Poels klopt Evenepoel en wint na rit in Tour ook in Vuelta • Helper Kuss gaat Vuelta winnen
- Wout Poels wint de 20ste etappe in de Vuelta.
- Hij klopt Remco Evenepoel in de sprint van een kleine kopgroep.
- Sepp Kuss komt ongeschonden over de streep arm in arm met Jonas Vingegaard en Primoz Roglic
- Die drie zorgen zondag voor een compleet Jumbo-Visma-podium in Madrid.
- Bekijk de uitslag en alle klassementen.
Ander wielernieuws:
¡Hasta mañana!
We besluiten dit liveblog met een paar hartverwarmende beelden vanuit Spanje. Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!
Morgenavond: slotrit
Morgenavond mag Sepp Kuss echt gaan vieren, want pas als hij heelhuids over de streep komt in de slotrit in Madrid is de eindzege definitief. Dat zou geen probleem moeten zijn, want die slotrit is zoals gebruikelijk vooral een défilé met vaak een verrassende sprint aan het einde.
De etappe is slechts 101 kilometer lang en begint morgen pas om 17.19 uur. Rond 20.00 uur weten we wie de opvolger wordt van Juan Sebastian Molano, die vorig jaar als leadout zijn eigen sprinter Pascal Ackermann voorbleef. Misschien volgt de Colombiaan zichzelf wel op, zou zomaar kunnen.
Kuss goudeerlijk over afgelopen weken: 'Ik heb een nieuwe Sepp ontdekt'
Bergtrui voor Evenepoel (met straatlengte voorsprong)
Zondag zijn er geen bergpunten meer te verdienen in de slotrit naar Madrid. En dus is dit de definitieve toptien van het bergklassement. Als niemand morgen onderuit gaat tenminste.
Toptien klassement
Teambaas Plugge schiet vol bij beeld toptrio: 'Historisch, sportgeschiedenis, kan niet beter'
Vingegaard gunt 'supergoede vriend' eindzege: 'Sepp verdient het honderd procent'
Roglic geniet en reflecteert na historische 1-2-3
Ondertussen in België: Van der Poel wint voor het eerst in regenboogtrui
Zojuist heeft Mathieu van der Poel de Super8 Classic gewonnen. In de eendaagse koers van Brakel naar Haacht ging Van der Poel op ruim 71 kilometer van de streep in de aanval en kreeg later gezelschap van zes anderen.
Ook Frank van den Broek, de revelatie van het NK in Zuid-Limburg, zat in die kopgroep. En dat was knap als je bedenkt dat de Zuid-Hollander al de hele dag in de aanval was geweest. Een ereplaats voor Van den Broek, die als stagiar in de kleuren van zijn nieuwe ploeg DSM-firmenich reed, zat er niet in, want op 16 kilometer van de streep ging hij op een rotonde onderuit.
Gianni Vermeersch trok vervolgens de sprint aan voor Van der Poel en die maakte het gedecideerd af. Hoe voelde het om te winnen in de regenboogtrui? "Sneller dan verwacht eigenlijk. Maar deze zege komt voor meer dan vijftig procent op conto van Vermeersch, want ik voelde me in de heuvelzone al niet zo goed meer."
De jonge Lars Boven (Jumbo-Visma) werd vierde achter Anthony Turgis (Total) en Florian Vermeersch (Lotto-Dstny).
Toptien etappe 20
Poels: 'Ben als oude wijn, hoe ouder hoe beter'
Eigenlijk is het zijn tweede ritzege in de Vuelta. Twaalf jaar geleden kwam Wout Poels als tweede boven op de gevreesde Angliru achtet Juan José Cobo. De Spanjaard werd in 2019 betrapt op het gebruik van verboden middelen en uit de uitslag geschrapt. Of de zege dan op het palmares van Poels mocht komen, is nog altijd niet duidelijk. Poels zelf is altijd duidelijk geweest: "Ik heb mijn armen niet in de lucht kunnen steken."
Nu mocht Poels uitgebreid juichen, maar wel pas na de finish. Want eerst moest hij zijn voorwiel over de streep duwen om de voluit sprintende Remco Evenepoel achter zich te houden. De Belg feliciteerde de Limburger tijdens het interview met op oerhollandse wijze: "Gefeliciteerd, ouwe rukker".
De 35-jarige Poels kon het wel waarderen. "Het is al mooi om met die gasten te koersen en om dan ook te kunnen winnen. Het is natuurlijk een aparte generatie. In de Tour vond ik het al heel mooi om Van Aert te kloppen en nu klop ik Evenepoel. Dat zijn toch de beste renners van de wereld."
Poels won in 2016 Luik-Bastenaken-Luik, maar een veelwinnaar is hij nooit geweest. Tot nu. In de Tour won hij al een prachtige rit naar Saint-Gervais Mont Blanc en nu slaat hij toe in de Giro. "Nu moet ik volgend jaar denk ik naar de Giro om ze alle drie te hebben."
Het is sowieso de Vuelta van de meesterknechten, want ruim tien minuten na Poels kwam Sepp Kuss over de streep zeker van de eindzege. Hij was de Sepp Kuss van zijn tijd, als meesterknecht in al die Tourzeges van Bradley Wiggins, Chris Froome en Geraint Thomas. Met Thomas zat hij vandaag toevallig in de vlucht van de dag. "Dat Wout een etappe wint, verbaast me niet", zei Thomas achteraf bij Eurosport. "Maar dat hij Evenepoel kan kloppen in de sprint, pfffoeeee."
Poels, met kenmerkende kwinkslag: "Ik ben net een fles wijn. Hoe ouder hoe beter."
Bekijk de slotfase: Poels klopt Evenepoel op de streep
FINISH | Uijtdebroeks verliest plek aan ploegmaat Vlasov.
Er is toch nog een verschuiving in de toptien. De jonge Belg Cian Uijtdebroeks komt 1.05 achter de groep met zijn eigen ploegmaat Aleksandr Vlasov over de streep en dat betekent dat hij zijn zevende plek nog kwijtraakt aan de Rus.
Toch nog een soort broedermoord in deze etappe, maar niet bij Jumbo-Visma.
FINISH | Kuss, Roglic en Vingegaard arm in arm over de streep
Op ruim tien minuten zien we de binnenkomst van de klassementsrenners. En dan zien we Roglic, Kuss en Vingegaard gezamenlijk arm in arm over de streep komen. Kuss gaat de Vuelta winnen, het hele podium is geelzwart gekleurd.
Blije Poels
FINISH | POELS KLOPT EVENEPOEL EN WINT!
Het is Poels die wint! Hij blijft de voluit sprintende Evenepoel heel knap voor en wint zo na een rit in de Tour ook een rit in de Vuelta! Wat een weken van Wout!
500 meter | De weg loopt op, wie sprint het beste?
De weg loopt op en dan plaatst Poels zijn aanval!
2 km | Vijf nog altijd samen
De vijf draaien nog altijd rond in de kopgroep.
3,5 km | Topzes blijft over in peloton
In het peloton zijn alleen Mas, Landa en Ayuso nog over in de buurt van Roglic, Vingegaard en leider Kuss. De complete topzes dus. En dat gaat zo ook niet veranderen.
5 km | Vijf koplopers gaan sprinten om ritzege
De vijf koplopers zijn beneden en werken nu samen richting de laatste kilometers. De laatste paar honderd meter loopt nog flink omhoog, dus je moet wel wat jus overhouden in de benen.
Wout Poels oogt sterk, maar hoe klop je Evenepoel? Sterker, in de achtergrond zien we ook nog een achtervolgende groep met Kämna, Bardet, Rui Costa en Cattaneo. Die gaan er misschien nog wel bij komen.
7,5 km | Mas probeert wat
De spanning om de dagzege is om te snijden. Ruim tien minuten daarachter is ook het peloton op de steile slotklim en daar zagen we een lead-out van de mannen van Movistar voor Mas. Maar als het echt steil wordt zien we Ayuso zelf op kop.
10 km | Evenepoel gaat erop en erover in afdaling
Poels is echt ijzersterk vandaag en rijdt in de afdaling nog een stukje weg bij de anderen. Maar dan komt Evenepoel opeens als een aerokogel langsvliegen. En dan is het alle hens aan dek. Wat een spanning!
Kopgroep: Poels, Evenepoel, Soler, Van Eetvelt en Sanchez
12,5 km | Poels ziet Evenepoel komen en versnelt
Wat een lekkere finale is dit zeg! Poels ziet Evenepoel komen en versnelt nog maar een keer. Soler kan het gat dichten, Van Eetvelt net niet. En daarachter is nota bene Pelayo Sanchez (BH-Burgos) weg gereden bij Evenepoel.
Maar de verschillen zijn heel klein hoor, we gaan afdalen.
13,5 km | Poels en Van Eetvelt op kop, Soler in achtervolging
Poels en Van Eetvelt geven alles om de voorsprong te behouden, maar ze kunnen niet voorkomen dat Soler terugkeert in hun wiel.
Maar ook de rest zit er niet heel ver achter. Sterker, nu zien we Evenepoel de sprong wagen.
14 km | Aanval Poels!!
Het is Wout Poels die aanvalt op het steilste stuk van de klim naar El Escorial en Evenepoel moet passen! Alleen de jonge Lennert van Eetvelt kan mee.
16 km | Slotklim naar El Escorial
Aan de voet van het slotklimmetje naar het klooster/paleis van Filips II zit het werk van Vervaeke erop. Cattaneo neemt de kop over voor Evenepoel. Die weet Soler in zijn wiel, gevolgd door Bardet en Rui Costa., Poels en Kelderman zitten wat verder achterin de groep.
Voor Carthy, Prodhomme en Moniquet gaat het te hard.
17 km | Arkéa schrikt in peloton
In het peloton zien we opeens en renner van Arkéa op kop rijden. En dat komt natuurlijk omdat Evenepoel, maar ook Soler de 12de plaats van Cristian Rodriguez aan het afsnoepen zijn. Maar om nu te gaan rijden is wel rijkelijk laat. Te laat waarschijnlijk.
27 km | Nog een klim te gaan
Kort onder de top krijgen de koplopers nog even wat te drinken voor de echte finale begint. Het gaat nog steeds in gestrekte draf, maar het lijkt erop dat niemand in de kopgroep barst. Vervaeke is trouwens als eerste boven, voor Cattaneo en Evenepoel.
Dan moet toch de laatste klim naar San Lorenzo del Escorial de beslissing brengen. Iedereen kijkt naar Evenepoel. Maar is hij sterk genoeg om mannen als Kämna, Martinez, Thomas of Soler eraf te rijden? En wat kunnen Poels en Kelderman?
Andrea Vendrame en Élie Gesbert hebben intyssen moeten lossen trouwens. Nog 20 renners maken kans op de dagzege.
29 km | Voorsprong boven tien minuten
De kopgroep zit halverwege de voorlaatste klim en nog steeds zien we de mannen van Evenepoel op kop. Zij rijden wel zo hard door dat de voorsprong op het peloton inmiddels 10.30 bedraagt.
34 km | Klimmen geblazen, maar nu zonder Kron en Janssens
De kopgroep is begonnen aan de Puerto de la Cruz Verde, de klim die ze in het begin van de koers ook al deden maar dan van de andere kant. Dat ook de Belg Jimmy Janssens heeft moeten lossen is logisch, maar dat Andreas Kron er niet meer bij zit mag je gerust opvallend noemen.
Wout Poels en Wilco Kelderman zitten voorlopig nog rustig in de kopgroep. Vooral Poels verstopt zich een beetje, in de buurt van zijn maatje Geraint Thomas. Kelderman zit vooral achterin de groep.
35 km | Nadert Evenepoel de toptien?
Het is nog niet zover, maar als de voorsprong van de kopgroep blijft groeien tot boven de tien minuten, dan komt Remco Evenepoel alsnog in de buurt van de toptien. De Belg staat nu op 27.53 van leider Sepp Kuss, nummer tien Santiago Buitrago op 12.34.
Ook Marc Soler kan nog een sprongetje maken: de Spanjaard is nu 17de op 33.03.
38 km | Aftellen naar finale
Over vijf kilometer beginnen de koploper aan de voorlaatste klim, de Puerto de la Cruz Verde (7,2 km aan 3,9%). Daar zal Evenepoel vast iets gaan doen.
En krijgen we nog actie in het peloton, dat al bijna op tien minuten van de kopgroep rijdt. Voor Jumbo-Visma hoeft het allemaal niet zo, maar reken maar dat Landa (Bahrain) en Mas (Movistar) nog iets zullen willen proberen om over de jarige Ayuso naar plek vier te springen.
Voor de duidelijkheid nog een keer de toptien van het algemeen klassement.
Inschakelen op NPO 1 of livestream
Schakel nu in op NPO 1 of kijk naar de livestream voor de finale van de 20ste etappe van de Vuelta
47 km | Tempo ligt hoog
James Knox stuwt het tempo in de kopgroep echt serieus omhoog en een voor een moeten er renners lossen. Behalve Planckaert zijn we ook Garcia Cortina, Sobrero en Nicolau al kwijt. Verrassend wellicht is het lossen van Finn Fisher-Black, die afgelopen dinsdag nog tweede werd achter Vingegaard op de klim naar Bejes.
En nu zien we dat ook Kelderman en Carthy het moeilijk hebben in de afdaling, maar als de weg weer omhoog loopt sluiten de twee weer aan.
61 km | Evenepoel zet mannen op kop
Op de Alto de Robledondo zien we dat Evenepoel zijn mannen Knox, Vervaeke en Cattaneo op kop heeft gezet om tempo te maken. Is dit de aanloop naar de ultieme aanval?
De komende renners zijn vooral in dalende lijn voor ze op 34 kilometer van de streep weer beginnen aan de Puerto de la Cruz Verde (7,2 km aan 3,9%) en op 16 kilometer beginnen aan de laatste klim naar het paleis van Filips II, de Alto San Lorenzo de El Escorial (4,6 km aan 4,4%).
Het is trouwens begonnen te regenen, dus opletten geblazen. Gelukkig zijn de afdalingen vandaag niet al te ingewikkeld. Edward Planckaert is trouwens de eerste renner die gelost is uit de kopgroep. Hij kan rustig wachten op het peloton, want dat rijdt op ruim zeven minuten achterstand.
Ondertussen in Slowakije: Bol weer geklopt in sprint door Merlier
Cees Bol is er opnieuw net niet in geslaagd een ritzege te boeken in de Ronde van Slowakije. Net als donderdag in de tweede etappe hield de Belg Tim Merlier de Nederlander van wielerploeg Astana achter zich. De vierde etappe voerde van Prievidza naar Nitra over 149 kilometer.
Voor de 30-jarige Merlier, de sprinter van Soudal-QuickStep, was het al zijn elfde overwinning van het seizoen. Hij kreeg in de voorbereiding van de massasprint nog de hulp van klassementsleider Rémi Cavagna waarna hij Bol en de Italiaan Luca Colnaghi achter zich hield.
De Fransman Cavagna (Soudal-QuickStep) heeft met nog één etappe te gaan meer dan 2 minuten voorsprong op de Zwitser Stefan Küng (Groupama-FdJ). De Nederlander Milan Vader (Jumbo-Visma) staat vierde.
68 km | Eerste aanvallen in de kopgroep
Eindelijk gebeurt er wat in de kopgroep! Op 71 kilometer van de streep, op de Alto de Robledondo, gooide Ben Zwiehoff als eerste de knuppel in het hoenderhok. Onder anderen Geraint Thomas, Ivan Garcia Cortina en voormalig rodetruidrager Lenny Martinez zagen wel brood in die aanval, maar hun vlucht duurde slechts kort.
Daarna bleef het onrustig. Zo zagen we Pelayo Sánchez het proberen, maar ook hij kwam niet weg. Het is wachten op de aanval van Evenepoel, maar met drie ploegmaten in de kopgroep kan hij gerust nog even wachten.
De bergpunten blijven intussen keurig verdeeld worden onder de koplopers. Voor wat het waard is.
84 km | Nog maar eens de 31 namen
Hup Jan Maas!
Mede door valpartijen is dit niet de Vuelta van Jan Maas geworden. De helper van Jayco-AlUla, die afgelopen WK nog met plezier zijn werk deed voor Mathieu van der Poel, hebben we dan ook niet veel in beeld gezien.
Als er dan een foto van hem opduikt in de persbureaus, dan willen we die graag met je delen.
91 km | Tweede keer La Escondida
In de Vuelta is het nu al uren status quo. De kopgroep is met ene voorsprong van 5.40 bezig met de tweede beklimming van La Escondida, de zesde heuvel van deze etappe. We hebben eerder de uitslagen van de bergsprint op de eerste drie beklimmingen gegeven.
Kelderman zal dus nog een van de laatste vijf beklimmingen als eerste boven moeten zijn om de trilogie van bergsprintjes in alle grote ronden te completeren. Maar of hij daar mee bezig is, dat betwijfelen we.
Ondertussen in België: wereldkampioen Van der Poel terug in koers
In België is wereldkampioen Mathieu van der Poel (met witte broek) intussen bezig aan de Super8 Classic (voorheen Primus Classic), een eendagskoers van 203 kilometer in de Vlaamse Ardennen van Brakel naar Haacht. ONderweg moeten de renners onder meer de Moskesstraat (500 meter kasseien aan 7,2%), de Smeysberg (600 meter aan 7,9%), de Bekestraat (400 meter kasseien aan 7,6 %) en de Holstheide (800 meter aan 5,9%) overwinnen.
Naast Van der Poel staan er met onder anderen Mads Pedersen, Biniam Girmay en Christophe Laporte nog veel meer grote namen uit het klassieke voorjaar aan de start. Wout van Aert niet, hij is ziekjes.
Ondertussen in Zwitserland: Vollering wint rit met aankomst bergop
Demi Vollering heeft de tweede etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. In derit van Romont naar Torgon moesten de rensters twee keer een beklimming van eerste categorie bedwingen. Op de slotklim was Vollering - die in Zwitserland woont- de sterkste, twee seconden voor Kasia Niewiadoma.
Vollerings ploeggenote Marlen Reusser - terug in koers na haar zenuwinstorting in de WK-tijdrit - werd knap derde op zes tellen. Vollering is ook de nieuwe leidster.
Voor Vollering is het al de 16de zege dit seizoen, waaronder Strade Bianche, Luik-Bastenaken-Luik en natuurlijk het eindklassement van de Tour de France Femmes. De teller van haar ploeg SD/Worx staat dit seizoen al op 61 zeges.
118 km | Bijna vijf minuten voorsprong
De koplopers hebben bijna vijf minuten voorsprong op het peloton waar Robert Gesink en Dylan van Baarle het kopwerk onder elkaar verdelen.
Vier ritwinnaars in kopgroep, samen goed voor zes ritzeges
In de kopgroep zitten vier renners die in deze Vuelta al een of meer etappes wonnen. Dat zijn Andreas Kron (winnaar etappe 2 in Barcelona), Lennard Kämna (etappe 9 naar Collado de la Cruz de Caravaca), Rui Costa (die Kämna nipt versloeg in etappe 15 naar Lekunberri) en natuurlijk Remco Evenepoel.
De Belg heeft al drie streepjes achter zijn naam in deze Vuelta en werd ook al twee keer tweede.
129 km | Kelderman kan geschiedenis schrijven
Aangezien Remco Evenepoel al zeker is van de bergtrui zullen we niet bij elke beklimming de verdeling van de bergpunten melden. Maar we beseffen ook dat er lezers zijn die graag volledig willen zijn. Vandaag ligt telkens drie punten voor de winnaar klaar, twee voor de nummer twee en een voor de nummer drie.
Ook op dit vlak kan Kelderman trouwens iets bijzonders verrichten: samen met Filippo Ganna is hij de enige die in alle grote ronden tenminste een keer als eerste boven was op een geclassificeerde klim. Succes, Wilco!
138 km | Kan Kelderman eindelijk de zege pakken?
De kopgroep en het peloton zijn inmiddels bezig aan de eerste beklimming van La Escondida (9 km aan 4,1%). De voorsprong van de 31 koplopers is opgelopen tot bijna vierenhalve minuut op het peloton, waar Robert Gesink het tempo bepaalt.
In de kopgroep wordt goed samengewerkt, maar ook gespaard. Zo zien we Wilco Kelderman nu al een hele tijd in het laatste wiel. Voor hem staat misschien ook wel het meeste op het spel.
Kelderman hoort zijn hele loopbaan al bij de beste renners van het peloton, maar op zijn erelijst staan slechts vier zeges: de proloog van de Tour de l'Ain in 2011, de tijdrit en het eindklassement van de Ronde van Denemarken in2013 en het NK tijdrijden in 2015. Dat was het.
Wel eindigde Kelderman 144 (!) keer in de toptien van een dag- of eindklassement in de WorldTour (waaronder het podium in de Giro), maar winnen deed hij dus nog nooit op dat niveau. Als dat vandaag toch eens zou veranderen...
Vuelta-organisatie helpt Jumbo met dilemma: solidariteitstrui voor Roglic
Op sociale media werd de afgelopen dagen voortdurend getwijfeld aan de solidariteit van Primoz Roglic richting zijn ploeggenoten Jonas Vingegaard en vooral Sepp Kuss. De Vuelta-organisatie weet een oplossing.
Vanochtend kreeg de Sloveen de solidariteitstrui. Niet vanwege zijn kopwerk in de koers, maar omdat "Roglic voor de start gezien werd toen hij een vrolijk onderonsje had met een paar fans met een beperking."
Tijdverschillen tijdens de koers
Tijdens de koers elk moment op de hoogte blijven van de samenstelling van de kopgroep en de actuele tijdsverschillen. En na afloop kun je hier ook terecht voor de uitslag en alle klassementen.
Vanaf 16.00 uur live op NPO 1 en de livestream
Vanaf 16.00 uur kun je ook live meekijken naar de twintigste etappe van de Ronde van Spanje op NPO 1 of de livestream. Een rit over 208 kilometer van Manzanares El Real naar Guadarrama. Het commentaar is van Joris van den Berg en Stef Clement.
Ploegleider Reef glashelder: 'Willen dat Sepp Vuelta wint'
Kuss ontspannen voor laatste test: 'Hoeven niets geks te doen'
Had Poels de 'Kuss van Sky' kunnen zijn? 'Misschien...'
Voor de start liet Wout Poels zich al flink in de kaart kijken over zijn plannen voor vandaag. Ook liet hij zijn licht schijnen over de duivelse dilemma's binnen Jumbo-Visma. Als voormalig meesterknecht van Chris Froome en Geraint Thomas mag hij zich gerust ervaringsdeskundige noemen.
Dat Poel vandaag in de aanval zou gaan, was al vroeg duidelijk. En dat hij Tiberi (bekend van zijn schorsing na het doodschieten van een kat in San Marino) hem daarbij zou helpen misschien ook wel. Voor de start warmden beide renners zich op de roller op voor de explosieve start.
183 km | Poels, Kelderman en nog veel meer grote namen
De namen van de 31 koplopers druppelen binnen en wát een kopgroep is het zeg! Wout Poels heeft een plekje in de kopgroep en ook Wilco Kelderman is meegeslopen. Kelderman is met een straatlengte voorsprong recordhouder qua toptienklasseringen zonder overwinning. Een zege van hem zou de droom-Vuelta van Jumbo echt compleet maken!
En er is nog veel meer schoon volk aan boord. Wat te denken van Geraint Thomas, Lennard Kämna, Lenny Martinez, Marc Soler, Romain Bardet, Rui Costa. Maar alle ogen zullen toch echt gericht zijn op Remco Evenepoel, die met Mattia Cattaneo, James Knox en Louis Vervaeke liefst drie ploegmaten bij zich heeft
190 km | 'Tug buddy' Cattaneo neemt Evenepoel weer op bagagedrager
War hebben we dat eerder gezien? Net als in de 18de etappe zien we Mattia Cattaneo hard op kop rijden, met een kleine Belg in blauwebollentrui in zijn rug. In het Engels noemen ze het 'tug buddy', een ploegmaat die zich de longen uit het lijf rijdt om de kopman in de vroege vlucht te krijgen. En dat plan lijkt te slagen.
Er is een grote groep van 35 renners weg, met Evenepoel dus.
198 km | Soler en Grégoire nu
Marc Soler, die eerder deze week zijn kansen op een toptienklassering in het eindklassement om zeep hielp met een kansloze eenmansaanval, geeft niet op. Samen met het Franse toptalent Romain Grégoire trekt hij door. Maar het verschil is klein.
200 km | Evenepoel en Soler komen bij Poels
Kijk eens aan, Poels krijgt gezelschap van niet zomaar wat namen. Remco Evenepoel zelf heeft het gat gedicht, met Marc Soler en Sean Quinn (EF). Bij zijn laatste ritzege probeerde Evenepoel het vier of vijf keer voor hij eindelijk weg was en dat zal nu ook moeten.
De vier zijn weer ingerekend.
201 km | Poels gaat ervandoor
Wout Poels beschikt deze Vuelta over uitstekende benen en dat laat hij ook nu weer zien. Hij gaat er halverwege de klim (nou ja, het lijkt op veel stukken meer op vervelend vals plat) in zijn eentje vandoor en hoopt op goede vluchtmakkers. Die komen eraan.
204 km | Tiberi en Van Eetvelt proberen het
Er zijn toch wat renners die graag al voor de beklimming weg wil zijn. Een man van Intermarché-Circus-Wanty was de eerste, maar werd gecounterd door Antonio Tiberi (Bahrain) en Lennert Van Eetvelt (Lotto-Dstny). Maar de strijd om de kopgroep is nog lang niet gestreden en dat zal ook nog wel even duren waarschijnlijk.
SALIDA LANZADA | Officiële start
En de renners zijn nu ook officieel vertrokken voor de 208 kilometer lange rit van vandaag. Het gaat in volle vaart naar de voet van Collado del Portazgo (10,8 km aan 3,4%), die al over 1,5 kilometer opdoemt. Waarschijnlijk gaan we daar de eerste vluchtpogingen zien.
SALIDA NEUTRALIZADA | Renners onderweg!
Vrolijk zwaait birthdayboy Ayuso het publiek bij de start uit, want de renners zijn vertrokken voor de (korte) neutralisatie. De officiële start wordt verwacht rond 12.05 uur.
We hebben nog 148 renners in koers trouwens, evenveel als gisteren aan de streep kwamen. Dus ook de voornaamste slachtoffers van de valpartij in de laatste kilometer - mannen als Kaden Groves, Tobias Bayer, Max Poole en Sean Flynn - zijn er gewoon bij.
Feliz cumpleaños, Juan!
Leider Sepp Kuss was jarig op de dag van de Angliru. Vandaag is het de dag van Juan Ayuso. De in de VS opgegroeide Catalaan, nummer vier in het klassement, is vandaag 21 jaar geworden. Feliz cumpleaños, Juan!
De tien beklimmingen op een rij
Rondjes rond El Escorial
Er zullen vanochtend ongetwijfeld weer een hoop renners zich opwarmen op de rollers, want direct vanuit de start is het al klimmen geblazen. En daarna houdt het niet meer op. De renners rijden de eerste dertig kilometer naar El Escorial, het paleis dat Filips II tussen 1563 en 1584 liet bouwen als laatste rustplaats voor zijn vader Karel V.
Op deze plek (tevens een klooster) overdacht de zeer katholieke Filips de strijd tegen de opstandelingen in de Lage Landen in wat wij de Opstand of de Tachtigjarige Oorlog zijn gaan noemen.
Vanaf El Escorial rijden de renners drie verschillende rondjes rond finishplaats Guadarrama, volgepropt met klimmetjes. De laatste vijf kilometer zijn overigens vlak.
Spaanse strijd om ereplaatsen
De topdrie van deze Vuelta - pech en valpartijen daargelaten - ligt wel vast, maar daarachter is er nog wel van alles mogelijk. Vooral de strijd om plek vier kan weleens interessant worden vandaag. Mikel Landa en Enric Mas zullen er ongetwijfeld alles aan doen om hun jonge landgenoot Juan Ayuso een loer te draaien.
Kuss hoeft niet te vrezen voor hinderlaag
In het verleden werden de ritten in de heuvels rond Madrid nog wel eens gebruikt voor een ultieme hinderlaag in de strijd om het podium. Tom Dumoulin kan erover meepraten. In 2015 werd hij in deze rit een loer gedraaid door de concurrentie en in extremis uit de leiderstrui gereden door Fabio Aru.
Hoe geschikt het parcours ook, zover zal het vandaag niet komen. Daarvoor is de overmacht van de drie van Jumbo-Visma veel te groot.
En leider Sepp Kuss hoeft niet te vrezen voor een truc spéciale van Jonas Vingegaard (op 0.17) en Primoz Roglic (1.18). Tenminste, als we de laatste berichten moeten geloven.
Bekijk hieronder hoe Kuss, Robert Gesink en ploegleider Grischa Niermann gisteren na de etappe dachten over alle ophef rond het leiderschap binnen de ploeg.
Profiel: verraderlijke kartelzaag
Een kartelzaag. Zo ziet het profiel van de 20ste etappe eruit. Vandaag krijgen de renners geen moment rust, want het is alleen maar klimmen en dalen, klimmen en dalen, klimmen en dalen. Tien heuvels van derde categorie moeten worden bedwongen, de meeste niet al te steil maar met 5 à 10 kilometer lengte vaak wel behoorlijk lang.
¡Buenos día!
Op de voorlaatste dag van deze Vuelta moeten de renners nog een keer vol aan de bak. De 20ste etappe van Manzanares El Real naar Guadarrama is met 208 kilometer niet alleen de langste van deze editie, maar ook een met de meeste hoogtemeters.
Traditiegetrouw speelt dit spektakel zich af rond Madrid, dus de meer dan 4.000 hoogtemeters worden niet afgelegd in het hooggebergte, maar zijn verdeeld over liefst tien (!) kortere beklimmingen van derde categorie. Qua hoogtemeters en opvolging van klimmen lijkt het op een Spaanse Ardennenklassieker, al zijn de beklimmingen vandaag wel wat langer en wat minder steil dan in Luik-Bastenaken-Luik.
We weten wie er in de afgelopen twee jaren superieur was in die klassieker... Wordt dit weer een dag voor Remco Evenepoel?