liveblog
NOS WielrennenAangepast

Met Vingegaard als superknecht behoudt Kuss het rood, Evenepoel wint laatste bergrit

De laatste bergetappe met finish bergop in de Vuelta:

  • Remco Evenepoel wint zijn derde rit na een lange solo
  • De Belg stelt ook de bergtrui veilig
  • De rode trui van Sepp Kuss wordt niet bedreigd
  • Ploeggenoot Vingegaard rijdt de slotklim in dienst van Kuss
  • Nog twee vlakke ritten (vrijdag en zondag) en één lastige etappe over Spaanse muurtjes (zaterdag) te gaan
  • Lees hier het wedstrijdverslag
liveblog gesloten

Buenas noches!

Na een paar loodzware dagen in de bergen van Asturië, staat er morgen een hartstikke vlakke rit op het programma. De renners rijden in 177,5 kilometer van La Bañeza naar Íscar zonder ook maar een heuveltje tegen te komen. Een mooie kans voor de sprinters, dus.

Zaterdag staat er nog één lastige etappe op het programma, een soort Spaanse versie van Luik-Bastenaken-Luik. Zondag wordt de Vuelta afgesloten met een klassieke sprintetappe naar Madrid.

Morgen zijn wij er natuurlijk ook weer met een liveblog. De negentiende etappe begint om 13.29 uur en dan zijn wij er natuurlijk ook weer. Fijne avond!

Sepp Kuss

Bekijk de samenvatting

Vingegaard en Roglic vallen leider Kuss niet aan, dagzege gaat naar Evenepoel

Kuss: 'We hebben defensief gereden'

Sepp Kuss was na afloop heel blij met Vingegaard als meesterknecht. "De jongens hebben geweldig gereden, de hele dag op kop. Ik was een beetje bang dat Jonas te hard zou rijden op de laatste twee beklimmingen, want zijn 'easy pace' is best hard", aldus de Amerikaan.

"We hebben vandaag defensief gereden. Daar hebben we het vooraf over gehad, dat we het gisteren zo zouden doen op de Angliru en vandaag op deze manier. Het verandert altijd en er worden soms fouten gemaakt, maar dat is menselijk."

Of Kuss de Vuelta-zege nu binnen heeft, wil hij nog niet zeggen. "De twintigste etappe is nog heel lang en lastig. Er komen geen hoge bergen meer aan, maar het blijft zwaar."

Vingegaard: 'Mooi dat ik iets terug kan doen'

Vingegaard zei voor de etappe al dat hij wilde dat Kuss de Vuelta zou winnen en hij hield zich aan zijn woord. "Het is mooi dat ik iets voor hem terug kan doen, hij heeft al zoveel voor mij en Primoz betekend. Ik betaal hem vandaag terug en dat zal ik ook zaterdag doen", zei de tweevoudig Tourwinnaar na de rit tegen Eurosport.

Het algemeen klassement

Kuss is dus weer iets uitgelopen op zijn ploeggenoot Vingegaard, naar 17 seconden. In de rest van het algemeen klassement is nauwelijks iets veranderd.

De toptien in de etappe

Evenepoel won de etappe uiteindelijk met een enorme marge: Caruso werd tweede, op maar liefst 4 minuten en 44 seconden van Evenepoel.

ONBEDREIGDE KUSS BEHOUDT RODE TRUI

Sepp Kuss sprint in de laatste meters bergop achter Ayuso en Mas naar de streep.

Vingegaard laat het lopen in het sprintje en zo loopt de Amerikaan zelfs uit in het algemeen klassement. De Deen, die zich aan zijn woord hield en helemaal in dienst reed van de rodetruidrager, staat nu op 17 tellen van Kuss.

Nog 1 km | Kuss reageert op Ayuso

Ayuso versnelt. En wie reageert er? Sepp Kuss, in zijn rode trui. De aanval van de jonge Spanjaard wordt snel geneutraliseerd, waarna Vingegaard de kop weer overneemt.

Nog 2 km | Vingegaard en Kuss overleggen

We zien Vingegaard en Kuss even in hun communicatie praten. Wat zouden we nu graag meeluisteren...

Vingegaard heeft voor de etappe gezegd dat hij hoopt dat Kuss de Vuelta gaat winnen, Roglic zei gisteren na de rit naar de Angliru dat hij er wel voor wilde strijden. Gaan we daar nog iets van terugzien in de laatste twee kilometers bergop?

Ook Ayuso, Landa en Mas rijden nog in het groepje van de rode trui. De topzes in de Vuelta is dus compleet.

Nog 2,9 km voor klassementsrenners | Vingegaard op kop

Terug naar de groep met klassementsrenners. Zij moeten nog 2,9 kilometer klimmen naar de finish.

Komt er nog een aanval? Vingegaard bepaalt nog steeds het tempo op kop, met Roglic en Kuss gecontroleerd in zijn wiel.

EVENEPOEL WINT DERDE RIT

Evenepoel is boven! De 23-jarige Belg wint zijn derde rit in deze Ronde van Spanje na een sterke solo.

De kopman van Soudal Quick-Step is ook zeker van de eindzege in het bergklassement.

Nog 1,5 km | Vingegaard bepaalt tempo

Vingegaard heeft nu de kop overgenomen in het flink uitgedunde groepje met klassementsrenners. Roglic en Kuss zitten relatief rustig in zijn wiel. Zo begint het er toch op te lijken dat de twee Jumbo-vedettes in dienst rijden voor hun Amerikaanse helper in de rode trui. Of komt er nog een aanval?

Vingegaard staat op 8 seconden van Kuss, Roglic op 1.08.

Nog 2 km | Strijd om vierde plaats

Poels is klaar met zijn beulswerk op kop, nu is het woord aan Landa. De Spaanse nummer vijf versnelt even, maar Ayuso, de nummer vier, zit meteen in zijn wiel. Het verschil tussen Landa en Ayuso in het klassement is slechts 14 seconden.

Nog 2,5 km | Evenepoel op weg naar derde ritzege

Terwijl de klassementsrenners nog lang niet boven zijn, kan Evenepoel zijn derde ritzege al ruiken. De Belg klimt gestaag door, in de wetenschap dat achtervolgers Caruso en Poole op flinke achterstand rijden.

Nog 4 km | Kuss achter Vingegaard

De volgorde in de groep met klassementsrenners: Poels rijdt op kop, voor Landa, Vingegaard, Kuss en Roglic. De drie Jumbo-renners geven nog geen krimp.

Vlasov en co zijn weer ingerekend, trouwens.

Nog 4,5 km | Klassementsrenners begonnen aan klim

Ook de klassementsrenners zijn begonnen aan de slotklim. We zijn benieuwd: wordt de rode trui van Kuss nog aangevallen en zo ja, door wie?

Poels is nu aan de buurt op kop, in dienst van zijn kopman Landa (vijfde in het klassement).

Nog 5 km | UAE op kop in peloton

In het peloton rijdt UAE op kop met Fischer-Black. Die ploeg heeft met Juan Ayuso een vierde plek te verdedigen op de slotklim.

Het ontsnapte groepje met Vlasov en Denz rijdt nog zo'n vijftien seconden voor het peloton.

Nog 6 km | Evenepoel rijdt stug door

Evenepoel rijdt lekker door op de slotklim. De liveticker van de Vuelta meldt dat zijn voorsprong op achtervolgers Caruso en Poole maar liefst 4.14 is. Dat lijkt ons wel erg veel, maar de Belg hoeft zich in ieder geval weinig zorgen te maken.

Nog 7 km | Vlasov valt aan

In het peloton is Aleksandr Vlasov met ploeggenoot Nico Denz, die is teruggevallen uit de kopgroep, weggereden. Vlasov is de nummer 8 in het klassement en kan misschien nog wat opschuiven. Zijn ploeggenoot Cian Uijtdebroeks staat zevende, op iets minder dan een minuut.

Nog 10 km | Evenepoel wint terrein

In de vlakke kilometers naar de slotklim wint de aerodynamische Evenepoel alleen nog maar meer tijd. De Belg begint met ruim 2 minuten voorsprong aan de tweede en laatste beklimming van de Puerto de la Cruz de Linares.

Het peloton rijdt op iets minder dan 11 minuten.

Nog 12 km | Caruso sluit aan bij Poole

Damiano Caruso is na de afdaling aangesloten bij Max Poole. Het duo gaat samen in de achtervolging op Evenepoel, die met een voorsprong van 1.50 naar de voet van de slotklim rijdt.

Nog 16 km | Jumbo naar voren voor afdaling

Vlak voor de top van de Puerto de la Cruz de Linares komt Jumbo-Visma naar voren. De ploeg van de nummers 1, 2 én 3 in het klassement weet waarschijnlijk dat de afdaling lastig en technisch is. Daar willen ze dus graag als eerste aan beginnen.

Het peloton is aardig uitgedund op de klim: er zijn nog zo'n 20 renners over. Zij rijden op 11.20 van leider Evenepoel, die al klaar is met de afdaling.

Nog 20 km | Evenepoel daalt voorzichtig

Evenepoel neemt zo te zien zo min mogelijk risico in de nogal technische afdaling van de Puerto de la Cruz de Linares.

Poole rijdt op 1.20 van de Belgische leider. Caruso volgt op 1.50.

Nog 22 km | Tiberi en Poels leiden peloton

Tiberi rijdt net als gisteren op kop van het peloton, namens Bahrain. Ploeggenoot Wout Poels zit al klaar in zijn wiel om over te nemen.

De ploeg won gisteren met precies dezelfde tactiek twee plekken in het klassement met Mikel Landa. De Spaanse kopman van Bahrain staat nu vijfde in het klassement, maar kan misschien nog opschuiven. Dan moet Ayuso (nu vierde) nog wel overboord...

Nog 25 km | Evenepoel is ontketend

Evenepoel is ontketend. De Belg heeft op de top van de Puerto de la Cruz de Linares 1.22 minuut voorsprong op zijn eerste achtervolger, de 20-jarige Max Poole van DSM.

De Belg is begonnen aan de afdaling en moet dezelfde steile klim daarna nog één keer op.

Nog 29 km | Evenepoel is los

Evenepoel is los! Hij laat Caruso en Poole achter zich op de klim, op weg naar zijn derde ritzege deze Vuelta?

Nog 29 km | Daar is Bahrain weer

Bahrain neemt de leiding over van Jumbo-Visma in het peloton, net als gisteren op de Angliru. Eindelijk wat actie in de groep met klassementsrenners.

Nog 32 km | Evenepoel, Caruso en Poole

Zo, dat ging snel: na een kilometer op de steile klim bestaat de kopgroep opeens nog maar uit 3 man. Remco Evenepoel, Damiano Caruso en de 20-jarige Max Poole zijn nog over. Egan Bernal, Andres Kron, Julien Bernard, Andrea Piccolo en Paul Ourselin zijn gelost.

Het peloton rijdt op 11.30.

Nog 33 km | Steilewandklimmen

De koplopers zijn begonnen aan de eerste beklimming van de Puerto de la Cruz de Linares. Meteen moet Egan Bernal zijn vluchtmakkers laten gaan.

Het is meteen steilewandklimmen. Normaal doe je dit met stokken in je hand, anders kom je niet boven.

Stef Clement

Nog 44 km | Evenepoel rijdt veel op kop

Remco Evenepoel doet veruit het meeste werk in de kopgroep. Logisch, want de Belg is de grote favoriet vooraan.

Piccolo en Bernard zijn ook weer aangesloten in de afdaling, dus ze zijn weer met z'n achten.

Nog 46 km | Dit staat de renners nog te wachten

De renners zijn op weg naar de laatste twee lastige beklimmingen in de etappe. Ze moeten in de finale twee keer de Puerto de la Cruz de Linares (eerste categorie) op. De klim van 8,3 kilometer à 8,6% werd nog nooit opgenomen in het Vuelta-parcours, dus we zijn benieuwd. De eerste vijf kilometer zijn erg zwaar, met bijna 10% gemiddeld.

De eerste keer rijden ze de klim op én ook weer af, de tweede keer ligt de finish bovenop.

Nog 52 km | De grimas van Gesink

Elke keer als de Spaanse regisseur naar het peloton schakelt, kijken we in het gezicht van Robert Gesink. De 37-jarige Nederlander bepaalt het tempo in de groep van de rode trui, zoals hij al zo vaak deed in deze Ronde van Spanje.

Het peloton rijdt op bijna 11 minuten van de kopgroep, dus we kunnen nu wel zeggen dat de etappewinnaar uit de vroege vlucht komt.

Kijk nu live naar de Vuelta

De uitzending op NPO 2 en onze livestream is begonnen! Commentatoren Herbert Dijkstra en Stef Clement zitten klaar voor de laatste -- kilometer van de etappe.

Nog 57 km | Koplopers zijn boven

Remco Evenepoel komt als eerste over de streep op de Alto de Tenebredo en pakt zo weer 3 puntjes voor zijn bergklassement, dat hij op de vorige klim al veiligstelde.

Er zitten nog 5 renners bij de Belg in het wiel: Caruso, Kron, Poole, Ourselin en - op z'n tandvlees - Bernal.

Nog 58 km | Bernal lost, maar komt weer terug

Bernal heeft het nu echt zwaar. Het tempo van Evenepoel op kop wordt de voormalig Tourwinnaar even te veel, maar even later knokt hij zich weer terug.

De koplopers zijn bijna boven.

Nog 58 km | Kopgroep dunt uit

Er moeten steeds meer renners af vooraan: Nico Denz, tweevoudig ritwinnaar in de laatste Giro, moet Evenepoel en co nu ook laten gaan. Ook Askey, Germani, Drizners en Erviti rijden op achterstand.

Ze zijn nog met z'n achten over in de kopgroep: Evenepoel, Bernal, Caruso, Bernard, Kron, Piccolo, Poole en Ourselin.

Bij Bernal lijkt het ook niet makkelijk te gaan. De Colombiaan van Ineos hangt wat achteraan in het groepje.

Nog 61 km | Steil klimmetje

De kopgroep is begonnen aan de Alto de Tenebredo, een steil klimmetje van 3,5 kilometer tegen bijna 10% gemiddeld.

Evenepoel rijdt op kop, Poole en Caruso zitten in zijn wiel.

Askey, Erviti en Drizners hebben het meteen al lastig.

Nog 65 km | Fraaie plaatjes

De 13 koplopers rijden tamelijk ontspannen richting de Alto de Tenebredo (derde categorie). Hun voorsprong is weer wat opgelopen, naar dik 10 minuten.

Vooralsnog is dit geen erg spannende etappe, maar de helikopterbeelden zijn wel mooi.

Nog 79 km | Status quo

De kopgroep en het peloton zijn ongeveer even hard de San Lorenzo opgereden: de voorsprong van de vroege vluchters is nu iets minder dan 10 minuten. Jumbo-Visma bepaalde de hele beklimming het tempo, dat niet al te hoog lag.

De renners zijn nu bijna beneden en gaan op weg naar de volgende klim, de Alto de Tenebredo (derde categorie). Germani is overigens weer aangesloten bij de kopgroep, alleen Hofstetter is er niet meer bij. Er zijn dus nog 13 koplopers over vooraan.

Nog 90 km | Evenepoel stelt bergtrui veilig

Ook op de tweede klim komt Remco Evenepoel zonder problemen als eerste boven. Hij pakt zo nog 10 bergpunten en is daardoor op papier al zeker van de eindzege in het bergklassement. Zijn voorsprong op naaste belager Vingegaard is 55 punten en er zijn vanaf nu nog maximaal 53 punten te verdienen.

De Belg moet natuurlijk nog wel de finish in Madrid halen.

Tussenstand bergklassement

1. Evenepoel 106 punten
2. Vingegaard 51 punten
3. Storer 39 punten
4. Bardet 35 punten

Nog 93 km | Nog 12 koplopers over

Hugo Hofstetter, de snelle man van Cofidis, heeft de kopgroep al in de eerste kilometers van de Puerto de San Lorenzo moeten laten gaan.

Ook Germani (Groupama-FDJ) heeft het zwaar en rijdt op achterstand. Zo dunt de kopgroep langzaam uit. Nog 2,5 kilometer tot de top.

Nog 98 km | Wie zijn de beste klimmers in de kopgroep?

Naast Remco Evenepoel zijn dat Damiano Caruso, Egan Bernal en Andreas Kron. Max Poole hebben we opgeschreven als outsider. De Brit van DSM rijdt goed bergop, maar hij is met zijn 20 jaar nog wel wat onervaren.

Bernal kennen we natuurlijk als ijzersterke klimgeit, maar de Tourwinnaar van 2019 is nog altijd niet helemaal de oude na zijn horrorval van januari 2022. Kron heeft al een etappezege op zak in deze Vuelta en ook Caruso heeft twee jaar geleden al eens een Vuelta-rit gewonnen.

Bernal voor de start van de 18e etappe

Nog 99 km | Puerto de San Lorenzo

De 14 koplopers zijn begonnen aan de Puerto de San Lorenzo, de klim van de eerste categorie. Hoewel er best wat niet-klimmers in de voorste groep zitten, zoals Hofstetter en Askey, zijn ze nog bijeen. Dat zal straks wel veranderen, want er zitten stukken van 15 à 16% in.

Het peloton volgt op 10 minuten.

Nog 104 km | Bijna 10 minuten voor kopgroep

De kopgroep krijgt bijna 10 minuten voorsprong van het peloton. Jumbo-Visma vindt het prima, zo lijkt het. Maar wat denken de andere ploegen ervan? Voor teams als UAE en Bahrain is het vandaag ook de laatste kans om nog iets te forceren in het klassement. Is het niet voor de eerste drie plekken, dan wel voor de vierde plaats.

Over een paar kilometer beginnen ze aan de volgende klim, de Puerto de San Lorenzo. Met 9,9 kilometer (8,6% gemiddeld) is dat de langste klim van vandaag.

Nog 120 km | Jumbo doet het rustig aan

Ook het peloton is boven op de eerste klim. Jumbo-Visma doet het rustig aan in het begin van deze etappe; de ploeg laat de voorsprong van de 14 koplopers steeds verder oplopen.

In de kopgroep zitten trouwens geen gevaarlijke klanten voor het klassement. Evenepoel, die deze Vuelta ook begon als klassementsrenner, is de best geklasseerde renner vooraan, maar hij staat al op 37.38 van Kuss.

Nog 130 km | Evenepoel als eerste boven

Evenepoel komt als eerste boven op Alto de las Estecas. Daar hoeft hij niet eens moeite voor te doen: zijn medevluchters gunnen hem de 5 bergpunten. Daardoor loopt de leider in het bergklassement 5 punten uit op naaste belagers Vingegaard, Storer en Bardet.

Het peloton is nog lang niet boven, want de groep rode trui rijdt op 8.37 van de 14 koplopers.

Nog 135 km | Eerste klim

De 14 koplopers zijn begonnen aan de het eerste gecategoriseerde klimmetje van de dag, de Alto de las Estecas (tweede categorie, 5,1 kilometer à 7,5% gemiddeld).

Het verschil met het peloton is inmiddels al bijna 7 minuten. Jumbo-Visma heeft in ieder geval geen ambities voor de ritzege, dat is nu wel duidelijk. Robert Gesink bepaalt het tempo op kop van het peloton.

Nog 140 km | Evenepoel op jacht naar bergpunten

Voor Evenepoel is deze situatie perfect. De Belgische drager van de bergtrui kan vanuit de kopgroep veel bergpunten pakken. Omdat zijn grootste concurrenten voor het bergklassement, Vingegaard, Storer en Bardet, niet in de kopgroep zitten, moet dat wel lukken.

Vandaag zijn er maximaal 38 bergpunten te verdienen, zaterdag nog 30.

Bovendien is Evenepoel van alle 14 koplopers de grootste favoriet voor de ritzege, want op papier is hij de beste klimmer.

Stand bergklassement

1. Evenepoel 91 punten
2. Vingegaard 51 punten
3. Storer 39 punten
4. Bardet 35 punten

Nog 143 km | Voorsprong koplopers naar 5 minuten

De voorsprong van de kopgroep met onder anderen Evenepoel, Bernal en Caruso is inmiddels al opgelopen naar ruim 5 minuten.

In het peloton heeft Jumbo-Visma de leiding.

Plugge: 'Hoe het kwartje zal vallen? Dat zullen jullie vandaag wel zien'

Voor de start zochten onze Belgische collega's van Sporza Jumbo-Visma-baas Richard Plugge op. Hoe kijkt hij naar de enorme luxepositie waarin zijn ploeg zit? En wat wordt de tactiek voor deze laatste bergetappe?

"Hoe het kwartje zal vallen? Dat zullen jullie vandaag wel zien", aldus Plugge bij Sporza. "Het is een geweldige situatie. Dit is nog nooit gebeurd. Hoe ga je hier dan het best mee om? Er is geen antwoord uit het boekje."

Plugge bleef vaag over het plan van zijn ploeg voor vandaag. Gaan ze voor de eindzege met Kuss, of mogen zijn ploeggenoten Vingegaard en Roglic nog voor hun eigen kans strijden? Daar leek het gisteren in de laatste kilometers van de Angliru wel op.

"We discussiëren met iedereen", benadrukte Plugge meermaals. "We evalueren altijd onze koersdag. Dat is ook gisteren gebeurd. Wat de conclusies dan waren? Dat krijgen jullie vandaag te zien."

Vingegaard benadrukt opnieuw: 'Ik wil dat Kuss wint'

Voor de start benadrukte Jonas Vingegaard nogmaals dat hij wil dat Sepp Kuss het eindklassement in de Vuelta wint. "Er bestaat dus geen twijfel over mijn tactiek voor vandaag", zei de Deen bij het Deense TV2.

Nog 155 km | Peloton heeft vrede met kopgroep

Niet iedereen in het peloton had meteen vrede met de 14 man vooraan, maar inmiddels hebben ze zich erbij neergelegd. De voorsprong van de kopgroep is al meer dan 2 minuten.

Nog 161 km | 14 renners in kopgroep

De groep met Evenepoel is aangesloten bij het groepje met Bernal. Dat brengt het aantal vroege vluchters op 14. De groep heeft een voorsprong van een klein minuutje.

Nog 166 km | Bernal in de aanval

Egan Bernal heeft ook wel zin in een dagje in de kopgroep. De voormalig Tourwinnaar van Ineos is samen met Julien Bernard (Lidl-Trek) en Lorenzo Germani (Groupama-FDJ) weggereden. Het trio heeft een klein gaatje.

Daarachter probeert een groepje met onder anderen Evenepoel (Soudal-Quick Step) de oversteek te maken.

Nog 173 km | Evenepoel heeft er weer zin in

Het regent aanvallen in de eerste kilometers, die in dalende lijn lopen. Ook Remco Evenepoel zit alweer vooraan in zijn bergtrui, maar het lukt de Belg nog niet om weg te rijden.

Nog 179 km | Start

De renners zijn los: de laatste zware bergrit in de Ronde van Spanje is begonnen.

Renners op de fiets

De renners zijn bij een lekker temperatuurtje van zo'n 20 graden opgestapt in Pola de Allande. Ze beginnen met 3,7 geneutraliseerde kilometers, daarna mogen ze los.

Vingegaard en Roglic hopen dat Kuss de Vuelta wint

Jonas Vingegaard zei gisteren na de etappe naar de Angliru dat hij Kuss de eindzege gunt. "Om eerlijk te zijn ben ik blij dat Sepp nog altijd in het rood staat en hoop ik dat hij de leiderstrui houdt. Ik zou hem graag de Vuelta zien winnen", aldus de Deense Tourwinnaar voor de microfoon van Eurosport.

Roglic denkt er hetzelfde over. "Sepp is erbij geweest in al onze overwinningen in de grote ronden. Hij is de eerste waarvan ik hoop dat hij wint", zei de 33-jarige Sloveen.

Kuss vertelde eerder bij de Spaanse televisie dat ze afgelopen maandag op de rustdag bij Jumbo-Visma hebben afgesproken dat de sterkste mag winnen. We zijn benieuwd hoe dat vandaag afloopt...

Het algemeen klassement

Het Jumbo-Visma drietal liep gisteren nog verder uit op de concurrentie. Juan Ayuso is de 'beste van de rest', op maar liefst 4 minuten van Kuss.

De jonge Spanjaard van UAE verloor gisteren tijd, mede dankzij het beulswerk van Wout Poels voor zijn kopman Mikel Landa. Ook Mas verloor tijd, waardoor Landa kon opschuiven naar de vijfde plaats.

De jonge Belg Cian Uijtdebroeks (20) maakte opnieuw indruk in de finale en schoof dankzij een uitstekende slotklim op naar de zevende plaats in het klassement, bij zijn debuut in een grote ronde nota bene.

Dit gebeurde er gisteren

We wisten het al een tijdje, maar gisteren liet Jumbo-Visma op de Angliru nog maar eens een keer zien welke ploeg er deze Vuelta met kop en schouders bovenuit steekt.

In de slotkilometers van de loeisteile klim bleven rodetruidrager Sepp Kuss, Jonas Vingegaard en Primoz Roglic met z'n drieën over. Kuss kraakte en moest de twee mannen - die hij normaal gesproken bijstaat als superknecht - laten gaan. De Amerikaan wist de schade beperkt te houden en mocht tot zijn eigen verbazing toch de rode trui ophalen.

De verschillen tussen de drie ploeggenoten werden wel weer een stuk kleiner: Vingegaard kwam op 8 seconden van zijn ploeggenoot, Roglic naderde zijn trouwe helper tot 1.08.

Bekijk de samenvatting:

Roglic wint loodzware Vuelta-etappe naar mistige Angliru

Vanaf 16.05 uur live te zien

De etappe is vanaf 16.05 uur weer live te zien bij de NOS, via televisie op NPO 2 en via deze livestream.

Laatste keer finish bergop

De etappe naar de Angliru was al loodzwaar, maar ook in de rit van vandaag liggen weer veel hoogtemeters. Met (waarschijnlijk) vermoeide benen na 'het beest van Asturië' beginnen de renners om 12.55 uur aan de rit naar Puerto de La Cruz de Linares. Het is voor het eerst in de geschiedenis van de Vuelta dat deze berg van de eerste categorie beklommen wordt. Voor een goede kennismaking heeft de Vuelta-organisatie de 8,3 kilometer lange klim meteen twee keer in het parcours gelegd.

Eigenlijk gaat het gewoon de hele dag op en af, wat het totaal aantal klimmeters op zo'n 4.200 brengt. De finish op de top van Puerto de La Cruz de Linares wordt rond 17.30 uur verwacht.

Eindwinnaar na vandaag bekend?

Het is de laatste échte bergetappe in de Vuelta met finish bergop.

Vrijdag en zondag staan er vlakke ritten gepland. Zaterdag staat er nog een soort heuvelklassieker met veel Spaanse muurtjes op het programma. De man die na de etappe van vandaag het rood draagt, maakt daardoor waarschijnlijk ook de grootste kans om de Vuelta te winnen.

Buenos días

Goedemiddag vanuit Pola de Allande, waar om 12.55 uur het startsein wordt gegeven voor de achttiende etappe van de Ronde van Spanje.

Na de rit naar de loeisteile Angliru van gisteren, krijgen de renners vandaag opnieuw veel klimkilometers voor de kiezen. De grote vraag is of Sepp Kuss na de slotbeklimming van Puerto de La Cruz de Linares (eerste categorie) nog steeds de rode trui draagt. Of gaat een van zijn ploeggenoten ermee aan de haal?

Via dit liveblog houden we je de hele middag op de hoogte van de ontwikkelingen in de koers. Vamos!