Gaza/Israël-blog
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw uitruil tussen Hamas en Israël, beiden lijken bereid gevechtspauze te verlengen

In dit blog houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas.

  • Hamas laat opnieuw een groep gijzelaars uit Gaza vrij
  • Netanyahu bezoekt Israëlische militairen in Gazastrook
  • VN: hulpgoederen zijn druppel op gloeiende plaat

Hier vind je een overzicht van onze belangrijkste verhalen over de oorlog tussen Hamas en Israël. En hier lees je de betekenis van een aantal veelgebruikte termen.


Netanyahu bereid tot langere gevechtspauze, steeds met een dag

Israël is bereid de gevechtspauze steeds met een dag te verlengen, als Hamas per dag minstens tien gijzelaars vrijlaat. Dat heeft premier Netanyahu gezegd tegen de Amerikaanse president Biden. De twee hadden vanavond telefonisch contact.

Volgens het Witte Huis zijn Biden en Netanyahu overeengekomen dat de twee partijen samen zullen blijven werken om de Israëlische gijzelaars vrij te krijgen die begin oktober door Hamas werden ontvoerd. Een deel van hen heeft een dubbele nationaliteit, waaronder de Amerikaanse.

Daarnaast zei Netanyahu tegen de Amerikaanse president dat Israël de oorlog in Gaza "in volle hevigheid" zal hervatten, zodra de gevechtspauze ten einde is. De huidige afspraken over de gevechtsonderbreking lopen tot en met morgen.

Eerder op de avond zei Hamas in een verklaring al dat over verlenging van twee tot vier dagen gepraat kan worden, mits Israël Palestijnse gevangenen vrijlaat, zoals de afgelopen dagen steeds is gebeurd.

Hamas zegt gevechtspauze te willen verlengen

In een verklaring heeft Hamas gezegd de vierdaagse gevechtspauze te willen verlengen. De terreurgroep stelt wel als voorwaarde dat Israël meer Palestijnse gevangenen vrijlaat, zoals de afgelopen dagen gebeurde. Morgen komt er een einde aan de vierdaagse gevechtsonderbreking.

Een hooggeplaatste Palestijnse bron meldt aan de BBC dat bij onderhandelingen in Qatar is gezegd dat Hamas een verlenging van twee tot vier dagen dagen zou overwegen. Daarmee zouden er 20 tot 40 Israëlische gijzelaars vrij kunnen komen.

Of Israël bereid is tot verlenging is nog onduidelijk. Eerder liet de Israëlische regering weten dat verlenging bespreekbaar was, mits er dagelijks minimaal 10 Israëlische gijzelaars vrij zouden komen. Premier Netanyahu herhaalde vanmiddag dat de gevechtspauze tijdelijk is en dat Hamas moet worden vernietigd.

Tienduizenden mensen bij Londense demonstratie tegen antisemitisme

Tienduizenden mensen zijn vanmiddag in het centrum van Londen de straat opgegaan om te demonstreren tegen antisemitisme. De mars van vanmiddag was bedoeld als steunbetuiging aan de Joodse gemeenschap. Betogers droegen onder meer Israëlische vlaggen en protestborden met teksten als 'Never Again Is Now' bij zich. De Britse ex-premier Boris Johnson was ook aanwezig.

Sinds het uitbreken van de oorlog tussen Hamas en Israël begin oktober is het aantal antisemitische incidenten in Londen fors toegenomen, meldt de BBC. De zender spreekt van 554 van zulke meldingen in de periode tussen 1 oktober en 1 november. In dezelfde periode vorig jaar waren dat er 44.

Gisteren vond in het centrum van de Engelse hoofdstad nog een pro-Palestina-betoging plaats waar duizenden demonstranten op afkwamen. Die mars verliep overwegend rustig, al werden wel 18 mensen opgepakt op verdenking van haatzaaien. De politie had betogers vooraf met flyers gewaarschuwd wat wel en niet toegestaan was tijdens het protest.

Amna voor even terug in verwoest huis: 'Zo erg hebben we het nog nooit meegemaakt'

Tijdens de gevechtspauze kunnen sommige Gazanen voor even terug naar hun huis. Om te kijken wat ervan over is, en wat spullen mee te nemen. Van het huis van Amna's zoon en haar kleinkinderen is weinig meer over:

Amna voor even terug in verwoest huis: 'Zo erg hebben we het nog nooit meegemaakt'

Israël: 39 Palestijnen vrijgelaten

Volgens de Israëlische gevangenisdienst zijn vanavond 39 Palestijnse gevangenen vrijgelaten, als onderdeel van de ruil met Hamas. Persbureau Reuters meldde eerder vanavond dat te zien was dat een konvooi de Israëlische Ofer-gevangenis op de Westelijke Jordaanoever verliet. De Palestijnse autoriteiten hebben dit nog niet bevestigd.

De ruil is onderdeel van een vierdaagse gevechtspauze waarbij Hamas gijzelaars vrijlaat en Israël Palestijnse gevangenen. Eerder vanavond werden 17 mensen, onder wie 14 Israëliërs, door Hamas overgedragen aan het Internationale Rode Kruis.

Volgens de BBC zijn in totaal nu 54 gijzelaars door Hamas vrijgelaten, omgekeerd heeft Israël 117 Palestijnse gevangenen laten gaan. Morgen zou er nog eenmaal een ruil moeten plaatsvinden.

Syrië: Israëlische raketten leggen luchthaven Damascus plat

De luchthaven van de Syrische hoofdstad Damascus is voorlopig onbruikbaar na een Israëlische luchtaanval. Dat meldt het Syrische leger. Het in Londen gevestigde Syrische Observatorium voor de Mensenrechten meldt dat bij de aanval de start- en landingsbanen van de luchthaven werden geraakt. Vluchten naar Damascus worden omgeleid naar onder meer Aleppo.

Volgens de Syrische strijdkrachten vuurde Israël vanaf de Golanhoogten ook raketten af op gebieden rondom de hoofdstad, maar die zouden zijn neergehaald. Israël heeft hierover niets naar buiten gebracht.

Israël voert vaker aanvallen uit in Syrië. Dat land onderhoudt nauwe banden met Iran, een aartsrivaal van Israël.

Beelden van de door Hamas vrijgelaten gijzelaars

Derde groep Israëlische gijzelaars vrijgelaten

Biden: ook Amerikaans kind vrijgelaten door Hamas

Hamas heeft vanavond ook een meisje met de Israëlische en Amerikaanse nationaliteit vrijgelaten. Dat heeft de Amerikaanse president Biden bekendgemaakt. Het gaat om een kind van 4 jaar, de kleuter is inmiddels is overgedragen aan Israël. Het is de eerste keer dat de terreurgroep een Amerikaanse burger laat gaan.

Volgens nationaal veiligheidsadviseur Sullivan was het meisje twee dagen geleden jarig. Haar ouders werden op 7 oktober gedood bij de aanval van Hamas op Israël.

De Amerikaanse president zal later vandaag nog telefonisch contact hebben met de Israëlische premier Netanyahu. Details over wat de twee zullen bespreken gaf Biden niet. Wel zei Biden hoopvol te zijn dat er de komende tijd meer Amerikaanse gijzelaars vrijkomen. Hij sprak zijn hoop uit voor verlenging van de gevechtspauze, die officieel tot morgen duurt.

Weer groep gijzelaars door Hamas vrijgelaten

Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars vrijgelaten. Het zijn 17 mensen, onder wie 14 Israëliërs. Het Rode Kruis heeft de groep vanuit Gaza naar Israël begeleid, net zoals gisteren en eergisteren gebeurde.

De Israëlische gijzelaars zijn tussen de 4 en 84 jaar oud en negen van hen waren jonger dan 18.

Als onderdeel van dat 'afsprakenpakket' komen later vandaag nog 39 Palestijnen vrij die in Israëlische gevangenissen zaten. Morgen wordt de laatste uitruil verwacht; dan komt ook de gevechtspauze ten einde. Een team van bemiddelaars onder leiding van de VS en Qatar doet pogingen om die gevechtsonderbreking verlengd te krijgen.

Netanyahu bezoekt Israëlische militairen in Gazastrook

De Israëlische premier Netanyahu heeft een bezoek gebracht aan troepen in het noorden van de Gazastrook. Het is voor het eerst in deze oorlog dat hij daar is. Netanyahu zei opnieuw dat Israël alles doet om de gijzelaars weer thuis te krijgen, "en uiteindelijk zal dat lukken". Op dit moment is er een gevechtspauze van kracht, die onder meer is bedoeld voor de uitwisseling van gijzelaars en Palestijnse gevangenen.

Netanyahu liet verder blijken dat na de gevechtspauze de oorlog tegen Hamas wordt hervat "tot we hebben gewonnen". Dat betekent volgens hem dat de gijzelaars moeten vrijkomen, Hamas wordt vernietigd en dat Israël nooit meer vanuit de Gazastrook wordt bedreigd.

Rode Kruis: overdragen gijzelaars begonnen

Het Rode Kruis meldt dat het de eerste gijzelaars overgedragen heeft gekregen van in totaal dertien Israëliërs en vijf mensen met een andere nationaliteit die nu vrijkomen.

Volgens Hamas gaat het om dertien Israëliërs, drie Thai en een Rus. Ze hoorden bij de groep van ruim 240 mensen die bij de terreuraanval van Hamas in Israël op 7 oktober naar de Gazastrook waren ontvoerd.

Lijst met vrij te laten gijzelaars en gevangenen bekend

Egypte heeft laten weten dat het een lijst heeft ontvangen van dertien Israëliërs en 39 Palestijnen die vandaag vrij moeten komen. Het is de derde groep gevangenen en gijzelaars die wordt geruild. Op de lijst zou voor het eerst in drie dagen een Amerikaan staan.

Het kabinet van de Israëlische premier Netanyahu zegt dat er "ongeveer twintig" gijzelaars op de lijst staan. Het zou gaan om dertien Israëliërs en zeven mensen met een andere nationaliteit.

Volgens Egypte zijn er vandaag geen obstakels. Gisteren duurde het tot laat in de avond voor de geplande ruil tot stand kwam. Het is de derde dag van de vierdaagse gevechtspauze die Israël en Hamas hebben afgesproken om gevangenen te ruilen.

VN: hulpgoederen zijn druppel op gloeiende plaat

Het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen UNRWA noemt de honderden vrachtwagens met hulpgoederen die de afgelopen dagen de Gazastrook in mochten een druppel op de gloeiende plaat. Volgens de hulporganisatie zijn per dag 200 vrachtwagens met hulp nodig, over een periode van ten minste twee maanden.

Er is meer brandstof nodig om apparatuur te laten draaien, bijvoorbeeld om water te ontzilten, voor de riolering, voor ziekenhuizen, bakkerijen en communicatiemiddelen. "De leefomstandigheden in Gaza zijn gevaarlijk, er is geen drinkwater en geen voedsel. Dat geldt zowel voor het zuiden als het noorden van Gaza", zegt een woordvoerder van UNRWA.

Tanker gekaapt in Golf van Aden

Voor de kust van Jemen is een tanker gekaapt, mogelijk vanwege banden van Israël met de eigenaar. The Central Park is eigendom van de rederij Zodiac Maritime, die onderdeel uitmaakt van de Zodiac-groep, waarvan de Israëlische miljardair Eyal Ofer de eigenaar is. Het schip heeft 22 opvarenden en vaart met een Turkse kapitein onder Liberiaanse vlag.

Wie de tanker heeft gekaapt, is nog niet duidelijk. De kaping werd bekendgemaakt door Ambrey, een bedrijf dat is gespecialiseerd in maritiem risicomanagement en veiligheid.

In Jemen woedt al jaren een burgeroorlog. Troepen van de internationaal erkende regering en een coalitie onder leiding van Saudi-Arabië vechten tegen door Iran gesteunde Houthi-opstandelingen. Het deel van de zee waar het schip is gekaapt ligt ver van door rebellen gecontroleerd gebied. Ook zijn in dat deel van de Golf van Aden over het algemeen geen Somalische piraten actief.

Vorige week kaapten Houthi-rebellen een schip met 25 opvarenden op de Rode Zee en voeren het naar Jemen. Israël sprak tegen dat het om een Israëlisch schip ging. De eigenaar, een Brits bedrijf, had wel een Brits-Israëlische mede-eigenaar.

Het Westen steunt Israël, hoe zit dat in de rest van de wereld?

Na de aanslagen door Hamas ging de westerse wereld vorige maand grotendeels achter Israël staan. Aan die steun hebben sommige landen inmiddels een 'maar' toegevoegd, met als kern van hun kritiek vragen over de proportionaliteit van Israëls reactie. Maar de steun blijft grotendeels intact.

Wij vroegen een aantal van onze correspondenten hoe er in hun regio wordt gekeken naar de oorlog tussen Israël en Hamas:

Rode Kruis: geen indicatie voor spaak lopen gijzelaarsdeal

Het Rode Kruis nuanceert een uitspraak van een functionaris vandaag. De man suggereerde dat de geplande vrijlating van Israëlische gijzelaars op losse schroeven staat. Maar volgens de hulporganisatie "was dat op geen enkele manier een indicatie dat de vrijlating vandaag niet doorgaat".

Omdat het zo'n "delicate en gecompliceerde" operatie is, kan er volgens het Rode Kruis nooit volledig zekerheid zijn. Terwijl de functionaris tegen Sky News zei dat er "geen vertrouwen" in heeft.

Israël: 200 trucks met noodhulp Gaza binnen

Volgens Israël zijn vandaag 200 trucks met noodhulp Gaza binnengereden. Een deel van het konvooi rijdt door naar Noord-Gaza, waar volgens bewoners nog niet of nauwelijks noodhulp is aangekomen.

De 200 vrachtwagens zijn in Israël gecontroleerd en vervolgens via Egypte de grens overgestoken bij Rafah. Behalve water, voedsel en medicijnen wordt er ook een aantal ambulances meegenomen.

De burgemeester van Gaza-Stad zegt dat er daar nog maar amper noodhulp is aangekomen. Ook verslaggevers van Al Jazeera melden dat er nog een groot tekort aan noodhulp is. In de Palestijnse enclave woedt nu al ruim een maand een humanitaire crisis.

Rode Kruis-functionaris: vrijlating gijzelaars vandaag op losse schroeven

Volgens het Rode Kruis is het onzeker of er vandaag weer een groep Israëlische gijzelaars wordt vrijgelaten. Een hooggeplaatste functionaris van de hulporganisatie uit zijn twijfels tegen Sky News.

Gisteren liep de uitruil van Palestijnse gevangen tegen gijzelaars vertraging op, maar uiteindelijk ging het wel door. Pascal Hundt van het Rode Kruis zegt dat hij er "geen vertrouwen" in heeft dat er vandaag een nieuwe groep wordt vrijgelaten. Desondanks heeft de organisatie een team klaarstaan om te helpen bij een eventuele overdracht.

'Nog geen noodhulp in noorden van Gazastrook'

Terwijl vrachtwagens het zuiden van Gaza binnenrijden, komen uit het noorden berichten dat daar nog geen noodhulp is aangekomen. De burgemeester van Gaza-stad laat in een gesprek met Al-Jazeera weten dat Israël heeft beloofd dat ook het noorden brandstof en voedsel krijgt, maar dat daarvan nog niets te merken is. Mensen staan in de rij voor de bakker, voor brandstof, zegt hij.

Volgens de VN hebben 61 vrachtwagen met hulpgoederen het noorden bereikt. Dat zou de grootste levering zijn sinds het begin van de oorlog op 7 oktober.

Mensen staan in Rafah in de rij om hun lege flessen te vullen met brandstof

Mensen die in het noorden zijn achtergebleven gebruiken deze relatief rustige dagen om lichamen te bergen van mensen die nog altijd onder het puin liggen na Israëlische beschietingen om ze te kunnen begraven.

Israël waarschuwt Palestijnen opnieuw om niet naar het noorden van Gaza terug te keren, ondanks de gevechtspauze. Vrijdag werden twee zeker Palestijnen gedood en raakten er elf gewond toen ze probeerden het noorden te bereiken.

In een bericht op X probeert het Israëlische leger Palestijnse burgers te bereiken:

Palestijnse Rode Halve Maan: burger gedood in Centraal-Gaza

Ondanks de gevechtspauze is vandaag een sterfgeval gemeld in centraal Gaza. Volgens de Palestijnse Rode Halve Maan is een Palestijnse burger gedood en een ander verwond door het Israëlische leger. De omstandigheden van het gemelde incident zijn onduidelijk.

Het Israëlische leger heeft nog niet gereageerd op de beschuldiging. Het is vandaag de derde dag van het vierdaagse tijdelijke bestand tussen Hamas en Israël. Deze gevechtspauzes zijn ingesteld om gijzelaars vrij te laten, in ruil voor Palestijnse gevangenen.

Hamas: Israël doodde vier hooggeplaatste commandanten

De militaire tak van Hamas meldt dat vier hooggeplaatste commandanten van de Gazastrook zijn gedood. In bericht op Telegram wordt niet vermeld hoe of wanneer het viertal is omgekomen.

Onder andere de dood van Ahmed al-Ghandour, de aanvoerder van Noord-Gaza, wordt gemeld. Volgens het bericht op Telegram is ook het hoofd van de Hamas-raketinstallaties omgebracht.

Leger Israël: ruim twintig arrestaties bij inval Westelijke Jordaanoever

Bij een inval in een vluchtelingenkamp op de Westelijke Jordaanoever zijn volgens het Israëlische leger 21 gezochte personen gearresteerd. Bij de inval in Jenin werden afgelopen nacht vijf Palestijnen gedood in een vuurgevecht met militairen.

Ook op andere plekken op de bezette Westoever zijn vannacht invallen uitgevoerd. Volgens de Palestijnse autoriteiten zijn daarbij in totaal zeker acht Palestijnen gedood, een van hen was minderjarig.

Het Israëlische leger meldt dat bij de invallen explosieven, wapens en munitie zijn gevonden. Sinds het begin van de oorlog zijn volgens het leger zo'n 3000 gezochte Palestijnen opgepakt op de Westelijke Jordaanoever. Ruim duizend van hen waren volgens Israël Hamas-leden.

Familie: Nederlander Ofir Engel niet op lijst voor vrijlating vandaag

De onlangs met spoed tot Nederlander gemaakte Ofir Engel staat niet op de lijst om vandaag te worden vrijgelaten. Een tante van de gegijzelde man zegt dat tegen de NOS.

Engel is een van de personen die op 7 oktober door terroristen zijn ontvoerd. De procedure om de 18-jarige tot Nederlander te maken was al ingezet voor zijn gijzelneming. De aanvraag is versneld uitgevoerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken in de hoop op snellere vrijlating.

'Vandaag komen twintig gijzelaars en 39 gevangen vrij'

Naar verluidt worden vandaag twintig gijzelaars vrijgelaten door Hamas. Dat schrijven Israëlische media op basis van Qatarese bronnen. Andersom zouden, net als gisteren, 39 Palestijnse gevangen worden vrijgelaten door Israël.

Er is nog geen officiële bevestiging over deze berichten. Maar krant The Times of Israël meldt op basis van bronnen dat er dertien Israëlische vrouwen en kinderen op de lijst staan voor vrijlating. Ook zouden zeven buitenlandse gijzelaars worden vrijgelaten.

Vrijgelaten Palestijnen op de schouders genomen bij terugkomst

In al-Bireh, op de Westelijke Jordaanoever, zijn de door Israël vrijgelaten Palestijnse gevangen feestelijk onthaald. In totaal zijn gisteren 39 gevangenen in vrijheid gesteld als onderdeel van de gijzelaarsdeal met Hamas.

Feestelijke verwelkoming Palestijnse gevangenen

Gemeld dodental Israëlische invallen Westoever opgelopen tot acht

Volgens Palestijnse functionarissen is het dodental bij Israëlische invallen op de Westelijke Jordaanoever opgelopen. In eerdere berichten werd gesproken over zes gedode Palestijnen, inmiddels meldt persbureau AP dat er sprake zou zijn zijn van zeker acht doden.

Op verschillende plekken van de bezette Westelijke Jordaanoever hebben Israëlische militairen afgelopen nacht invallen gedaan. Daarbij zou ten minste een terreurverdachte zijn opgepakt. Volgens het leger is de operatie nog steeds gaande.

Hamas geeft beelden vrij van vrijlating gijzelaars

Hamas heeft beelden vrijgegeven waarop de overdracht te zien is van enkele gijzelaars aan het Rode Kruis. Deze groep werd daarna door het Rode Kruis aan het Israëlische leger overgedragen en met bussen teruggebracht naar Israël.

Beelden van vrijlating gijzelaars door Hamas

Autoriteiten Westoever: zes Palestijnen gedood door Israëlische leger

Op de bezette Westelijke Jordaanoever is afgelopen nacht een inval gedaan door het Israëlische leger. Volgens de Palestijnse Autoriteit zijn zes Palestijnen gedood. Israëlische media melden dat een terreurverdachte is opgepakt.

Vijf doden vielen in een vluchtelingenkamp in de noordelijke stad Jenin. In het centraal gelegen Yatma op de Westoever werd een dode gemeld. Een van de dodelijke slachtoffers was minderjarig, zo meldt de Palestijnse Autoriteit in een verklaring.

Krant Haaretz schrijft dat de inval een samenwerking was tussen het leger en geheime dienst Shin Bet. De gearresteerde persoon wordt verantwoordelijk gehouden voor een dodelijke aanslag in Hawara augustus dit jaar.

Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn op de Westelijke Jordaanoever volgens de Palestijnse autoriteiten 229 mensen gedood door Israël. Ruim vijftig van hen waren minderjarig. Ruim 3000 mensen zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij terreuracties.

Twee Thai meer vast dan eerst werd gedacht

Het Thaise ministerie van Buitenlandse Zaken heeft bekendgemaakt dat er twee Thai meer worden vastgehouden door Hamas dan eerst werd gedacht. In totaal worden nu nog achttien Thaise staatsburgers vastgehouden in Gaza.

Israel heeft nieuwe lijst ontvangen met namen van gijzelaars die vrijkomen

Israël heeft van Qatar, dat bemiddelt tussen het land en Hamas, een lijst ontvangen met de namen van de gijzelaars die vandaag worden vrijgelaten uit de Gazastrook.

Het kantoor van premier Benjamin Netanyahu zegt dat de families van de vrij te laten gijzelaars op de hoogte zijn gebracht. Het is de derde dag van een vierdaagse gevechtspauze tussen Israël en Hamas.

Gisteren en vrijdag zijn in totaal 41 gijzelaars uit de Gazastrook vrijgelaten. Israël heeft in totaal 78 Palestijnse gevangenen laten gaan.

Ambulances bezorgd bij al-Shifa-ziekenhuis

Volgens de Verenigde Naties zijn gisteren vanuit Israël 200 vrachtwagens met hulpgoederen naar de Gazastrook gestuurd. 187 daarvan kwamen met succes Gaza binnen. Ook werd 129.000 liter brandstof Gaza binnengebracht.

Voor het uitbreken van de oorlog reden er volgens de VN dagelijks ongeveer vijfhonderd vrachtwagens Gaza binnen.

Gisteren bereikten 61 vrachtwagens met hulpgoederen het noorden van de Gazastrook. Aan boord waren voedsel, water en medische noodvoorraden. Daarnaast werden bij het al-Shifaziekenhuis, waar voor het ingaan van de gevechtspauze op vrijdag hevig werd gevochten, elf ambulances, drie bussen en een dieplader afgeleverd. Die zijn bedoeld om te helpen bij de evacuatie van het ziekenhuis.

Volgens Hamas voldoen de leveringen niet aan wat is afgesproken met Israël en daarom dreigde de vrijlating van de gijzelaars niet door te gaan. Van de 340 vrachtwagens met hulpgoederen die sinds vrijdag Gaza binnenkwamen, hebben volgens Hamas er maar 65 het noorden van de Gazastrook bereikt. Dat is volgens een woordvoerder "minder dan de helft van wat met Israël is afgesproken".

Thaise arbeiders 'verkeren in goede gezondheid'

De vier Thaise arbeiders die waren gegijzeld door Hamas zijn in 'goede gezondheid'. Dat zegt de Thaise premier. "Iedereen is veilig, verkeert over het algemeen in goede geestelijke gezondheid en kan normaal praten. Ze willen nu vooral een douche en bellen met hun familie", aldus de premier op X.

De vier werden afgelopen avond vrijgelaten door Hamas, samen met dertien Israëlische vrouwen en kinderen.

Beelden van vrijlating gijzelaars door Hamas

Hamas heeft beelden vrijgegeven waarop de overdracht te zien is van enkele gijzelaars. Die werden een paar uur geleden vrijgelaten uit Gaza als onderdeel van het tijdelijke staakt-het-vuren met Israël.

Israël laat 39 Palestijnse gevangenen vrij

Israël meldt dat er 39 Palestijnse gevangenen zijn vrijgelaten na de overdracht van 17 gijzelaars van Hamas aan Israël. De gevangenenruil maakt deel uit van een akkoord over de gevechtspauze die vrijdag is ingegaan.

Op televisiebeelden was te zien hoe de gevangenen werden verwelkomd in het door Israël bezette Oost-Jeruzalem en in de West Bank. De meest bekende onder hen is de 38-jarige Israa Jaabi. Zij werd in 2015 veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf voor het laten ontploffen van een gasfles in haar auto in de buurt van een controlepost. Zij, en haar familie, zeggen dat geen sprake was van opzet maar dat er een technisch defect was. Jaabi liep zware brandwonden op en ook raakte een politieagent gewond.

Gisteren liet Israël ook een groep van 39 Palestijnse gevangen vrij, vrouwen en tieners.

Een juichende menigte wacht de bus met vrijgelaten gevangenen op in Ramallah op de Westoever

Leger Israël: 17 vrijgelaten gijzelaars aangekomen in Israël

Het Israëlische leger en het Rode Kruis hebben bevestigd dat 17 door Hamas vrijgelaten gijzelaars in Israël zijn aangekomen. Het zou gaan om dertien Israëliërs en vier Thai. Ze zijn naar ziekenhuizen in Israël gebracht voor een medische controle. Daar zullen ze ook hun familie ontmoeten.

Op beelden gemaakt door het Israëlische leger is te zien hoe de bus met de gijzelaars Israël binnenrijdt.

Hun vrijlating liep vertraging op omdat Israël zich volgens Hamas niet hield aan gemaakte afspraken over de toegang van hulpgoederen. Na bemiddeling van Qatar en Egypte ging de vrijlating toch nog door.

Het is de tweede groep gijzelaars die vrijkomt. Gisteren werden 24 gijzelaars vrijgelaten.

Welkom

In dit nieuwe liveblog houden we je weer de hele dag op de hoogte van alle ontwikkelingen in de oorlog tussen Israël en Hamas. Het blog van gisteren vind je hier.