liveblog
NOS SportAangepast

Verstappen heeft veertiende zege binnen • McLarens maken podium compleet

De 17de grand prix van het seizoen wordt verreden in Qatar.

Updates ontvangen van dit blog? Druk dan op het belletje

liveblog gesloten

Einde blog

Bedankt voor het volgen van ons blog en tot over twee weken. Dan staat er een race in de Verenigde Staten op het programma. Fijne avond!

GP van Qatar | Hamilton: '100 procent mijn schuld'

Hamilton reageert

GP van Qatar | De nieuwe WK-stand

GP van Qatar | De uitslag

GP van Qatar 57/57 | Verstappen wint!

Max Verstappen pakt zonder enige moeite zijn veertiende zege van het seizoen. Op het laatste moment zet hij ook nog de snelste raceronde neer voor een extra WK-punt.

Oscar Piastri komt als tweede over de streep. Zijn ploeggenoot Lando Norris maakt het podium compleet.

GP van Qatar 52/57 | Verstappen naar binnen, naar geel

Daar is de leider in de wedstrijd voor zijn laatste stop. Verstappen gaat naar de gele band. De stop ging niet helemaal vlekkeloos waardoor hij zo'n vijf seconden overhoudt op Piastri.

GP van Qatar 49/57 | Norris niet blij met zijn team

Verstappen is gevlogen, die heeft bijna een halve minuut voorsprong. Daarachter vechten de McLarens met George Russell om de tweede plek. De Brit gaat straks naar binnen en dan rijdt Piastri tweede. Norris, die sneller is dan zijn teamgenoot, rijdt derde. Norris wil er graag langs om de opstomende Russell, die naar de snelle rode band zal gaan, van zich af te houden. Het team laat echter weten dat Piastri voor moet blijven.

GP van Qatar 43/57 | Keuzes voor Verstappen

De Nederlander moet nog een keer verplicht naar binnen. Maar wanneer komt hij? Met nog 14 rondjes te gaan kan hij ervoor kiezen om zo lang mogelijk op de harde band, die hij nu heeft, door te gaan. Dan kan hij in de laatste paar rondjes de snelle rode band gebruiken. Hij zou ook eerder naar binnen kunnen gaan en switchen naar het geel.

GP van Qatar 42/57 | Zieke Sargeant naar binnen

Williams heeft ook een coureur minder op de baan. Logan Sargeant zei over de boordradio al een paar keer dat hij zich niet lekker voelde. Hij probeerde het nog een paar rondjes vol te houden, maar moet uiteindelijk toch de strijd staken.

GP van Qatar 38/57 | Weer track limits voor Pérez

"Dit doet onze race pijn", krijgt Sergio Pérez te horen over de boordradio. De Mexicaan is weer meerdere keren buiten de baan gegaan en krijgt nog eens vijf seconden tijdstraf.

GP van Qatar 38/57 | Stand van zaken

Stand top-6

# Coureur
1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Oscar Piastri (McLaren)
3. Lando Norris (McLaren)
4. George Russell (Mercedes)
5. Charles Leclerc (Ferrari)
6. Fernando Alonso (Aston Martin)

GP van Qatar 34/57 | Alonso naast de baan, Verstappen naar binnen

Pech voor Fernando Alonso, die even van de baan schiet en meerdere concurrenten voorbij ziet komen. Wanneer hij weer terug op de baan komt lijkt dat niet zonder gevaar. Even afwachten of dat nog gevolgen gaat hebben.

Ondertussen is Verstappen naar binnen voor zijn tweede stop.

GP van Qatar 31/57 | Serene rust bij gastenverblijf Red Bull

Serene rust bij Red Bull

GP van Qatar 28/57 | Straf voor Pérez

Het is niet het weekend van Sergio Pérez. Na een zwakke kwalificatie, een crash in de sprintrace en een daaropvolgende motorwissel waardoor hij vanuit de pitsstraat moest starten, krijgt hij nu ook een tijdstraf van 5 seconden aan zijn broek.

De Mexicaan heeft meerdere keren de baanlimiet overschreden en wordt bestraft.

GP van Qatar 27/57 | Pirelli inspecteert de banden van Lawson en McLaren

  • NOS
    Werknemers van Pirelli bekijken de bandenslijtage
  • NOS
    Werknemers van Pirelli bekijken de bandenslijtage

GP van Qatar 24/57 | Hoe gaat het achter de leider?

Piastri leek vanaf P2 iets dichterbij te komen, maar het gat blijft nu rond de acht seconden. Op zes seconden van Piastri rijdt Alonso op een derde plaats.

Norris, Leclerc en Ocon maken de topzes compleet. Russell doet ondanks zijn drama in de eerste bocht gewoon mee om de bovenste plekken. Hij rijdt binnen DRS-afstand van Ocon inmiddels.

Pérez, gestart vanuit de pits, is sterk opgeklommen naar de negende plaats.

GP van Qatar 18/57 | Verstappen soeverein

De wereldkampioen krijgt de complimenten van zijn engineer over hoe hij zijn banden heel heeft gelaten. Hij heeft nog twee rondjes voordat hij naar binnen moet en krijgt het advies om volle bak te gaan en zijn banden op te roken. Daarna komt hij naar binnen voor nieuwe banden. Hij heeft inmiddels genoeg marge richting zijn concurrenten dat hij alleen Alexander Albon voor zich heeft. De Williams-coureur moet echter nog naar binnen.

Inmiddels is het gat met Piastri, die in verkeer terecht kwam, opgelopen naar negen seconden.

GP van Qatar 12/57 | Verstappen loopt uit

Verstappen heeft zijn voorsprong op Piastri inmiddels uitgebouwd naar een kleine drie seconden. Piastri is inmiddels naar binnen geweest. Verstappen mag nog even buiten blijven.

GP van Qatar 11/57 | Stand van zaken

Top-6 GP Qatar

# Coureur
1. Max Verstappen (Red Bull)
2. Oscar Piastri (McLaren)
3. Fernando Alonso (Aston Martin)
4. Charles Leclerc (Ferrari)
5. Lando Norris (McLaren)
6. Pierre Gasly (Alpine)

GP van Qatar 7/57 | Hülkenberg staat te slapen

Tien seconden straf voor Nico Hülkenberg. De Duitser gaat bij de start op de plek van de weggevallen Carlos Sainz staan en dat mag natuurlijk niet.

GP van Qatar 5/57 | Safetycar naar binnen, Verstappen meteen weg

De safetycar is inmiddels weer naar binnen en Verstappen is heel erg goed bij de les. Hij slaat meteen een gaatje naar nummer twee Piastri.

GP van Qatar 1/57 | Hamilton en Russell niet blij

Hamilton zegt over de boordradio dat hij eraf werd gereden door zijn teamgenoot. Russell is op zijn beurt flink aan het vloeken. Wanneer we de herhaling erbij pakken zien we dat Verstappen al snel de Mercedessen in zijn nek heeft. Hamilton gaat buitenom in bocht 1, Russell zit naast hem en daarnaast rijdt Verstappen. Russell kan nergens heen en Hamilton lijkt flink in te sturen. Een botsing is onvermijdelijk.

Russell is inmiddels binnengekomen. Zijn auto is gecheckt en hij heeft nieuwe banden gekregen.

  • NOS
    Lewis Hamilton
  • NOS
    Hamilton in de grindbak

GP van Qatar 1/57 | Mercedessen raken elkaar

Hamilton en Russell zijn goed weg bij de start, maar komen in de eerste bocht met elkaar in botsing. Hamilton is een band kwijt en klaar, Russell heeft ook schade.

GP van Qatar | GP en Webber zijn er klaar voor

Gianpiero Lambiase (l) en Mark Webber

GP van Qatar | De officiële startopstelling

De startopstelling van de GP van Qatar

GP van Qatar | Sainz niet van start

Er is nog geen racemeter gereden vandaag, maar de eerste uitvaller van de dag is al bekend. Carlos Sainz gaat vandaag niet in actie komen op de baan. De Ferrari-coureur heeft een brandstofprobleem.

GP van Qatar | Niet langer dan 18 rondjes op de banden

De organisatie heeft ondertussen een ingrijpende beslissing genomen. Zorgen over de bandenslijtage op het circuit in Lusail hebben ervoor gezorgd dat de coureurs maximaal 18 rondjes met een nieuw setje banden mogen doen.

De angst voor klapbanden zit er goed in wat betekent dat iedere coureurs minstens drie keer moet stoppen voor vers rubber. De race-afstand in Qatar bedraagt namelijk 57 rondjes.

GP van Qatar | Pérez start vanuit pits

De Mexicaan van Red Bull heeft als gevolg van zijn crash van gisteren reparaties uit moeten voeren aan zijn auto en moet daarom vanuit de pitstraat starten. Mogelijk krijgt hij ook nog een extra tijdstraf.

Pérez moest na een desastreuze kwalificatie al genoegen nemen met een dertiende plaats, maar zal nu dus nog veel meer coureurs moeten inhalen voor een goed resultaat.

GP van Qatar | Erehaag voor Verstappen

Een erehaag voor Verstappen

Bij aankomst op het circuit is er een erehaag voor de wereldkampioen. Hij geniet er zichtbaar van.

GP van Qatar | De wereldtitel van de overmacht: het seizoen van Verstappen in vijf momenten

Max Verstappen viert zijn derde wereldtitel

De eerste titel volgde op een zenuwslopende ontknoping, de tweede behaalde hij vrij soeverein na een moeizame start. Wereldtitel drie voor Max Verstappen is de wereldtitel van de overmacht.

Zijn renstal Red Bull Racing is al voor de eerste testdag de gedoodverfde kampioen. Binnen het team is Verstappen van meet af aan de nummer één. En dan nog weet hij te verbazen. Zo dominant als de net 26-jarige Limburger is nog geen Formule 1-coureur geweest.

GP van Qatar | Wat nu voor Verstappen?

Het is al meerdere keren aangegeven voor dit weekend en ook na de sprintrace van zaterdag waarbij Verstappen zijn derde wereldtitel, werd het duidelijk: de Nederlander gaat het zeker niet rustiger aan doen de komende races. Wat valt er dan nog te halen voor hem?

Vorig seizoen vestigde de Nederlander een record door vijftien races in een seizoen te winnen. Hij heeft er dit jaar al dertien te pakken en met nog zes races te gaan (die van vandaag inbegrepen) ligt een verbetering van dat record voor het grijpen.

Ook zijn record van aantal podiums in een seizoen, achttien, kan eraan gaan. Verstappen schaarde zich dit seizoen in totaal al vijftien keer bij de eerste drie.

Het record van meeste WK-punten in een seizoen is de volgende op de lijst. De Nederlander heeft nu 407 punten, zijn eigen record uit 2022 staat op 454 punten.

GP van Qatar | Nog even terug naar gisteren

Verstappen voor derde keer wereldkampioen door uitvalbeurt Pérez in Qatar

Max Verstappen is voor de derde keer op rij wereldkampioen in de Formule 1 geworden. Na een uitvalbeurt van Sergio Pérez halverwege de sprintrace van de Grand Prix van Qatar was de superieure coureur van Red Bull niet meer te achterhalen.

Verstappen eindigde uiteindelijk als tweede achter Oscar Piastri van McLaren. Dat was ook ruim voldoende om op eigen kracht zijn titel te prolongeren. De Nederlander moest in de sprintrace bij de eerste zes eindigen om zeker te zijn van de titel, of Pérez mocht niet bij de eerste drie finishen.

GP van Qatar | Welkom!

De spanning om de wereldtitel in de Formule 1, als die er nog in zat de laatste tijd, is eruit. Max Verstappen werd zaterdagavond voor de derde keer wereldkampioen omdat zijn ploeggenoot Sergio Pérez van de baan was geschoten. Niet dat het had uitgemaakt of Pérez de race had uitgereden, want de tweede plaats die Verstappen haalde achter Oscar Piastri was ook voldoende voor de titel.

De hoofdrace van de Grand Prix van Qatar wordt vanavond om 19.00 uur verreden en zal geen factor zijn voor de eerste plaats in de WK-stand. Dat is de race echter wel voor de plekken daarachter. Pérez staat op dit moment tweede, maar Lewis Hamilton en Fernando Alonso zijn niet heel ver weg.

De WK-stand na de sprintrace bij de GP van Qatar