zouden problemen hebben met de lijsten van de vandaag vrij te laten Israëlische gegijzelden en Palestijnse gevangenen. Dat zegt een ingewijde die namens Qatar bemiddelt tegen persbureau Reuters.

De afgelopen dagen hebben de twee partijen elkaar telkens van tevoren laten weten wie ze van plan zijn om vrij te laten. Volgens Qatar is daar nu een klein probleem mee. "De Qatari's werken met beide partijen aan een oplossing om vertraging te voorkomen", zegt een bemiddelaar tegen Reuters.

Volgens de Israëlische krant Haaretz heeft een van de problemen te maken 38 Palestijnse vrouwen die voor 7 oktober al in Israëlische gevangenissen zaten. 32 daarvan zijn inmiddels vrijgelaten. Hamas wil ook de overige zes vrij hebben voordat andere, recenter opgepakte, Palestijnen vrij komen. Deze zes vrouwen staan echter niet op de lijst van Israël om vrij te laten.

Verwoesting Gaza-Stad goed duidelijk in gevechtspauze

Inwoners van Gaza-Stad hebben door de gevechtspauze de kans om de schade op te nemen na zeven weken oorlog tussen Israël en Hamas. Velen komen terug in een compleet verwoeste stad.

Bekijk hier beelden uit Gaza-Stad:

Wanneer er geen bommen vallen, kan de verwoesting van Gaza-Stad gefilmd worden

X-eigenaar Musk spreekt vandaag met Israëlische leiders

Elon Musk, topman van onder meer X en Tesla, is aangekomen in Israël. Volgens verschillende Israëlische media spreekt de ondernemer vandaag met de Israëlische president Herzog en premier Netanyahu. In de gesprekken zullen Herzog en Netanyahu benadrukken om actie te ondernemen tegen het toenemende antisemitisme online en dit te bestrijden.

Twee weken geleden ontstond er ophef rond Musk toen hij in een reactie op X een antisemitisch bericht leek te onderschrijven. Kort na de opmerking van Musk veroordeelde het Witte Huis die reactie. Ook grote Amerikaanse bedrijven, zoals Walt Disney, Warner Bros., Discovery en Comcast, stopten met adverteren op X.

Israël ontvangt lijst met gijzelaars die vandaag vrijkomen

Het kantoor van de Israëlische premier zegt een lijst te hebben ontvangen van Israëlische gijzelaars die vandaag vrijgelaten zullen worden door Hamas. Volgens Israël zijn er nog via bemiddelaar Qatar besprekingen gaande met Hamas over het ruilen van gijzelaars en gevangenen. Aantallen worden nog niet genoemd.

Verschillende Israëlische media melden dat het gaat om elf Israëlische gijzelaars.

Emotionele familieherenigingen in Israël en Westelijke Jordaanoever

Emotionele familieherenigingen in Israël en Westelijke Jordaanoever

Vrijgelaten Thai in goede gezondheid

De drie gegijzelde Thai, die gisteren werden vrijgelaten door Hamas, zijn in goede gezondheid. Dat heeft de Thaise premier Srettha Thavisin gezegd.

Het drietal is bij aankomst in Tel Aviv direct onderzocht. Daarbij kwam naar voren dat ze niet direct medische hulp nodig hadden. De Thai worden zo snel mogelijk naar Thailand teruggebracht.

Tot nu toe zijn er zeventien Thaise gijzelaars vrijgelaten door Hamas.

'Gesprekken over vrijlating gegijzelde oude mannen'

In een poging de gevechtspauze te verlengen zou Hamas mogelijk bereid zijn ook oudere Israëlische mannen te laten gaan, schrijft de Wall Street Journal op basis van bronnen binnen het onderhandelingsteam. Tot nu toe kwamen er alleen Israëlische vrouwen en kinderen vrij, naast enkele buitenlandse volwassen mannen.

Hamas en Israël hebben beiden aangegeven open te staan voor verlenging van het bestand, onder de eerder afgesproken voorwaarden. Inzet van de onderhandelingen is volgens de Amerikaanse krant een verlenging van vier dagen.

Officieel is vandaag de laatste dag van de vierdaagse gevechtspauze. Hamas heeft vanmorgen nog geen lijst vrijgegeven van gijzelaars die zullen worden overdragen. De andere dagen gaf de terreurorganisatie die telkens vroeg in de ochtend vrij. Waarom dat moment nu is uitgesteld is onbekend. Hamas zou vandaag nog elf Israëliërs moeten laten gaan om aan de afgesproken vijftig te komen. De vrijgelaten buitenlanders vallen niet onder dat aantal.

Amerikaans marineschip beëindigt kaping

Een Amerikaanse marineschip heeft een eind gemaakt aan de kaping van een schip in de Golf van Aden. De Central Park uit Liberia is eigendom van een bedrijf van een Israëlische miljardair.

Het schip met 22 opvarenden werd gisteren gekaapt op zo'n 60 kilometer uit de kust van Jemen. Sinds het geweld tussen Israël en Hamas uitbarstte zijn daar al vaker schepen met een connectie met Israël doelwit geweest van aanvallen.

Het is niet duidelijk wie er achter de kaping zit. Eerder deze maand kaapten Houthi-rebellen uit Jemen een ander schip in de nabijgelegen Rode Zee.

Na een noodoproep zette het Amerikaanse oorlogsschip USS Mason koers naar de Central Park. Vijf kapers die daarop het schip verlieten konden korte tijd later worden opgepakt na een achtervolging. Details over hun identiteit zijn nog niet vrijgegeven. Alle opvarenden van de Central Park maken het goed.

Kort na de arrestatie van de kapers werden er vanaf de kust van Jemen twee raketten in de richting van de Mason geschoten. Hoewel de projectielen 18 kilometer van het schip terechtkwamen, neemt de Amerikaanse marine het incident hoog op. Schade of slachtoffers waren er niet.

Verlenging gevechtspauze?

Het is nog niet bekend of de vierde overdracht van gijzelaars vandaag de laatste gaat worden. Zowel Hamas als Israël heeft laten weten open te staan voor een verlenging van de gevechtspauze onder dezelfde voorwaarden, maar concrete afspraken zijn er nog niet.

Sinds vrijdag heeft Hamas 58 gijzelaars laten gaan, 40 Israëliërs en 18 buitenlanders, het merendeel Thaise landarbeiders. In ruil daarvoor heeft Israël 117 Palestijnse gevangenen vrijgelaten. Beide partijen hebben alleen vrouwen en minderjarigen laten gaan, op de vrijgelaten buitenlanders na.

Hamas gaf gisteren aan bereid te zijn twee of vier dagen door te gaan met gijzelaars vrij te laten als Israël zich aan de afspraken houdt. Dat betekent een gevechtspauze, humanitaire hulp voor Gaza en vrijlating van meer Palestijnen.

In een reactie liet premier Netanyahu weten bereid zijn het bestand telkens met een dag te verlengen als Hamas tien gijzelaars laat gaan. In totaal houdt de terreurorganisatie nu iets minder dan 200 mensen vast. De premier zei er wel bij dat zodra de gevechtspauze ten einde loopt, Israël weer vol de aanval zal inzetten op Hamas.

'Ik blijf maar zeggen dat ze hardop mag praten'

Hoewel er nog maar weinig informatie bekendgemaakt is over de manier waarop Hamas Israëlische gijzelaars vasthield, tekent zich op basis van mededelingen van familieleden toch een beeld af. Persbureau AP zette de spaarzame details op een rijtje.

Zo vertelt iemand dat de gijzelaars moesten slapen op plastic stoelen die tegen elkaar aan waren geplaatst. Ze kregen onregelmatig te eten, vooral rijst en brood. Twee bevrijde familieleden waren in vijftig dagen tijd zeven kilo afgevallen.

Een ander beschrijft dat zijn tante Adina Moshe "moest wennen aan het zonlicht" omdat ze ondergronds werd vastgehouden. "Ze zat in het volledige donker. Ze liep met haar ogen terneergeslagen omdat ze in een tunnel zat."

De gijzelaars kregen niet te horen dat hun vrijlating ophanden was. "Pas toen ze het Rode Kruis zag wist ze dat deze gruwelijke zeven weken voorbij waren."

Dat vrijheid weer wennen is merkte de familie van Hila Rotem-Schoshani (13). "Ik blijf maar zeggen dat ze hardop mag praten. Zij hadden gezegd dat ze moest fluisteren en stil zijn", zegt haar oom over de regels van de gijzelnemers.

Hila werd net op tijd vrijgelaten voor haar verjaardag vandaag. Volgens familieleden sliep ze goed en is haar eetlust in orde. Ook Ohad Munder vierde dit weekend feest: voor zijn uitgestelde negende verjaardag kwamen vriendjes langs in het ziekenhuis voor pizza en ijs.

'Vrijgelaten gijzelaar doodziek'

Een van de gijzelaars die Hamas gisteren heeft vrijgelaten is ernstig ziek. De 84-jarige Alma Abraham moest meteen na vrijlating per helikopter worden overgebracht naar een ziekenhuis in Beër Sjeva voor behandeling. Een medische aandoening die ze al had voor haar ontvoering is door gebrek aan behandeling verergerd. Ze is in levensbedreigende toestand opgenomen op de ic, aldus de ziekenhuisdirecteur.

Hamas liet gisteren zeventien mensen gaan, dertien Israëliërs, een Rus en drie Thai. Abraham was de oudste persoon die werd vrijgelaten, de jongste waren twee kinderen van vier jaar oud.

Een legerhelikopter die vrijgelaten gijzelaars naar Tel Aviv brengt

Palestijnen neergeschoten in de VS

De Amerikaanse politie is op zoek naar een man die zaterdagavond drie Palestijnse studenten neerschoot in Burlington, in de staat Vermont. De politie houdt rekening met een haatmisdrijf, "gezien de huidige spanningen". Een van de jongeren raakte ernstig gewond, de toestand van de anderen is stabiel.

De drie jongemannen, allen 20 jaar oud, waren op bezoek in Burlington om Thanksgiving bij familie van een van hen te vieren. Ze liepen over straat toen ze door de schutter werden belaagd. Mogelijk opende de dader het vuur omdat ze Arabisch spraken en een zwart-witte keffiyeh droegen, een sjaal die symbool staat voor de Palestijnse zaak omdat Yasser Arafat er vaak een droeg.

De politie heeft nog geen idee wie de dader is. Een moslimorganisatie uit de VS heeft een beloning van 10.000 dollar uitgeloofd voor de gouden tip.

De drie slachtoffers

Welkom

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Het nieuws van gisteren is hier terug te lezen.