liveblog
NOS WielrennenAangepast

Groves wint zinderende laatste Vuelta-etappe • Feest bij Jumbo-Visma

liveblog gesloten

Tot volgend jaar!

Met Sanchez die zijn fiets aan de wilgen hangt, sluiten wij het laatste Vuelta-liveblog van dit jaar af. Een fascinerende finale in de straten van Madrid en een unieke trilogie zorgden voor een bijzonder slot van deze Ronde van Spanje.

Tot volgend jaar!

Sepp Kuss

Einde carrière Luis Leon Sanchez

Als 110de komt Luis Leon Sanchez over de finish in Madrid. Hij zwaait het thuispubliek uit, want dit was zijn laatste koers als profwielrenner.

De 39-jarige Spanjaard won in zijn lange loopbaan onder andere vier etappes in de Tour de France en eindigde twee keer in de toptien van het klassement in een grote ronde. In 2010 werd hij negende in zowel de Tour als de Vuelta.

Luis Leon Sanchez (tweede van rechts) tijdens de laatste etappe

Nu officieel: Kuss wint Vuelta

Sepp Kuss haalt heelhuids de finish in Madrid en daarmee is het nu dus officieel: hij wint de Vuelta. Daarmee voltooit Jumbo-Visma een unieke trilogie. Na de Giro (Primoz Roglic) en de Tour (Jonas Vingegaard) is de Vuelta de derde grote ronde die de Nederlandse wielerformatie dit jaar wint.

Sepp Kuss is het middelpunt van de feestvreugde

FINISH | Zinderende finale, Groves wint!

Wat een laatste etappe hebben we gezien. De zes koplopers kijken in de laatste honderden meters naar elkaar, het peloton kan daardoor het gat dichtrijden. Maar Remco Evenepoel laat het daar niet bij zitten en zet nog eens aan. Hij is daardoor de perfecte lead-out voor Kaden Groves, die zijn derde etappe van deze Vuelta wint.

Nog 5 km | Kansen kopgroep groeien

Nog één ronde te gaan en de koplopers mogen nu toch wel gaan hopen op de ritzege. Ze rijden zich helemaal leeg en houden de voorsprong net boven de tien seconden.

Nog 12 km | Gaat de kopgroep het redden?

De koplopers werken nu goed samen en houden het gat stabiel rond de twintig seconden. Het wordt spannend: gaat de kopgroep het redden of loopt het in de straten van Madrid toch uit op een massasprint?

Nog 20 km | Gat blijft 20 seconden

In de kopgroep wordt er niet helemaal voluit doorgereden, waardoor het peloton nog altijd op twintig seconden rijdt. In dat peloton houden de Ineos-renners, die met Filippo Ganna iemand in de kopgroep hebben, de achtervolging waar het kan op.

Nog 32 km | Evenepoel komt bij kopgroep

Het lukt Remco Evenepoel om bij de koplopers te komen. Ook Filippo Ganna en Kaden Groves sluipen mee. Ondanks de grote namen in de kopgroep, blijft het peloton dichtbij. Het gat is nog slechts vijftien seconden.

Remco Evenepoel

Nog 38 km | Drie vluchters

Lennard Kämna, Nico Denz en Rui Costa krijgen wel een klein beetje ruimte van het peloton. Ze pakken twintig seconden voorsprong. Wie er in de achtervolging gaat? Remco Evenepoel, die we deze Vuelta heel vaak van voren hebben gezien.

Nog 44 km | Groves wint tussensprint

Een voorproefje van de eindsprint over 44 kilometer: Kaden Groves, de drager van de groene puntentrui, wint de tussensprint. Remco Evenepoel, de nummer twee van het puntenklassement, sprint niet mee.

Nog 48 km | Serry opent het bal

De Belg Pieter Serry is halverwege de etappe de eerste aanvaller van de dag. De lach op zijn gezicht verraadt dat hij zelf ook al weet dat zijn demarrage geen kans van slagen heeft. Alpecin-Deceuninck, met sprinter Kaden Groves in de ploeg, wil niemand weg laten rijden.

Nog 55 km | Het eerste lokale rondje

De renners hebben Madrid gehaald en rijden nu langs het Plaza de Colon. Dat is het begin van een 5,8 kilometer lang rondje, dat tien keer gereden zal worden.

Nog 62 km | Jumbo's naar voren

Het is afgelopen met het slakkengangetje, de Jumbo-Visma-ploeg zet zich op kop van het peloton en voert het tempo op. Madrid is inmiddels in zicht. Daar zullen de renners meerdere keren de finishlijn passeren. Genoeg kans dus voor de sprinters om de aankomst goed te verkennen, voordat het er écht om zal gaan.

Nog 75 km | Hoogtepunten van deze Vuelta

Terwijl het peloton iets op gang geschoten is en het tempo wat omhoog gaat, kijken wij via deze video alvast terug op deze Vuelta:

Hoe de Tourmalet en de Angliru geelzwart kleurden in de Vuelta van 2023

Nog 81 km | 'Hello Durango'

De renners hebben nog geen haast in deze etappe. Ze knopen gezellige gesprekjes aan met elkaar en de Jumbo-Visma-ploeg viert alvast de eindzege van Sepp Kuss. De Amerikaan grijpt de mogelijkheid aan een boodschap richting zijn thuisland te sturen: "I love you dad, hello Durango".

Nog 94 km | Speciale truien en aandacht voor Van Hooydonck

De Jumbo-Visma ploeg heerst dit seizoen in de grote rondes en dat wil de ploeg weten ook. De renners rijden deze laatste Vuelta etappe in speciale tenues, met daarop een roze, gele en rode streep. Daarmee laten ze zien dat ze zowel de Giro (roze trui), Tour (gele trui) als Vuelta (rode trui) gewonnen hebben.

Dylan van Baarle heeft daarnaast ook nog de naam Nathan groot op de voorkant van zijn shirt staan. Jumbo-Visma-renner Nathan Van Hooydonck werd namelijk afgelopen dinsdag opgenomen in het ziekenhuis, nadat hij achter het stuur van zijn auto onwel was geworden.

  • NOS
    Dylan van Baarle toont zijn speciale shirt
  • NOS
    De speciale tenues van Jumbo-Visma, met een roze, gele en rode streep

Officiële start

Een bijzonder beeld: het peloton rijdt in de geneutraliseerde zone een stuk parallel aan een Spaanse snelweg. Het officiële startsein wordt gegeven en de truiendragers poseren met zijn vieren voor een foto.

  • NOS
    Peloton rijdt de snelweg op
  • NOS
    Geneutraliseerde zone etappe 21

Geneutraliseerde kilometers

De renners zijn vertrokken vanuit het Hipódromo de la Zarzuela, een paardenracetrack even buiten Madrid. Vooraan staan de truiendragers: Remco Evenepoel (bergtrui), Sepp Kuss (rode leiderstrui), Juan Ayuso (witte jongerentrui) en Kaden Groves (puntentrui).

Over enkele minuten zal de officiële start van de etappe zijn.

V.l.n.r: Evenepoel, Kuss, Ayuso, Groves

Philipsen wint Gooikse Pijl

En een kwartiertje voordat de laatste Vuelta-etappe van start gaat, kunnen we ook nog melden dat Jasper Philipsen de 20ste Gooikse Pijl op zijn naam heeft geschreven. De Belg van Alpecin was in een sprint Olav Kooij en Dylan Groenewegen net de baas. Fabio Jakobsen werd zesde.

Groenewegen ging als eerste, Philipsen counterde de jump en Kooij kwam net te laat. De Belgische winnaar boekte al zijn dertiende zege van het seizoen.

Ondertussen in Italië een Nederlandse zege

Sjoerd Bax heeft de 75ste editie van de Trofeo Matteotti gewonnen. De renner van Team UAE wist na 195 kilometer rond Pescara het uitgedunde peloton nog net voor te blijven.

De 27-jarige Bax voelt zich thuis in Italië. Vorig seizoen wekte hij door een zege in de Coppa Agostoni de interesse van UAE en een jaar later boekte hij zijn eerste overwinning voor zijn nieuwe en voorname werkgever.

De koers bestond uit dertien heuvelachtige rondes. In de laatste ronde sprongen Bax en Rota weg. De twee pakten tien tellen, maar in de finale dreigden ze ingehaald te worden. Bax bleef het peloton nog net voor, Rota werd derde achter Velasco.

Nog even nagenieten van Poels' zege

Wout Poels heeft op knappe wijze de voorlaatste etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. Hij sprong weg bij vier medevluchters in een bocht op driehonderd meter van de finish en verraste daarmee Remco Evenepoel, die te laat reageerde en tweede werd.

De 35-jarig renner van Bahrain-Victorious won eerder deze zomer ook al een etappe in de Tour de France.

Bekijk hier hoe Poels de zege pakte.

IJzersterke Poels klopt Evenepoel in sprint van kopgroep en wint Vuelta-rit

Het kan niet, toch is het logisch

Dit kan niet. Dit hebben we nog nooit gezien. Waar zitten we naar te kijken? Zomaar een greep uit de reacties op het optreden van Jumbo-Visma de voorbije weken in de Vuelta.

Hoewel de concurrentie al op voorhand geïmponeerd was door de sterke selectie waarmee de Nederlandse ploeg naar Barcelona trok, had niemand verwacht dat de geelzwarte formatie alle podiumplaatsen in het eindklassement voor zich zou opeisen.

En het is bovendien al de derde grote ronde dit jaar die de Nederlandse formatie wint. Het roept de vraag op, zeker gezien het verleden van de wielersport, of het wel allemaal zuivere koffie is. Op die vraag zeggen oud-renners van de Jumbo-formatie en tegenwoordig analisten van de NOS Stef Clement en Tom Dumoulin resoluut: ja, dat is het.

Lees het hele verhaal met Stef Clement en Tom Dumoulin hier.

Kuss heeft 'nieuwe Sepp' ontdekt

"En dan rij ik ineens de tijdrit van mijn leven." Meesterknecht Sepp Kuss gaat, als hij heelhuids de finish in Madrid bereikt, voor het eerst in zijn carrière een grote ronde winnen. Die tijdrit gaf hem "zo veel zelfvertrouwen" dat hij de rest van de ronde ook "supergoed kon rijden".

De 29-jarige Amerikaan omschrijft zichzelf als "een eenvoudige helper". "Het moet nog steeds een beetje bezinken", omschrijft hij het gevoel dat hij de Ronde van Spanje gaat winnen. Kuss ging de Vuelta in met het idee dat hij Jonas Vingegaard en Primoz Roglic zou gaan ondersteunen. "Maar toen kreeg ik ineens vleugels toen ik de rode trui had en een etappe won. Vanaf dat moment ontdekte ik een hele nieuwe Sepp."

Eerlijke Kuss gaat Vuelta écht winnen: 'Ik heb een nieuwe Sepp ontdekt'

Sprinten in Madrid

De eindwinnaar is al bekend: Sepp Kuss. Toch moeten de renners nog ruim 100 kilometer overbruggen in deze Vuelta a España. En aan de meet in Madrid zal er hoogstwaarschijnlijk gesprint gaan worden om de laatste dagzege van deze Ronde van Spanje, zoals bijna altijd het geval is.

De laatste drie sprintwinnaars in de Spaanse hoofdstad luisteren naar de namen Sebastián Molano (2022), Pascal Ackermann (2020) en Fabio Jakobsen (2019). Over een uur of vier weten we wie de volgende is in dat rijtje.

Het profiel van de 21ste etappe in de Vuelta.

¡Buenos día!

Voor de laatste keer dit jaar: welkom in het liveblog van de Vuelta a España. Net als de proloog, start de laatste etappe laat. Om 17.19 uur vertrekt het peloton uit Hipódromo de la Zarzuela en rond 20.00 uur wordt de finish verwacht in Madrid.