liveblog
NOS VoetbalAangepast

Gestaakt duel uitspelen? Dit zijn de regels • Yesilgöz en Halsema eisen actie van KNVB en clubs

In dit liveblog houden we je op de hoogte over de bestuurscrisis bij Ajax en de nasleep van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord:

  • Duel wordt woensdag (14.00 uur) uitgespeeld
  • Ajax en Feyenoord leggen zich neer bij besluit KNVB
  • Feyenoord: 'Gezichtsverlies voor Nederlands voetbal'
  • Burgemeester Halsema overweegt voorwaarden vergunning Ajax

Automatisch een update ontvangen bij een nieuw bericht in dit blog? Klik dan op het belletje.


Gestaakt duel uitspelen? Dit zijn de regels

Het restant van de gestaakte wedstrijd Ajax Feyenoord (0-3) wordt woensdag om 14.00 uur zonder publiek uitgespeeld. Wat zijn de regels in dit geval? Het restant moet zoveel mogelijk onder de voorwaarden wordt gespeeld die golden op het moment dat de wedstrijd werd gestaakt. Zo mogen alleen spelers die op het oorspronkelijke wedstrijdformulier stonden in actie komen, mits ze nog niet gewisseld waren.

Feyenoord heeft nog vijf wissels om in te brengen. Ajax had al twee keer gewisseld, dus beginnen de Amsterdammers woensdag met verdedigers Devyne Rensch en Anass Salah-Eddine in de basis en mogen Anton Gaaei en Borna Sosa niet meer in actie komen tijdens dit duel.

Ajacied Kenneth Taylor ontving een gele kaart, net als Feyenoord-keeper Timon Wellenreuther en aanvaller Santiago Tomas Gimenez. Het drietal moet dus op hun tellen passen in de laatste 35 minuten. De scheidsrechter van zondag, Serdar Gözübüyük, zal ook het restant van de wedstrijd in goede banen proberen te leiden.

Mocht er voor aanvang van het duel nog een speler geblesseerd raken, moet er een officiële KNVB sportarts controleren of iemand echt geblesseerd is. Dit is bedoeld om een tactische wissel te voorkomen.

Morgen om 14.00 uur start de wedstrijd met een scheidsrechtersbal op de helft van Ajax waar Feyenoord op moment van staken in balbezit was. In de regels staat dat die bal genomen moet worden op 10 meter vanaf de middellijn op de speelhelft van Ajax en 10 meter vanaf de zijlijn ter hoogte van de dug-out van Feyenoord. "Niet op een kansrijke positie", aldus een woordvoerder van de KNVB.

Volendam legt zich neer bij uitstel duel met Ajax

FC Volendam onderneemt geen verdere stappen tegen de KNVB om te proberen de wedstrijd tegen Ajax van komende woensdag toch te laten doorgaan. De Amsterdamse club liet eerder al weten af te zien van juridische stappen. De Amsterdammers hadden woensdag oorspronkelijk het competitieduel met FC Volendam op het programma staan. In plaats daarvan wordt in Amsterdam zonder publiek het restant van de gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord uitgespeeld.

"FC Volendam sluit zich hierbij aan en legt zich zodoende neer bij het besluit van de KNVB", aldus een verklaring van de club.

Het is nog onduidelijk wanneer de inhaalwedstrijd tussen Ajax en FC Volendam gespeeld gaat worden. De club geeft aan dat de supporters met een kaartje voor het duel op de hoogte zullen worden gehouden.

Van Praag: 'Meenemen vuurwerk moet strafbaar worden'

"De verantwoordelijkheid voor wat er in stadions gebeurt ligt bij de clubs, punt uit", zegt Michael van Praag. Hij was ruim veertien jaar voorzitter van Ajax en geeft nu advies bij de Stadion en Veiligheidscommissie van de UEFA.

Bij Op1 gaat Van Praag in op de uitspraken van burgemeester Halsema. Voor het oplossen van het probleem, moet volgens hem breder worden gekeken. "Politie, clubs, de voetbalbond, justitie en de burgemeester vormen een ketting die maatregelen kan nemen en handhaven. Als één van de schakels verzaakt, is de hele ketting zwak. Halsema wijst naar de clubs en KNVB, maar heeft zelf ook een rol", aldus Van Praag.

Als mogelijke nieuwe maatregel kijkt ook hij naar Engeland. "Daar is het meenemen vuurwerk naar het stadion een strafrechtelijk vergrijp." Dat kan volgens Van Praag ook in Nederland helpen: "In Engeland zie je het niet meer, mensen nemen het niet meer mee."

Van Praag over problemen in voetbalstadions: 'Maak meenemen vuurwerk strafbaar'

Bekijk hier het hele gesprek met burgemeester Halsema in Nieuwsuur

Burgemeester Halsema: 'In het uiterste geval wordt er niet gespeeld'

Burgemeester Halsema: 'Heb Ajax laten weten dat de maat vol is'

Burgemeester Halsema op de tribune bij Ajax-Feyenoord

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt dat de clubs en de KNVB de regie terug moeten pakken. Halsema eist strenge maatregelen en handhaving van Ajax. "In het uiterste geval moet je kunnen zeggen: er wordt niet gespeeld."

"De club is zelf verantwoordelijk voor wat er in het stadion gebeurt en heeft daar eigen beveiligingspersoneel voor", stelt Halsema in Nieuwsuur. "De afspraak is dat er geen vuurwerk in het stadion mag zijn. Blijkbaar wordt er onvoldoende gefouilleerd, want dit is niet de eerste keer."

Fouilleren gebeurt nu oppervlakkig: stewards en beveiligers 'kloppen' over de kleding. Halsema wil dat er in het vervolg een-op-een wordt gefouilleerd. "Ik vind ook dat er netten opgehangen moeten worden voor de F-side. Een kleine groep verpest het voor de rest. Het overgrote deel heeft er ook de smoor in maar wil gewoon de wedstrijd zien."

"Stadionverboden, desnoods levenslang", is volgens haar de oplossing tegen daders. "En die moeten ook worden gehandhaafd." Bovendien kan de club overwegen om vakken leeg te houden, adviseert Halsema. "Als er zoveel wangedrag is bij een groep hooligans, zal je je rug moeten rechten en laten zien wat je wel en niet accepteert. Ik weet dat Ajax druk in overleg is over tal van zaken, maar ik heb al laten weten dat voor mij de maat vol is."

Met statiegeld op plastic beker onbedoeld ook biergooiers aanpakken

Na de tweede goal van Feyenoord werd de Klassieker in de eerste helft stilgelegd omdat er een beker op het veld was gegooid. In Gent hopen ze dat te voorkomen, als bijvangst van het statiegeld dat op de plastic bekers in het stadion zit. Via de chipcode op beker kan de eigenaar worden geïdentificeerd.

Voor het vuurwerk, dat de Klassieker ontsierde, is het geen oplossing. "Maar ik wil graag beginnen met het leveren van de bekers aan Ajax", aldus de producent van de statiegeldbeker.

Bekijk hier de reportage bij KAA Gent:

Gent pakt met 1,50 euro statiegeld op plastic beker onbedoeld ook biergooiers aan

Te Kloese: 'Nederlands voetbal heeft flink gezichtsverlies geleden'

"Of wij ons nu winnaar voelen? Helemaal niet zelfs", zegt Feyenoord-directeur Dennis te Kloese. "Er zijn geen winnaars in deze kwestie, het Nederlands voetbal heeft flink gezichtsverlies geleden. Maar als er dan toch gespeeld moet worden, dan maar zo snel mogelijk. In november een wedstrijd uitspelen die in september is begonnen, was voor ons geen optie."

Feyenoord hoopte na het stilleggen van de Klassieker dat de tussenstand als uitslag zou gelden. "Wij hoopten dat het competitiebestuur de 0-3 zou handhaven als uitslag", zegt de directeur van de Rotterdamse club.

"We stonden 0-3 voor en de wedstrijd leek gespeeld. Deze situatie blijft onwenselijk", gaat Te Kloese verder. "Maar de wedstrijd wordt in elk geval snel uitgespeeld, zoals het hoort." Ajax en FC Volendam denken daar anders over. "Maar ik werk bij Feyenoord", zegt Te Kloese. "Ik ken de achtergronden bij die twee clubs niet, zij mogen hun eigen mening ventileren. Dat is wat mij betreft prima. We moeten allemaal verder. En dat kunnen we na woensdagmiddag."

Ajax, Feyenoord en FC Volendam niet blij met besluit KNVB over uitspelen Klassieker

Ajax, Feyenoord en FC Volendam niet blij met besluit KNVB over uitspelen Klassieker

Yesilgöz: 'Handhaving niet consequent'

Minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid gaat bij Khalid & Sophie in op de gebeurtenissen rondom Ajax-Feyenoord en de mogelijke maatregelen vanuit de politiek. De politiek werkt aan maatregelen volgens 'Engels model', waarbij hooligans gestraft kunnen worden met een (digitale) meldplicht, zodat zij niet in de buurt van het stadion kunnen zijn tijdens wedstrijden van hun club.

"We hebben best wat opgetuigd, maar het wordt duidelijk niet goed consequent gehandhaafd en ingezet. Daarvoor zijn de KNVB en clubs als eerste aan zet. Clubs nemen de verantwoordelijkheid, maar na gisteren kunnen we niet zeggen dat we het goed af hebben laten lopen."

Of Ajax genoeg heeft gedaan om de ongeregeldheden te voorkomen, is volgens de minister "een gesprek tussen Ajax, de KNVB en de gemeente Amsterdam." Volgens Yesilgöz moet ook weer gekeken worden naar een alcoholverbod, maar voegt daaraan toe dat "geen enkele losse maatregel het verschil zal maken dat dit nooit meer gebeurt."

Van Dord: 'Makkelijk om iedereen er maar uit te gooien'

"Een hoop ellende, een schandalige dag voor de club", zag Pim van Dord, lid van de bestuursraad van Ajax, gisteren. De bestuursraad kiest de raad van commissarissen (rvc), die weer de directie van Ajax kiest. In de directie van Ajax zitten onder meer de algemeen en technisch directeur.

Van Dord staat achter het ontslag van technisch directeur Sven Mislintat: "Sportief ging het niet goed, en daar was hij verantwoordelijk voor. Dus dan is het misschien beter dat deze oplossing gevonden is."

Of de huidige rvc aan kan blijven, kan Van Dord nog niet zeggen: "Wij willen van de rvc horen wat er de afgelopen maanden gebeurd is. Is er wel toezicht geweest? Dat willen we weten, dat moet onderzocht worden. Dan kunnen wij conclusies trekken. Het is makkelijk om iedereen er maar uit te gooien. Maar het belangrijkste is dat we als club weer vooruit komen en op het veld laten zien wat we waard zijn."

Van Dord over situatie Ajax: 'Makkelijk om iedereen er maar uit te gooien'

'KNVB gaat volledig voorbij aan de supportersbelangen'

De supportersvereniging van Ajax wil niet dat het restant van Ajax-Feyenoord woensdag wordt uitgespeeld en dat het duel met FC Volendam een andere datum krijgt. "We zijn hier pertinent op tegen", laat de officiële fanclub van de club weten. "De verplaatsing van de wedstrijd tegen Volendam dupeert sowieso de supporters van de bezoekende club. Daarnaast gaat het ten koste van duizenden losse kaartkopers en tienduizenden seizoenkaarthouders van Ajax."

"De KNVB gaat volledig voorbij aan de supportersbelangen van Volendam en Ajax. Om als supportersvereniging nog maar te zwijgen van de economische schade die alle betrokkenen lijden bij het op deze korte termijn verzetten van deze wedstrijd", meldt de fanclub. "Wat ons betreft leggen Ajax en FC Volendam dit 'bonnetje' bij de KNVB, die deze keuze heeft gemaakt en daarmee verantwoordelijk is voor de buitenproportionele schade."

KNVB: 'Dit besluit is definitief'

"Vanuit onze kant is woensdag definitief", zegt Jan Bluyssen, manager Competitiezaken Betaald Voetbal bij de KNVB. "Het is aan de clubs om te kijken wat ze daar eventueel nog mee willen doen."

Door het uitspelen van Ajax-Feyenoord moet een nieuwe datum worden gevonden voor de wedstrijd tussen de Amsterdammers en FC Volendam. "We snappen dat dit voor Volendam ontzettend vervelend is, maar als we kijken naar gelijke omstandigheden binnen de wedstrijd, zijn die er meer als we de wedstrijd op korte termijn uitspelen", aldus Buyssen. "Wij weten dat we met dit besluit Volendam in een lastig parket duwen. We vinden dat zelf ook echt ontzettend vervelend."

Zowel Ajax als Volendam overweegt juridische stappen. Bluyssen zegt: "Wij kunnen het nooit iedereen naar de zin maken. Het is aan ons om een onafhankelijk besluit te nemen."

Rvc-voorzitter Eringa: 'Ik zit er volgende week nog, ja.'

Na het ontslag van technisch directeur Sven Mislintat zwelt de kritiek op de raad van commissarissen van Ajax aan. Pier Eringa, president-commissaris, gaat bij het Financieele Dagblad in op die geluiden.

Op de vraag of Eringa over een week nog werkzaam is bij de club zegt hij: "Ja. In de chaotische fase waarin we zitten is het belangrijk dat er bestuurlijke rust is en continuïteit", aldus Eringa in het FD. "Wat los je op met het wegsturen van de rvc? Wij hebben de overtuiging belangrijk te kunnen zijn. Voor ons is het nu hard werken om deze moeilijke periode door te komen en de sportieve prestaties op het veld te waarborgen."

De rvc is onder meer verantwoordelijk voor het transferbeleid van de club. Ook daarop is rondom de club veel kritiek. Maar, verweert Eringa: "Wij toetsen of de interne processen zorgvuldig zijn gevolgd, omdat een transfer een investering is. De voetbalinhoudelijke toets door de rvc is vrij marginaal, die ligt bij trainer en de technische staf."

Experiment met digitale meldplicht voor voetbalhooligans

Er komt nog dit voetbalseizoen een experiment met een digitale meldplicht via een app voor voetbalhooligans die een stadionverbod hebben gekregen. In drie gemeenten gaan het ministerie van Justitie en Veiligheid, de KNVB en de gemeenten de proef uitvoeren.

De digitale meldplicht moet ervoor zorgen dat supporters met een stadionverbod niet meer bij een voetbalwedstrijd van hun club kunnen zijn, of in de buurt van het stadion.

Volendam furieus over besluit KNVB

Oorspronkelijk zou Ajax woensdagavond een inhaalwedstrijd tegen Volendam spelen om 21.00 uur. Die wedstrijd wordt uitgesteld naar een later moment. Volendam-voorzitter Jan Smit is furieus. "Zonder overleg is onze wedstrijd uit het programma gehaald", aldus Smit op Instagram.

"FC Volendam heeft bij de KNVB lopende de dag reeds aangegeven 'gewoon' tegen Ajax te willen spelen. Daarom gaat de club niet akkoord met het besluit", laat de club weten op de website. "De komende uren onderzoekt FC Volendam wat de rechten zijn van de club."

Reactie Volendam-voorzitter Jan Smit via Instagram

Excuses Ajax aan eigen fans

Ajax heeft naar aanleiding van het wangedrag van een deel van de aanhang tijdens en na het duel met Feyenoord per e-mail zijn "welgemeende excuses" aangeboden aan de seizoenkaarthouders. "De gebeurtenissen in en rondom de Johan Cruijff ArenA hebben gistermiddag voor een zeer vervelende situatie gezorgd", aldus Ajax.

"De zorgen die jullie in en rond het stadion hebben ervaren gaan ons erg aan het hart", schreef de club. "Nogmaals excuses en dank voor jullie onvoorwaardelijke steun."

Na de gestaakte klassieker tussen Ajax en Feyenoord zijn gisteren vijftien mensen aangehouden. Daarnaast meldt de politie dat er twee agenten gewond zijn geraakt bij de rellen die na de wedstrijd uitbraken.

Ajax overweegt juridische stappen

Het restant van de zondagmiddag gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord zal woensdagmiddag (14.00 uur) zonder publiek worden uitgespeeld. Dat is besloten door het competitiebestuur betaald voetbal, waarin de KNVB, de ECV en de CED samenwerken. Ajax overweegt juridische stappen en wil woensdag niet tegen Feyenoord maar tegen FC Volendam spelen.

Ajax reageerde in een verklaring op de site. "Het competitie- en bekerprogramma wordt nu door de KNVB aangepast voor minimaal vier clubs voor het laten uitspelen van een gestaakt duel. Niet alleen de clubs maar ook de supporters zijn hier de dupe van. Daarom overwegen wij juridische stappen."

Welkom!

De KNVB heeft besloten de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord op woensdag 27 september om 14.00 uur zonder publiek uit te laten spelen. Het duel werd zondag definitief gestaakt na 55 minuten bij een 3-0-voorsprong voor Feyenoord na herhaaldelijk vuurwerk op het veld.

Ajax en Volendam lieten al weten niet blij te zijn met het besluit van de KNVB. Vandaag zullen er ongetwijfeld meer reacties volgen. Daarover houden we je in dit blog op de hoogte.